Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
Moderator: anex
- nivla
#2476 Re: Kolika vam je plata?
osnovna plata asistenta na univerzitetu u sarajevu je 4,6x330x1,05=1593km
na ovo ako ima sredstava moze se plata uvecati do 20% po osnovu norme ako fakultet ima vlastitih sredstava a asistent ima vise od 50% preko normativa cca 450h vjezbi/tutorijala, na skoro svakom fakultetu radi se uveliko preko normativa jer fali asistenata i za 20% preko plate moras raditi 50% preko norme
na ovaj iznos gore ide jos topli obrok i prevoz
da bi bio visi asistent trebas provesti mandat u zvanju asistenta i tad ti je osnovna neto placa 5,2x330x1,05 plus opet ove preko norme aktivnosti mogu dovesti do 20% na platu
stimulacije mogu ici i do 30% na oba slucaja ali realno je da samo rijetki fakulteti kao npr ekonomski, medicinski i stomatoloski isplacuju ovo jer dobro deru svoje studente po raznim osnovama
u zvanje asistenta mozes biti biran samo jednom dok reizbor u viseg asistenta dolazi u obzir samo u slucaju da su doktorirao a na univerzitetu nema slobodna pozicija za docenta
visi asistent sa doktoratom ima 6,2x330x1,05=2148 plus topli obr i prevoz
za izbor u docenta mozes biti biran u slucaju da si doktorirao u toj oblasti a nema uslova da si proveo mandat u zvanju asistenta/viseg asistenta, u slucaju da nisi ranije radio u nastavi prilikom konkursa si duzan odrzati jedno pristupno predavanje koje ocjenjuje komisija, te objavljeni strucni i naucni radovi u priznatim naucnim bazama
dakle nije krajnje lose ali skontajte da vam za put od 1500 do 3000km osnovne plate prosjecnom uposleniku treba
4 godine asistent
5 godina visi asistent
5 godina docent
5 godina vanredni prof
i ako ispunis uvjete postanes redovni profesor nakon cca minimalno 19 godina rada
uzmes nekog sa etfa npr i on sad u startu sa zavrsenim ili cak nezavrsenim fakultetom ima pocetnu platu u rangu docenta ako ima imalo skilla odmah u startu, da ne govorim sta bude nakon 19 godina rada u struci
docent ima osnovnu platu 7,6x330x1,05=2633 plus topli obr i prevoz
vanredni ima 8,2x330x1,05=2840 plus topli obr i prevoz
redovni profesor 9x330x1,05=3118 plus topli obr i prevoz
idu kad si neko od doc vanr i redovnih i neki dosaci na place za komisije ali velikoj vecini to ne ide, eventualno ponesto usicare na projektima fmona cca izvuku par hiljada
na ovo ako ima sredstava moze se plata uvecati do 20% po osnovu norme ako fakultet ima vlastitih sredstava a asistent ima vise od 50% preko normativa cca 450h vjezbi/tutorijala, na skoro svakom fakultetu radi se uveliko preko normativa jer fali asistenata i za 20% preko plate moras raditi 50% preko norme
na ovaj iznos gore ide jos topli obrok i prevoz
da bi bio visi asistent trebas provesti mandat u zvanju asistenta i tad ti je osnovna neto placa 5,2x330x1,05 plus opet ove preko norme aktivnosti mogu dovesti do 20% na platu
stimulacije mogu ici i do 30% na oba slucaja ali realno je da samo rijetki fakulteti kao npr ekonomski, medicinski i stomatoloski isplacuju ovo jer dobro deru svoje studente po raznim osnovama
u zvanje asistenta mozes biti biran samo jednom dok reizbor u viseg asistenta dolazi u obzir samo u slucaju da su doktorirao a na univerzitetu nema slobodna pozicija za docenta
visi asistent sa doktoratom ima 6,2x330x1,05=2148 plus topli obr i prevoz
za izbor u docenta mozes biti biran u slucaju da si doktorirao u toj oblasti a nema uslova da si proveo mandat u zvanju asistenta/viseg asistenta, u slucaju da nisi ranije radio u nastavi prilikom konkursa si duzan odrzati jedno pristupno predavanje koje ocjenjuje komisija, te objavljeni strucni i naucni radovi u priznatim naucnim bazama
dakle nije krajnje lose ali skontajte da vam za put od 1500 do 3000km osnovne plate prosjecnom uposleniku treba
4 godine asistent
5 godina visi asistent
5 godina docent
5 godina vanredni prof
i ako ispunis uvjete postanes redovni profesor nakon cca minimalno 19 godina rada
uzmes nekog sa etfa npr i on sad u startu sa zavrsenim ili cak nezavrsenim fakultetom ima pocetnu platu u rangu docenta ako ima imalo skilla odmah u startu, da ne govorim sta bude nakon 19 godina rada u struci
docent ima osnovnu platu 7,6x330x1,05=2633 plus topli obr i prevoz
vanredni ima 8,2x330x1,05=2840 plus topli obr i prevoz
redovni profesor 9x330x1,05=3118 plus topli obr i prevoz
idu kad si neko od doc vanr i redovnih i neki dosaci na place za komisije ali velikoj vecini to ne ide, eventualno ponesto usicare na projektima fmona cca izvuku par hiljada
- Ateista
#2477 Re: Kolika vam je plata?
To je to, moguce da zavisi od faksa i da nije na svim isto. Kod nas je praktican rad puno bitniji nego teorija i tu asistenti imaju puno vise uticaja nego profesori koji se bave teorijom.Dope_Man wrote: ↑02/03/2023 14:44Ne mora biti zavrsen doktorat da bi poceo raditi kao asistent. Kolegica s faksa je upala odmah po zavrsetku mastera na poziciju asistenta. I vecina asistenata koje smo imali su bili bez doktorata, ili u toku doktorskog studija koji im treba za profesorsku poziciju.
Isto i kod nas bilo. Bilo je i dobrih profa koji su se znali udubiti, al dosta ih je predavalo na jos kojem faksu, bili po nekim komisijama i cudima, kako god najveci dio posla uradili asistenti.
Ovo sve naravno ne znaci da asistenti znaju vise od profesora, ali su vise ukljuceni i nama su bili puno vazniji.
- teuta06
#2478 Re: Kolika vam je plata?
Asistenti su na mom faksu bili bog i batina. Bez njih ne bih položila dosta predmeta. Profesori se zapričaju, odlutaju od teme, ne znaju ili ne žele objasniti itd., dok kod asistenata vježbe su od početka do kraja ispunjene, radi se punom parom, zadatci, primjeri i sl. i mogu reci strožiji od profesora (valjda vježbaju strogocu). Necu nikad zaboraviti jedan predmet, nismo imali propisane vježbe, samo predavanja, a na ispitu smo imali i zadatke. prof. ne zna objasniti, jednostavno nema principa rada, ali je često (sreća) bila odustna zbog drugih obaveza. Mijenjali su je asistentica i demonstrator, kako ljudi objašnjavaju, još materija prezanimljiva i danas mi je taj dio omiljeni dio struke. S profesoricom sumnjam da bih položila iz prve.
Tako od mene asistenti imaju lajk, jos ljudi rade, vuku za profesore,držanje ispita, objava, unos ocjena, seminarske pregledaju, odgovaraju na mailove, ma sve...
bila sam profesorica u srednjoj školi, nezz kako je na faksu, ali sa aspekta studenta, mislim da je opravdano sto imaju veca primanja.
Tako od mene asistenti imaju lajk, jos ljudi rade, vuku za profesore,držanje ispita, objava, unos ocjena, seminarske pregledaju, odgovaraju na mailove, ma sve...
bila sam profesorica u srednjoj školi, nezz kako je na faksu, ali sa aspekta studenta, mislim da je opravdano sto imaju veca primanja.
- -Chesterfield-
#2479 Re: Kolika vam je plata?
Zavisi koji posao radiš?
Da nisi domar?
- ANamelessGhoul
#2480 Re: Kolika vam je plata?
Nastavnik burazeru i to puno radno vrijeme
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#2481 Re: Kolika vam je plata?
Ma znam kako danisova tvornica djetica daje placu pa sam ti vjerovao iz prve
- -Chesterfield-
#2482 Re: Kolika vam je plata?
Radiš li svaki radni dan 8 sati?
- mirota
#2483 Re: Kolika vam je plata?
ako je puni fond onda radi 8 sati normalno, a jes
- ANamelessGhoul
#2484 Re: Kolika vam je plata?
Da
-
BiBi911
#2485 Re: Kolika vam je plata?
Sunce ti kod nas viljuskarista ima duplo vise(I ne mozemo da nadjemo jos jednog)
- Truba
#2486 Re: Kolika vam je plata?
Takva vremena dosla
Ovo sto se dogadja mislim da niko nije mogao predvidjeti
Ovo sto se dogadja mislim da niko nije mogao predvidjeti
-
radostan dan
- Truba
#2488 Re: Kolika vam je plata?
Pa valjda se mozes pocastiti
- Ateista
#2489 Re: Kolika vam je plata?
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#2490 Re: Kolika vam je plata?
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#2491 Re: Kolika vam je plata?
Naravno da je realno. Profesor u srednjoj moze biti svaki debil koji jedva zavrsi svoj fakultet, provlacio se, sve sestice i postao profesor fizike, geografije ili cega vec. Da bi postao asistent, moras biti vrhunski student i naravno da to treba nagraditi finansijski.Marihuana007 wrote: ↑02/03/2023 10:02 Da li je realno da asistenti na faxu imaju veću platu tj 2000 km naspram profesora 1300 km u srednjoj školi?
-
Marihuana007
#2492 Re: Kolika vam je plata?
Moj kolega sa faxa postao asistent na Univerzitetu u Sarajevu, provlačio se, potpisao petogodišnji ugovor koji se produžuje, a moljakao za desetke na indeks, prepisivao ispite i slag na tortu promjenio smjer na masteru i izabrao laksi. Bio je dobar sa profesorima i tako su ga gotivili. Danas se neće ni da upita sa mnom a dojucer bili kolege. Ja sam 3 godine na birou.Entropio wrote: ↑02/03/2023 20:43Naravno da je realno. Profesor u srednjoj moze biti svaki debil koji jedva zavrsi svoj fakultet, provlacio se, sve sestice i postao profesor fizike, geografije ili cega vec. Da bi postao asistent, moras biti vrhunski student i naravno da to treba nagraditi finansijski.Marihuana007 wrote: ↑02/03/2023 10:02 Da li je realno da asistenti na faxu imaju veću platu tj 2000 km naspram profesora 1300 km u srednjoj školi?
- Hajvan
#2493 Re: Kolika vam je plata?
Uspješni ljudi izbjegavaju propalice i osobe od kojih ništa novo ne mogu naučiti
- Truba
#2494 Re: Kolika vam je plata?
To jest
A ja ih preteknem od stida se sam povucem
A ja ih preteknem od stida se sam povucem
- ZyzzSar
#2495 Re: Kolika vam je plata?
ne valja taj faks ako se na moljakanje i dobar odnos sa profesorima moze zaraditi ocjenaMarihuana007 wrote: ↑02/03/2023 21:01Moj kolega sa faxa postao asistent na Univerzitetu u Sarajevu, provlačio se, potpisao petogodišnji ugovor koji se produžuje, a moljakao za desetke na indeks, prepisivao ispite i slag na tortu promjenio smjer na masteru i izabrao laksi. Bio je dobar sa profesorima i tako su ga gotivili. Danas se neće ni da upita sa mnom a dojucer bili kolege. Ja sam 3 godine na birou.Entropio wrote: ↑02/03/2023 20:43
Naravno da je realno. Profesor u srednjoj moze biti svaki debil koji jedva zavrsi svoj fakultet, provlacio se, sve sestice i postao profesor fizike, geografije ili cega vec. Da bi postao asistent, moras biti vrhunski student i naravno da to treba nagraditi finansijski.
prepisavanje je pristuno svugdje, i ja znam osobe koje su prepisivale za 10, neshvatljivo
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#2496 Re: Kolika vam je plata?
Nece niko da radi, svi hoce da sefuju.
Imam druga, 3 razreda srednje elektrotehničke. Nikakav ucenik. Ima firmu, 7 zaposlenih, vec 10 godina pravi 2 miliona prometa. Zbog poskupljenja svega, prosla godina bila skoro 3 miliona.
-
nekome
#2497 Re: Kolika vam je plata?
u zivotu uspije ko se bolje snadje a ne ko zavrsi bolju skolu
sa boljom skolom imas bolje sanse ali opet je bitnija snalazljivost
imam i ja primjere nekih srednjoskolaca, nista dalje nisu, cak jedva i srednju a sad su sefovi
bolje se snasli, lazi mazi, poznanstvo ovo ono lijepa rijec gvozdena vrata i eto ga firma import eksport ili sta vec
sa boljom skolom imas bolje sanse ali opet je bitnija snalazljivost
imam i ja primjere nekih srednjoskolaca, nista dalje nisu, cak jedva i srednju a sad su sefovi
bolje se snasli, lazi mazi, poznanstvo ovo ono lijepa rijec gvozdena vrata i eto ga firma import eksport ili sta vec
- mirota
#2498 Re: Kolika vam je plata?
pa tezak fakultet ubija svaku kreativnost vecini, malo i zaglupi, ali ne bi dao svoj faks i sve benefite od njega za 3 sefovska mjesta...

- emotivac
#2499 Re: Kolika vam je plata?
Ma kakav fakultet, komšinica završila ekonomski fakultet i eno je radi u marketu kao kasirka
Mislim, i smiješno i žalosno, nema šta.
Živim u Tešnju, gdje ima dosta "gazdi" i stvarno dobro posluju, mnogi, a većina ih nema fakulteta, samo 3 ili 4 razreda srednje...
To ti je u suštini kako se snađeš, ako ti neko pomogne, finansira, ako imaš štelu...

Živim u Tešnju, gdje ima dosta "gazdi" i stvarno dobro posluju, mnogi, a većina ih nema fakulteta, samo 3 ili 4 razreda srednje...
To ti je u suštini kako se snađeš, ako ti neko pomogne, finansira, ako imaš štelu...
- Truba
#2500 Re: Kolika vam je plata?
faks je kao i sve u životu
obična, pa i beze, cura iz razreda uvijek bolesna (lagali da je tu da joj ne ponište razred koliko je bila odsutna)
udata ima 2 sina
najljepše najzdravije naj naj cure danas ni kučeta ni mačeta nema ih za šta pas ujesti
slično je s faksom...nikakav garant (osim možda faksovi koji trebaju za inicijaciju u institucije npr mediciina)
sposobnost zarađivanja para je neki drugi slif
obična, pa i beze, cura iz razreda uvijek bolesna (lagali da je tu da joj ne ponište razred koliko je bila odsutna)
udata ima 2 sina
najljepše najzdravije naj naj cure danas ni kučeta ni mačeta nema ih za šta pas ujesti
slično je s faksom...nikakav garant (osim možda faksovi koji trebaju za inicijaciju u institucije npr mediciina)
sposobnost zarađivanja para je neki drugi slif