INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
dječak sa šibicama

#11076 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by dječak sa šibicama »

Nema ovdje drzave, fora je sto ljudi to ne zele shvatiti, normalna drzava se bori za gradjanina ne sto ga voli vec sto je gradjanin temelj drzave, bez ljudi nema radne snage bez radne snage nema ekonomije, i tako dalje...

Ovaj pokusaj od drzave se bori za ono sto je i ostalo od nje a to su budzetski uhljebi na celu sa politicarima, matrica je prilicno jasna, vlastodrsci se bez imalo srama hvalisu kako imaju milijardu ili dvije veci prihod PDV-a a svima je jasno cega je to posljedica (poskupljenja, jasno), i da je i taj povecani prihod pojeden od inflacije. Ali jebe se dilfasa i ekipu za te cinjenice, bitno je da ce oni sebi strpati vece plate, oni ce napunjene PDV kase isprazniti sebi i tako povecati svoju kupovnu moc, tusnuce koju marku budzetskim korisnicima i penzionerima da im zacepe usta a u sustini kad se podvuce crta, svi su na gubitku. Osim stranackih trgovaca koji ubiru pravi kajmak, zaradu na basnoslovnim cijenama, a ionako se taj kajmak dijeli onima koji su stvarni vlasnici trgovackih lanaca. A to su politicari i drugi banditi sa vrha hranidbenog lanca.

Ovdje je mafija vlasnik drzave u pokusaju. I kao takva, drzava ostaje bez krucijalnog elementa, mladog stanovnistva koje odlazi u nevjerovatnim brojkama bjezeci od mafijaske drzave. A nece moci nadomjestiti gubitak mladosti uvoznim radnicima jer sto bi pakistanac ili bangladesanin radio kod Hamdije za 800 maraka ako moze u Sloveniji ili Hrvatskoj za duplo vecu platu. A cijene bara bara, sad smo cak i skuplji za zivot.
Ova ce se drzava sama u sebe urusiti, i to uskoro jer odavno je proces u toku.
Isner

#11077 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Isner »

Pekari se baš oteli kontroli, ajde što su cijene takve kakve jesu ali za 2,5 KM dobiješ praznu pitu, sira u naznakama.. Neš vala više, zaobišao...
tap3ah75

#11078 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by tap3ah75 »

Koja su banda u Bingu.
U katalogu koji važi do 26.2. stave cijenu indijskih oraha 17.95 - do isteka zaliha.

I danas gledam pune kutije indijskih oraha ali po punoj cijeni

...... pardon .... sad vidim da piše na toj polovici lista kataloga - vrijedi do 19.2.

Nisu lopuže - Bingo je dobar, naš.
:lol:
dječak sa šibicama

#11079 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

U HR i SRB su u neke markete vec uveli one digitalne cjenovnike na artiklima, ispod ili pored artikala, ali sa balkanskim metodom rada... drkaju cijene nekoliko puta dnevno gore dole, navuku kupca pa dok isti dodje do kase, vec se cijena dize gore :D
zippoo87

#11080 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by zippoo87 »

dječak sa šibicama wrote: 21/02/2023 00:30 Nema ovdje drzave, fora je sto ljudi to ne zele shvatiti, normalna drzava se bori za gradjanina ne sto ga voli vec sto je gradjanin temelj drzave, bez ljudi nema radne snage bez radne snage nema ekonomije, i tako dalje...

Ovaj pokusaj od drzave se bori za ono sto je i ostalo od nje a to su budzetski uhljebi na celu sa politicarima, matrica je prilicno jasna, vlastodrsci se bez imalo srama hvalisu kako imaju milijardu ili dvije veci prihod PDV-a a svima je jasno cega je to posljedica (poskupljenja, jasno), i da je i taj povecani prihod pojeden od inflacije. Ali jebe se dilfasa i ekipu za te cinjenice, bitno je da ce oni sebi strpati vece plate, oni ce napunjene PDV kase isprazniti sebi i tako povecati svoju kupovnu moc, tusnuce koju marku budzetskim korisnicima i penzionerima da im zacepe usta a u sustini kad se podvuce crta, svi su na gubitku. Osim stranackih trgovaca koji ubiru pravi kajmak, zaradu na basnoslovnim cijenama, a ionako se taj kajmak dijeli onima koji su stvarni vlasnici trgovackih lanaca. A to su politicari i drugi banditi sa vrha hranidbenog lanca.

Ovdje je mafija vlasnik drzave u pokusaju. I kao takva, drzava ostaje bez krucijalnog elementa, mladog stanovnistva koje odlazi u nevjerovatnim brojkama bjezeci od mafijaske drzave. A nece moci nadomjestiti gubitak mladosti uvoznim radnicima jer sto bi pakistanac ili bangladesanin radio kod Hamdije za 800 maraka ako moze u Sloveniji ili Hrvatskoj za duplo vecu platu. A cijene bara bara, sad smo cak i skuplji za zivot.
Ova ce se drzava sama u sebe urusiti, i to uskoro jer odavno je proces u toku.
Svaku rijec si u pravu ali nisi u pravu oko drzave jer DRZAVA SMO MI...nije nesto imagninarno.
A problem je sto ljudi ne zele 1% odstupiti od svoje ustaljene matrice i losih navika i ovi sa vrha hranidbenog lanca to maksimalno koriste,tu inertnost i nezainteresovanost stanovnistva za vlastitu egzistenciju i zivot.Pa kontaju ove lole sa vrha,koji K mi da se brinemo o njima,brinimo se o sebi.
Eto taj pokazatelj dodatnog viska poreza od 2.5 milijardi je stvarni pokazatelj koliko smo dodatno pljackani od tajkuna,mafije,hostaplera,trgovaca,lovaca u mutnom a to je 10 milijardi KM za godinu dana smo vise potrosili na osnovne zivotne namirnice i puko prezivljavanje.

Ono sto ja svojim ocima vidim je da je u mom gradu u zadnje 2 godine otvoreno vise novih trznih centara nego u prethodnih 6-7 pa sami skontajte zasto se otvaraju novi,iako vec ima 10 postojecih ...pa da nas opljackaju.
Isto tako je i benzinskim pumpama...to je zlatna koka...otplatis kredit za 1-2 godine od 1+ miliona KM,koliko treba da se benzinska izgradi.

A upravo bi drzava trebala da reaguje ali nece,jer imaju svake godine dodatno par milijardi KM vise u kasi,zato se ovoliko grcevito SDA bori da uzme vlast u FBiH ponovo...da se te silne milijarde rastale na par porodica a narodu ce sada poskupiti struju,vodu,rente,zrak i sve cega se sjete.

Ali je neminovno da ce se sistem ubrzo urusiti,jer cim krene pad ovih napumpanih cijena,tako ce i dodatni porezi da otanjaju i eto opet kredita i MMFa,da podignu jos malo akcize,puknu PDV na 25% i tako te cake a nama ce opet pricati da cemo biti najvece gradiliste u Evropi i opet ce vecina pusiti pricu i braniti ovdje te mahere i govoriti kako se gradimo i napredujemo.
zippoo87

#11081 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by zippoo87 »

Isner wrote: 21/02/2023 00:40 Pekari se baš oteli kontroli, ajde što su cijene takve kakve jesu ali za 2,5 KM dobiješ praznu pitu, sira u naznakama.. Neš vala više, zaobišao...
Ja od korone vise ne kupujem pite u pekarama,jer su ocajne...namota ti one debele jufke 95% i 5% ubaci sira ili mesa ili od cega je vec pita.Okorke motaju u pitu,ne stavljaju ni ulje,niti poljevaju ni nista.
Od onih pita mozes dobiti zapetljaj cijeva ,i zacepljenje stolice...tako da sam ja to sve batalio.
Mati je jos ziva i bude 1 sedmicno pita ,domaca prava vrhunska...u pekari bi takva bila onaj mali zvrk 5 KM
dječak sa šibicama

#11082 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Teoretski drzava jesmo mi, ali u praksi je bojim se potpuno drugacije.

Sto je najgore, narod je u totalnoj apatiji, niko vise nista ne pokusava ako je ikada i bilo nekakvog pokusaja demokratskih gibanja. Nema ni protesta, ni bunta gradjana, nema nicega, svi su skuhani.

Mladja raja bjezi, i jos ce bjezati, Njemacka je otvorila vrata sirom i sve vise i vise pogoduju usisavanju bosanske radne snage, ove godine prakticno u Njemacku moze otici ko god hoce. Hoce li se gore snaci ili nece, to je vec drugo pitanje, ali moze otici uz totalnu liberalizaciju viznog rezima.

Politicari se mlate oko fotelja, niko ni ne spominje inflaciju, cijene, sta ce drzava uraditi, sta ce nova vlast uraditi, a i narod se bavi bizarnim glupostima.
Da se vlast plasi naroda, ne bi oni smjeli raditi sto rade, nego se vise niko ne plasi, rade sta hoce. Da sutra cigarete budu 30 km po kutiji a hljed 10, niko se pobunio ne bi.

Da ce se cijene vratiti nazad, nema sanse, mogu samo dalje rasti. Jedino je pitanje gdje su granice bezobrazluka, ako postoje. Sad su najavili i poskupljenje vode, poskupljenje struje ide uskoro, naravno odmah ce i sve cijene gore jer "skuplja nam je proizvodnja kme kme", a kad cijena nafte ide dole sute ko picke.
Isner

#11083 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Isner »

dječak sa šibicama wrote: 21/02/2023 00:56 Teoretski drzava jesmo mi, ali u praksi je bojim se potpuno drugacije.

Sto je najgore, narod je u totalnoj apatiji, niko vise nista ne pokusava ako je ikada i bilo nekakvog pokusaja demokratskih gibanja. Nema ni protesta, ni bunta gradjana, nema nicega, svi su skuhani.

Mladja raja bjezi, i jos ce bjezati, Njemacka je otvorila vrata sirom i sve vise i vise pogoduju usisavanju bosanske radne snage, ove godine prakticno u Njemacku moze otici ko god hoce. Hoce li se gore snaci ili nece, to je vec drugo pitanje, ali moze otici uz totalnu liberalizaciju viznog rezima.

Politicari se mlate oko fotelja, niko ni ne spominje inflaciju, cijene, sta ce drzava uraditi, sta ce nova vlast uraditi, a i narod se bavi bizarnim glupostima.
Da se vlast plasi naroda, ne bi oni smjeli raditi sto rade, nego se vise niko ne plasi, rade sta hoce. Da sutra cigarete budu 30 km po kutiji a hljed 10, niko se pobunio ne bi.

Da ce se cijene vratiti nazad, nema sanse, mogu samo dalje rasti. Jedino je pitanje gdje su granice bezobrazluka, ako postoje. Sad su najavili i poskupljenje vode, poskupljenje struje ide uskoro, naravno odmah ce i sve cijene gore jer "skuplja nam je proizvodnja kme kme", a kad cijena nafte ide dole sute ko picke.
Najveca misterija za mene, imam osječaj da kad bi brašno bilo 15 KM/kg da bi se pokupovale zalihe i niko ništa. I skoro isti intenzitet prometa, svak gunđa u sebi ali neki otpor, da neko ovo pokuša zaustaviti, ni blizu.
PaulTracy

#11084 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by PaulTracy »

Nismo mi ni D od države.
Na stranu sve ovo kakvi smo mi ali imati u državi strane banke je otprilike kao da ti komšija u kuću donese svoju veš mašinu i naplaćuje svako pranje 5KM.
J....a kolonija, to smo mi. Ne samo mi već većina država istočne Europe.
Večeras članak na Indexu da 1/3 nekretnina u Hrvatskoj kupuju stranci. Deutsche Telekom,A1, Lidl, Kaufland, Unicredit, Sparkasse, djeca im po Austriji, Njemačkoj, Irskoj... Direktive im dolaze iz Brisela, Berlina... O kakvim državama mi pričamo?
Državama po mjeri lokalnih šerifa i globalista.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#11085 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Truba »

Imali smo "domacu" drzavu pa su ludjaci tiskali pare na topcideru ko ludi te upadali u monetarni sustav ko lopovi
Stoga manite se suplje
Eno sirija i sjeverna koreja su domacini
Isaiah4110

#11086 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Isaiah4110 »

Cijena goriva dola, a cijene podravkinih proizvoda gore...
Marmelada sipak 6 KM u konzumu, moguce da je negdje malo jeftinija...mami cesto uzimam ovu marmeladu...nekad je bila ispod 4 na akciji...proizvodjaci sa nasih prostora kao da su organizovali takmicenje u pohlepi...kad prodaja stane bice akcija 20% i to je to...al interesantno preko noci cijene skoce, stare zalihe su u pitanju...
Idemedosumom

#11087 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Idemedosumom »

Ne bi te cijene bile održive bez adekvatne potražnje. Zato gledajte gdje je jeftinije, pa tamo kupujte. Nemojte da vam mrsko bude u 2-3 radnje otići radi kupovine. Nemojte da vam mrsko bude pamtiti ili slikati cijene (naročito u bingu), pa ako na kasi bude skuplje, vratiti robu.
Sanjarko

#11088 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Sanjarko »

Idemedosumom wrote: 21/02/2023 07:58 Ne bi te cijene bile održive bez adekvatne potražnje. Zato gledajte gdje je jeftinije, pa tamo kupujte. Nemojte da vam mrsko bude u 2-3 radnje otići radi kupovine. Nemojte da vam mrsko bude pamtiti ili slikati cijene (naročito u bingu), pa ako na kasi bude skuplje, vratiti robu.
Najgore ima nas pravo koji smo ili bolesni ili stari da obilazimo vise radnji. A zato ni nema protesta kao nekad, jedan od razloga, drugi je sta je ubijen narod u vugla.
BlackRiver

#11089 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by BlackRiver »

Hajde sta se brinete? Ionako nas 90% sa ovog foruma nece biti zivo za 25-30 godina, ha ja :D

Slazem se da drzava ne postoji. Najbolje sto mozes uraditi jeste otici negdje gdje ces barem upasti u normalan sistem vrijednosti. Ako nista, onda zbog buducnosti svoje djece.

Licno ne patim za drzavom jer to je ionako abstraktan pojam. Dom je tamo gdje je dobro, ne gdje su ti korjeni.
ElRe

#11090 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by ElRe »

Ako mislite da samo kod nas divljaju cijene, varate se. Kompletna istočna Evropa je, što bi rekli, u 5 deka

https://tesco.sk/letak-strany/647961/hy ... 023-02-15/

https://new.cba.bg/brochures_view.php?id=49
1 lev je približno 1 KM

https://www.albert.cz/aktualni-letaky/s ... ket-7-2023
1 euro je cca 23.50 czk
Idemedosumom

#11091 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Idemedosumom »

A šta bi to država po vama trebala učiniti? Ja mislim da ograničavanje cijena može samo do nestašica dovesti. (Nisam stručnjak, samo moje laičko mišljenje)
Trappist

#11092 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Trappist »

Idemedosumom wrote: 21/02/2023 09:20 A šta bi to država po vama trebala učiniti? Ja mislim da ograničavanje cijena može samo do nestašica dovesti. (Nisam stručnjak, samo moje laičko mišljenje)
skoro sve drzave eu su uvele ili smanjenje pdv-a na osnovne zivotne namirnice ili su ogranicili cijene osnovnih zivotnih namirnica. Nasi doslovno nisu nista uradili, pustili su da bingo i konzum rade sta hoce sa cijenama a narod nek se snalazi.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#11093 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Truba »

Idemedosumom wrote: 21/02/2023 09:20 A šta bi to država po vama trebala učiniti? Ja mislim da ograničavanje cijena može samo do nestašica dovesti. (Nisam stručnjak, samo moje laičko mišljenje)
ogromna kazna ako je jedna cijena na polici a druga na kasi
Sanjarko

#11094 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Sanjarko »

Neogranicit cijene, nego kazniti sa zatvaranjem radnji ove sta dizu previse cijene tj neopravdano. Sad ih samo sa malim novcanim iznosima kaznjavaju. Mislim da su ih s milion KM sve dosad kaznili, a oni svi prihodili milijarde dosad.
Sanjarko

#11095 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Sanjarko »

Trappist wrote: 21/02/2023 09:57
skoro sve drzave eu su uvele ili smanjenje pdv-a na osnovne zivotne namirnice ili su ogranicili cijene osnovnih zivotnih namirnica. Nasi doslovno nisu nista uradili, pustili su da bingo i konzum rade sta hoce sa cijenama a narod nek se snalazi.
Nista nisu, ni akcize nisu smanjili. Nemoraju ukinut, ali su mogli smanjit. PDV isto tako.
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#11096 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by teskeredzic_22 »

Država može sve , država je iznad svih , niko ne bi poslovao da zakone i uslove na tržištu nije obezbijedila država u kojoj posluju.

Ukoliko je cilj državi da kontroliše, uvoz , distribuciju i maloprodaju zbog toga što želi da sačuva potrošnju i da stanovništvo zadrži kakvu-takvu kupovnu moć , ona će limitirati marže uvoznika , distributera i maloprodaje , tako da ne može doći do toga da isti rade ispod tačke rentabilnosti već iznad ali samo onoliko koliko država dozvoli.

Ako se prekrši taj neki zakon o maržama , odmah ide zatvaranje ali odmah.

Brzo bi se sve riješilo.

Isto laički.
Truba wrote: 21/02/2023 10:00 ogromna kazna ako je jedna cijena na polici a druga na kasi
Upravo tako , ako nisu operativno u stanju uskladiti cijene na polici i u sistemu , nemoj ni raditi.
ElRe

#11097 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by ElRe »

teskeredzic_22 wrote: 21/02/2023 10:07 Ukoliko je cilj državi da kontroliše, uvoz , distribuciju i maloprodaju zbog toga što želi da sačuva potrošnju i da stanovništvo zadrži kakvu-takvu kupovnu moć , ona će limitirati marže uvoznika , distributera i maloprodaje
I onda dobiješ Venecuelu u Evropi, pa idemo u Sloveniju po čokolade, sireve, njemački puter, kozmetiku, higijensku potrepštinu...

https://www.dm-drogeriemarkt.bg/
https://view.publitas.com/dm-drogerie-m ... 023/page/1

Kompletna istočna Evropa u kojoj smo i mi je sa sličnim cijenama. Za jedan Mondelez mi smo isto tržište, gdje Mondelez hoće iste marže i u BiH i Bugarskoj i Slovačkoj...

Nema više komunista!
Hakiz

#11098 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

teskeredzic_22 wrote: 21/02/2023 10:07

Država može sve , država je iznad svih , niko ne bi poslovao da zakone i uslove na tržištu nije obezbijedila država u kojoj posluju.

Novac je iznad države.

Platiš državi (političare korumpiraš) da ne donesu zakon o ograničavanju marži.

A svi ljudi imaju cijenu, političari pogotovo.
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#11099 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by teskeredzic_22 »

Hakiz wrote: 21/02/2023 11:14
teskeredzic_22 wrote: 21/02/2023 10:07

Novac je iznad države.

Platiš državi (političare korumpiraš) da ne donesu zakon o ograničavanju marži.

A svi ljudi imaju cijenu, političari pogotovo.
Ima država u kojoj je država važnija od novca uprkos svim mogućnostima korupcije.
Tu stanovništvo djeluje dugoročno odnosno konkurencija se bore da nema korupcije kako bi bili jednaki uslovi poslovanja.
dječak sa šibicama

#11100 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Cuj sta moze drzava, pa pogledaj sta su ostale drzave uradile, smanjis PDV ukines akcize ogranicis cijene osnovnih namirnica, ova drzava nije uradila nista od toga.

Obicnog covjeka ne interesuje sto je Ferari poskupio ili sto je litar viskija otisao gore, bez toga se moze, ali bez brasna mlijeka rize ulja ne moze.

Ovoj drzavi nije u interesu zastiti gradjana jer ova drzava stiti samu sebe odnosno vrh drzave. Vec napisano pa da se ne ponavljam, ali oni podrzavaju poskupljenja a ne da se bore protiv toga, gradjani sute ko ovce odnosno bleje ko ovce, kasa se puni, oni ce sebi povecati primanja dodatnih milju maraka, to sto ce jos par stotina hiljada ljudi otici u Njemacku za mafiju na vlasti je samo plus, Bakir je cak i javno rekao da je to dobro jer dijaspora salje pare roditeljima.

To je nacin razmisljanja zelene crvene i plave bande.
Post Reply