Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Seawolf

#8101 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Seawolf »

Slo Burner wrote: 13/01/2023 09:07
zigubigule wrote: 13/01/2023 00:05 Realno LAV700 nije za policiju.
Realno, sta ce policiji bilo kakav APC? Terorizam nemamo, americke movie pljacke nemamo, nismo narod od protesta, talacke situacije nemamo.

Naoruzavanje MUPova ovom vrstom vozila je jedini nacin da se na odredjen nacin osigura drzava i balans. Buduci da su nam OS limitirane u mogucnostima nabavke zbog remetilackih faktora, naoruzavanje MUPova Sa, Ze, Tz, Mo ostaje jedini vid sigurnosti za one koji ovo drzavu smatraju svojom.

Ko kaze da ne treba 8x8. Treba itekako. Ako se kad i bude koristio nedaj Boze, imat ce svoju ulogu.
Nama i ne treba vozilo za policiju, nego vojno vozilo koje se moze kupiti za policiju
Da, treba.

Samo što to neko treba i platiti.

Policijska oklopljena vozila koja se umnogome sastoje od sistema i komponenti koje se ugrađuju u komercijalna vozila, znatno su jeftinija od specijalizovanih vojnih oklopljenih vozila točkaša.
ins

#8102 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by ins »

lavi wrote: 13/01/2023 02:14 iako je budžet FBiH u malom deficitu ali biće to solida nešto.
Budžet FBiH ne da nije u deficitu, već je 2022. završio u suficitu od 200 miliona KM!
erotica

#8103 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by erotica »

Seawolf wrote: 13/01/2023 10:27
Slo Burner wrote: 13/01/2023 09:07

Nama i ne treba vozilo za policiju, nego vojno vozilo koje se moze kupiti za policiju
Da, treba.

Policijska oklopljena vozila koja se umnogome sastoje od sistema i komponenti koje se ugrađuju u komercijalna vozila, znatno su jeftinija od specijalizovanih vojnih oklopljenih vozila točkaša.
Ne mora biti 8x8, ima vozila 4x4 koji su bliže vojsci a koja može koristiti policija npr. Textron commadno vozila koja su unaprijeđena M1117 Guardian, ili francuska VAB 4x4 naravno sa odgovarajućim naoružanjem za policiju neki FN 7,62mm na oklopnoj kupoli.

Image
Image
liyf

#8104 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by liyf »

erotica wrote: 13/01/2023 14:14
Seawolf wrote: 13/01/2023 10:27
Da, treba.

Ne mora biti 8x8, ima vozila 4x4 koji su bliže vojsci a koja može koristiti policija npr. Textron commadno vozila koja su unaprijeđena M1117 Guardian, ili francuska VAB 4x4 naravno sa odgovarajućim naoružanjem za policiju neki FN 7,62mm na oklopnoj kupoli.

Image
Image
Ma nije M1117 za policije, kamoli za bosanskih ulica. Američka vojska ga je korsitila samo u slučaju transporta nečega od tačke A do tačke B kao vozilo u konvojima, a većinom je sjedio u bazama, FOBu i na checkpointima američke vojske.
Hrmpallier

#8106 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Hrmpallier »

Ovaj (polu) oklopnjak ili šta li je već, je sjajan u ulozi da prepadne nekog nenaoružanog i miroljubivog.

U slučaju nekog puškaranja sa imalo odlučnim protivnikom, TO vi se izbacilo iz upotrebe već jednim pogotkom metka 7,62 u gigantski hladnjak.

Kako im nije na pamet palo da ugrade zračno hlađeni DEUTZ, čiji ventilator, em je manji, em se može lako zaštititi čeličnom pločom ?
doox

#8107 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by doox »

Hrmpallier wrote: 15/01/2023 14:41 Ovaj (polu) oklopnjak ili šta li je već, je sjajan u ulozi da prepadne nekog nenaoružanog i miroljubivog.

U slučaju nekog puškaranja sa imalo odlučnim protivnikom, TO vi se izbacilo iz upotrebe već jednim pogotkom metka 7,62 u gigantski hladnjak.

Kako im nije na pamet palo da ugrade zračno hlađeni DEUTZ, čiji ventilator, em je manji, em se može lako zaštititi čeličnom pločom ?
Valjda ti je jasno da ovo nisu borbena vozila
liyf

#8108 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by liyf »

Hrmpallier wrote: 15/01/2023 14:41 Ovaj (polu) oklopnjak ili šta li je već, je sjajan u ulozi da prepadne nekog nenaoružanog i miroljubivog.

ovaj BMC ili nešto drugo? Veoma sam siguran da većina vozila ovdje može da izdrži 7.62, a hladnjak nije nezaštićen.
Hrmpallier

#8109 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Hrmpallier »

doox wrote: 15/01/2023 15:40

Za borbu protiv tenkova ili vojske sa PO raketama svakako nije. Ali za šta onda služi ? Za razbijanje redova pred šalterima ? Možda kontrolu navijača na ulazima stadiona ? Kontrolu kupaca pred najavljene akcie u tržnim centrima ?

Ja pretpostavljam da se radi o sredstvu za borbi protiv lako NAORUŽANIH GRUPA odmetnika od zakona. Pri tome je za pretpostaviti da su naoružani vatrenim oružjem u kalibru većem od 6,5 (ili koliko je već kalibar malih pištolja).

Ako se iza ove maske hladnjaka krije nekakav oklop, onda je to O.K. ali ovako, na prvu, to mu izgleda IZRAZITO slaba tačka.
PM72

#8110 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by PM72 »

Vozila koja MUP planira da nabavi potrebna su za buduće parade a ne za pucnjavu...
A ovo za hladnjak :lol: to je isto kao što su u ratu govorili da puškom možeš uništiti tenk ako mu metkom pogodiš granatu u cijevi.. :lol:
SingLoDingLo

#8111 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by SingLoDingLo »

BMC Amazon može kroz mahalske sokake :mrgreen:

2:47

Rade po NATO standardu, tako da je smiješna priča o hladnjaku.

Image
doox

#8112 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by doox »

Hrmpallier wrote: 15/01/2023 18:55
Za borbu protiv tenkova ili vojske sa PO raketama svakako nije. Ali za šta onda služi ? Za razbijanje redova pred šalterima ? Možda kontrolu navijača na ulazima stadiona ? Kontrolu kupaca pred najavljene akcie u tržnim centrima ?

Ja pretpostavljam da se radi o sredstvu za borbi protiv lako NAORUŽANIH GRUPA odmetnika od zakona. Pri tome je za pretpostaviti da su naoružani vatrenim oružjem u kalibru većem od 6,5 (ili koliko je već kalibar malih pištolja).

Ako se iza ove maske hladnjaka krije nekakav oklop, onda je to O.K. ali ovako, na prvu, to mu izgleda IZRAZITO slaba tačka.
MRAP vozila prvenstveno služe za siguran prevoz ljudstva i opreme, zato on nije napadačko vozilo kako ti misliš, ali može se koristiti u nekim situacijama i tako za potrebe policije.
archi_a

#8113 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

A zašto se luta?
Tuzlanski portal, koji je i prvi donio ovu vijest je naglasio da se radi o britanskim oklopnim vozilima. Možda su kao ilustraciju stavili sliku vozila koja im je prva došla pod ruku, dakle, o modelu se može pričati. Ali je naglašeno da su britanska. :D
SingLoDingLo

#8114 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by SingLoDingLo »

archi_a wrote: 15/01/2023 20:39 A zašto se luta?
Tuzlanski portal, koji je i prvi donio ovu vijest je naglasio da se radi o britanskim oklopnim vozilima. Možda su kao ilustraciju stavili sliku vozila koja im je prva došla pod ruku, dakle, o modelu se može pričati. Ali je naglašeno da su britanska. :D
Bakir je prije dva dana na Hayatu izjavio da će i drugi kantoni krenuti putem tuzlanskog i nabaviti transportere. Vidjet ćemo.
liyf

#8115 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by liyf »

SingLoDingLo wrote: 15/01/2023 20:52
archi_a wrote: 15/01/2023 20:39 A zašto se luta?
Bakir je prije dva dana na Hayatu izjavio da će i drugi kantoni krenuti putem tuzlanskog i nabaviti transportere. Vidjet ćemo.
MUP KS je u toj fazi, a koliko ja znam MUP TK i ZDK su u fazi kupovine helikoptera, po uzoru na MUP KS.
MUP KS je zeznulo jedino to što se DanialS žalio na konkurs.
liyf

#8116 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by liyf »

paša ne igramo Armu 3.

MRAP je vozilo koje se koristi i u vojsci, vjerovatno je takvih i najviše u vojskama širom svijeta. Dakle, imaju validnu i valjanu ulogu na bojnom polju. Koriste se za transport od tačke A Do tačke B i za sigurnu evakuaciju/infiltraciju vojnika na određeno područje, koriste ga od specijalnih snaga pa do običnih vojnika

To što ti misliš da svako vozilo mora biti tenk da bi prošlo osnovnu kriteriju STANAGa, ne znači da je to istina. Radijator i hladnjak su zaštićeni, ne brini se ti ništa.
GOLDZEN

#8117 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by GOLDZEN »

lavi wrote: 15/01/2023 22:36
SingLoDingLo wrote: 15/01/2023 20:52
MUP KS je u toj fazi, a koliko ja znam MUP TK i ZDK su u fazi kupovine helikoptera, po uzoru na MUP KS.
MUP KS je zeznulo jedino to što se DanialS žalio na konkurs.
Što se tiče MUP-a TK to je za sada ideja o kojoj se razgovara "iza zatvorenih vrata" ali postoji interes za tu ideju i taj projekat. Ne znam da li su o tome šta govorili u javnosti nisam upratio možda mi je promaklo.
Hrmpallier

#8118 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Hrmpallier »

lavi wrote: 15/01/2023 22:38

paša ne igramo Armu 3.

MRAP je vozilo koje se koristi i u vojsci, vjerovatno je takvih i najviše u vojskama širom svijeta. Dakle, imaju validnu i valjanu ulogu na bojnom polju. Koriste se za transport od tačke A Do tačke B i za sigurnu evakuaciju/infiltraciju vojnika na određeno područje, koriste ga od specijalnih snaga pa do običnih vojnika

To što ti misliš da svako vozilo mora biti tenk da bi prošlo osnovnu kriteriju STANAGa, ne znači da je to istina. Radijator i hladnjak su zaštićeni, ne brini se ti ništa.
Molim te da mi se ne obraćaš sa "paša". Niti smo u Turskoj, a niti u mahali. Barem ja.
liyf

#8119 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by liyf »

Hrmpallier wrote: 15/01/2023 22:58
lavi wrote: 15/01/2023 22:38 paša ne igramo Armu 3.

Molim te da mi se ne obraćaš sa "paša". Niti smo u Turskoj, a niti u mahali. Barem ja.
izvini buraz, ali moj argument i dalje stoji :)
Hrmpallier

#8120 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Hrmpallier »

lavi wrote: 16/01/2023 00:19
Hrmpallier wrote: 15/01/2023 22:58

izvini buraz, ali moj argument i dalje stoji :)
Nikakav problem, nikakav problem.
Penicilin

#8122 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Penicilin »

Ma ja ba kakav LAV. MUP TK nabavlja 4 vozila https://roshel.ca/products/law-enforcement/senator-apc/

Solidno vozilo za specijalnu policiju nema šta. Samo se pitam ko će raditi servise i popravke i koliko će koštati.

U tom kontekstu sam komentarisao nabavku Bell helikoptera u KS. Sigirno ima dosta kompatibilnosti sa UH1 i stvara se jedna baza mehaničara pilota i osoblja itd..
archi_a

#8123 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

Image

Image

Image

Image

Image

Sa srećom koristili :bih:

Image
sak

#8124 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by sak »

Penicilin wrote: 18/01/2023 19:18 Solidno vozilo za specijalnu policiju nema šta. Samo se pitam ko će raditi servise i popravke i koliko će koštati.
Osnova je Ford F Serija, naj prodavanije vozilo na svijetu--valjda se može servisirati i u Bosni?

Dodatno, ne razumijem poistovjećivanje UH-1, UH-1II, i Bell 412--razlike u konfiguraciji, certificatima, motorima i broju motora, transmisijama. Ja se slažem sa idejom da OSBiH is Federacija imaju istu letilicu, ali OSBih je ograničena operativno, politički, i finansijski. Sarajevo može kupiti i UH-60 ako im je volja.
Last edited by sak on 18/01/2023 20:11, edited 1 time in total.
Ocean 11

#8125 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Ocean 11 »

Dobro vozilo, baziran na Ford f550 2016 godina, stime nema veći problem što se čini sevisa. Ali 1 million per vozilo je puno. Ono što bi se trebalo raditi u budućnosti jeste da naša namenska industrija kupi isti ford i samo pravi oklop okolo stime ostaje kapital u bih i otvaraju se nova radna mjesta. Nevidim neki veliki problem da se u bodućem periodu proizvodi takvo ili slično vozila u BIH.
Post Reply