Kako je ono bilo...ja bih nesto da izjavim!
Posto zivim u Svedskoj vec pune 3 godine, i cak sam promijenio tri mjesta boravka za 3 godine. Mogu slobodno reci da ovisno koja je bransa, ali da posla ima i u manjim mjestima, a place nisu toliko manje koliko su cijene nekretnina nize.
Recimo placa u Stockholu u poredjenju sa nekim manjim mjestima je 10-20% veca, za isti posao, a cijena nekretnina je zato 400+ % veca. A ponuda posla u Stockholmu je zaista i najveca, ali meni to ima smisla ako je covjek u finansijskom sektoru ili visoki menadzment, eventualno IT da ima smisla vrljati po Stockholmu i blizoj okolici, za sve ostalo, apsolutno nema smisla osim ako su neki drugi razlozi primjerice: otmjeni zivim, otmjeno umirem.
Iako Svedska i otmjenost su u teskoj koliziji. Tako da po meni zivot u Svedskoj nije zivot u Stockholmu, Uppsali ili Geteborgu, gdje jedan trosoban stan cca 80m2 kosta 400 000 eura pa navise, a novogradnja i mozda od 500 000 eura pa navise, dok otprilike isti stan u drugim mjestima je 3-4 puta jeftiniji, pa se tako u mjestu gdje ja sada zivim stan trosoban prodaje za nekih 90 000 eura, a posla ima dovoljno da se pronadje, pogotovo zanatlije. A placa je nekih 2500 eura pa do 3000 eura za elektricare iskusne, plus pride extra posao i sl. A recimo ako radi u trgovini ili u obdanistu placa je izmedju 1700 - 1900 eura bez ikakve pozicije, skole ili edukacije. Ako dvoje radi, recimo jedan zanatlija sa placom od min. 2200 eura, ono ne zna ni jezik ali zna uraditi posao, i zena u obdanistu min, 1700 eura, zamisljam ljudi tek dosli i znaju progovoriti koju rijec svedskog. To je nekih 3900 eura, stan 3 soban kosta max 100 000 eura. To je rata kredita cca 400 eura, plus na to dodju ostali troskovi cca 400 eura, i to je onda 900 eura, hajde mozda dodje i 950 eura, a toliko kosta i rentanje stana iste velicine. Sada zamisljam da imaju dvoje djece od kojih oboje ide u obdaniste to je jos 150 eura za dvoje djece, otprilike koliki je i djeciji doplatak. Trosak kucanstva je nekih 800 eura za hranu i jos 200 eura za odjecu i ostale beskurce. Tako dodjemo do sume od 2000 eura troskova. Ako tome dodamo i 2 auta, jedan noviji i drugi polovnjak star 10-15 godina, dizel, to dodje jos cca 500 eura plus gorivo nekih 400 eura. Tako da troskovi cetveroclane porodice dodje cca. 2900 eura, a dva jadnika mogu zaraditi cca 3900 eura, tako po mojoj racunici ostaje 1000 eura 'ta 'trane mjesecno. Eh sad to treba racunati da je komfor s takvim obracunom jako velik, recimo imas svoj stan, imas 2 auta ( najveca a opet jako potrebna glupost ), dvoje djece i zivi se komforno. Za ustedjene novce se moze 2x godisnje putovati na mnoge destinacije za all include hotele za cijelu porodicu.
Ja smatram to veoma komfornim zivotom, a i jako lijepim zivotom. Cak nakon x godina dodje i taj stan kao ustedjevina za stare dane 'ko dozivi.
Ono sto je vazno napomenuti, da je ovo sve na osnovici od 40 sati hefticno, a za vece prohtjeve i uz dodatne edukacije i savladavanje jezika idu tu dodatnih 500-1000 eura u duetu na placi kroz nekoliko godina.
Volio bih spomenuti da ovo ne ide tako brzo u pocetku, ali nakon 2-3 godine moze se ocekivati ovakav rasplet dogadjaja.
A ako se koji slucajem zelimo nacaliti u Stockholmu i takvim destinacijama onda sav ovaj visak od placa ode na stan, no to onda otprilike znaci da pod stare dane vise ostaje ustedjeno na cijeni stana.
Sad da je to neka pljacka i nije, i nije bas da Svedska dozvoljava neke veliki i basnoslovne zarade, jer cim placa prelazi cca 5000 eura bruto ide dodatnih 25% poreza na vec postojecih 30-35% od bruto place. Tako da se mnogim menadzerima srednjeg i nizeg nivoa i ne isplati dobiti vecu placu, radije manje rade a za razliku u placi dobiju jos jednog pomocnika i tako lagano odrade 40 sati sedmicno, dobiju neku vrstu sluzbenog auta 35 dana godisnjeg i sl., mozda bonuse u dionicama firme i tako sve ono sto smanjuje poreze.
Eh sad ima i taj emotivni dio da se navikne na drugo drustvo, drustveni ugovor i pravila igre.
Hocu reci da nasem mentalitetu ne odgovara red, i da cekanje svog reda i pokusaji zaobilaska reda ili jos i pokusaji pritiska da se red preskoci ili kao kranja mjera da se ubrza nas predmet je slijepa ulica u Svedskoj, i onda mnogi nasi pocnu proklinjati Svedsku. Sto je meni u koliziji s nasom kritikom bih drustva i drustvenog uredjenje gdje nema reda, vec je kod nas preko-reda drustveno uredjenje, a opet kada dodjemo u drustvo gdje za sve postoji red nama ni to ne odgovara. Tako da meni se najteze na taj dio naviknuti, da se naoruzam strpljnjem i cekam svoj red ma koliko se meni zurilo i bila mi panika.