Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
kluz franjo

#80226 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by kluz franjo »

Haris.ba wrote: 03/02/2023 14:45
kluz franjo wrote: 03/02/2023 13:59
Ali sa aspekta formiranja i funkcionisanja vlasti tu počinje i ZAVRŠAVA sav značaj i uloga te "većine" u tom klubu.
To nije tacno. I to je cak i sam Schmit nazalost potvrdio. To je njemu demokratija.

Ako se ne dogovori sa predsjednikom/ dva potpredsjednika o mandataru, mandatara nema.

Za mandatara je potrebna apsolutna vecina, kroz saglasnost predsjednika i dva potpredsjednika. Ako se oni ne sloze, vecine u oba doma nista ne znace.

Ja opet kazem - volio bi da Lendo "blokira". I da Schmit mora da ukine njegovu saglasnost.
Samo, sto to znaci da sutra Hdz se moze izbaciti iz vlasti u roku od 5 minuta.
Šta konkretno nije tačno?
11,12,13,... delegata u nekom klubu naroda je samo i isključivo bitno za kandidaturu (pot)predsjednika.
Tu počinje i završava sav značaj tog broja ili bilo koje većine u samom klubu sa aspekta formiranja i funkcionisanja vlasti u FBiH.
sajber87

#80227 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by sajber87 »

Athlon64 wrote: 03/02/2023 15:55
tramvajtrojka wrote: 03/02/2023 15:53

analogija je savršena jer nas je dovela do ovog sadasnjeg stanja , i ono kad pokusavas izigravati nesto sto si potpisao u prisustvu zapadnih partnera 8-)
Znaci Bakir je kriv jer je zaje*o Covica - Osmorka je dobra jer nece zaje*ati Covica :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ne , osmorka ce stajati iza onoga sto dogovori sa hdz om i medjunarodnom zajednicom, a to nece biti legitimno predstavljanje kako to vidi hdz i sda u mostarskom sporazumu, tu je razlika
GandalfSivi

#80228 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by GandalfSivi »

Ovo je sve zavjera Osmorke i SDA, samo da pokazu svu besmisao Shmidtovih zakona o DN-u. Sada ce ili morati odblokirati Vladu FBiH mijenjanjem zakona, ili ce unistiti svoju karijeru :D
plavi_E

#80229 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plavi_E »

Obrni, okreni jedino rijesenje je da se ozakoni da lendin glas nije bitan za imenovanje premijera. Znaci da je dovoljno 2 od 3. Bez obzira sto se to ne svidja ni Covicu ni Konakovicu ni njihovim simpatizerima na ovom forumu.
tramvajtrojka

#80230 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by tramvajtrojka »

plavi_E wrote: 03/02/2023 17:27 Obrni, okreni jedino rijesenje je da se ozakoni da lendin glas nije bitan za imenovanje premijera. Znaci da je dovoljno 2 od 3. Bez obzira sto se to ne svidja ni Covicu ni Konakovicu ni njihovim simpatizerima na ovom forumu.
kakve su ovo konstrukcije :lol: :lol: , da im se ne svidja vlast :mrgreen: stvarno je nevjerojatno sta ljudi pisu samo da fadilaga ostane neokaljanog obraza :zjev:
plavi_E

#80231 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plavi_E »

Cinjenica da Covic i Konakovic prihvataju Fadila za premijera govori koliko im se ne svidja mogucnost da se promjeni zakon da bude dovoljno 2 od 3 za izbor premijera. A i njihovi simpatizeri to ne pominju na ovom forumu.

Covic i Konakovic su za Fadila kao premijera. Nista vise Sebija diploma, hapsenje ,... Pa kud ide ovaj svijet.
:lol:
Gandalf

#80232 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Gandalf »

512MB wrote: 03/02/2023 16:50 Mijatović: UIO mora pripasti koaliciji oko SDP-a. Stanite na vrijeme sa trgovinom države, istakao je Mijatović. Ukoliko se neki zaigraju pa i UIO daju SNSD-u, onda daj da im damo sve ostale pozicije. UIO mora pripasti koaliciji oko SDP BiH

Heh evo ih i Mijatovic sad svadja sa partnerima :thumbup:
A još juče su pričali o reformisanom dodiku, a sad odjednom snsd kadar je prodaja države. Laži, laži, laži me, pa ovaj sdp je naivniji i od francuske sobarice na castingu u Brazzersu. A nipovcima je sad i fadil dobar. Što su ti principi, kako vjetar puše. Umijte se dragi osmorkaši hladnom vodom, saberite se malo.
Tvrtko II Kotromanić

#80233 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Tvrtko II Kotromanić »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/mitropo ... /230203145

je li ovo prvi znak separatizma

opet se bacaju srpska nejac lavovima

znao sam majke mi da ce se onaj navijacki incident u januaru, kako su svi kmecali i napuhali ga, prerasti u maltene ubistvo srpskog svata
psihicki bolesnik izreze gume (bolesnik nije Bosnjak uopce) pogrom nad srpskim stanovnistvom koji se poredi sa nekim incidentom u Skradinu 1990. :run:
DonieBrasco

#80234 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by DonieBrasco »

Tvrtko II Kotromanić wrote: 03/02/2023 17:39 https://www.klix.ba/vijesti/bih/mitropo ... /230203145

je li ovo prvi znak separatizma

opet se bacaju srpska nejac lavovima

znao sam majke mi da ce se onaj navijacki incident u januaru, kako su svi kmecali i napuhali ga, prerasti u maltene ubistvo srpskog svata
psihicki bolesnik izreze gume (bolesnik nije Bosnjak uopce) pogrom nad srpskim stanovnistvom koji se poredi sa nekim incidentom u Skradinu 1990. :run:
Ovo je SPC poceo sa svojim aktivnostima u BiH nista drugo nije u pitanju, a gdje god oni kenu sa svojim aktivnostima tu su problemi.
Pandakonda

#80235 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Pandakonda »

Prpa.ba wrote: 03/02/2023 17:06
Pandakonda wrote: 03/02/2023 16:42 Druze ti brkas babe i zabe, parlamentarna vecina postoji u oba doma sto ce se potvrditi dostavljanjem potpisa tih delegata u OHR pa da vidimo onda ko gdje stoji.
A O-Hr je bitan za formiranje Vlade FBiH zato sto? :?
Pandakonda wrote: 03/02/2023 16:42 izjednacavas SDA ekipu koja ima većinu u jednom klubu sa grupacijom stranaka koje imaju većinu u oba doma, 2/3 doma naroda plus 10 ministara u vladi federacije. Itekako postoji veća većina.
"Vecina" okupljena oko HDZ-a nije ni veca ni manja, nego nepostojeca u skladu sa trenutno vazecim propisima.
Pandakonda wrote: 03/02/2023 16:42 I ne znam zasto ljudi vec unaprijed racunaju da će Lendo biti izabran ? Obzirom da osmorka ima većinu u oba doma moze samo nastaviti obarati listu sa 3 delegata koliko god im bude volja.
Dobro. Neka obaraju i blokiraju izbor Predsjednistva FBiH :mrgreen:
Pandakonda wrote: 03/02/2023 16:42 Situacija ima elegantno rijesenje, zakon se ispostuje gdje SDA dobija potpredsjednika jer tu ima brojeve, i on potvrdi vladu jer druga grupa stranaka ima brojeve za imenovanje i sprovođenje vlasti.
Da druga grupa stranaka ima brojeve za imenovanje vlasti, imali bi i glas Potpredsjednika FBiH - Bosnjaka. Posto nemaju, logicno, nemaju brojeve za imenovanje vlasti. :mrgreen:

Meni sad na kraju vise nista nije jasno iz tvog izlaganja, a vjerovatno ni tebi jer
Pandakonda wrote: 03/02/2023 16:42 Ti si ili neznalica ili lud
OHR je svojim nametom ovo zakuhao i logicno onda on treba i otkuhat jer je to posljedica njegove odluke. Na kraju krajeva poenta OHR-a je upravo ta da kad nastane petlja kad se ne mogu svi dogovoriti da dođe i raspetlja da građani ne ispastaju.

Prema propisima vlast mozes sprovoditi kada imas većinu u oba doma i kada su u simbiozi sa ministrima. Ti ćeš sada doći u situaciju gdje će većina oba zakonodavna doma biti u rukama jedne koalicije i naravno 10 ministara u trenutnoj vladi, kako će onda ta Fadilova vlada bilo sta uraditi i sprovesti ? Prosli put je ostao fadil sa vladom ali je ista koalicija ostala u zakonodavnim tijelima sto je nekako funkcionsalo. Sad neces imati ni to.

Sad na sekundu obrisemo stranacke boje, kako ce vlada raditi bilo sta za narod ako unutar nje imas 10 ministara koji pripadaju drugoj grupi i nece sprovodit odluke, sada vec, manjine u oba doma ? Onda na suprotnoj strani imas zakonodavno tijelo cije odluke ce vrlo vjerovatno htjeti sprovoditi samo oni ministri koji su u skladu sa novom vecinom ? Kada se to sve uzme u obzir SDA treba imati obraza i povuci se jer oni ce mozda proceduralno imati prednost jer osmorci fali jedna ruka u bosnjackom klubu, ali u praksi i sprovođenju reformi ce biti haos jer mora biti sinergija svih faktora. Isto kao sto bi bilo da je osmorka uzela opoziciju iz RS-a kao partnere a ne SNSD.
relativno84

#80236 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by relativno84 »

Kakvi supci, a lijepo je to Christian mogao prelomiti.
:oops: :D
velikonja

#80237 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by velikonja »

Pandakonda wrote: 03/02/2023 15:28 Niko ne umanjuje vrijednost bosnjackih delegata. Nego SDFA ekipa umanjuje vrijednost većine oba doma parlamenta i većinu u 2/3 kluba doma naroda. A sad evo umanjuju i volju 10 ministara u vladi fbih koji će stati uz novu većinu.

Da fadil ima obraza sam bi odstupio jer kako on uopste misli voditi procese ako nigdje nema vecine ?
pa to vi hrvati iz hercegovine, citaj kud hns, radite vec 25 godina

jebete vecinu u ovoj drzavi, jebete i opsti i apsolutnu jer vas je u nekom dovu 2/3

i sta, konstitutivni

e pa i bosnjaci su isto konstitutivni
meridiyan

#80238 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by meridiyan »

@Pandakonda
NES, SBiH i ZNG imaju uslove za eventualne potpise: Nikšić dobio pismo Ogreševića i Efendića

Potpise podrške koji se od nas traže možemo dati isključivo za formiranje programske Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, i u okviru procedure kojom se od rukovodstva Federacije BiH traži imenovanje mandatara vlade, a ne za najavljeni pritisak prema međunarodnoj zajednici.

https://nap.ba/news/102417
Prpa.ba

#80239 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Prpa.ba »

Ups.

Dakle, SDA i DF su osvojili 345.000 glasova.

Trojka 249.000. Sa jedva parlamentarnim PDA i Fudom, to je ukupnih i impozantnih 285.000 glasova okupljenih oko HDZ-a i SNSD-a.

Dakle, Trojka+ nema demokratskog kapaciteta ni da ide kmecati O-Hr-u. :run:
Student_u_Ostavci

#80240 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Student_u_Ostavci »

Kada će Nerko odnijeti potpise Kristijanu?
Haris.ba

#80241 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Haris.ba »

kluz franjo wrote: 03/02/2023 17:08
Haris.ba wrote: 03/02/2023 14:45

To nije tacno. I to je cak i sam Schmit nazalost potvrdio. To je njemu demokratija.

Ako se ne dogovori sa predsjednikom/ dva potpredsjednika o mandataru, mandatara nema.

Za mandatara je potrebna apsolutna vecina, kroz saglasnost predsjednika i dva potpredsjednika. Ako se oni ne sloze, vecine u oba doma nista ne znace.

Ja opet kazem - volio bi da Lendo "blokira". I da Schmit mora da ukine njegovu saglasnost.
Samo, sto to znaci da sutra Hdz se moze izbaciti iz vlasti u roku od 5 minuta.
Šta konkretno nije tačno?
11,12,13,... delegata u nekom klubu naroda je samo i isključivo bitno za kandidaturu (pot)predsjednika.
Tu počinje i završava sav značaj tog broja ili bilo koje većine u samom klubu sa aspekta formiranja i funkcionisanja vlasti u FBiH.
Pa nek onda funkcionise i formira se vlast. Imaju vecine u oba doma parlamenta. Neka izaberu vlast.

P.S.
Treba izbrisati iz ustava da je predsjednik FBiH sef izvrsne vlasti u FBiH, a ne premijer.
Prpa.ba

#80242 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Prpa.ba »

Haris.ba wrote: 03/02/2023 18:42 Pa nek onda funkcionise i formira se vlast. Imaju vecine u oba doma parlamenta. Neka izaberu vlast.
:mrgreen:
BAK-eV

#80243 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by BAK-eV »

tramvajtrojka wrote: 03/02/2023 15:53
BAK-eV wrote: 03/02/2023 15:43

A sta je sa drugim, mnogo vaznijim analogijama?
Zasto ih presucujes?
analogija je savršena jer nas je dovela do ovog sadasnjeg stanja , i ono kad pokusavas izigravati nesto sto si potpisao u prisustvu zapadnih partnera 8-)
Pa kazem, jos mnogo toga je potpisano - u prisustvu stranaca.
Sto to ne spomenes?
Athlon64

#80244 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Athlon64 »

sajber87 wrote: 03/02/2023 17:10
Athlon64 wrote: 03/02/2023 15:55

Znaci Bakir je kriv jer je zaje*o Covica - Osmorka je dobra jer nece zaje*ati Covica :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ne , osmorka ce stajati iza onoga sto dogovori sa hdz om i medjunarodnom zajednicom, a to nece biti legitimno predstavljanje kako to vidi hdz i sda u mostarskom sporazumu, tu je razlika
Da da, HDZ inače mazohistička stranka koja radi protiv sebe. Ja mislim da tebi rođena mater ne vjeruje kad pričaš, a ni ti sam sebi. :lol:
meridiyan

#80245 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by meridiyan »

Sad vec ne mogu skupiti dovoljno potpisa za bezrezvernu podrsku Niksicu...
A nemaju ni potrebnu većinu u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH potrebnu za imenovanje Vlade FBiH :?

Cvitanović Osmorci želi sve najbolje, ali HDZ 1990 neće dati svoje potpise
Nismo dio većine i nikakav potpis ne možemo davati nikome u ovom trenutku”, izričit je bio lider ove partije.
sajber87

#80246 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by sajber87 »

Athlon64 wrote: 03/02/2023 19:05
sajber87 wrote: 03/02/2023 17:10
Da da, HDZ inače mazohistička stranka koja radi protiv sebe. Ja mislim da tebi rođena mater ne vjeruje kad pričaš, a ni ti sam sebi. :lol:
Ti zaista mislis da covic vise voli vlast sa osmorkom nego sa sda, ne voli budi siguran u to vise moze da dobije od sda sto se i pokazalo do sada, jedino da su ameri umjesali prste u covicev izbor, kazem samo mozda jer vidim da se dosta pominju Hambasadori ;-) . Ali pazi ako sda uspije da kupi jos poslanika nece ni Hambasadori pomoci da formiraju federalnu vladu i isporuce hdz u sve sto zele, a hdz uvijek moze da kaze jbg mi ne bi ali imaju ruke :lol:
Pandakonda

#80247 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Pandakonda »

velikonja wrote: 03/02/2023 18:19
Pandakonda wrote: 03/02/2023 15:28 Niko ne umanjuje vrijednost bosnjackih delegata. Nego SDFA ekipa umanjuje vrijednost većine oba doma parlamenta i većinu u 2/3 kluba doma naroda. A sad evo umanjuju i volju 10 ministara u vladi fbih koji će stati uz novu većinu.

Da fadil ima obraza sam bi odstupio jer kako on uopste misli voditi procese ako nigdje nema vecine ?
pa to vi hrvati iz hercegovine, citaj kud hns, radite vec 25 godina

jebete vecinu u ovoj drzavi, jebete i opsti i apsolutnu jer vas je u nekom dovu 2/3

i sta, konstitutivni

e pa i bosnjaci su isto konstitutivni
Ja niti sam hrvat niti sam iz hercegovine. Da imas imalo razumijevanja kako konsocijacija funkcionise ne bi lupao takve gluposti da neko jebe neku vecinu. Ali razumijem te, 20 godina slusanja raznoraznih propagandi od 100% BiH pa do Komsica ljudi su u potpunosti postali odvojeni od zakonske realnosti.
meridiyan wrote: 03/02/2023 19:16 Sad vec ne mogu skupiti dovoljno potpisa za bezrezvernu podrsku Niksicu...
A nemaju ni potrebnu većinu u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH potrebnu za imenovanje Vlade FBiH :?

Nismo dio većine i nikakav potpis ne možemo davati nikome u ovom trenutku”, izričit je bio lider ove partije.
HDZ 1990 nije ni bio planiran u koaliciji, samo osmorka plus HDZ i oni imaju dovoljno potpisa. Sto ti je receno u samoj rečenici "Nismo dio većine". Isto kao sto je Begic trubio kako nece podrzati VM a na kraju je mogao guzicu obrisati sa tim kad svakako nije dio većine.
meridiyan

#80248 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by meridiyan »

Pandakonda wrote: 03/02/2023 19:21
meridiyan wrote: 03/02/2023 19:16 Sad vec ne mogu skupiti dovoljno potpisa za bezrezvernu podrsku Niksicu...

HDZ 1990 nije ni bio planiran u koaliciji, samo osmorka plus HDZ i oni imaju dovoljno potpisa. Sto ti je receno u samoj rečenici "Nismo dio većine". Isto kao sto je Begic trubio kako nece podrzati VM a na kraju je mogao guzicu obrisati sa tim kad svakako nije dio većine.
Ja nikako da saberem da imaju dovoljno potpisa za Schmidta. Pomozi !!!!!

Dace potpis......

HDZ ............ 15
SDP ...........- 15
NiP ............. 7
Nasa stranka... 6
POMAK.......... 1
Kasumovic..... 1
PDA.............. 1
.........
46

Nece dati potpis

SDA............. 26
DF............... 12
SBiH............ 4
NES............. 5
HDZ 1990....... 3

...............50
..........

Upitni
HNP............. 1
HRS............. 1

Ukupno......2
Last edited by meridiyan on 03/02/2023 20:01, edited 4 times in total.
palermo

#80249 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

Pa ova Ilijina izjava moze znaciti samo jedno, HDZ se polako okrece ka SDA. Valjda se ne treba objasnjavati da Ilija nema svoje misljenje, on je samo kanal da se nesto kaze a da ne bude to direktno HDZ...
JohnnyS

#80250 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by JohnnyS »

Ne bi valjda SDA s krstašima u koaliciju. Opet. :D
Locked