Ukrajina

drug_profi

#150051 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

pici wrote: 09/03/2023 16:03 Naravno da NATO moze samo da nauci iz Ukrajinskog otpora kosto je ucio iz Bosanskog.I nas i Ukrajince su trebali da pregaze za nepunih mjesec dana.Ovo je za vojne udzbenike nepoljmivo.
Mi smo fakticki bili nenaoruzani sve do kraja rata.
Niej bilo puske za svakog vojnika, vec samo za one koji su na liniji. Teze oruzje samo ono koje je zarobljeno.
I borba protiv dva naoruzana protivnika...
Dobro smo mi ikako...
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#150052 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Zločinci na 8. Mart raketiraju gradove Ukrajine i terorišu...

Gandalf

#150053 Re: Ukrajina

Post by Gandalf »

janje_ wrote: 09/03/2023 09:55 Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy pozvao je predsjednika Predstavničkog doma Kevina McCarthyja u Kijev zbog sve kritičnijih izjava iz redova američkih republikanaca u podršci Kijevu.

„Gospodin Mekarti bi trebalo da dođe i da se lično uveri šta se ovde dešava, šta rat znači za nas“, rekao je Zelenski za CNN, prema juče objavljenim izvodima intervjua. Posjeta Ukrajini bi "pomogla McCarthyju da pronađe svoju poziciju".

McCarthy odbija poziv
McCarthy je odmah odbacio poziv Zelenskog: ne moram posjetiti Ukrajinu da bi razumio tamošnju situaciju, rekao je za CNN.

McCarthy je u januaru izabran za predsjednika Predstavničkog doma, čime je postao najutjecajniji republikanac u američkom Kongresu. Kao takav, mogao bi značajno ometati masovni program pomoći američkog predsjednika Joea Bidena Ukrajini. Prije izbora u Predstavnički dom, McCarthy je najavio da više neće biti "blanko čekova" za Ukrajinu.

ORF
ne predaje se putler tek tako, ko zna koliko je on ovakvih trampovih retarda potkupio
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#150054 Re: Ukrajina

Post by pici »

drug_profi wrote: 09/03/2023 16:05
pici wrote: 09/03/2023 16:03 Naravno da NATO moze samo da nauci iz Ukrajinskog otpora kosto je ucio iz Bosanskog.I nas i Ukrajince su trebali da pregaze za nepunih mjesec dana.Ovo je za vojne udzbenike nepoljmivo.
Niej bilo puske za svakog vojnika, vec samo za one koji su na liniji. Teze oruzje samo ono koje je zarobljeno.
Dobro smo mi ikako...
Da medjutim imaj u obriz da su rusi krenuli sa avionima i raketama da su uveli podmornice, brodove itd.Ne umanjujem ni slucajno znacaj nase borbe, medjutim na koliku su silu Ukrajinci udarili, govore same cifre unistenog ljustva i tehnike.Kod nas su zauzimali se gradovi u pocetku, skoro citava istocna bosna je pala u mjesce dana, jedino gorazde, srebrenica i konjevic polje su pruzali otpor.Srajevo bombardovali relej brdo hum i igman kasetnim.Beslagic molio JNa oficira da ne upotrebljava avione.
U Ukrajini svaki grad koji se branio sravnjen sa zemljom.Mariuopolj su sravnili i izvrsili genocid.
Mi smo čudo ali i Ukrajinci su čudo nad čudima, mnogi bi se predali na njihovim mjestima.
Zato SlavaUkrajini i njihovim hrabrim braniteljima.Koji i nas brane od ruskog i maloruskog sveta.
Peacean

#150055 Re: Ukrajina

Post by Peacean »

Gandalf wrote: 09/03/2023 16:22

ne predaje se putler tek tako, ko zna koliko je on ovakvih trampovih retarda potkupio
To mu je sada vjerovatno glavna strategija, da održava sukob aktivnim do narednih izbora nadajući se da će Trump pobijediti ( naravno uz asistenciju rusije ) i da će onda natjerati Ukrajinu da se odreknu okupiranih teritorija. Zato će ova godina biti ključna za oslobađanje Ukrajine.
adelkam

#150056 Re: Ukrajina

Post by adelkam »

Oblomov wrote: 09/03/2023 11:47 Treba iskoristiti priliku dok su Rusi ostali sa lopatama.

Još uz to, nisu nove lopate, nego stare, poznate kao MPL-50.
Lopate su dizajnirane 1869. i malo su se promijenile od tada, navodi britansko ministarstvo odbrane
Oni to stvarno zovu lopatom a nije lopata. Nesto ne valja tu ...
Lopata je valda ono sa cim ubacujes sljunak u mjesalicu kad komsiji ides da radis na ploci. Ovo bi trebao po nekoj logici bit' ašovčić borbeni ili vojni kako god. Tako se zvalo koliko se ja sjecam.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

Post by Hame_ »

Česi finansiraju obroke, vojnik će imati pet obroka dnevno, dva topla, košta 16 USD dnevno.

Nakon samo brzog skeniranja stranice, postoji još jedan detalj koji smatram važnim - Za svaku češku krunu koju ljudi doniraju, firma donira dvije sa svoje strane, tako da se donacije utrostručuju!

Također, kažu da isporučuju hranu izravno na prve linije, da ne ide kroz skladište treće strane.

Nahranit ćemo ukrajinske vojnike

Image

Šta ste danas ručali? Je li ti se svidjelo? Je li bilo toplo? Možda još niste ni završili i odgurnuli tanjir od punog želuca.

Sada zamislite da jedete samo hladne konzervirane proizvode. Dnevno. Zemlju vam pustoši agresor. A ti si u rovovima i moliš za tanjir tople supe.

Mi Česi oduvijek smo bili poznati po gostoljubivosti i dobroj kuhinji. Pokažimo da to još uvijek imamo u sebi. Zajedno ćemo u Ukrajinu poslati pakete hrane koji će braniocima dati novu snagu.

Vojnici su obični tate iz obitelji. Pošalji im ručak kao da je od mame!

Ukrajinski vojnici nisu filmski opaki. Oni su obični očevi i sinovi koji već nekoliko mjeseci nisu vidjeli pravu hranu. Zajedno ćemo im kuhati kao od mame.

U Ukrajinu ćemo poslati hranjivu hranu. Vojnik samo naspe vodu, doda grijač - i hranjivi ručak je spreman.

Za 350 CZK nahranit ćemo vojnika cijeli dan. Dobiva 5 obroka od kojih su dva topla.

Image
Ovako izgledaju ti sretni trenuci izvan rovova.

Pomoć nosimo pravo na prve linije

Svaka kruna koju donirate ide direktno braniocima Ukrajine na prvoj liniji odbrane. Pomoći ćete nam da opskrbimo automobile hranom i prevezemo ih u bazni logor. Bez skladišta i posrednika.

Sada svaka vaša kruna ima 3x veću snagu. Možete li pomoći?

Hranu za vojnike proizvodi češka firma Freeze Dry Company pod robnom markom LyoKitchen. Ona daruje 2 vlastite krune za svaku doniranu krunu. Zato smo zahvalni i za mali doprinos. Ovdje se svaka kruna stvarno računa.

Ko stoji iza kolekcije?

Udružili smo snage nekoliko organizacija:

- Freeze Dry Company s.r.o. proizvodit će i donirati hranu
- U Ukrajinu će ga odvesti zdravstveno osiguranje, Putovanje nade ili Poklon za Putina
- Sve će organizirati Inovacijski centar INION

*Na Redditu pojašnjava tip: Hrana je osušena smrzavanjem i sadrži MRE grijač.
Last edited by Hame_ on 09/03/2023 17:15, edited 1 time in total.
swanfilter

#150058 Re: Ukrajina

Post by swanfilter »

Kad ga prije snimise. Dokumentarac o Mariupolu se moze pogledati ako koga zanima ...
Hame_

#150059 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Sinoć sam sanjao san - šetao sam sa svojom unukom Kijevom, pokazivao sam joj kip Volodimira Zelenskog i govorio joj kako je ujedinio Europu i svijet da se suprotstave tiraniji Rusije. Podigla je pogled prema meni i upitala "Što je rusija?" - a ja sam samo spustio pogled na nju i nasmiješio se.
Last edited by Hame_ on 10/03/2023 17:15, edited 1 time in total.
drndalo

#150060 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

S-300 krk, bub! E sad jel Switchblade ili nesto drugo, haj ga znaj...

lajkujMe

#150061 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Izgleda da je to Switchblade 600 napokon prve snimke sistema
geoxx

#150062 Re: Ukrajina

Post by geoxx »

Citam da su Rusi zauzeli odjel za kucne potrepstine u supermarketu u sjevernom Bakhmutu. Da li je istina?
tindbe

#150063 Re: Ukrajina

Post by tindbe »

geoxx wrote: 09/03/2023 18:00 Citam da su Rusi zauzeli odjel za kucne potrepstine u supermarketu u sjevernom Bakhmutu. Da li je istina?
Moji izvori tvrde da su zauzeli samo bijelu tehniku. Čekamo potvrdu.
quoter

#150064 Re: Ukrajina

Post by quoter »

geoxx wrote: 09/03/2023 18:00 Citam da su Rusi zauzeli odjel za kucne potrepstine u supermarketu u sjevernom Bakhmutu. Da li je istina?
Mikrorusi iznad 38 paralele na nogama
zigzag

#150065 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

pici wrote: 09/03/2023 16:28
drug_profi wrote: 09/03/2023 16:05

Dobro smo mi ikako...
Da medjutim imaj u obriz da su rusi krenuli sa avionima i raketama da su uveli podmornice, brodove itd.Ne umanjujem ni slucajno znacaj nase borbe, medjutim na koliku su silu Ukrajinci udarili, govore same cifre unistenog ljustva i tehnike.Kod nas su zauzimali se gradovi u pocetku, skoro citava istocna bosna je pala u mjesce dana, jedino gorazde, srebrenica i konjevic polje su pruzali otpor.Srajevo bombardovali relej brdo hum i igman kasetnim.Beslagic molio JNa oficira da ne upotrebljava avione.
U Ukrajini svaki grad koji se branio sravnjen sa zemljom.Mariuopolj su sravnili i izvrsili genocid.
Mi smo čudo ali i Ukrajinci su čudo nad čudima, mnogi bi se predali na njihovim mjestima.
Zato SlavaUkrajini i njihovim hrabrim braniteljima.Koji i nas brane od ruskog i maloruskog sveta.
Ukrajinci su imali profesonalnu vojsku, avijaciju, teritorijalnu odbranu i već predhodnu pomoć , ako ništa u vidu kvalitetnih protivoklopnih sredstava.
Plus zaleđinu od koje joj može doći dodatno oružje. Plus NATO informatiku.

Svaki vojnik u ARBIH je čudo nad čudima. A u toj klasifikaciji ukrajinci su samo dobri branitelji. Njima svaka čast ali ja našu vojsku smatram nečim što se dugo neće ponoviti.
mishic

#150066 Re: Ukrajina

Post by mishic »

zigzag wrote: 09/03/2023 18:13 Ukrajinci su imali profesonalnu vojsku, avijaciju, teritorijalnu odbranu i već predhodnu pomoć , ako ništa u vidu kvalitetnih protivoklopnih sredstava.
Plus zaleđinu od koje joj može doći dodatno oružje. Plus NATO informatiku.

Svaki vojnik u ARBIH je čudo nad čudima. A u toj klasifikaciji ukrajinci su samo dobri branitelji. Njima svaka čast ali ja našu vojsku smatram nečim što se dugo neće ponoviti.
:thumbup: :bih:
detroit-mercy

#150067 Re: Ukrajina

Post by detroit-mercy »

Peacean wrote: 09/03/2023 17:03
Gandalf wrote: 09/03/2023 16:22

To mu je sada vjerovatno glavna strategija, da održava sukob aktivnim do narednih izbora nadajući se da će Trump pobijediti ( naravno uz asistenciju rusije ) i da će onda natjerati Ukrajinu da se odreknu okupiranih teritorija. Zato će ova godina biti ključna za oslobađanje Ukrajine.
Nemijenja se americka vanjska politika i strategija tek tako od izbora do izbora.
Pa nije li narandzasti bio taj koji je govorio da i Evropaljani treba malo da ojacaju svoje odbrambene kapacitete (daju vise za NATO) i da smanje ovisnost o Ruskim energentima jer ce im Rusi ucerat sto je natjeralo pametne Svabe da prasnu u smijeh.
Ovo ti je samo unutarpoliticko prejebavanje u USA, ako su demokrati za , republikanci su protiv. Dok ne zajasu, a onda bi udarili jos zesce nego demokrati :skoljka: .
drndalo

#150068 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Dok god milijarderi privatno imaju mega kolicine akcija firmi koje se bave vojnom industrijom, nema zime. Sta mislimo, da bi se Tramp (osim sto je idiot koji voli zvuk svoga glasa) zamjerao sa 200x bogatijim od sebe...? Aha...
mishic

#150069 Re: Ukrajina

Post by mishic »

Ukrajina jeste velika zemlja i razumljivo je da oni ne mogu štititi svaki pedalj svoga neba tim prije što Rusi koriste i jug i istok i sjever u svojim napadima i napadaju čak i sa teritorije Bjelorusije što znatno komplikuje situaciju za PVO. Ali Rusija je još veća. Vidjeli smo šta im je značilo onih par skladišta municije, goriva i aerodromi koji su bili napadnuti. Da i ne govorimo o logističkim rutama kojima oni praktično do granice sa Ukrajinom nesmetano i slobodno vrše dostavu. Sve svoje PVO sisteme mogu usmjeriti na Ukrajinu.

Međutim da svakodnevno mogu očekivati i da moraju dežurati u desetinama gradova koje bi ukrajinski raketni sistemi mogli ugroziti, da moraju aktivirati PVO 24 sahata i razmišljati koliko je koja ruta snabdijevanja vojske sigurna sve bi bilo drugačije. A da i ne govorimo o civilnom stanovništvu koje bi kao i ukrajinsko moralo misliti o tome hoće li koji pogođeni projektil iznad Rusije pasti na fabriku, naselje ili ulicu...

Taj psihološki pritisak doveo bi i do drugačije percepcije rata među stanovništvom Rusije i sigurno uticao na odnos prema Putinovom režimu.
mishic

#150070 Re: Ukrajina

Post by mishic »

Neko je ovdje već spomenuo selima Bešlagića i njegov kratak i jasan odgovor Pračeru: "Neka je rat!" jer sve do tog trenutka BiH vlasti i stanovništvo je svakodnevno i na bezbroj mjesta ucjenjivano tom rečenicom: "Onda je ovo rat!" Eh kada smo im konačno odgovorili sa neka je rat te ucjene i prijetnje počele su gubiti svoj smisao. A upravo one su nas onemogućile da radimo bilo šta na pripremi za rat kojim nam se prijetilo.

Tako je i sa Putinom. Dok god njegove prijetnje i to što uvijek ide korak dalje i ispred zapada sa korištenjem onoga što nebi smio dotle će biti u prednosti. Kada se na njegovu prijetnju bilo čime odgovori poput Bešlagića i on će shvatiti da i nuklearno i svako drugo naoružanje nije samo njegova prednost nego da te bojeve glave mogu eksplodirati i iznad Rusije kao i bilo gdje drugdje. Dakle: "Neka je rat!" Putine najbolji je odgovor. I onda kada se tako odgovori treba mu jasno staviti do znanja da postoje jači, dalekometniji i precizniji projektili od njegovi a ne uvijek čekati da on ide ispred.
adelkam

#150071 Re: Ukrajina

Post by adelkam »

mishic wrote: 09/03/2023 19:06 Neko je ovdje već spomenuo selima Bešlagića i njegov kratak i jasan odgovor Pračeru: "Neka je rat!" jer sve do tog trenutka BiH vlasti i stanovništvo je svakodnevno i na bezbroj mjesta ucjenjivano tom rečenicom: "Onda je ovo rat!" Eh kada smo im konačno odgovorili sa neka je rat te ucjene i prijetnje počele su gubiti svoj smisao. A upravo one su nas onemogućile da radimo bilo šta na pripremi za rat kojim nam se prijetilo.

Tako je i sa Putinom. Dok god njegove prijetnje i to što uvijek ide korak dalje i ispred zapada sa korištenjem onoga što nebi smio dotle će biti u prednosti. Kada se na njegovu prijetnju bilo čime odgovori poput Bešlagića i on će shvatiti da i nuklearno i svako drugo naoružanje nije samo njegova prednost nego da te bojeve glave mogu eksplodirati i iznad Rusije kao i bilo gdje drugdje. Dakle: "Neka je rat!" Putine najbolji je odgovor. I onda kada se tako odgovori treba mu jasno staviti do znanja da postoje jači, dalekometniji i precizniji projektili od njegovi a ne uvijek čekati da on ide ispred.
:thumbup:
Pomoci Ukrajincima po svaku cijenu. 🇺🇦
Rat? Neka je Rat!
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#150072 Re: Ukrajina

Post by japin_mutapi »

... i neka su kroasani i kapucino poskupili :gunjastajl:
zigzag

#150073 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Da ali ovdje nije nikom rat osim Ukrajini.
A zapad će kuhati putinovu rusiju dok se između sebe ne zakrve.
Ne treba nikom direktni konflikt.

Nije dobro za biznis.
janje_

#150074 Re: Ukrajina

Post by janje_ »

mishic wrote: 09/03/2023 19:06 Neko je ovdje već spomenuo selima Bešlagića i njegov kratak i jasan odgovor Pračeru: "Neka je rat!" jer sve do tog trenutka BiH vlasti i stanovništvo je svakodnevno i na bezbroj mjesta ucjenjivano tom rečenicom: "Onda je ovo rat!" Eh kada smo im konačno odgovorili sa neka je rat te ucjene i prijetnje počele su gubiti svoj smisao. A upravo one su nas onemogućile da radimo bilo šta na pripremi za rat kojim nam se prijetilo.

mala digresija:

atmel

#150075 Re: Ukrajina

Post by atmel »

Hame_ wrote: 09/03/2023 17:20 Sinoć sam sanjao san - šetao sam sa svojom unukom Kijevom, pokazivao sam joj kip Volodimira Zelenskog i govorio joj kako je ujedinio Europu i svijet da se suprotstave tiraniji Ruzije. Podigla je pogled prema meni i upitala "Što je ruzzia?" - a ja sam samo spustio pogled na nju i nasmiješio se.
:kiselavoda:
Post Reply