Berza (dionice i kupovina)
Moderator: anex
-
zigzag
#2851 Re: Berza (dionice i kupovina)
Pa ako radi teletrader onda Fast, koji se inače plaća, i nije potreban.
- VladaFBiH
#2852 Re: Berza (dionice i kupovina)
pa za nekoga ko kupuje povremeno Fast je preskup i nema potrebe za njim (400KM godišnje ako se ne varam) dok s druge strane Teletrader nema opcija kao što ima Fast ali daje ti i više nego dovoljno da možeš pratiti kretanje cijena i otvorene naloge
-
zigzag
#2853 Re: Berza (dionice i kupovina)
Ko danas ne kupuje povremeno? I sve što ima na fastu može se naći i besplatno.
Da su ti nesposobnjakovići imalo spremni nešto uraditi, onda bi napravili pregled kupovnih i prodajnih naloga kao što to ima i na Banjalučkoj berzi i na Crnogororskoj berzi. A zagrebačku i ljubljansku da ne spominjem.
Da su ti nesposobnjakovići imalo spremni nešto uraditi, onda bi napravili pregled kupovnih i prodajnih naloga kao što to ima i na Banjalučkoj berzi i na Crnogororskoj berzi. A zagrebačku i ljubljansku da ne spominjem.
-
Sovex
#2854 Re: Berza (dionice i kupovina)
Prokinuo Teletrader 
-
SA 071
#2855 Re: Berza (dionice i kupovina)
Svaka ti častVladaFBiH wrote: ↑08/03/2023 13:34odgovorili vjerovao ili ne i dali mi testno da probam aplikaciju Fast - iskreno, pozitivno iznenađen.
U međuvremenu sam dobio i odgovor od Teletradera "thanks for your message and your report. I have consulted our data team regarding this issue with SASE data and will get back to you as soon as I get feedback from them."
-
zigzag
#2856 Re: Berza (dionice i kupovina)
Fadil je Fadil. 
- drug_profi
-
Ci-Nick
#2858 Re: Berza (dionice i kupovina)
- VladaFBiH
#2859 Re: Berza (dionice i kupovina)
- Ricken
#2860 Re: Berza (dionice i kupovina)
Koja je suštinska razlika između držanja udjela i dionica?Ci-Nick wrote: ↑08/03/2023 07:17https://pta.ba/porezni-tretman-dohotka/
http://www.upfbih.ba/upfbih-trzai-povla ... -udjela-pr
"Na osnovu navedenih zakonskih odredbi, FMF je predmetnim mišljenjem zauzelo sljedeći stav:
Ukoliko ugovorena cijena sadrži cijenu udjela plus neto dobit ostvarenu u godinama nakon trenutka sticanja udjela (što čini ukupnu kupoprodajnu vrijednost tih udjela), ostvareni prihod, obzirom da udjel predstavlja imovinu koja se sastoji samo od prava, predstavlja oporezivi prihod u skladu sa članom 21. Zakona o porezu na dohodak. Isti se obračunava i uplaćuje u skladu sa odredbama člana 32. Zakona i za rezidenta Federacije (član 2. stav (1) tačka 1) Zakona) i za nerezidenta (član 2. stav (1) tačka 4) Zakona).“
"Imajući u vidu navedeno, moguće je zaključiti da je FMF zauzelo stav da je prihod fizičkih lica ostvaren po osnovu prodaje udjela oporeziv porezom na dohodak, te da ga kao takvog obustavlja i isplaćuje isplatilac dohotka na način kako je to propisano članom 32. Zakona o porezu na dohodak".
Koliko razumijem ovo se odnosi uglavom na prodaju udjela u d.o.o. firmama. Već samo spominjanje kako se porez plaća, da ga obustavlja isplatilac dohotka itd ne vidim da tu ima primjene na male dioničare koji trguju na berzi i čiji bi iznosi u svakom slučaju bili mali i nebitni u ukupnim prihodima.
Po važećem zakonu i uputstvu za primjenju zakona nigdje se ne spominje porez na dohodak od kapitalne dobiti kod prodaje dionica, nigdje ne piše sta je nabavna, ne pise kako se obracunava i plaća.
Dakle ne vidim kako bi to na sudu moglo proći.
Pretpostavimo da si dionice kupio prije 15 godina, da se plaćalo u to vrijeme drugom valutom, mora se uraditi revalorizacija.
Kod prodaje nekretnine pise da se u nabavnu cijenu uključuje rast cijena troskova gradnje onda isto tako i dionica kupljene prije 15 godina za 1 KM a prodana jučer za 1,20 KM ne donosi kapitalni dobitak nego kapitalni gubitak.
U novom zakonu o porezu na dohodak RS-s se ne plaća porez na kapitalnu dobit ostvarenu na dionicama (imovini) koju posjeduješ duže od 7 godina.
A nabavna cijena je ona koju dokumentujes ili nominalna.
Sto je smjesno jer većina emitenata je daleko ispod nominalne, pa se neće ni morati plaćati porez na kapitalnu dobit.
Po njihovom zakonu npr. na dionice Elektroprivrede BiH kupljene po 15 KM i prodane po 60 KM ne bi platio porez na kapitalnu dobit jer je nominalna 71 KM.
Ne znam ko pravi zakone al sve je to nejasno i nepravedno.
U Zakonu o porezu na dohodak stoji da se uzima u obzir kod izračuna dohotka o imovinskih prava index rasta potrošačkih cijena.
Ja se slažem s tobom da zakonski nije ekplicitno navedeno da su kapitalni dobici, po bilo kojem osnovu, uključivo i dionice i udjele da su oporezivi prihodi, samo sam skrenuo pažnju na tumačenja PUFBiH i FMF-a.
-
sale07
#2861 Re: Berza (dionice i kupovina)
Da li neko moze uputiti na neki link ili dati kratko objasnjenje kako poceti s investiranjem u dionice u BiH.
FIzicko lice, obrt.
Koji je neki minimum isplativost start radi troskova brokera i slicno.
Tipa ako imam na raspolaganju 10 000KM da li se isplati ulaziti u ovu pricu.
Cilj mi je samo da pokusam svesti "trosak" inflacije na minimum.
FIzicko lice, obrt.
Koji je neki minimum isplativost start radi troskova brokera i slicno.
Tipa ako imam na raspolaganju 10 000KM da li se isplati ulaziti u ovu pricu.
Cilj mi je samo da pokusam svesti "trosak" inflacije na minimum.
- drndalo
#2862 Re: Berza (dionice i kupovina)
Broker, i kupis za koliko imas, sta zelis...
Po mogucnosti nesto sto nece vrijediti manje za 3 godine nego sada. Ako ima redovnu dividendu, to ti dodje kao orocena stednja.
Za sve ovo ti je realno trosak brokera najmanja stavka, skoro nebitna. Pametnije je kupiti odjednom 10.000 KM icega nego 10x 1000KM. Osim ako ovih po 1000 maraka ne bude po boljim cijenama od velike kupovine, gde je provizija brokera u % manja.
Po mogucnosti nesto sto nece vrijediti manje za 3 godine nego sada. Ako ima redovnu dividendu, to ti dodje kao orocena stednja.
Za sve ovo ti je realno trosak brokera najmanja stavka, skoro nebitna. Pametnije je kupiti odjednom 10.000 KM icega nego 10x 1000KM. Osim ako ovih po 1000 maraka ne bude po boljim cijenama od velike kupovine, gde je provizija brokera u % manja.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#2863 Re: Berza (dionice i kupovina)
ja kupujem u malim količinama kako mi mali depoziti izlaze u bankama
mislim da je svejedno je li kupujes po 1000 ili 10 000 ako ideš na 5 10 godina da ces drzat dionice
provizija brokera je smiješna
međutim uplata u banci mi je uvijek mučna jer ljudi nemaju znanje na salterima niti ovlasti da se uplati
tako sam ja imao negativno iskustvo
mislim da je svejedno je li kupujes po 1000 ili 10 000 ako ideš na 5 10 godina da ces drzat dionice
međutim uplata u banci mi je uvijek mučna jer ljudi nemaju znanje na salterima niti ovlasti da se uplati
- drug_profi
#2864 Re: Berza (dionice i kupovina)
Razlika u proviziji između transakcije od <10.000 i u transakciji >10.000 je 0,1%
- koma
#2865 Re: Berza (dionice i kupovina)
Online placanje? Moje sve trgovine su isle preko weba, Raiffeisen Bank.Truba wrote: ↑10/03/2023 11:05 ja kupujem u malim količinama kako mi mali depoziti izlaze u bankama
![]()
- drndalo
#2866 Re: Berza (dionice i kupovina)
Sta ima biti mucna uplata, osim sto se rastajes od para? Uplatnica, teta tipka, ti platis. Gotovo.
-
konami666
#2867 Re: Berza (dionice i kupovina)
Da li je moguća kupovina dionica u BiH preko aplikacije nekih od banki u BiH? Ili je sve još uvijek na nivou 1970-ih? Da li je moguća kupovina dionica sa stranih trzista?
Koliko se plaća porez na kupovinu/prodaju dionice, profit te na dividende?
Koliko se plaća porez na kupovinu/prodaju dionice, profit te na dividende?
- Truba
#2868 Re: Berza (dionice i kupovina)
Jasta...zenska ne zna...ispituje sta je ovo...ne moze proci...ne zna poziv za broj...moja uolatnica sto sam napisao ne vazi (uzeo je dan prije iz banke njihove) vadi drugu...zove seficu...zajddno sa seficom opet cudjenje...prolazi uplata...bez svrhe...
Cca 15ak minuta u zimskoj odjeci u poslovnici gdje je nahajcana klima
U online placanje se ne petljam ionako prebacujem orocene eure u dionice kako izlaze
- drndalo
#2869 Re: Berza (dionice i kupovina)
Sta je ovo? Uplata brokeru na moj racun! Poziv na broj? Iz koje si zemlje stigao? 16 cifreni
Bankovni racun tvog brokera i zdravo. Svrha? Uplata na brokerski racun!
Onlne placanje ti sve to pojednostavljuje. Izadju € iz orocenja, prebacis ih u € -> BAM jeftinije nego u banci. Manja provizija. Uplatis brokeru na racun, opet brze i jeftinije nego u poslovnici. Mozes biti kuci i gologuz, a kamoli zimskoj odjeci...
Bankovni racun tvog brokera i zdravo. Svrha? Uplata na brokerski racun!
Onlne placanje ti sve to pojednostavljuje. Izadju € iz orocenja, prebacis ih u € -> BAM jeftinije nego u banci. Manja provizija. Uplatis brokeru na racun, opet brze i jeftinije nego u poslovnici. Mozes biti kuci i gologuz, a kamoli zimskoj odjeci...
- Truba
#2870 Re: Berza (dionice i kupovina)
Neka hvala
- drndalo
#2871 Re: Berza (dionice i kupovina)
Pa onda se tiskaj po poslovnicama sa penzionerima.
- Truba
#2872 Re: Berza (dionice i kupovina)
Da...4 depozita...godisnje...1 godinu
Zadnji put sam bio prvi na standu
A koliko placas tu uslugu online?
Meni se to ne isplati
Zadnji put sam bio prvi na standu
A koliko placas tu uslugu online?
Meni se to ne isplati
- drug_profi
#2873 Re: Berza (dionice i kupovina)
mobilno bankarstvo je najbolja i najkorisnija usluga koju placam, a kosta 3 marke mjesecno, ako ne uzmes paket koji je sadrzava.
Provizije se krecu od 0,6 KM do 1,0 KM po transakciji. Cijena paketa se isplati samo dok rezije poplacam, na ustedjenim provizijama.
Da ne govorim o vremenu koje sam ustedio.
Iskreno ne znam sta je problem sa tom uplatom mogao biti.
Broj racuna, dao ti je broker podatke.
Provizije se krecu od 0,6 KM do 1,0 KM po transakciji. Cijena paketa se isplati samo dok rezije poplacam, na ustedjenim provizijama.
Da ne govorim o vremenu koje sam ustedio.
Iskreno ne znam sta je problem sa tom uplatom mogao biti.
Broj racuna, dao ti je broker podatke.
- Truba
#2874 Re: Berza (dionice i kupovina)
Ocito naletis na nekog ko ne zna
Sto se mobilnog tice zdravije je kobilni...setanje
Sto se mobilnog tice zdravije je kobilni...setanje
- drug_profi