Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Mozda da im odneses prijedlog u Ambasadu, siguran sam da se oni toga ne bi sjetili...
Ma Rusi nece nikad dozvoliti da zijane ovaj rat ako je Putin i priblizno lud koliko mislim da jeste ovo nece izaci na dobro.Da ga bar hoce njegovi roknuti ali sto duze ovo sve traje mirise mi na nuklearnu katastrofu.
I ovo raspoređivanje PVO po Moskovskim parkovima po cijenu krcenja sume ne mirise na dobro.
Ukr ne moze dobaciti do Moskve.
Od koga se onda brane ?
Znaci NATO, a zasto Nato ?
Ma Rusi nece nikad dozvoliti da zijane ovaj rat ako je Putin i priblizno lud koliko mislim da jeste ovo nece izaci na dobro.Da ga bar hoce njegovi roknuti ali sto duze ovo sve traje mirise mi na nuklearnu katastrofu.
I ovo raspoređivanje PVO po Moskovskim parkovima po cijenu krcenja sume ne mirise na dobro.
Od koga se onda brane ?
Ma samo PR.
Treba nabrijati naciju da su ugrozeni od zlog Zapada, da radije idu u rat i podnose krizu.
geralt wrote: ↑15/03/2023 14:45
Ja cu smatrati Bahmutsku bitku uspjehom za Ukrajinu ako u naredna 2-3 mjeseca vidimo uspjesnu ukrajinsku kontraofanzivu - "uspjesnu" u smislu da ostvari konkretne strateske ciljeve, ne da uzmu dvije livade i tri sela. To bi bio dokaz da su Rusi potrosili vise resursa na Bahmutu nego sto su smjeli sebi dozvoliti, a da Ukrajinci to nisu uradili.
To malo precjenjuje vaznost same bitke, ona nema stratesko znacenje sama po sebi.
Uspjeh Ukrainske ofanzive vise ovisi od jedinica koja dolaze i gubitaka Rusa na drugim mjestima.
Za mene je neuspjeh za Ukraince to sto nece moci drzati sljedecu liniju, to je ovo napredovanje SZ i S od Bakmuta. To su mogli spasiti izvlacenjem jedinica.
To ce dovesti i do pada Siverska i te linije.
Ne mislim da ce strateski promjeniti stvari.
I Kijev ce pasti za par dana. De pisi, sta jos mislis?
ja sam davno pitao koje su rezervne linije nakon bahmuta. negdje sam vidio da je to casiv jar ali izgleda da je to isuvise blizu bahmutu i da bi mogo pasti ako/kad padne i bahmut. tako da linija nema vjerovatno daljih 30-40 kilometara do pred kramatorsk. tu je problem pada bahmuta, ne sto ce taj mali dzep pasti.
a sto se tice ofanzive, ako je bude i kako god da prodje bahmut ce biti krivac, u dobrom ili losem kontekstu.
karanana wrote: ↑16/03/2023 03:02
ja sam davno pitao koje su rezervne linije nakon bahmuta. negdje sam vidio da je to casiv jar ali izgleda da je to isuvise blizu bahmutu i da bi mogo pasti ako/kad padne i bahmut. tako da linija nema vjerovatno daljih 30-40 kilometara do pred kramatorsk. tu je problem pada bahmuta, ne sto ce taj mali dzep pasti.
a sto se tice ofanzive, ako je bude i kako god da prodje bahmut ce biti krivac, u dobrom ili losem kontekstu.
Pa hoće li ikad pasti taj bahmut ...rusi više puta "ušli" u bahmut nego roko u glumicu za dva sata "filma"
Od koga se onda brane ?
Mogu dobacit.
Naravno da se sada brane od Nato-a. Rekli su da su uništili kompletnu ukrajinsku vojsku i onda se povukli oko Kijeva.
Moraće onda baciti nuklearne da unište Nato i to je to.
Posljednjih dana po nekoliko pvo sistema bude unisteno. Jucer 3 prekjucer 2. Jucer dosta tenkov ai transportera unisteno. Rusi pokusavqju negdje al ih ovi dobro rokaju.
Posljednje čudo vojne tehnke se uključuje u ratna dejstva.
Moskovljani su nadmašili sami sebe.
Kakva je ovo šklopocija? Kakav cargo ?
Izgleda kao limeno korito za napajanje stoke s krilima i propelerom.
Ruski plan evo pisem deseti put je da krakovi sjever i jug se spoje u Chasiv Yaru a zatim iz Kremine i iz Soledara na Siversk pa na Liman gdje bi se spojili sa trupama koje bi stigle sa sjevera duz rijeke Oskil.
Kad neko pise Bahmut nije strateski grad ja bi ga odmah streljao.Pogledaj komunikaciju zeljeznice i puteva i sve ce ti biti jasno.
Slazem se sa Madnerom da su trebali izvuci jedinice iz Bahmutskog kotla.Pa tamo drze 8 elitnih brigada koje nemaju manevarski prostor i koje su u poluokruzenju.To je tesko drzati, nije nemoguce ali ginu ti elitni i veteranski borci koji bi na juznom i sjevernok kraku oko Bahmuta napravili dar mar pa i kontra prodore.Siguran sam da je 93th negdje na sjevernom kraku da bi bila do sada u Soledaru ili blizu njega jer imaju manevarski prostor, to je mehanizovana brigada za siroke i duboke prodore a ne za cuvanje i borbu medju zgradama, to rade specijalne jedinice.Ne znam sta radi Ukrajinski GŠ da bogdo na Hajr.Nisu mi jasni.Mozda misle i da padne sve to vratice kontraofanzivom tu na istoku ili na jugu prema krimu.
Lose vijesti skroz, jucerasnjim zauzimanjem onog sela kod Bakhmuta situacija je kriticne presla u izuzetno opasnu ktiticnu situaciju.
4 spica Ruse od jucer napadaju, 3 na sami Bakhmut Sjever jug i Zapadna strana i ciste grad.
4 spic iz tog sela presjekao jednu od 2 putne komunikacije koje jos postoje kod Bakhmuta.
Jedna jedina cesta jos povezuje Bakhmut s ostatkom slobodne teritorije a ona je 2 km daleko od Ruskih polozaja.
Ukrajinci u Bakhmutu su vec u okruzenju samo nikako da to shvate.
Odbrana Bakhmuta je slomljena u mom misljenju ne fizicki ali jeste strateski.
Sad postoji opasnost da 93 i jos 2 brigade ostanu zarobljene u Bakhmutu ako ne povuku iste sekunde.
1 napad na preostalu cestu i gotovo.
Avdivka, grad heroj ali dzaba kad su okolna sela popadala kao od sale, Avdika se nalazi u vrlo slicnoj situaciji kao Bakhmut okruzen s 3 strane i usli su Rusi duboko u zaledje.
Iako je situacija pubo bolja Rusi moraju proci jos 3-4 s juzne strane da bi ugrozili liniie snabdjevanja.
Ali je opasnost blizu, ako GS ima keca u rukavu sad ili nikad, a mislim da ce biti nikad jer Bakhmut je po meni zavrsena prica jos danas bi se moglo cuti o povlacenju iz grada.
evo na google maps se vide neki polozaji istocno od kramatorska
s obzirom da su snimke od prije pocetka rata, ovo su ukrajinci pripremali, mozes misliti koliko je do sad jos moglo biti utvrdjeno. koliko znam google maps nije pustao nove snimke od pocdtka rata
Glupa je prica da treba obuka pilota.
50 placenika ili dobrovoljaca za F-16 mozes naci uvijek.
Jedini je problem odrzavanje, ali i tu bi mogao naci placenike i dobrovoljce koji bi radili sa Ukrajinskim posadama.
lajkujMe wrote: ↑16/03/2023 08:46
Lose vijesti skroz, jucerasnjim zauzimanjem onog sela kod Bakhmuta situacija je kriticne presla u izuzetno opasnu ktiticnu situaciju.
4 spica Ruse od jucer napadaju, 3 na sami Bakhmut Sjever jug i Zapadna strana i ciste grad.
4 spic iz tog sela presjekao jednu od 2 putne komunikacije koje jos postoje kod Bakhmuta.
Jedna jedina cesta jos povezuje Bakhmut s ostatkom slobodne teritorije a ona je 2 km daleko od Ruskih polozaja.
Ukrajinci u Bakhmutu su vec u okruzenju samo nikako da to shvate.
Odbrana Bakhmuta je slomljena u mom misljenju ne fizicki ali jeste strateski.
Sad postoji opasnost da 93 i jos 2 brigade ostanu zarobljene u Bakhmutu ako ne povuku iste sekunde.
1 napad na preostalu cestu i gotovo.
Avdivka, grad heroj ali dzaba kad su okolna sela popadala kao od sale, Avdika se nalazi u vrlo slicnoj situaciji kao Bakhmut okruzen s 3 strane i usli su Rusi duboko u zaledje.
Iako je situacija pubo bolja Rusi moraju proci jos 3-4 s juzne strane da bi ugrozili liniie snabdjevanja.
Ali je opasnost blizu, ako GS ima keca u rukavu sad ili nikad, a mislim da ce biti nikad jer Bakhmut je po meni zavrsena prica jos danas bi se moglo cuti o povlacenju iz grada.
Znači ovi(rusi) što su oko grada na otvorenom su o boljoj poziciji od onih u gradu ( Bahmutu) a i onih jedinica u Časiv jaru.
Ovi što su na otvorem diktiraju situaciju iako je pitanje s čim, s kakvom logistikom i sa kakvim putevima i dobavnim pravcima?
drug_profi wrote: ↑16/03/2023 09:22
Glupa je prica da treba obuka pilota.
50 placenika ili dobrovoljaca za F-16 mozes naci uvijek.
Jedini je problem odrzavanje, ali i tu bi mogao naci placenike i dobrovoljce koji bi radili sa Ukrajinskim posadama.
Jos lakse naci placenike za odrzavanje F16, skoro 30 zemalja u svijetu posjeduje F16 i sve su na Ukrajinskoj strani.
Juce su spomenju Migovi znao sam odma da je to dobar znak, da se poguraju i druge drzave sa pomoci.