Ukrajina

atmel

#150076 Re: Ukrajina

Post by atmel »

[/quote]

koji Gospodin
slava našem Tuzlaku (inače nisam iz Tuzle, respekt)
lajkujMe

#150077 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

zigzag wrote: 09/03/2023 18:13
pici wrote: 09/03/2023 16:28

Da medjutim imaj u obriz da su rusi krenuli sa avionima i raketama da su uveli podmornice, brodove itd.Ne umanjujem ni slucajno znacaj nase borbe, medjutim na koliku su silu Ukrajinci udarili, govore same cifre unistenog ljustva i tehnike.Kod nas su zauzimali se gradovi u pocetku, skoro citava istocna bosna je pala u mjesce dana, jedino gorazde, srebrenica i konjevic polje su pruzali otpor.Srajevo bombardovali relej brdo hum i igman kasetnim.Beslagic molio JNa oficira da ne upotrebljava avione.
U Ukrajini svaki grad koji se branio sravnjen sa zemljom.Mariuopolj su sravnili i izvrsili genocid.
Mi smo čudo ali i Ukrajinci su čudo nad čudima, mnogi bi se predali na njihovim mjestima.
Zato SlavaUkrajini i njihovim hrabrim braniteljima.Koji i nas brane od ruskog i maloruskog sveta.
Ukrajinci su imali profesonalnu vojsku, avijaciju, teritorijalnu odbranu i već predhodnu pomoć , ako ništa u vidu kvalitetnih protivoklopnih sredstava.
Plus zaleđinu od koje joj može doći dodatno oružje. Plus NATO informatiku.

Svaki vojnik u ARBIH je čudo nad čudima. A u toj klasifikaciji ukrajinci su samo dobri branitelji. Njima svaka čast ali ja našu vojsku smatram nečim što se dugo neće ponoviti.
Samo ispravka mala, pa bas i nisu imali TO :D

TO je oficijelno uspostavljen u Ukrajini ja mislim 2 sedmice pred sami rat. Ono da je poslozen zakonski i da je uspostavljena komanda i plan.

Rat je ucinio svoje i taj TO je morao vrlo brzo da se formira.
Medjutim i dan danas TO u Ukrajini ne sluzi za ofanzivna dejstva i primarno sluze da cuvaju 2 liniju odbrane, logistika i pozadinske zadatke.
Neke brigade su se pokazale pa imaju i aktivniju ulogu.
Ali UA TO je primarno tu da pruzi podrsku profesionalnoj armiji.

TO se mozda najvise pokazao pocetkom rata uz ogromne gubitke upravo TO je uz pomoc jos 3 Profesionalne brigade zaustavio prvo Hostomel pa onda Bucha i Irpin.

TO uopste nije bio ni u zacecima formiranja na jugu (Kherson i Zaporozije) i to citavo podrucije je branilo mozda 3000 do 5000 vojnika.

Zato Rusi haman sve do Mykolayeva nisu imali otpora a Marijupolj je bio okruzen haman odmah, Marijupolj je branilo svega 3000 boraca a Rusi navalili s 20.000 boraca.

I opet su Rusi morali sravniti Marijupolj do temelja i pobiti 120.000 civila da bi osvojili grad.
Da nije bilo Marijupolja sad bi se klepali po usima i molili boga da nas Putin ne pogleda.

Mislim da su na samom pocetku rata 4 velike bitke odlucile sudbinu Ukrajine.

Najvaznija za citavu Ukrajinu definitivno Kijevska bitka
Poslije toga Marijupolj koji je sam samcat uspio dovoljno dugo okupirati Ruse da ne padnu sapatom Zaporozije grad sve do Dnipro, i citav Donbas.

Poslije toga je sigurno odbrana grada Harkiva i onda naposljetku odbrana Sumija.
A mozda najzapostavljenija bitka je bitka za Cherniv, taj grad ako se sjecate i bio potpuno okruzen kad su civili bjezali kroz otvorena polja u sred bojisnice.

Vrlo je indikativno da Ukrajinci tvrde da su mislili da ce Rusi napasti samo Donbas i s Krima.
A upravo kod Krima najslabija odbrana bila.
Da nije bilo heroja iz Mykolayeva sad bi se Odesa zvala Ruska. A Moldavija bi prestala da postoji.

Isto tako odlicno se sjecam bitaka u Harkiv oblasti pogotovo tamo Kupiansk na pocetku tu je bilo bas ozbiljnih rokanja i odbrana je drzala 2-3 sedmice ali je onda puklo i doslo se do Izyuma haman bez otpora.

3 dnevna akcija poslije 13 mjeseci jos uvijek traje a od planiranog gubitka mozda 100 Orca od pojedinacnog otpora "fanatika" sam imamo preko 150.000 mrtvih jos 300.000 ranjenih na Orc strani s 1800 unistenih tenkova, i jos 8000 drugih unistenih vozila uz to sve jos gubitak preko 150 aviona i helikoptera.

Plus Moskva potonula.

Potpuno unistenje i rasipanje VDVa, Mornarickih snaga, Spetznats, i OMONa.
Na sve to dodaj tesku degradaciju najboljih Ruskih armija (Armija ne brigada) plus totalno unistenje tkz armija Donjetsk i Lughansk.
Ako se sjecate upravo armije te 2 odmetnute pokrajine su se i najbolje pokazale pocetkom rata ali toliko mrtvih su na kraju skupili da im sad vojsku cine djeca i starci i generalno nisu vise u aktivnim borbama nego ih Rusi koriste kao 3 liniju odbrane ili za pozadinske poslove.

Uglavnom degradacija Ruske armije se nastavlja tesko se placa s krvlju najboljih Ukrajinaca ali nemaju izbora. Pod napadom su, od neprijatelja koji je ogroman i zeli pod svaku cijenu da unisti sve sto ima u sebi nesto Ukrajinsko ukljucjuci narod i njegove zelje.

Sve zato sto se Putinu nije svidjelo to da nema vise kontrolu nad Ukrajinom kao pred 2014 god.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#150078 Re: Ukrajina

Post by japin_mutapi »

zigzag wrote: 09/03/2023 19:31 Da ali ovdje nije nikom rat osim Ukrajini.
A zapad će kuhati putinovu rusiju dok se između sebe ne zakrve.
Ne treba nikom direktni konflikt.

Nije dobro za biznis.
bio bi nam svima rat da ukrajinci nisu rekli „neka je rat" i da se ne bore
slava ukrajini i hvala usa i gb
mishic

#150079 Re: Ukrajina

Post by mishic »

"Lukašenko potpisao zakon koji predviđa smrtnu kaznu za zvaničnike i vojnike koji počine izdaju"

Sreća pa je Ukraina blizu a tamo ne važi Lukašenkov zakon. Mogao bi se broj Bjelorusa naglo povećati u jedinicama Zelenskog.
mishic

#150080 Re: Ukrajina

Post by mishic »

CZ i TO ni u našoj doktrini odbrane nisu imali ulogu koju je imala vojska.
Namjena im je bila vrlo blizu onoga što je u ovom povećem postu opisano da je radila TO u Ukrajini tamo gdje je bila formirana.
adelkam

#150081 Re: Ukrajina

Post by adelkam »

japin_mutapi wrote: 09/03/2023 20:27
zigzag wrote: 09/03/2023 19:31 Da ali ovdje nije nikom rat osim Ukrajini.
A zapad će kuhati putinovu rusiju dok se između sebe ne zakrve.
Ne treba nikom direktni konflikt.

Nije dobro za biznis.
bio bi nam svima rat da ukrajinci nisu rekli „neka je rat" i da se ne bore
slava ukrajini i hvala usa i gb
Na te gluposti ne treba vise ni da se odgovara. Sta god ti njemu napises njemu ce taj Zapad biti kriv. Zapad je kriv i za paradrzave koje se stvorise u Gruziji, Moldaviji, a samo je pitanje vremena kada ce se isto sranje desiti i u Kazahstanu. Trenutno ne moze jer je Putinov rezim dovoljno zagazio u zivo blato sa Ukrajincima koji brane svoju zemlju. Svi kuhaju Rusiju cije granice ostadose nedirnute usput receno, samo Rusija nikoga ne kuha?
Bjez ba tam'...
statixx

#150082 Re: Ukrajina

Post by statixx »

Google prevod.

Smjer Bakhmut
Par smrtonosnih parova za rusku minobacačku posadu i njihov minobacač iz 45. odvojene topničke brigade

geralt

#150083 Re: Ukrajina

Post by geralt »

Dnevni podsjetnik da Rusi lazu. @madner evo ti tvojih "teskih ukrajinskih gubitaka kod Bahmuta".

Image

Image
melac

#150084 Re: Ukrajina

Post by melac »

Sta je ovo, zatisje pred buru?

Cak se i LajkujMe javio, garant se nesta sprema, postovi spremni i otkucani i cekaju pocetak akcije i onda cekamo najbrzi prst da objavi slavodobitni bub velikih razmjera.
madner

#150085 Re: Ukrajina

Post by madner »

TO Ukraine je formiran davno prije pocetka rata, a brigade istog cuvaju linije i dan danas.

Maripolj je bio veliki poraz za Ukrainu, unistene citave brigade i na kraju otisle hiljade u zarobljenistvo.

Glavne pobjede Ukraine su kada su jedva zaustavili pad Nikolajeva i Vorozhnina, te 93. oko Harkova, koja je nagrdila cijeli ruski korpus.

No to je davno proslo vrijeme, porazi 1941 ne znace poraze 1942.
PaulTracy

#150086 Re: Ukrajina

Post by PaulTracy »

drug_profi wrote: 09/03/2023 16:05

Mi smo fakticki bili nenaoruzani sve do kraja rata.
Niej bilo puske za svakog vojnika, vec samo za one koji su na liniji. Teze oruzje samo ono koje je zarobljeno.
I borba protiv dva naoruzana protivnika...
Dobro smo mi ikako...
Da medjutim imaj u obriz da su rusi krenuli sa avionima i raketama da su uveli podmornice, brodove itd.Ne umanjujem ni slucajno znacaj nase borbe, medjutim na koliku su silu Ukrajinci udarili, govore same cifre unistenog ljustva i tehnike.Kod nas su zauzimali se gradovi u pocetku, skoro citava istocna bosna je pala u mjesce dana, jedino gorazde, srebrenica i konjevic polje su pruzali otpor.Srajevo bombardovali relej brdo hum i igman kasetnim.Beslagic molio JNa oficira da ne upotrebljava avione.
U Ukrajini svaki grad koji se branio sravnjen sa zemljom.Mariuopolj su sravnili i izvrsili genocid.
Mi smo čudo ali i Ukrajinci su čudo nad čudima, mnogi bi se predali na njihovim mjestima.
Zato SlavaUkrajini i njihovim hrabrim braniteljima.Koji i nas brane od ruskog i maloruskog sveta.
Ne bih se složio.
Ukrainaca ima preko 30 miliona, godinama se pripremaju za rat i imaju prilično dobru podršku NATO-a. Ne fali im ni ljudi ni naoruzanja.
Mi smo mjesec dana prije nego će rat početi govorili da ga neće biti, čak i kada je počeo u istočnoj BiH mnogi su bili naivni i mislili da do njih neće doći. A nismo imali ni 5% od oružja kojeg Ukrainci imaju, nama su uvalili embargo.
Mislim da smo mi bili u težoj situaciji nego Ukr
madner

#150087 Re: Ukrajina

Post by madner »

geralt wrote: 09/03/2023 22:14 Dnevni podsjetnik da Rusi lazu. @madner evo ti tvojih "teskih ukrajinskih gubitaka kod Bahmuta".

Image

Image
Ja sam gledao ovaj video i jos par kod Hromova.

Ako je patka tim bolje.

Geolokacija je

drug_profi

#150088 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

drug_profi wrote: 09/03/2023 16:05

Mi smo fakticki bili nenaoruzani sve do kraja rata.
Niej bilo puske za svakog vojnika, vec samo za one koji su na liniji. Teze oruzje samo ono koje je zarobljeno.
I borba protiv dva naoruzana protivnika...
Dobro smo mi ikako...
Ako nista, zona zabrane leta nam je ipak pomogla. Zamisli da si jos imao stalno nalete iz zraka. Toliko nam je Zapad pomogao. Sitno, ali znacajno.
drug_profi

#150089 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

zigzag wrote: 09/03/2023 18:13

Ukrajinci su imali profesonalnu vojsku, avijaciju, teritorijalnu odbranu i već predhodnu pomoć , ako ništa u vidu kvalitetnih protivoklopnih sredstava.
Plus zaleđinu od koje joj može doći dodatno oružje. Plus NATO informatiku.

Svaki vojnik u ARBIH je čudo nad čudima. A u toj klasifikaciji ukrajinci su samo dobri branitelji. Njima svaka čast ali ja našu vojsku smatram nečim što se dugo neće ponoviti.
Mi, barem govorim o svojoj jedinici, nismo imali namjeru povući se ni jednog metra na Sarajevu. Jer je svaki taj metar onda četnik bliži našim porodicama, djeci. Na liniji nosio lovački karabin 7x64, sa 15 metaka. Pa AP M70AB2 sa 60 metaka, pa PPŠ-41, sa oko 60 metaka. Pa na minobacacima, samo PPŠ sa 10 metaka. Nekad samo sa svojim TT. niko nista drugo. Jednom na Bjelašnici sve sto smo imali da se branimo je lovara dvocjevka sa 5-6 patrona i par licnih pistolja. A opsluzujemo bateriju 120. I ta baterija ima municije za jednu cestitu makljazu. Ne vise od toga. stotinjak mina.
Čudo BH otpora. Ali to je bilo ono, boj ne bije svijetlo oruzje... mi smo bili neka jebeno luda grupa ljudi izgleda...
drug_profi

#150090 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

detroit-mercy wrote: 09/03/2023 18:43
Peacean wrote: 09/03/2023 17:03

To mu je sada vjerovatno glavna strategija, da održava sukob aktivnim do narednih izbora nadajući se da će Trump pobijediti ( naravno uz asistenciju rusije ) i da će onda natjerati Ukrajinu da se odreknu okupiranih teritorija. Zato će ova godina biti ključna za oslobađanje Ukrajine.
Nemijenja se americka vanjska politika i strategija tek tako od izbora do izbora.
Pa nije li narandzasti bio taj koji je govorio da i Evropaljani treba malo da ojacaju svoje odbrambene kapacitete (daju vise za NATO) i da smanje ovisnost o Ruskim energentima jer ce im Rusi ucerat sto je natjeralo pametne Svabe da prasnu u smijeh.
Ovo ti je samo unutarpoliticko prejebavanje u USA, ako su demokrati za , republikanci su protiv. Dok ne zajasu, a onda bi udarili jos zesce nego demokrati :skoljka: .
Arms industry
dvije rijeci koje objasnjavaju Republikansku bazu.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#150091 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

detroit-mercy wrote: 09/03/2023 18:43
Peacean wrote: 09/03/2023 17:03

To mu je sada vjerovatno glavna strategija, da održava sukob aktivnim do narednih izbora nadajući se da će Trump pobijediti ( naravno uz asistenciju rusije ) i da će onda natjerati Ukrajinu da se odreknu okupiranih teritorija. Zato će ova godina biti ključna za oslobađanje Ukrajine.
Nemijenja se americka vanjska politika i strategija tek tako od izbora do izbora.
Pa nije li narandzasti bio taj koji je govorio da i Evropaljani treba malo da ojacaju svoje odbrambene kapacitete (daju vise za NATO) i da smanje ovisnost o Ruskim energentima jer ce im Rusi ucerat sto je natjeralo pametne Svabe da prasnu u smijeh.
Ovo ti je samo unutarpoliticko prejebavanje u USA, ako su demokrati za , republikanci su protiv. Dok ne zajasu, a onda bi udarili jos zesce nego demokrati :skoljka: .
:thumbup: upravo to

Orandžinin potpis je i na prvoj isporuci St. Javelina Ukrajini. Koliko god mnogima šokantno zvučalo smatram da je Orandžina precednik F-16 bio već bio u Ukrajini.

Republikanci, koliko god djeluju kao budale, daleko su radikalniji od demokrata po pitanjima vanjske politike, posebno sigurnosne.

Mordor neka boga moli da Demokrate dugo vladaju.
drug_profi

#150092 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

mishic wrote: 09/03/2023 19:06 Neko je ovdje već spomenuo selima Bešlagića i njegov kratak i jasan odgovor Pračeru: "Neka je rat!" jer sve do tog trenutka BiH vlasti i stanovništvo je svakodnevno i na bezbroj mjesta ucjenjivano tom rečenicom: "Onda je ovo rat!" Eh kada smo im konačno odgovorili sa neka je rat te ucjene i prijetnje počele su gubiti svoj smisao. A upravo one su nas onemogućile da radimo bilo šta na pripremi za rat kojim nam se prijetilo.

Tako je i sa Putinom. Dok god njegove prijetnje i to što uvijek ide korak dalje i ispred zapada sa korištenjem onoga što nebi smio dotle će biti u prednosti. Kada se na njegovu prijetnju bilo čime odgovori poput Bešlagića i on će shvatiti da i nuklearno i svako drugo naoružanje nije samo njegova prednost nego da te bojeve glave mogu eksplodirati i iznad Rusije kao i bilo gdje drugdje. Dakle: "Neka je rat!" Putine najbolji je odgovor. I onda kada se tako odgovori treba mu jasno staviti do znanja da postoje jači, dalekometniji i precizniji projektili od njegovi a ne uvijek čekati da on ide ispred.
Razmisljas kao ja po ovom pitanju. :thumbup:
Handbanana

#150093 Re: Ukrajina

Post by Handbanana »

Izgleda na Kerckom mostu mjenjaju cijelu onu zeljeznicku sekciju sto je bila u plamenu. Ipak vatra ga je dovoljno ostetila da nije siguran.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#150094 Re: Ukrajina

Post by japin_mutapi »

za zabrinute i ,,neutralne" ...

Predsjednik Biden: "Diktator odlučan obnoviti carstvo nikada neće moći izbrisati ljubav ljudi prema slobodi. Brutalnost nikada neće samljeti volju slobodnih. A Ukrajina — Ukrajina nikada neće biti pobjeda za Rusiju. Nikada!"
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#150095 Re: Ukrajina

Post by pici »

drug_profi wrote: 09/03/2023 22:35

Ako nista, zona zabrane leta nam je ipak pomogla. Zamisli da si jos imao stalno nalete iz zraka. Toliko nam je Zapad pomogao. Sitno, ali znacajno.
Pa sad da je sitno, nije.Zamisli konstantno bombardovanje krmačama po gradovima i po linijama.A ne mozes tu nista.To bi bila klaonica.Ako nista NATO je tu presjekao i onemogucio srbiju da avionima pustosi i pali.
Ukrajinci ocajno pokusavaju to uraditi zonu zabrane letova al ne mogu jer bi NATO imao direkt konflikt sa rusima.Ukrajinci imaju oruzije, vojsku al nemaju bas sve.Rusi su nadmocni u zraku i tesko mogu ukrajinci parirati, strateskim bombarderima koji ispale krstarece sa nekoliko stotina kilometara daljine.
Da nije bilo zabrane letenja, nebi ni ti ni ja sad tipkali.
Slo Burner
Grijem se na: Pelet
Vozim: Bembaru

#150096 Re: Ukrajina

Post by Slo Burner »

drug_profi wrote: 09/03/2023 22:56
mishic wrote: 09/03/2023 19:06 Neko je ovdje već spomenuo selima Bešlagića i njegov kratak i jasan odgovor Pračeru: "Neka je rat!" jer sve do tog trenutka BiH vlasti i stanovništvo je svakodnevno i na bezbroj mjesta ucjenjivano tom rečenicom: "Onda je ovo rat!" Eh kada smo im konačno odgovorili sa neka je rat te ucjene i prijetnje počele su gubiti svoj smisao. A upravo one su nas onemogućile da radimo bilo šta na pripremi za rat kojim nam se prijetilo.

Tako je i sa Putinom. Dok god njegove prijetnje i to što uvijek ide korak dalje i ispred zapada sa korištenjem onoga što nebi smio dotle će biti u prednosti. Kada se na njegovu prijetnju bilo čime odgovori poput Bešlagića i on će shvatiti da i nuklearno i svako drugo naoružanje nije samo njegova prednost nego da te bojeve glave mogu eksplodirati i iznad Rusije kao i bilo gdje drugdje. Dakle: "Neka je rat!" Putine najbolji je odgovor. I onda kada se tako odgovori treba mu jasno staviti do znanja da postoje jači, dalekometniji i precizniji projektili od njegovi a ne uvijek čekati da on ide ispred.
Razmisljas kao ja po ovom pitanju. :thumbup:
Slicno je i sad, treba neko da Dodiku kaze ajde otcijepi se da vidim
drug_profi

#150097 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

pici wrote: 09/03/2023 23:40 Da nije bilo zabrane letenja, nebi ni ti ni ja sad tipkali.
Pa kazem, sitno, ali znacajno.
Sitno jer nisu time odabrali stranu.
A znacajno jer samo su nasi neprijatelji imali avijaciju.

Naravno da je to pomoglo da nas ne sataru iz zraka, dok mi na njih beskorisno pucamo sitnom municijom koje malo imamo, jer nista bolje nismo ni mogli.
Ali ta pomoc nije bila tolikog znacaja da smo radi nje mogli pobijediti. Samo su nam dali priliku da ne izgubimo brzo.
drug_profi

#150098 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Šta je ovo, isto Afganistan?
Siverski Donjec

Matzan

#150099 Re: Ukrajina

Post by Matzan »

drug_profi

#150100 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

U Hersonu love čamce na juznoj strani Dnjepra.
Vjerovatno imaju upade preko rijeke.

Post Reply