Matijevic_Vlado wrote: ↑29/01/2023 13:00
Hahaha ja necu, meni ne treba placati. Nek tebi plati makar B kategoriju i obavezno odijelo nek ti poklone.
Znam da nemas veze sa tom bransom al smanji dozivljaj, nije uspjeh zaduziti plasticne pantole i kosulju u cts, i sto ti mislis da im neko pokloni vozacku, kako ti kazes placaju im vozacku.
Citaj sta pise vjesalica i mali balon.
Izrabljivaci koje su takve kao sto si ti prevarili time sto su vozacima prodali plasticnu odjecu i u tvojim ocima ih sredili.
Pojedincima je teško za shvatiti. Kod Centre nema ništa džaba.
Prvo, plata od 1600,1700(vanjski) znači da ti radiš u njegovom režimu rada,a ne kako ti misliš si planirao. Što znači da iz grada možeš vrlo lako otići +50km ili obratno, jer kad ti kaže da pokupiš vozilo, onda nema priče "ja sam došao iz Frankfurta prije pola sata".
Kod njih jedan vozač radi za 2, tu je opis poslova čistačica ispod 10h dnevnog angažmana (prosjek) zaboravi. Zato što je sjeo lik i izračunao kako mu se isplati jednog harati, umjesto dvoje plus čistačica. Da ne govorim o naplati karata,vucaranju kofera(vanjska) i briga oko vozila. PVC odijelo je nebitno u priči, jer to je ugovorna obaveza i tako kod njih je firma uređena za dress code.Uniforma nazovi kako hoćeš.To nije džaba,kao ni vozačka, jer to oni tebi "plate" tj kreditiraju te, ali te jebu kroz radne obaveze. Teško mu je to shvatiti. Napr u Grasu to nije slučaj, oni imaju radno vrijeme 8h ili 7,30+30min, nezz sad tačno, i ne može se desiti da ti vintaš za dvojicu,već imaš svoj red vožnje i marš na liniju,kad završiš idi u pm ako hoćeš.Doduše i manja je plata,ali je vrijeme rada korektno i po zakonu.Može se desiti da negdje uletiš nekoga da zamjeniš ili slično ili da prdiš u pripravnosti. To nećeš doživiti kod Čenge.Ima da voziš kako te zovnu, ili napr ko Globtur(istu ponudu imaju obuke i ugovora-principi) koji ima pravilo da skarta autobus heftečno jer drlja šofer do Indonezije i nazad, krepava od umora na nogama.I to je nekom provincijalcu atraktivno jer za bolje ne zna. Prvo ne možeš objasniti da je za svako zanimanje normirano radno vrijeme,ali ova drzava i jeste raselila ljude upravo zbog toga. Jer radis sve ono sto te ne sljeduje ili preko onoga sto imas. Zato sam rekla nedavno u postovima,treba im na gradsku uvesti taho i nek zabiju svojih 16h u šupčić.Da sve staviš po strani, i da imaš platu 5000KM, lik ne može da shvati da voza ljude na dugom putu,ne daj bože slijetanja i pogibija i svega.Za te stvari ćeš glat otići u prdekanu,a firma nastaviti po starom.