Nekima forum sluzi kao ispovjedaonicadrug_profi wrote: ↑23/01/2023 09:32 Side, iz nekog si mi razloga na foe listi.
A nisam bas lak na tome, znači bilo je razloga. Tako da necu citati. Samo cu se iznervirati vjerovatno.
SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
-
Sid the sloth
#63926 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- JohnnyS
#63927 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Depresija je psihička bolest. Fizička, psihička, svejedno, Svjetska zdravstvena organizacija definira zdravlje kao fizičko, psihičko i socijalno blagostanje. U većini slučajeva se drži pod kontrolom, a ne da je izlječiva jer nitko se nije izliječio od nje kao što se izliječi od upale pluća, nego je drži pod kontrolom terapijom. A ja te mogu provesti odjelom psihijatrije gdje ima dosta ljudi sa šakom tableta, a da im ništa ne pomaže. "Većina slučajeva" je i dalje manje od svih, a ovi između se mogu i ubiti i svašta neštoSmokingMan wrote: ↑23/01/2023 10:15 Depresija nije fizička bolest, već psihološki poremećaj, i u većini slučajeva je izliječiva.
- drug_profi
#63928 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Vjerujem da mora biti neki papir koji će reći npr. da je proteza funkcionalna kao i noga.vjeshalica wrote: ↑23/01/2023 10:09Nije prepreka ali u vozackoj mora biti napomena i vozilo mora biti prilagodjeno stanju osobe. Lik sa drvenom nogom nema osjecaja na pedalama kao sa svojom pravom nogom. Da ne govorim da ta drvena noga jel ispravna ili nije ili hocel sletit ili nece...tako da...i taj tvoj primjer je sporan. Znam isto covjeka koji je sav iskrivljen i ima ruke krace ali auto je kompletno prilagodjeno njegovom stanju, ima naljepnicu i regularno vozi.drug_profi wrote: ↑23/01/2023 09:32
@Ateista
Nemanje noge nije prepreka za ljekarski. Trebas samo imati auto prilagođeno tome ili protezu koja funkcioniše.
I moj komšija RVI bez noge, visoka amputacija, regularno vozi normalna auta bez posebnih komandi.
Ne znam, vjerovatno si upućenija.
@Chmoljo nije. Ja sam iz finog kraja. Ne vozaju se premiJumi kod mene.
- vjeshalica
#63929 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ma kakav automatik voza mali teretni kombi(zanatlija) do 3,5 tone sa otvorenom karoserijom birvaktilni i dvojkaru heheJohnnyS wrote: ↑23/01/2023 10:13Ako vozi automatik, može s jednom nogomvjeshalica wrote: ↑23/01/2023 10:09
Nije prepreka ali u vozackoj mora biti napomena i vozilo mora biti prilagodjeno stanju osobe. Lik sa drvenom nogom nema osjecaja na pedalama kao sa svojom pravom nogom. Da ne govorim da ta drvena noga jel ispravna ili nije ili hocel sletit ili nece...tako da...i taj tvoj primjer je sporan. Znam isto covjeka koji je sav iskrivljen i ima ruke krace ali auto je kompletno prilagodjeno njegovom stanju, ima naljepnicu i regularno vozi.
- Ateista
#63930 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ok, ne kazem da ga ne moze proci, ali postoje ogranicenja neka, evo i vjesalica je objasnila. Hocu da kazem da je besmisleno da oni to ne vide i ne evidentiraju, ne kazem da zbog toga ne smije voziti.drug_profi wrote: ↑23/01/2023 09:32 Side, iz nekog si mi razloga na foe listi.
A nisam bas lak na tome, znači bilo je razloga. Tako da necu citati. Samo cu se iznervirati vjerovatno.
@Ateista
Nemanje noge nije prepreka za ljekarski. Trebas samo imati auto prilagođeno tome ili protezu koja funkcioniše.
I moj komšija RVI bez noge, visoka amputacija, regularno vozi normalna auta bez posebnih komandi.
-
mali_balon
#63931 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
znas gdje zivimo I sta znaci traziti pomoc psihologa ili psihijatra, da ne razvlacimo temu....SmokingMan wrote: ↑23/01/2023 10:15 Depresija nije fizička bolest, već psihološki poremećaj, i u većini slučajeva je izliječiva.
a drugi problem je ne prepoznavanje da ti treba pomoc....
-
PM72
#63932 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Mora imat invalidsku karticu i oznaku na vozilu i rješenje koje ide uz to u kojem je sve objašnjeno
- vjeshalica
#63933 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ma brate ,to je štap umjesto noge. Nisam luda znam sta sam vidjela. Ne bi da me neko pogresno shvati. Lik je nagazio u ratu na minu i raznijela mu nogu,nema je,a mozda nije imao para da pravi neku modernu protezu. Ne vrijedjam nikoga ali fkt ...on nema nista u vozackoj naznaceno a mora imati. Prema tome...drug_profi wrote: ↑23/01/2023 10:19Vjerujem da mora biti neki papir koji će reći npr. da je proteza funkcionalna kao i noga.vjeshalica wrote: ↑23/01/2023 10:09
Nije prepreka ali u vozackoj mora biti napomena i vozilo mora biti prilagodjeno stanju osobe. Lik sa drvenom nogom nema osjecaja na pedalama kao sa svojom pravom nogom. Da ne govorim da ta drvena noga jel ispravna ili nije ili hocel sletit ili nece...tako da...i taj tvoj primjer je sporan. Znam isto covjeka koji je sav iskrivljen i ima ruke krace ali auto je kompletno prilagodjeno njegovom stanju, ima naljepnicu i regularno vozi.
Ne znam, vjerovatno si upućenija.
@Chmoljo nije. Ja sam iz finog kraja. Ne vozaju se premiJumi kod mene.![]()
-
EasyMan
#63934 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Najveci problem je posjetiti ljekara i traziti pomoc. Ne znam jesu li mi gori ovi ateisti sto svaki trenutak koriste da napadaju boga iako u njega ne vjeruju i da svo zlo svaljuju na njega ili ovi sto previse vjeruju pa misle svaku bol i bolest ce im bog izlijeciti. Imali u zgradi komsiju koji se prije godinu ili dvije ubio skokom sa zgrade, dan i noc se molio bogu umjesto da ode doktoru po terapiju. Jos godinu dvije prije toga nam govorio kako nije dobar psihicki itd... Da ne spominjem drugaricu koja uci po cijelu noc djetetu ajetul kursiju jer se trza i place, a djetetu rastu zubiciSmokingMan wrote: ↑23/01/2023 10:15 Depresija nije fizička bolest, već psihološki poremećaj, i u većini slučajeva je izliječiva.
Znaci danas sve fanatici pretjerivaci i sa jedne i sa druge strane!
- drug_profi
#63935 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ma ok. Ne kažem ništa. Ja sam samo pomenuo ovog svog komšiju koji ima pristojnu protezu. Lijeva noga mu je u pitanju, tako da mu samo za kvacilo treba, a mislim da mu je sad ovaj auto automatik. Prije je vozio manualca.vjeshalica wrote: ↑23/01/2023 10:22 Ma brate ,to je štap umjesto noge. Nisam luda znam sta sam vidjela. Ne bi da me neko pogresno shvati. Lik je nagazio u ratu na minu i raznijela mu nogu,nema je,a mozda nije imao para da pravi neku modernu protezu. Ne vrijedjam nikoga ali fkt ...on nema nista u vozackoj naznaceno a mora imati. Prema tome...
Naravno da ima oznaku i sve ostalo.
- muha_sa
#63936 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Moj jaran otišo u Omer Maslic psihijatru da mu se izjadaEasyMan wrote: ↑23/01/2023 10:22Najveci problem je posjetiti ljekara i traziti pomoc. Ne znam jesu li mi gori ovi ateisti sto svaki trenutak koriste da napadaju boga iako u njega ne vjeruju i da svo zlo svaljuju na njega ili ovi sto previse vjeruju pa misle svaku bol i bolest ce im bog izlijeciti. Imali u zgradi komsiju koji se prije godinu ili dvije ubio skokom sa zgrade, dan i noc se molio bogu umjesto da ode doktoru po terapiju. Jos godinu dvije prije toga nam govorio kako nije dobar psihicki itd... Da ne spominjem drugaricu koja uci po cijelu noc djetetu ajetul kursiju jer se trza i place, a djetetu rastu zubiciSmokingMan wrote: ↑23/01/2023 10:15 Depresija nije fizička bolest, već psihološki poremećaj, i u većini slučajeva je izliječiva.Nije cula gluperda da ima lijek za to
![]()
Moj Hamdo više nikad nije kuko kako je rastrešen
- drug_profi
#63937 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
A čemu ti onda Bog služi? Da te tješi?EasyMan wrote: ↑23/01/2023 10:22Najveci problem je posjetiti ljekara i traziti pomoc. Ne znam jesu li mi gori ovi ateisti sto svaki trenutak koriste da napadaju boga iako u njega ne vjeruju i da svo zlo svaljuju na njega ili ovi sto previse vjeruju pa misle svaku bol i bolest ce im bog izlijeciti. Imali u zgradi komsiju koji se prije godinu ili dvije ubio skokom sa zgrade, dan i noc se molio bogu umjesto da ode doktoru po terapiju. Jos godinu dvije prije toga nam govorio kako nije dobar psihicki itd... Da ne spominjem drugaricu koja uci po cijelu noc djetetu ajetul kursiju jer se trza i place, a djetetu rastu zubiciSmokingMan wrote: ↑23/01/2023 10:15 Depresija nije fizička bolest, već psihološki poremećaj, i u većini slučajeva je izliječiva.Nije cula gluperda da ima lijek za to
![]()
Ajd nećemo o tome, vrijeđa mi Telegenciju, a ti ćeš se naći uvrijeđen što ti postavljam pitanja.
- Ateista
#63938 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ne moze ateisti biti kriv bog kad u njega ne vjeruje.EasyMan wrote: ↑23/01/2023 10:22Najveci problem je posjetiti ljekara i traziti pomoc. Ne znam jesu li mi gori ovi ateisti sto svaki trenutak koriste da napadaju boga iako u njega ne vjeruju i da svo zlo svaljuju na njega ili ovi sto previse vjeruju pa misle svaku bol i bolest ce im bog izlijeciti. Imali u zgradi komsiju koji se prije godinu ili dvije ubio skokom sa zgrade, dan i noc se molio bogu umjesto da ode doktoru po terapiju. Jos godinu dvije prije toga nam govorio kako nije dobar psihicki itd... Da ne spominjem drugaricu koja uci po cijelu noc djetetu ajetul kursiju jer se trza i place, a djetetu rastu zubiciSmokingMan wrote: ↑23/01/2023 10:15 Depresija nije fizička bolest, već psihološki poremećaj, i u većini slučajeva je izliječiva.Nije cula gluperda da ima lijek za to
![]()
To je vise onako hipoteticko pitanje, kako neko moze vjerovati da postoji takvo svemoguce bice koje dopusta da se desavaju takve stvari, ili mozda nije svemoguc ipak, ili nije dobar kako se predstavlja? Nesto ne stima tu, ne moze biti i dobar i svemoguc i dopustati neke stvari da se desavaju.
- vjeshalica
- SmokingMan
#63940 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Psičko / duhovno/ stanje, i on se tretira drugačije od fizičkog oboljenja, oba slučaja se tretiraju odvodjenim metodama liječenja. Zapostavljanjem mentalne higijene se odražava na tijelesnu higijenu, pa sve do ozbiljnijih stanja. Imao sam i ja akutne napade panike, gdje znam da bi se neki od vas ubili bez imalo razmišljanja. I evo danas te napade nemam, a živio sam par mjeseci bukvalno u nesnosnom strahu, niti sam se liječio šakama tableta, kako se to obično mistificira, jer ljudi malo čitaju o poremećajima i kako pravilno tretirati neke od njih, nije ni sve u tabletama, od kojih se svakako može stvoriti velika ovinost. Naravno da ima i onih koje je nemoguće kontrolisati bez medikamenata, i da iza nekih od njih stoji ozbiljnija trauma mozga, nastala ne zbog fizičke traume tokom odrastanja, već prenatalnog stresa, ali i čak nedostatka oksigena prilikom formiranja fetusa može ozbiljno narušiti pravilan razvoj mozda, pogotovo prednjeg korteksa, koji između ostalog služi na razvoj naših socijalnih viještina. Otići će u off.JohnnyS wrote: ↑23/01/2023 10:19Depresija je psihička bolest. Fizička, psihička, svejedno, Svjetska zdravstvena organizacija definira zdravlje kao fizičko, psihičko i socijalno blagostanje. U većini slučajeva se drži pod kontrolom, a ne da je izlječiva jer nitko se nije izliječio od nje kao što se izliječi od upale pluća, nego je drži pod kontrolom terapijom. A ja te mogu provesti odjelom psihijatrije gdje ima dosta ljudi sa šakom tableta, a da im ništa ne pomaže. "Većina slučajeva" je i dalje manje od svih, a ovi između se mogu i ubiti i svašta neštoSmokingMan wrote: ↑23/01/2023 10:15 Depresija nije fizička bolest, već psihološki poremećaj, i u većini slučajeva je izliječiva.
- darius_maximus
#63941 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Meni je to više pitanje egoizma.Ateista wrote: ↑23/01/2023 10:38Ne moze ateisti biti kriv bog kad u njega ne vjeruje.EasyMan wrote: ↑23/01/2023 10:22
Najveci problem je posjetiti ljekara i traziti pomoc. Ne znam jesu li mi gori ovi ateisti sto svaki trenutak koriste da napadaju boga iako u njega ne vjeruju i da svo zlo svaljuju na njega ili ovi sto previse vjeruju pa misle svaku bol i bolest ce im bog izlijeciti. Imali u zgradi komsiju koji se prije godinu ili dvije ubio skokom sa zgrade, dan i noc se molio bogu umjesto da ode doktoru po terapiju. Jos godinu dvije prije toga nam govorio kako nije dobar psihicki itd... Da ne spominjem drugaricu koja uci po cijelu noc djetetu ajetul kursiju jer se trza i place, a djetetu rastu zubiciNije cula gluperda da ima lijek za to
![]()
Znaci danas sve fanatici pretjerivaci i sa jedne i sa druge strane!![]()
To je vise onako hipoteticko pitanje, kako neko moze vjerovati da postoji takvo svemoguce bice koje dopusta da se desavaju takve stvari, ili mozda nije svemoguc ipak, ili nije dobar kako se predstavlja? Nesto ne stima tu, ne moze biti i dobar i svemoguc i dopustati neke stvari da se desavaju.
Ono, živiš, svjestan da ni većinu kolega na poslu ne zanimaš pretjerano, ali postoji svemoguće biće koje te je stvorilo i kojem je stalo do tebe i kojeg zanima kako ti živiš i šta jedeš i piješ. Njegovu ljubav ne moraš ni zaraditi, on te voli bezuslovno (not). Coping mehanizam na globalnom nivou. Ljudi jednostavno ne mogu prihvatiti ideju da su beznačajni i prolazni.
- Ateista
#63942 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Da, ima i toga.darius_maximus wrote: ↑23/01/2023 10:44Meni je to više pitanje egoizma.Ateista wrote: ↑23/01/2023 10:38
Ne moze ateisti biti kriv bog kad u njega ne vjeruje.![]()
Ono, živiš, svjestan da ni većinu kolega na poslu ne zanimaš pretjerano, ali postoji svemoguće biće koje te je stvorilo i kojem je stalo do tebe i kojeg zanima kako ti živiš i šta jedeš i piješ. Njegovu ljubav ne moraš ni zaraditi, on te voli bezuslovno (not). Coping mehanizam na globalnom nivou. Ljudi jednostavno ne mogu prihvatiti ideju da su beznačajni i prolazni.
A zanimljiva je ta bezuslovna ljubav gdje ce te poslati u vjecnu vatru ako ku se nisi molio na ispravan nacin i slicno.
I sama ideja boga je u stvari odraz ljudskog egoizma.
- DaysleepeR
#63943 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Nemaju te stvari veze sa bogom i vjerom, i tako dalje.
Najviše imaju veze sa svjetonazorom i kućnim odgojem.
Opšte je prihvaćena stvar u civiliziranim društvima kada se ne osjećaš dobro posjetiti doktora.
Nešto sumnjam da su bolnice loše u saudiji ili sličnoj ultra-religiozinoj državi i da su ordinacije prazne.
Najveći problem je u glavama ljudi.
Ovo sve iznad je nevezano za slučaj mlade žene koja je skočila u Miljacku, mislim da je degutantno i nadasve mahalski razglabati o mogućim razlozima.
Potencijalnih razloga je bezbroj.
Najviše imaju veze sa svjetonazorom i kućnim odgojem.
Opšte je prihvaćena stvar u civiliziranim društvima kada se ne osjećaš dobro posjetiti doktora.
Nešto sumnjam da su bolnice loše u saudiji ili sličnoj ultra-religiozinoj državi i da su ordinacije prazne.
Najveći problem je u glavama ljudi.
Ovo sve iznad je nevezano za slučaj mlade žene koja je skočila u Miljacku, mislim da je degutantno i nadasve mahalski razglabati o mogućim razlozima.
- muha_sa
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#63945 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
nije moguće
- drug_profi
#63946 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Slažem se. Ja sam boga pomenuo jer kraj takvih tragedija jednostavno svako mora da se zapita ima li ga i koji klinac je ovo?DaysleepeR wrote: ↑23/01/2023 10:50 Ovo sve iznad je nevezano za slučaj mlade žene koja je skočila u Miljacku, mislim da je degutantno i nadasve mahalski razglabati o mogućim razlozima.
A svako od nas mora pokusati makar malo lucidnosti naci i zatraziti pomoc kad padne u takve bunare.
Inace, ako se dobro sjecam, januar je mjesec sa statisticki najvise samoubistava ili tako nesto.
Evo vec bar dva u malom gradu kao sto je SA.
- O'zone
- Globalni moderator
#63947 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Prije pola sata sam vidio osmrtnicu djevojke koja je život okončala u Miljackoj i shvatio da smo se poslovno znali zadnjih 5-6 mjeseci i tako me sjebalo da opisati ne mogu...ne mogu da vjerujem...
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#63948 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Osupnut sam
- muha_sa
- DaysleepeR
#63950 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Od čovjeka koji radi u hitnoj sam čuo da u Sarajevu u posljednje vrijeme ima jako puno samoubistava. Više nego ikad prije. Niko o tome ne priča.drug_profi wrote: ↑23/01/2023 10:58Slažem se. Ja sam boga pomenuo jer kraj takvih tragedija jednostavno svako mora da se zapita ima li ga i koji klinac je ovo?DaysleepeR wrote: ↑23/01/2023 10:50 Ovo sve iznad je nevezano za slučaj mlade žene koja je skočila u Miljacku, mislim da je degutantno i nadasve mahalski razglabati o mogućim razlozima.
A svako od nas mora pokusati makar malo lucidnosti naci i zatraziti pomoc kad padne u takve bunare.
Inace, ako se dobro sjecam, januar je mjesec sa statisticki najvise samoubistava ili tako nesto.
Evo vec bar dva u malom gradu kao sto je SA.