Istočno Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bosanac sa dna kace

#5151 Re: Istočno Sarajevo

Post by Bosanac sa dna kace »

NediM17 wrote: 09/01/2023 14:07 Ima li danas 'dje ovih dobrijeh Bosnjana sto kupise stanove u iStocnom Sarajevu?
Tokom čitave parade podsjećanja na agresiju i genocid ja bio na poslu, nije se smjelo gledati na pendzer niti izlaziti na balkon na stranu ulice kudam je bila parada, bez obzira na nacionalnost i vjeroispovijest.
Truba wrote: 09/01/2023 14:20 Jbg ja to dozivljavam da je njihov entitet
Sad je super
Do 2002 nisam smio pomolit se na svoje
sve je to Bosna i Hercegovina....
Mrvice_ba wrote: 16/01/2023 00:16 Smiju li bosnjaci okaciti prezime na sanducicu ili samo je dobro za krmetinu naci?
Zašto misliš da ne smijemo? Je'l da uslikam? Stoji prezime, doduše haman mnogima zagonetno, fino latinicom napisano. U čemu je problem? Masu prezimena koja zvuče kao srpska u mom hasutoru napisano je latinicoom. Ne kontam to tvoje pitanje, đe će mi poštar ostaviti poštu ako nema mog prezimena na sandučetu ili vratima?
Ako baš hoćeš naletio sam na ulaz u haustor, i to u samom "centru" Lukavice gdje masu prezimena koja zvuče bošnjačka, sve latinicom napisano, milslim više od pola pola prezimena na interfonu su nešto tipa Hadižiselimović. Hadžić, Sulejmanović...
U par hasutora vidio i imena i prezimena, iz kraja odakle sam ja, došlo mi da pozvonim ljudima na vrata i pitam jesu to oni :-D ....(naravno nisu svi Bošnjaci).
Didier

#5152 Re: Istočno Sarajevo

Post by Didier »

Bosanac sa dna kace wrote: 16/01/2023 17:04
NediM17 wrote: 09/01/2023 14:07 Ima li danas 'dje ovih dobrijeh Bosnjana sto kupise stanove u iStocnom Sarajevu?
Tokom čitave parade podsjećanja na agresiju i genocid ja bio na poslu, nije se smjelo gledati na pendzer niti izlaziti na balkon na stranu ulice kudam je bila parada, bez obzira na nacionalnost i vjeroispovijest.
Truba wrote: 09/01/2023 14:20 Jbg ja to dozivljavam da je njihov entitet
Sad je super
Do 2002 nisam smio pomolit se na svoje
sve je to Bosna i Hercegovina....
Mrvice_ba wrote: 16/01/2023 00:16 Smiju li bosnjaci okaciti prezime na sanducicu ili samo je dobro za krmetinu naci?
Zašto misliš da ne smijemo? Je'l da uslikam? Stoji prezime, doduše haman mnogima zagonetno, fino latinicom napisano. U čemu je problem? Masu prezimena koja zvuče kao srpska u mom hasutoru napisano je latinicoom. Ne kontam to tvoje pitanje, đe će mi poštar ostaviti poštu ako nema mog prezimena na sandučetu ili vratima?
Ako baš hoćeš naletio sam na ulaz u haustor, i to u samom "centru" Lukavice gdje masu prezimena koja zvuče bošnjačka, sve latinicom napisano, milslim više od pola pola prezimena na interfonu su nešto tipa Hadižiselimović. Hadžić, Sulejmanović...
U par hasutora vidio i imena i prezimena, iz kraja odakle sam ja, došlo mi da pozvonim ljudima na vrata i pitam jesu to oni :-D ....(naravno nisu svi Bošnjaci).
Ja sam svoje ultra-bošnjačko prezime okačio ćirilicom, iako su sva ostala latinicom, neka se malo ističe :D
vjeshalica

#5153 Re: Istočno Sarajevo

Post by vjeshalica »

Bosanac sa dna kace wrote: 16/01/2023 17:04 Ako baš hoćeš naletio sam na ulaz u haustor, i to u samom "centru" Lukavice gdje masu prezimena koja zvuče bošnjačka, sve latinicom napisano, milslim više od pola pola prezimena na interfonu su nešto tipa Hadižiselimović. Hadžić, Sulejmanović...
Nemoj prefix "hadzi" vezivati samo za muslimane, ima i srpskih prezimena mnogo mnogo sa tim prefiksom ;) to je zapravo uobicajno
Bosanac sa dna kace

#5154 Re: Istočno Sarajevo

vjeshalica wrote: 16/01/2023 17:11
Bosanac sa dna kace wrote: 16/01/2023 17:04 Ako baš hoćeš naletio sam na ulaz u haustor, i to u samom "centru" Lukavice gdje masu prezimena koja zvuče bošnjačka, sve latinicom napisano, milslim više od pola pola prezimena na interfonu su nešto tipa Hadižiselimović. Hadžić, Sulejmanović...
Nemoj prefix "hadzi" vezivati samo za muslimane, ima i srpskih prezimena mnogo mnogo sa tim prefiksom ;) to je zapravo uobicajno
Da, poznato mi je to tipa prezimena Hadžijeftanović, Hadžiristić...
A ova prezimena su tipa Hadžimujbegović, Hadžimurselović....
Bosanac sa dna kace

#5155 Re: Istočno Sarajevo

Didier wrote: 16/01/2023 17:09Ja sam svoje ultra-bošnjačko prezime okačio ćirilicom, iako su sva ostala latinicom, neka se malo ističe :D
:izet: :izet: :izet: :bih:
U mene klasično bošnjačko ime, orijetnatlnog porijekla, pa opet nekima nije jasno :D
A i prezime je, s tim da je slavizirano, pa je svima zagonetka, iako je i prezime ultraorijentlanog porijekla, opet neka dignu obrve kad ga pročitaju :-D :-D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#5156 Re: Istočno Sarajevo

Post by Truba »

I ja sam se mogao prozvati hadzi :mrgreen: jer sam obavio hadz :skoljka:
Mrvice_ba

#5157 Re: Istočno Sarajevo

Post by Mrvice_ba »

Smijete okaciti na forumu, u stvarnosti nista. Takav je život Bosnjaka u i. Sarajevu. Skrivaju da slucajno ne bi dobili isparano auto.
Truba

#5158 Re: Istočno Sarajevo

Post by Truba »

Ja neam s tim kompleksa
To je njihovo
Tako to percepiram isto kosto je federacija nasa
Didier

#5159 Re: Istočno Sarajevo

Post by Didier »

Mrvice_ba wrote: 16/01/2023 17:29 Smijete okaciti na forumu, u stvarnosti nista. Takav je život Bosnjaka u i. Sarajevu. Skrivaju da slucajno ne bi dobili isparano auto.
Nije tačno. Stoji mi Željin grb na retrovizoru i nikad mi niko nije dotakao auto, svi su prema meni ljubazni, iako nigdje ništa ne krijem.

Gluposti valjaš.
Bosanac sa dna kace

#5160 Re: Istočno Sarajevo

Didier wrote: 16/01/2023 17:45
Mrvice_ba wrote: 16/01/2023 17:29 Smijete okaciti na forumu, u stvarnosti nista. Takav je život Bosnjaka u i. Sarajevu. Skrivaju da slucajno ne bi dobili isparano auto.
Nije tačno. Stoji mi Željin grb na retrovizoru i nikad mi niko nije dotakao auto, svi su prema meni ljubazni, iako nigdje ništa ne krijem.

Gluposti valjaš.
:thumbup:
Čista glupost.
Ne faleć' im vjere (što bi se reklo), nije bilo nikakih problema. Neki dan žena baš po svim propisima pokrivena, stoji u Bingu, kad supruga od kolege...
Ne znam stvarno kako ću dobiti poštu ako mi ne stoji prezime na sandučetu... :shock: :?
dario_sa

#5161 Re: Istočno Sarajevo

Post by dario_sa »

Ko god nije Srbin i živi u Istočnom Sarajevu imam sljedeće da vam kažem:

Bosna i Hercegovina jača sa svakim vašim prisustvom i interakcijom sa Srbima u Istocnom Sarajevu. Postoje dobri ljudi loši ljudi. Zelim vam jako i stalno prisustvo i lijepe odnose sa komsijama Srbima. Po meni je najveći vid patriotizma, jer dokazuje suživot.
Mate_Miso_Kovac

#5162 Re: Istočno Sarajevo

Post by Mate_Miso_Kovac »

obvezatni hešteg #BratstvoJedinstvo 8)
Mrvice_ba

#5163 Re: Istočno Sarajevo

Post by Mrvice_ba »

Smije li im doci neko pokriven u goste? Ili gledaju da niko ne vidi da ti dolazi pokrivena zena u goste?
Didier

#5164 Re: Istočno Sarajevo

Post by Didier »

Mrvice_ba wrote: 17/01/2023 14:55 Smije li im doci neko pokriven u goste? Ili gledaju da niko ne vidi da ti dolazi pokrivena zena u goste?
Koji će mi kurac pokrivena žena u gostima? Ta uglavnom sjedi kući i kuha mužu i djeci, ne radi ništa, i nigdje ne ide.

Dosadan si.
Mate_Miso_Kovac

#5165 Re: Istočno Sarajevo

Post by Mate_Miso_Kovac »

Mrvice_ba wrote: 17/01/2023 14:55 Smije li im doci neko pokriven u goste? Ili gledaju da niko ne vidi da ti dolazi pokrivena zena u goste?
Nece ti se niko od takvih javiti, jer su svi kojima su pokrivene zemske dolazile u goste - ubiveni, po kratkom postupku. Ima jedan srpski ćato koji biljezi kome dolaze bule u goste i odmah šalje katil-ferman u đeneralštab u vojkovićima. Tako barem pričaju gore na graničnom prijelazu Vraca. 8)
ami8

#5166 Re: Istočno Sarajevo

Post by ami8 »

Mate_Miso_Kovac wrote: 17/01/2023 22:17
Nece ti se niko od takvih javiti, jer su svi kojima su pokrivene zemske dolazile u goste - ubiveni, po kratkom postupku. Ima jedan srpski ćato koji biljezi kome dolaze bule u goste i odmah šalje katil-ferman u đeneralštab u vojkovićima. Tako barem pričaju gore na graničnom prijelazu Vraca. 8)
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :thumbup:
PM72

#5167 Re: Istočno Sarajevo

Post by PM72 »

Novi pasjaluk iz komšiluka

ISTOČNO SARAJEVO – Gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić najavio je danas da će na ulazu u ovaj grad stajati tabla sa natpisom „Grad Istočno Sarajevo – grad 157.000 sarajevskih Srba koji su morali da ga napuste“.

Ćosić je rekao da je ovo odgovor na table postavljene na ulazu u Sarajevo, a na kojima piše „Grad Sarajevo – 1.423 dana pod opsadom“.

„Poštujemo da je situacija bila takva kakva jeste i da je građanski rat bio takav kakav jeste, ali ćemo postaviti tablu sa brojem sarajevskih Srba koji su morali da napuste Sarajevo“, rekao je Ćosić na konferenciji za novinare.

(www.palelive.com / Srna)
Haris.ba

#5168 Re: Istočno Sarajevo

Post by Haris.ba »

PM72 wrote: 23/01/2023 12:04 Novi pasjaluk iz komšiluka

ISTOČNO SARAJEVO – Gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić najavio je danas da će na ulazu u ovaj grad stajati tabla sa natpisom „Grad Istočno Sarajevo – grad 157.000 sarajevskih Srba koji su morali da ga napuste“.

Ćosić je rekao da je ovo odgovor na table postavljene na ulazu u Sarajevo, a na kojima piše „Grad Sarajevo – 1.423 dana pod opsadom“.

„Poštujemo da je situacija bila takva kakva jeste i da je građanski rat bio takav kakav jeste, ali ćemo postaviti tablu sa brojem sarajevskih Srba koji su morali da napuste Sarajevo“, rekao je Ćosić na konferenciji za novinare.

Pa nekako je logicno, i dajem punu podrsku.

Strasno je sto je Sarajevo zbog dugogodisnje opsade moralo da napusti toliko Srba.
Mrvice_ba

#5169 Re: Istočno Sarajevo

Post by Mrvice_ba »

Zasmetat ce bosnjama kad krenu po krmetinu. :mrgreen:
PM72

#5170 Re: Istočno Sarajevo

Post by PM72 »

Haris.ba wrote: 23/01/2023 12:12
PM72 wrote: 23/01/2023 12:04 Novi pasjaluk iz komšiluka

Strasno je sto je Sarajevo zbog dugogodisnje opsade moralo da napusti toliko Srba.
Pošto će se "naše vlasti" iznenadit kad osvanu table,ko što se zimska služba ibreti kad padne snijeg.

Kao prvo,vrlo su providne te laži jer je na području deset prijeratnih sarajevskih opština živjelo 157 000 Srba,uključujući opštine Pale i Trnovo.
U opštinama Pale,Trnovo i dijelovi Ilidže,Novog Sarajeva i Starog grada koje je bilo ( a i sada) pod kontrolom VRS a sada Istočnog Sarajeva živjelo je preko 30 000 Srba.
Dakle,od cifre 157 treba oduzeti 30 hiljada i ako se zna da je u Sarajevu ostalo da živi oko 30000 Srba dođemo do cifre ispod 100 hiljada Srba koji su NAPUSTILI Sarajevo,što radi granata što radi naređenja Krajišnika u proljeće 1996.

Nijedna jedina porodica nije iseljena ili istjerana iz dijelova grada pod kontrolom Armije BiH
HelaS

#5171 Re: Istočno Sarajevo

Post by HelaS »

"Na tablama na ulazu u grad Sarajevo stoji da je grad Sarajevo 1425 dana bio pod opsadom. Poštujemo da je situacija bila takva kava jeste i da je građanski rat u BiH bio takav kakav jeste, ali će u buduće na tablama na ulazu u grad Istočno Sarajevo pisati: Grad Istočno Sarajevo, grad 157.000 sarajevskih Srba koji su morali da ga napuste", rekao je Čosić.
Ćosiću, najprije, rat nije bio građanski, bio je seljački, primitivan na Durmitorski način, kakva je i tvoja današnja izjava, ničim izazvana. Jebo te Dodik, idi u Banja Luku i rješavaj svoje interese u VM, popusti Sarajevo i skupljanje poena kroz ratne teme.
Ćosić je kazao kako vidi da na konferenciji ima novinara iz Federacije, a konferencija se odnosila na glasanje vezano za novo Vijeće ministara i kazao da će na ulazu u Istočno Sarajevo postaviti tablu: Grad Istočno Sarajevo, grad 157.000 sarajevskh Srba koji su morali da ga napuste.
Oni koji su ga "morali" napustiti, morali su i u zatvor otići. Nisu svi, a oni koji jesu, i sa sobom ponijeli utičnice i utikače i elektro instalacije iz zidova, krila vrata i prozira, pa i čitave parkete, oni se godinama kaju i proklinju "Krajišnike" što su ih nagovorili i prevarili.
Truba

#5172 Re: Istočno Sarajevo

Post by Truba »

moramo se okrenuti budućnosti

shvaćam potrebu za glasovima ali brale 1/3 21. stoljeća je
Haris.ba

#5173 Re: Istočno Sarajevo

Post by Haris.ba »

PM72 wrote: 23/01/2023 12:33
Haris.ba wrote: 23/01/2023 12:12

Pošto će se "naše vlasti" iznenadit kad osvanu table,ko što se zimska služba ibreti kad padne snijeg.

Kao prvo,vrlo su providne te laži jer je na području deset prijeratnih sarajevskih opština živjelo 157 000 Srba,uključujući opštine Pale i Trnovo.
U opštinama Pale,Trnovo i dijelovi Ilidže,Novog Sarajeva i Starog grada koje je bilo ( a i sada) pod kontrolom VRS a sada Istočnog Sarajeva živjelo je preko 30 000 Srba.
Dakle,od cifre 157 treba oduzeti 30 hiljada i ako se zna da je u Sarajevu ostalo da živi oko 30000 Srba dođemo do cifre ispod 100 hiljada Srba koji su NAPUSTILI Sarajevo,što radi granata što radi naređenja Krajišnika u proljeće 1996.

Nijedna jedina porodica nije iseljena ili istjerana iz dijelova grada pod kontrolom Armije BiH
Ja ne znam sta ima nekorektno u tabli na kojoj pise:
Grad Istočno Sarajevo, grad 157.000 sarajevskih Srba koji su morali da ga napuste.
To je istina. Drugo je sto su morali.
carobnjak_N

#5174 Re: Istočno Sarajevo

Post by carobnjak_N »

Postavljanje table na kojoj nešto uzbudljivo piše će sigurno jako poboljšati život građana u Istočnom.
Bravo za načelnika, kakav genije.
Haris.ba

#5175 Re: Istočno Sarajevo

Post by Haris.ba »

Image
Kako je na svom Facebook profilu napisao Ćosić, on ulazi u ozbiljne projekte izgradnje spomen-obilježja i institucija kulture sjećanja u Istočnom Sarajevu, prenosi Klix.

“To podrazumijeva memorijalni kompleks posvećen srpskim civilnim žrtvama Sarajeva u 20. vijeku, Kapiju grada koja će povezivati Istočno Novo Sarajevo i Istočnu Ilidžu, kao i veliku zastavu Republike Srpske na vrhu Trebevića, koja će biti vidljiva sa svih strana”, naveo je Ćosić.

Dodao je da će dovršiti i muzej na Palama, čija je izgradnja već počela, i spomenik žrtvama NATO bombardovanja 1995. godine, te spomen-kompleks na Golom Koranu na Palama.
Post Reply