Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ne može se isplatiti tako brzo, jer uvijek ide 30% benzina u smjesu na DI motoru.
Znači treba baš puno da vozi da se isplati, a svaka konverzija motora povlači i moguće zajebancije sa dodatnim dijelovima, mapama, itd. koje su izvjesnije što se duže eksploatiše takav motor.
Tacno ke da svo vrijeme trosi i benzin ali ne 30%. Pribliznije je 15%. Savremeni plinski sistemi taj postotak cak spustaju i na 5%. Ali eto neka bude 15%.
Prije 7 god, bila je neka varijanta ugradnje plina u Octavije 1.4TSI, pri cemu je auto trosilo i benzin u nekoj mjeri.
Otprilike na 6 rezervoara plina, bi potrosi i jedan rezervoar benzina. Dakle, 50 lit benzina na cca 200 litara plina.
Turbobenzinci sa direktnim ubrizgavanjem puno manje trose od atmosferaca iste snage. Pa i to uzeti u kalkulaciju. Kod mene trosi 10-15% ljeti. Zimi dosta vise zbog kratkih relacija a auto uvijek hladno. Da ugradjujem, tesko da bih se odlucio za ugradnju u DI motor. Obzirom da je dosao u autu, povremeno koristim. Kod mene je Landi renzo, 2400 bio u Borasu.
Nema govora o tome da ugradnja plina nije isplativa. Pitanje je samo nakon koliko predjenih kilometara. Sto je auto veci potrosac to ce prije se isplatiti. Npr...kod mene je auto jako velik potrosac po gradu. Instalacija i atest placeno 1700 KM. Nakon ugradnje trosin 30KM manje na 100km. Racunica kaze da se ulaganje u plinsku instalaciju isplatilo nakon manje od 6000 km. Druga krajnost...Neka nekome trosi 7KM manje na 100km. Isplatit ce se instalacija nakon 30000km.
preludezalude wrote: ↑28/02/2023 18:40
Nema govora o tome da ugradnja plina nije isplativa. Pitanje je samo nakon koliko predjenih kilometara. Sto je auto veci potrosac to ce prije se isplatiti. Npr...kod mene je auto jako velik potrosac po gradu. Instalacija i atest placeno 1700 KM. Nakon ugradnje trosin 30KM manje na 100km. Racunica kaze da se ulaganje u plinsku instalaciju isplatilo nakon manje od 6000 km. Druga krajnost...Neka nekome trosi 7KM manje na 100km. Isplatit ce se instalacija nakon 30000km.
_BataZiv_0809 wrote: ↑28/02/2023 18:08
Ma eto gledam šta dalje jer je promjena auta tu negdje u perspektivi od maksimalno godinu dana.
Imam neku jeftiniju varijantu ako ostane trenutna postavka stvari (atmosferski benzinac+LPG) i skuplju ako se stagod promijeni (dolazi u obzir turbobenzinac).
Eh sad generalno mi se nova auta nesto i ne svidjaju, osim tih par relativno novijih Citroena (DS4 npr...), Fiat 500X, Seat Ateca itd...
Ako bi išao na plin, mislim da ti Fiat od tog trojca jedini ima motore adekvatne za plinsku instalaciju, a usput dovoljno dobre po ostalim pitanjima. I sam 500X mi je tu najpoželjniji auto. DS4 ti je malo atraktivniji C4 što nije loše, ali bih je tu isključivo išao na dizelaše i od HDI motora nikako ne bih bježao.
_BataZiv_0809 wrote: ↑28/02/2023 18:08
Ma eto gledam šta dalje jer je promjena auta tu negdje u perspektivi od maksimalno godinu dana.
Imam neku jeftiniju varijantu ako ostane trenutna postavka stvari (atmosferski benzinac+LPG) i skuplju ako se stagod promijeni (dolazi u obzir turbobenzinac).
Eh sad generalno mi se nova auta nesto i ne svidjaju, osim tih par relativno novijih Citroena (DS4 npr...), Fiat 500X, Seat Ateca itd...
Ako bi išao na plin, mislim da ti Fiat od tog trojca jedini ima motore adekvatne za plinsku instalaciju, a usput dovoljno dobre po ostalim pitanjima. I sam 500X mi je tu najpoželjniji auto. DS4 ti je malo atraktivniji C4 što nije loše, ali bih je tu isključivo išao na dizelaše i od HDI motora nikako ne bih bježao.
Pa eto Fiat bi isao u ovoj nekoj jeftinijoj varijanti. Tipo. U skupljoj 500x.
preludezalude wrote: ↑28/02/2023 18:40
Koji je po vama auto, sada best buy opcija, od ovih ispod.
Išao bi vjerovatno leasing 5-6 godina, sa nekom ratom od cca 450-500 KM (sa kaskom), kao ulog od cca 30% išao bi sadašnji automobil koji bi se prodao, radi kupnje novog....Ili sad nije baš trenutak za kupovinu, pa je bolje vozati dobro i pouzdano auto koje već imamo (Renault 1,5 dci sa stvarnih 125 000 KM na satu).
Ovo je trenutna ponuda u BiH, auta između cca 30-40 hiljada KM. Vecinom su neki manji benzinci (1.0, 1.2, 1.4) jedino su Toyote 1,5 vti trocilindraši.
Diesel ima samo kod Opela, kod Dacie ima opcija Eco G sa fabričkim plinom:
Citroen C-4 39 900 KM
Suzuki Vitara 39 900 KM
Opel Crossland 39 000 KM (ima I diesel opcija koja je jeftinija od benzinca )
Hyundai Bayon 32 000 KM
Skoda Kamiq 34 000 KM
Skoda Scala 32 000 KM
Dacia Duster 36 000 KM
Dacia Jogger 35 000 KM
Dacia Logan 31 000 KM (LPG)
Toyota Corolla 39 900 KM
Toyota Yaris Cross 37 000 KM
Seat Arona 34 000 KM
Eventualno i Škoda Octavia osnovna za cca 40 000 KM.