Ukrajina

madner

#147851 Re: Ukrajina

Post by madner »

zigzag wrote: 26/02/2023 09:18
geralt wrote: 26/02/2023 06:11
Napreduju masom, koriste teren. Sjeverno od Bahmuta su 2 divizije VDV, plus jedna divizija regularne vojske, plus Specnazi koji glume jurisnu pjesadiju, plus Vagner.

Više će se potrošiti napadajući dan za danom. A kad bude trebalo sprečavati ukrajinsku ofanzivu sa zapadnon tehnikom biće ih upola manje.
Ni jedno ni drugo nije tacno.
Bakmut se moze jos dugo braniti, ali nema smisla to raditi jer ce gubici za UAF biti veci nego za Ruse.

Trenutni gubici u ljudstvu za Ruse nisu problematicni, mjesecno mogu oko 20 000 ljudi unovciti. Da li ce imati tehnike i municije kada pocne kontra ofanziva je druga prica.
hepekcina

#147852 Re: Ukrajina

Post by hepekcina »

Nebozemlja wrote: 26/02/2023 13:55
hepekcina wrote: 26/02/2023 13:50

zašto samo u Banjaluci?!

to treba otvoriti u svakom gradu, čak im sponzorisati avio kartu u jednom pravcu.....nikad se neće pružiti jeftinija i bolja prilika da se riješimo idiota
Problem su idioti koji prežive pa se vrate nazad.
ti će na robiju
zigzag

#147853 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

madner wrote: 26/02/2023 14:45
zigzag wrote: 26/02/2023 09:18

Više će se potrošiti napadajući dan za danom. A kad bude trebalo sprečavati ukrajinsku ofanzivu sa zapadnon tehnikom biće ih upola manje.
Ni jedno ni drugo nije tacno.
Bakmut se moze jos dugo braniti, ali nema smisla to raditi jer ce gubici za UAF biti veci nego za Ruse.

Trenutni gubici u ljudstvu za Ruse nisu problematicni, mjesecno mogu oko 20 000 ljudi unovciti. Da li ce imati tehnike i municije kada pocne kontra ofanziva je druga prica.
Mogu oni unovčiti i 100.000 ljudi ali ne i pravih vojnika koji ti vrijede kad druga strana krene u ofanzivu sa dobrom tehnikom.

Referisao sam se na jedinice koje trenutno napadaju.
Point.

#147854 Re: Ukrajina

Post by Point. »

vrbas1979 wrote: 26/02/2023 12:58
laserShow wrote: 26/02/2023 10:18

Sta si ti uradio u ovih 365 dana za Ukrajinu?
Pa mnogi vise na forumu 24/7 .
Ima i onih koji misle kako ponavljanjem Slava Ukrajini sebi priskrbljuju apsolutno pravo i legitimnost da zastupaju interese ukrajinskog naroda (a pri tome ih pogrdno i rogobatno nazivaju "Ukrima").
Sigurno je mnogo onih, i prepoznati će se, koji prije 24.2.2022. nisu imali pojma gdje je Ukrajina na mapi.
Rado će saagovornike proglasiti rusofilom i četnikom ukoliko im mišljenje imalo odstupa od njihovog (ne bi me čudilo da i bivše borce ARBiH proglašavaju četnicima jer ne misle kao i oni).

S druge strane i ono što je mnogo bitnije: prije dva dana obilježena je godišnjica rata i nije se niti jedna osoba u BiH našla na ulici u bilo kojem gradu da na bilo koji način iskaže svoje mišljenje i protestvuje. Niti jedna! (u Beogradu se okupilo hiljade, a znamo kakva je situacija i atmosfera tamo po ovom pitanju).
Mnogi se lože da bi rado ratovali sa Ukrajincima na frontu i kada im kažeš da su granice otvorene i da mogu biti na ratištu za 48 sati, nastaje muk.
Ne kamion pomoći, nije gepek pomoći iz BiH poslan u Ukrajinu skoro godinu dana.
Nema dobrovoljnih davaoca krvi, nema volontera, nema humanitaraca koji bi otišli u Ukrajinu pomagati.
Niko nije primio niti jednu izbjeglicu iz Ukrajine, a milioni su pobjegli iz svojih domova. itd. itd. itd.

E tu su imali priliku i šansu da se iskažu mnogi, a nisu. Od pisanja, busanja u prsa i prozivanja sagovornika po forumima niko nema ništa.
Apsolutno!!
Beznačajno je!
Jarane, dosadan si. Vjerovatno si jedan od onih koji su u danima pred agresiju govorili kako Rusi imaju pravo da prave vojne vježbe na svom teritoriju tik uz ukrajinsku granicu te ismijavali one koji su upozoravali šta će se desiti.
Gandalf

#147855 Re: Ukrajina

Post by Gandalf »

Rujani zauzeli danas dvije šupe i kacu kiselog kupusa
Cijena: sitnica, 660 suncokreta, šta boli gerasimova ćundara, nije svoju djecu poslao u smrt, a kaci kupusa se ne gleda u zube, ha ja
Leopard_SA

#147856 Re: Ukrajina

Post by Leopard_SA »

Point. wrote: 26/02/2023 15:30 Jarane, dosadan si. Vjerovatno si jedan od onih koji su u danima pred agresiju govorili kako Rusi imaju pravo da prave vojne vježbe na svom teritoriju tik uz ukrajinsku granicu te ismijavali one koji su upozoravali šta će se desiti.
Pa sta je pogresno rekao? Da li je laz da gotovo nikakva pomoc iz BiH nije otisla za Ukrajinu? Ne govorim o pomoci na drzavnom nivou(znamo sta je tu problem), vec o humanitarnoj pomoci.

Da li je laz da pojedini zele da cancel-uju svakoga ciji post ne odgovara njima i da ga kategorisu cetnikom i slicnim glupostima?
Leopard_SA

#147857 Re: Ukrajina

Post by Leopard_SA »

Inace, prateci vijesti zadnjih nekoliko dana, cini se da ce Bakhmut pasti.
Bakhmut je ionako imao vise simbolicku nego stratesku vaznost i jednoj i drugoj strani.

Proslog ljeta(juni ako se ne varam) Izium je takodje okupiran. Dva mjeseca kasnije, ukrajinska ofanziva oslobadja Izium i dolazi do rijeke Oskil(pri tome oslobadjajuci oko 10 000 kilometara kvadratnih)

Necu reci da eventualni pad Bakhmuta nece imati posljedice po moral ukrajinske vojske, ali se ne bih zalio da se scenario od proslog ljeta ponovi :D
Point.

#147858 Re: Ukrajina

Post by Point. »

Leopard_SA wrote: 26/02/2023 15:40
Point. wrote: 26/02/2023 15:30 Jarane, dosadan si. Vjerovatno si jedan od onih koji su u danima pred agresiju govorili kako Rusi imaju pravo da prave vojne vježbe na svom teritoriju tik uz ukrajinsku granicu te ismijavali one koji su upozoravali šta će se desiti.
Pa sta je pogresno rekao? Da li je laz da gotovo nikakva pomoc iz BiH nije otisla za Ukrajinu? Ne govorim o pomoci na drzavnom nivou(znamo sta je tu problem), vec o humanitarnoj pomoci.

Da li je laz da pojedini zele da cancel-uju svakoga ciji post ne odgovara njima i da ga kategorisu cetnikom i slicnim glupostima?
Jeste, laž je da gotovo nikakva pomoć nije otišla iz BiH za Ukrajinu.

https://www.google.com/amp/s/radiosaraj ... inu/477820

https://www.klix.ba/vijesti/bih/bh-grad ... /220409097

https://n1info.ba/vijesti/iz-sarajeva-k ... -ukrajinu/

https://www.fokus.ba/vijesti/bih/pomoci ... e/2272566/

https://www.google.com/amp/s/www.index. ... 33765.aspx
trambusek88

#147859 Re: Ukrajina

Post by trambusek88 »

BNT-ovi minobacači 82mm rokaju po orcima
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#147860 Re: Ukrajina

Post by japin_mutapi »

vrbas1979 wrote: Pa mnogi vise na forumu 24/7 .
Ima i onih koji misle kako ponavljanjem Slava Ukrajini ...
... herojima slava :bih: :thumbup:
zigzag

#147861 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Gandalf wrote: 26/02/2023 15:35

Rujani zauzeli danas dvije šupe i kacu kiselog kupusa
Cijena: sitnica, 660 suncokreta, šta boli gerasimova ćundara, nije svoju djecu poslao u smrt, a kaci kupusa se ne gleda u zube, ha ja
Znaju to i oni samo niko neće da kaže da je car go.

Jedino Girkin što otvoreno govori. Al on je ukrajinac.
Leopard_SA

#147862 Re: Ukrajina

Post by Leopard_SA »

Iskreno, nisam znao za ovo. Drago mi je da sam u krivu :thumbup:
Ipak nismo zakazali kao narod koji je ovo prosao ne tako davno.

Ovo ostalo u mom prethodnom postu i dalje stoji
Leopard_SA

#147863 Re: Ukrajina

Post by Leopard_SA »

trambusek88 wrote: 26/02/2023 15:58 BNT-ovi minobacači 82mm rokaju po orcima
Da, ali oni nisu otisli kao donacija Ukrajini vec su kupljeni od trece strane i predati Oruzanim Snagama Ukrajine
thekupus

#147864 Re: Ukrajina

Post by thekupus »

Leopard_SA wrote: 26/02/2023 16:31
Da, ali oni nisu otisli kao donacija Ukrajini vec su kupljeni od trece strane i predati Oruzanim Snagama Ukrajine
ako ne živiš na Marsu, onda znaš zašto je to tako
trambusek88

#147865 Re: Ukrajina

Post by trambusek88 »

Znam. Nažalost kad nam je takva država, al eto nadam se da su posijali dosta suncokreta.
Leopard_SA

#147866 Re: Ukrajina

Post by Leopard_SA »

thekupus wrote: 26/02/2023 16:38
ako ne živiš na Marsu, onda znaš zašto je to tako
Mi pricamo o pomoci koja je iz BiH otisla…
Leopard_SA

#147867 Re: Ukrajina

Post by Leopard_SA »

trambusek88 wrote: 26/02/2023 16:47 Znam. Nažalost kad nam je takva država, al eto nadam se da su posijali dosta suncokreta.
Malo je reci da smo kao drzava propustili znacajnu sansu da modernizujemo nase oruzane snage jer je vecina drzava koja je poslala svoju opremu Ukrajini, dobila nesto od USA/Njemacke/ostalih drzava, a o sramoti da smo uz Srbiju i Bjelorusiju jedine europske drzave koje nisu uvele sankcije je nepotrebno govoriti…
Crvene_brigade

#147868 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Bubanje falangi fašističkog kepeca...

Last edited by Crvene_brigade on 26/02/2023 17:20, edited 1 time in total.
512MB

#147869 Re: Ukrajina

Post by 512MB »

Kod Jahidne je juče 3880 Ruskis zaplatilo glavom :o
PM72

#147870 Re: Ukrajina

Post by PM72 »

Leopard_SA wrote: 26/02/2023 17:04
trambusek88 wrote: 26/02/2023 16:47 Znam. Nažalost kad nam je takva država, al eto nadam se da su posijali dosta suncokreta.
Malo je reci da smo kao drzava propustili znacajnu sansu da modernizujemo nase oruzane snage jer je vecina drzava koja je poslala svoju opremu Ukrajini, dobila nesto od USA/Njemacke/ostalih drzava, a o sramoti da smo uz Srbiju i Bjelorusiju jedine europske drzave koje nisu uvele sankcije je nepotrebno govoriti…
Kako to uraditi pored faktora S?
drndalo

#147871 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Iskreno, nisam znao za ovo. Drago mi je da sam u krivu :thumbup:
Ipak nismo zakazali kao narod koji je ovo prosao ne tako davno.

Ovo ostalo u mom prethodnom postu i dalje stoji
Nisi ni tu u pravu. Barem ne vecinski. Da ti pojasnim i zasto.

Vecina navijaca kakav sam i ja skoci na takve napise zato jer ispadaju kao “otvaranje ociju zaludjenim pacijentima” i tako to. Zamisli, neko dodje na temu koju svi puno vise pratimo od njega, i znamo i za poginule na UKR strani za koju navijamo, i kaze ginu i Ukrajinci!

‘Ajde!? Cuj ginu Ukrajinci u agresiji i napadu visestruko vece/jace zemlje/vojske na njihovu zemlju? Bas onako iznenadjujuce...Isto kao da smo mi svi debili koji gledaju crtane, gdje samo Rusi ginu, a Ukrajinci kao u Rambo filmovima samo trce kroz rizina polja i nikome nista... Takvo “otvaranje ociju” koje nema nista drugo za cilj osim apologetisanja napadaca, i “zaustavljanja krvoprolica” obaju strana je vrlo pickasto u najmanju ruku! Navijas za Rusiju? Priznaj, reci navijam, mozes reci i zasto, budi covjek, ne budi pizda sakrivajuci se iza pacifizma! Mir, mir, mir, niko nije kriv, zaustavimo rat da kepec sitnog zuba moze proglasiti pobjedu! Nece da moze! Zasto? Ne zato sto ja tako kazem, ili drugi ljudi odavde, nego zato sto su Ukrajinci rekli tako odlucno NIKAD VISE, sa puskom i topom. I spremni su to izgurati do kraja! Imaju i srecu da su mnogi skontali da ovaj put treba pomoci nekome slabijem koga gazi lokalni manijak, da ga zavjek svuce u kanal, zbog buduceg kurcenja.

Zamisli ginu Ukrajinci, kada ih Rusi pokusavaju zgaziti i zatrti? Interesanran fenomen. Dok god je to Ukrajincima draze, nece biti Ruske pizde narednih 300 god. , a mogu im barem i verbalno pomoci, ko sam da ne kazem bravo ljudi, udrite Hin!? Prema svemu onome ocekivanom prije agresije, bilo bi logicno da je Rusa poginulo 50.000, UKR 200.000 vojnika, i 300.000 civila dosad, barem sudeci prema odnosu snaga od prije agresije. Posto je situacija minimalno 4x losija za Ruse od plana, ja izvlacim zakljucak da Ukrajinci jako dobro rade posao “brisanja” bilo kakvog “bratstva” sa RF ikada vise. RF ce iz svega ovoga zahvaljujuci UKR izaci kao “sakata” RF, koliko i kakva, vidjecemo za 20 god. ali nikad vise nece smjeti pogledati ni Litvaniju, a o Poljskoj da ne pricam. Jebali su sebi majku/majku za vijekove. Vladimir “veliki” ispade Vlado”mikro”...
Last edited by drndalo on 26/02/2023 17:38, edited 4 times in total.
House

#147872 Re: Ukrajina

Post by House »

poljaci.

nije tajna da BNT izvozi u poljsku.
Leopard_SA

#147873 Re: Ukrajina

Post by Leopard_SA »

PM72 wrote: 26/02/2023 17:23 Kako to uraditi pored faktora S?
Nikako, nažalost. Ali, ono što možemo uraditi, a ne radimo ni sada ni u zadnjih 30 godina je da iskoristimo to. Dakle, imaš entitet i konstitutivni narod u državi čiji se politički predstavnici javno stavljaju na stranu genocidne i agresorske ruske politike i 30 godina guše i usporavaju svaki proces koji bi BiH približio EU i NATO-u i umjesto da lobiraš i da vršiš pritisak na međunarodnu zajednicu da podrži reforme koje bi to promijenile ti šutiš.

Nesposobnost i inertnost bošnjačkih i probosanskih političara je ogroman problem ove države
qlface

#147874 Re: Ukrajina

Post by qlface »

Point. wrote: 26/02/2023 15:30
vrbas1979 wrote: 26/02/2023 12:58

Pa mnogi vise na forumu 24/7 .
Ima i onih koji misle kako ponavljanjem Slava Ukrajini sebi priskrbljuju apsolutno pravo i legitimnost da zastupaju interese ukrajinskog naroda (a pri tome ih pogrdno i rogobatno nazivaju "Ukrima").
Sigurno je mnogo onih, i prepoznati će se, koji prije 24.2.2022. nisu imali pojma gdje je Ukrajina na mapi.
Rado će saagovornike proglasiti rusofilom i četnikom ukoliko im mišljenje imalo odstupa od njihovog (ne bi me čudilo da i bivše borce ARBiH proglašavaju četnicima jer ne misle kao i oni).

S druge strane i ono što je mnogo bitnije: prije dva dana obilježena je godišnjica rata i nije se niti jedna osoba u BiH našla na ulici u bilo kojem gradu da na bilo koji način iskaže svoje mišljenje i protestvuje. Niti jedna! (u Beogradu se okupilo hiljade, a znamo kakva je situacija i atmosfera tamo po ovom pitanju).
Mnogi se lože da bi rado ratovali sa Ukrajincima na frontu i kada im kažeš da su granice otvorene i da mogu biti na ratištu za 48 sati, nastaje muk.
Ne kamion pomoći, nije gepek pomoći iz BiH poslan u Ukrajinu skoro godinu dana.
Nema dobrovoljnih davaoca krvi, nema volontera, nema humanitaraca koji bi otišli u Ukrajinu pomagati.
Niko nije primio niti jednu izbjeglicu iz Ukrajine, a milioni su pobjegli iz svojih domova. itd. itd. itd.

E tu su imali priliku i šansu da se iskažu mnogi, a nisu. Od pisanja, busanja u prsa i prozivanja sagovornika po forumima niko nema ništa.
Apsolutno!!
Beznačajno je!
Jarane, dosadan si. Vjerovatno si jedan od onih koji su u danima pred agresiju govorili kako Rusi imaju pravo da prave vojne vježbe na svom teritoriju tik uz ukrajinsku granicu te ismijavali one koji su upozoravali šta će se desiti.
Napisao ti je sasvim razuman post, ali forumska šizofrenija ne može podnijeti takvo nešto bez da pretpostavi neku suludu "teoriju" i prišije je njegovom mišljenju. Dokazao si njegov post svojim odgovorom.
Leopard_SA

#147875 Re: Ukrajina

Post by Leopard_SA »

drndalo wrote: 26/02/2023 17:25

Nisi ni tu u pravu. Barem ne vecinski. Da ti pojasnim i zasto.

Vecina navijaca kakav sam i ja skoci na takve napise zato jer ispadaju kao “otvaranje ociju zaludjenim pacijentima” i tako to. Zamisli, neko dodje na temu koju svi puno vise pratimo od njega, i znamo i za poginule na UKR strani za koju navijamo, i kaze ginu i Ukrajinci!

‘Ajde!? Cuj ginu Ukrajinci u agresiji i napadu visestruko vece/jace zemlje/vojske na njihovu zemlju? Bas onako iznenadjujuce...Isto kao da smo mi svi debili koji gledaju crtane, gdje samo Rusi ginu, a Ukrajinci kao u Rambo filmovima samo trce kroz rizina polja i nikome nista... Takvo “otvaranje ociju” koje nema nista drugo za cilj osim apologetisanja napadaca, i “zaustavljanja krvoprolica” obaju strana je vrlo pickasto u najmanju ruku! Navijas za Rusiju? Priznaj, reci navijam, mozes reci i zasto, budi covjek, ne budi pizda sakrivajuci se iza pacifizma! Mir, mir, mir, niko nije kriv, zaustavimo rat da kepec sitnog zuba moze proglasiti pobjedu! Nece da moze! Zasto? Ne zato sto ja tako kazem, ili drugi ljudi odavde, nego zato sto su Ukrajinci rekli tako odlucno NIKAD VISE, sa puskom i topom. I spremni su to izgurati do kraja! Imaju i srecu da su mnogi skontali da ovaj put treba pomoci nekome slabijem koga gazi lokalni manijak, da ga zavjek svuce u kanal, zbog buduceg kurcenja.

Zamisli ginu Ukrajinci, kada ih Rusi pokusavaju zgaziti i zatrti? Interesanran fenomen. Dok god je to Ukrajincima draze, nece biti Ruske pizde narednih 300 god. , a mogu im barem i verbalno pomoci, ko sam da ne kazem bravo ljudi, udrite Hin!? Prema svemu onome ocekivanom prije agresije, bilo bi logicno da je Rusa poginulo 50.000, UKR 200.000 vojnika, i 300.000 civila dosad, barem sudeci prema odnosu snaga od prije agresije. Posto je situacija minimalno 4x losija za Ruse od plana, ja izvlacim zakljucak da Ukrajinci jako dobro rade posao “brisanja” bilo kakvog “bratstva” sa RF ikada vise. RF ce iz svega ovoga zahvaljujuci UKR izaci kao “sakata” RF, koliko i kakva, vidjecemo za 20 god. ali nikad vise nece smjeti pogledati ni Litvaniju, a o Poljskoj da ne pricam. Jebali su sebi majku/majku za vijekove. Vladimir “veliki” ispade Vlado”mikro”...
Baš sam zbog toga u pravu za to. Možda ne ti uvijek, ali mnogi ovdje skaču na svaki post koji se ne svodi na "Suncokreti, aaaaaa i Slava Ukrajini". Baš zbog toga ti isti jadikuju na temi kada ruska vojska ostvari određen napredak. I ne, ne govorim o novim accountima gdje su prvi postovi na ovoj temi i koji su ili "neutralni" ili otvoreno podržavaju Rusiju, nego o forumašima koji imaju "staž" na forumu.

Pa eto, mislim da si upravo ti nedavno objavio onaj podatak za Apple i Rusiju. Kada sam ukazao zašto je to neuporedivo i kako je bez veze da na taj način podcjenjujemo Rusiju, odmah mi je random forumaš dao epitet četnika, salonca itd

Upravo zbog toga ova tema sve više i više gubi smisao. Naravno da znamo da Ukrajinci ginu, ali svaki put kada neko objavi nešto o ukrajinskim gubicima, biva proglašen četnikom. Zbog tog pisanja se stvara utisak da je ruska vojska skup nesposobnih debila. Mislim, samo to pisanje ponižava Ukrajinu. Jer, ako su Rusi tako nesposobni kako pričate, onda su i Ukrajinci još gori jer ih do sada nisu porazili.

Da je istina da je ruska vojska puno slabija nego što se mislilo, jeste. Da je istina da je ruska vojna doktrina ostala u vremenu 1950ih i 1960ih, jeste. Da li je istina da je ruska agresija sramota ruskog naroda i necivilizacijski čin, jeste. Da li to znači da ruska vojska nije prijetnja za Ukrajinu, ne znači

Isto tako, herojska borba Ukrajine i ukrajinskog naroda zadnjih godinu dana je vrijedna divljenja i naša dužnost je(govorim o Europi) da pomognemo Ukrajini da porazi agresora, ali to ne znači da su ukrajinski problemi magično nestali i ne znači da je ukrajinska vojska sada puno dominantija od ruske.

Ukrajina je i dalje "underdog" u ovom ratu. Vojna pomoć koju Ukrajina dobija nije dovoljna. Europa mora dati puno veću podršku Ukrajini
Post Reply