pravni savjet

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
User avatar
ranger
Posts: 2641
Joined: 14/04/2008 14:58
Location: Po sumama i gorama nase zemlje ponosne

#726 Re: pravni savjet

Post by ranger »

Pozdrav,
Da ne otvaram posebnu temu, postavit cu pitanje:
Amidzic je prijavljen na mojoj adresi od prosle godine, iako ne zivi tu moze li on nakon npr xy godina imati pravo nasljedstva nad mojom kucom iako nikad ni dana nije zivio tu?
Hvala unaprijed ako ko imadne zivaca odgovarat.
kuli1961
Posts: 2431
Joined: 06/08/2014 09:47
Location: Banja Luka

#727 Re: pravni savjet

Post by kuli1961 »

Bez obzira da li se radi o prebivalistu ili boravistu, ne moze pretendovati na tvoju imovinu, mirno spavaj.
Za sticanje prava svojine na tvojim nekretninama po osnovu nasljedstva trazi se ispunjenje potpuno drugacijih zakonskih uslova- srodstvo, testament, ugovor o dosmrtnom/dozivotnom izdrzavanju...
hiiamjasko
Posts: 35
Joined: 19/12/2017 18:31

#728 Re: pravni savjet

Post by hiiamjasko »

Pozdrav ekipa,

evo mene ponovo da trazim pomoc :)

Uz novembarski racun mi je gradsko JKP "Vodovod i kanalizacija" uredno fakturisalo stavku "kanalizacija". Ja nisam prikljucen na gradsku kanalizaciju i uopste nemam mogucnost prikljucka na gradsku kanalizaciju.

Danas sam ih zvao i trazio objasnjenje na osnovu kojeg zakona i na osnovu cega mi fakturisu nesto sto ne koristim, odgovor sluzbenice je bio da su oni poslali obavijest u maju ove godine da su svi iz mog naselja duzni izvrsiti prikljucak na kanalizaciju. Obavijest takodjer nisam dobio i nakon sto sam sluzbenici objasnio da nisam dobio obavijest i da obavijest nije zakonski osnov za fakturisanje usluge koju ne koristim te da uopste nemam opciju prikljucka na kanalizaciju ona mi je rekla da oni to moraju fakturisati i da je najbolje da licno dodjem pricati sa direktorom.

Moze li mi neko molim vas reci da li oni imaju pravo da mi fakturisu nesto sto ne koristim i sto nemam uopste mogucnost da koristim i kako da se postavim u prici sa direktorom ? ( pretpostavljam da ce me pokusati ubjediti da oni imaju pravo fakturisati tu stavku )

U pitanju nije ni poseban iznos ali stvarno ne mogu podnijeti vise tu bahatost jer sam i prikljucak za vodu morao platiti 2 puta

Hvala svima koji odgovore
kuli1961
Posts: 2431
Joined: 06/08/2014 09:47
Location: Banja Luka

#729 Re: pravni savjet

Post by kuli1961 »

Ne znam gdje zivis, sto je relevantno, jer odvodnja otpadnih voda spada u komunalne usluge. Komunalne usluge su uredjene/propisane kantonalnim zakonima.
Uzeo sam kao pretpostavku da zivis u Kantonu Sarajevo. Relevantan zakon je:
https://www.paragraf.ba/propisi/kantona ... stima.html
-"Sluzbene novine KS br 14/16, 43/16,10/17,19/17, 20/18 i 22/19"
Ukratko:
vrste kom, usluge -član 7 tacka b- odvodnja i preciscavanje otpadnih voda putem centralnog kan.sistema;
grad/opstina obezbjedjuje ove kom djelatnosti: odvod otpadnih voda...te crpljenje, odvoz i zbrinjavanje fekalija iz septickih jama- čl.9 st.1 tacka b
SLIJEDI BITNO:
član 14.stav 1. - Davaoci komunalnih usluga dužni su pružati usluge koje odgovaraju kvalitetom i standardom visini cijene koju korisnici usluga plaćaju za njihovo vršenje
član 15.-Korisnik komunalne usluge dužan je platiti cijenu za njeno vršenje u skladu sa članom 14. ovog Zakona.
Vec iz ovoga se vidi- usluga se placa, ako je dobijena! Ako nije dobijena - nema placanja!- analogija na Zakon o zastiti potrosaca...
član 17- Prava i obaveze između davaoca i korisnika komunalnih usluga regulisaće se ugovorom, u skladu sa ovim zakonom i posebnim propisima iz člana 4. stav (2) ovog zakona (zanemari ove "propise iz čl.4/2"- nisu definisani tom normom, član 4 daje znacenjei zraza u zakonu..) Ugovor, sasvim jasno- nemas! Nisu ti ga ni nudili, jer ocito nemaju pravni osnov, obzirom da nema prikljucak na javnu kan.mrezu.
I to je- to. Po mom misljenju, nemas apsolutnu nikakvu obavezu da placas trosak odvoda otpadnih voda sto su ti fakturisali.
Obavijest koju spominjes, sasvim jasno nije nikakav osnov, a najmanje pravni da ti bil osta fakturisu za uslugu koju ti nisu pruzili!
Posto mena jako nerviraju takve i slicne stvari, a dese tu i tamo, ja uopste ne bih isao na razgovor kod bilo koga u JKP ViK, jer ne vidim potrebu.
Postupio bih na jedan od dva nacina: UZ USLOV DA NEMAM PRIKLJUCAK NA GRADSKU KAN.MREZU:
1. potpuno zanemario ispostavljeni racun, bacio ga u smece i dlaje zivio zivot sasvim mirno ili
2. preporucenom posiljkom im vratio racun uz podnesak cija je sustina- vracam vam racun, jer nisam vas korisnik, ne pruzate mi ovu uslugu pa nemam obavezu da vam placam.
Ako bi doslo do utuzenja, tj, prijedloga za dozvolu izvrsenja zbog neplacanja ovog i narednih racuna, gotovo svaki adv bi ovo rado uzeo u zastupanje- uspjeh u postupku garantovan, eto simpaticne naknade troskova bez ikakve muke.
Ako kojim slucajem nisi iz K Sa, na netu sigurno mozes pronaci zakon tvog kantona,vjerujem da je vrlo slican datom.
Nadam se da je bilo od pomoci.
kakavdanakneiskustvu
Posts: 58776
Joined: 03/08/2010 19:04

#730 Re: pravni savjet

Post by kakavdanakneiskustvu »

...
Ambula
Posts: 283
Joined: 20/11/2020 14:41

#731 Re: pravni savjet

Post by Ambula »

Da li je iko vadio porezno uvjerenje iz Porezne uprave Republike Srpske u svrhu prodaje nekretnine?
kuli1961
Posts: 2431
Joined: 06/08/2014 09:47
Location: Banja Luka

#732 Re: pravni savjet

Post by kuli1961 »

Ambula wrote: 12/01/2023 20:58 Da li je iko vadio porezno uvjerenje iz Porezne uprave Republike Srpske u svrhu prodaje nekretnine?
Sta te zanima?
Ambula
Posts: 283
Joined: 20/11/2020 14:41

#733 Re: pravni savjet

Post by Ambula »

kuli1961 wrote: 12/01/2023 22:27
Ambula wrote: 12/01/2023 20:58 Da li je iko vadio porezno uvjerenje iz Porezne uprave Republike Srpske u svrhu prodaje nekretnine?
Sta te zanima?
Hvala ti javljanju, bio sam danas u poreznoj u Istocnom Sarajevu pa nakon toga dobio upute da idem u opcinu gdje ce mi oni izdati uvjerenje koje prethodi poreznom uvjernju a tice izvoda katastra nepokretnosti pa cu to uvjerenje odnijeti u poreznu upravu gdje ce oni vidjeti da li je to uskladjeno i vidjeti da li ima neobracunatog poreza pa na osnovu toga izdati uvjerenje

Ali uglavnom to porezno uvjerenje se tice samo opcine u kojoj osoba ima prijavljeno prebivaliste, bitno mi je da ne obracunavaju porez na citavom podrucju RS
kuli1961
Posts: 2431
Joined: 06/08/2014 09:47
Location: Banja Luka

#734 Re: pravni savjet

Post by kuli1961 »

Da- porez na nepokretnost je budzetski prihod opstine/ grada, pa se zato vezuje za mjesto prijavljenog prebivalista. Mislim da je isti princip i kod poreza na prihod od kapitalnog dobitka- to je pozitivna razlika nastala izmedju vrijednosti nepolretnosti prikazane u fiskalnom racunu u odnosu na vrijednost/cijenu za koju je nepokretnost npr. prodata.
Sa druge strane, porez na dohodak je prihod budzeta RS, pa mislim da se evidencija tog poreza vodi za cijeli entitet.
moee
Posts: 1395
Joined: 07/06/2011 10:44

#735 Re: pravni savjet

Post by moee »

Jedan malo duži post, ali pokušaću biti što kraći...

Poznanik kupio stan 2017.g. (hipotekarni kredit, hipoteka upisana na dan zaključenja ugovora o kupoprodaji).
Rješenje iz poreske uprave dobio nakon više od godinu dana i uplatio porez i 'prebacio' ZK na svoje ime.
U međuvremenu, druga banka (sudsko rješenje) upisala hipoteku na isti stan, a sve zbog duga za kredit koji je prodavac uzeo na svoju firmu (d.o.o).
Notar nije uradio predbilježbu, iako je bio plaćen za to. Sada se brani zastarom tog slučaja.

U ugovoru o kupoprodaji, prodavac je dao izjavu da je o svemu u vezi stana upoznao kupca i da mu ništa nije bilo skriveno, ali po meni je ovo klasična obmana (prevara) kupca. U momentu prodaje, vlasnički list je bio uredan i bez tereta, ali se očito paralelno vodio sudski postupak u kome je i taj stan bio založen, a sa čime kupac i njegova banka nisu bili upoznati.

Prodavac je kupio drugi stan, ali na člana porodice. Prodavac u svom vlasništvu ima aktivnu firmu (doo) koja radi pozitivno zadnjih 7-8 godina.

Šta kupac (poznanik) u ovom slučaju može uraditi?

Za drugu hipoteku je saznao tek 2020.g. kad su pokušali uraditi reprogram kredita koji im je odbijen. Prodaja stana također ne dolazi u obzir.

@kuli1961 ?
User avatar
ZoomZoomKiwi
Posts: 10608
Joined: 10/03/2022 22:16

#736 Re: pravni savjet

Post by ZoomZoomKiwi »

Sad na istoj nekretnini stoje dvije hipoteke i to na dva različita vlasnika?

Baš me zanima kako je moglo doći uopće do toga, i šta pravnici kažu šta je rješenje, ako uopće postoji.
kuli1961
Posts: 2431
Joined: 06/08/2014 09:47
Location: Banja Luka

#737 Re: pravni savjet

Post by kuli1961 »

Suvise je gadna stvar da bih nesto odredjenije rekao. Bojim se da cu te(ili tvog poznanika, ako nije sifra "pitam za druga") navesti na krivi trag.
Ovo bi mi bili kljucni momenti, ujedno i pocetak raspetljavanja:
moee wrote: 14/01/2023 12:40 U međuvremenu, druga banka (sudsko rješenje) upisala hipoteku na isti stan, a sve zbog duga za kredit koji je prodavac uzeo na svoju firmu (d.o.o).
" U momentu prodaje, vlasnički list je bio uredan i bez tereta, ali se očito paralelno vodio sudski postupak u kome je i taj stan bio založen, a sa čime kupac i njegova banka nisu bili upoznati."
Prvo treba analizirati tacan datum izdavanja zk. izvatka (kazes. cist, bez tereta), s tim u vezi i datum notarske obrade ugovora (notar), datum upisa svojine na stanu z zk. ulozak.
Prvi citat: u medjuvremenu, banka upisala hipoteku- upis se vrsi na osnovu neke prethodne isprave izmedju banke i hip.duznika- ugovora i slicno (nije zakonska hipoteka, pa je ne spominjem), pa je zakljucak da do upisa dolazi NAKON zakljucenja tog osnovnog pravnog posla. Pitanje je- kada je do tog posla doslo? Nakon upisa sadasnjeg vlasnika u zk. ul ili prije? To moze biti odlučujuće.
Drugi citat- zk. izv. cist, ocito se vodio neki drugi postupak...kakav- radi raskida ugovora o kreditu i trenutacnoj naplati? Sumnjam, jer je pretpostavka da je u casu zakljucenja nekog ugovora, kreditna suma obezbijedjena vec upisanom hipotekom. A za naplatu sume iz upisane hipoteke ne vodi se parnicni postupka, vec izvrsni- predmet mu je sam cin prodaje nepokretnosti radi naplate...
Kako god bilo, kupac/sadasnji vlasnik stana mora traziti strucnu pomoc advokata, vjerovatno ce se morati ustati nekom brisovnom tuzbom prema toj drugoj banci.
Ako je sa notarom bilo ugovoreno da podnese predbiljezbu (to je uslovni upis svojine), a on to nije ucinio (pogotovo ako mu je to bila zakonsak obaveza- ne znam dobro Z. o notarima FBiH), treba protiv njega podnijeti disciplinsku prijavu organima NK, iako je evo 6. godina od ugovora.
Ono sto je sasvim izvjesno je da se radi o laznoj zastiti od evikcije, tj. zastiti od pravnih nedostataka, prodavac je vrlo vjerovatno precutao podatak o hipoteci na stanu za racun njegove firme, uz uslov da se datumi slazu...mislim da on trenutno nije u igri za neku tuzbu, ali krivicna prijava za moguce- k.d. prevare- vrlo vjerovatno.
Ne mogu vise nista, jer je zaista vrlo osjetljivo.
Ambula
Posts: 283
Joined: 20/11/2020 14:41

#738 Re: pravni savjet

Post by Ambula »

moee wrote: 14/01/2023 12:40 Jedan malo duži post, ali pokušaću biti što kraći...

Poznanik kupio stan 2017.g. (hipotekarni kredit, hipoteka upisana na dan zaključenja ugovora o kupoprodaji).
Rješenje iz poreske uprave dobio nakon više od godinu dana i uplatio porez i 'prebacio' ZK na svoje ime.
U međuvremenu, druga banka (sudsko rješenje) upisala hipoteku na isti stan, a sve zbog duga za kredit koji je prodavac uzeo na svoju firmu (d.o.o).
Notar nije uradio predbilježbu, iako je bio plaćen za to. Sada se brani zastarom tog slučaja.

U ugovoru o kupoprodaji, prodavac je dao izjavu da je o svemu u vezi stana upoznao kupca i da mu ništa nije bilo skriveno, ali po meni je ovo klasična obmana (prevara) kupca. U momentu prodaje, vlasnički list je bio uredan i bez tereta, ali se očito paralelno vodio sudski postupak u kome je i taj stan bio založen, a sa čime kupac i njegova banka nisu bili upoznati.

Prodavac je kupio drugi stan, ali na člana porodice. Prodavac u svom vlasništvu ima aktivnu firmu (doo) koja radi pozitivno zadnjih 7-8 godina.

Šta kupac (poznanik) u ovom slučaju može uraditi?

Za drugu hipoteku je saznao tek 2020.g. kad su pokušali uraditi reprogram kredita koji im je odbijen. Prodaja stana također ne dolazi u obzir.

@kuli1961 ?
Ono sto je pod obavezno mislim kod svih ugovora a narocito ako je prodavac obrtnik ili vlasnik d.o.o je Porezno uvjerenje. Ja prosto ne mogu da vjerujem da je izvadio Porezno da je ono bilo cisto, zk cist i da se ovo desilo. Vjerovatno 1 u milion slucajeva i mislim da dobar advokat ovo moze brzo rijesiti jer i da je zalozen stan kod te banke to je moralo biti upisano vec u C teretnom listu kad se prodavalo ili postojanje spora

I sta je cekao godinu dana da plati porez i da se upise. Notar je duzan da obavijestitii stranku o mogucnosnti predbiljezbe a nikako da ista inicira po tom pitanju jer kupac zna hoce li ici u uknjizbu momentalano nakon potpisa ili naknadni upis i tad mu je predbiljezba potrebna ako ces odmah ici uknjizbu ne treba ti.
moee
Posts: 1395
Joined: 07/06/2011 10:44

#739 Re: pravni savjet

Post by moee »

@kuli1961
Hvala na odgovoru. I hvala Bogu da nisam ja u pitanju, a lako sam mogao biti jer sam pregovarao o kupovini baš tog stana.

Hronologija je slijedeća:
- Avgust 2017.g. - kupoprodaja, notarski ugovor i hipoteka na stan od banke kupca (ZK izvadak je na ime prodavca, logično)
- Oktobar 2017.g. - upis druge hipoteke sudskim rješenjem (ZK je još uvijek na ime prodavca)
- Mart 2018.g. - datum na rješenju o plaćanju poreza izdatom od Poreske uprave općine
- Decembar 2018.g. - rješenje o plaćanju poreza tek tada dolazi do kupca, plaćanje poreza u zakonskom roku od 30 dana i upis novog vlasnika u ZK.

I meni je baš čudno da se ovako nešto desi jer sam bio mišljenja da banke ne odobravaju hipotekarne kredite ako nije sve 100% čisto.

Što se tiče kredita prodavca, koliko sam razumio, on nije bio osiguran hipotekom, već nekom vrstom mjenice, tako da u ZK izvatku nije bilo nikakvog tereta u vrijeme kupoprodaje.

P.S.
Da sam ja u pitanju, ne bih spavao i osijedio bih kao Tale 😁

Mislim da je već u kontaktu sa nekim advokatom i da je pisao u NK, gdje se notar ogradio da je slučaj zastario.
moee
Posts: 1395
Joined: 07/06/2011 10:44

#740 Re: pravni savjet

Post by moee »

EFD22 wrote: 14/01/2023 15:17 Sad na istoj nekretnini stoje dvije hipoteke i to na dva različita vlasnika?

Baš me zanima kako je moglo doći uopće do toga, i šta pravnici kažu šta je rješenje, ako uopće postoji.
Na ZK je sada samo jedan vlasnik (kupac), ali su dva tereta, od dvije različite banke 🤔
User avatar
Haris.ba
Posts: 24892
Joined: 08/09/2005 20:08

#741 Re: pravni savjet

Post by Haris.ba »

moee wrote: 14/01/2023 23:20
Hronologija je slijedeća:
- Avgust 2017.g. - kupoprodaja, notarski ugovor i hipoteka na stan od banke kupca (ZK izvadak je na ime prodavca, logično)
- Oktobar 2017.g. - upis druge hipoteke sudskim rješenjem (ZK je još uvijek na ime prodavca)
Znaci, kupac je znao da ima postupak i da je prodao stan o kojem se suduje. Znaci, nije sve kupcu predocio.

Ljudi, nek vam ne buse skupo. To su beznacajne pare - odmah upisujte u zk da je bila kupoprodaja isti dan kad bude. Ne cekajte od porezne dok dodje za prenos vlasnistva.

Ako nista da treca lica znaju da vlasnik je prodao nekretninu. Zna to spasiti.
moee
Posts: 1395
Joined: 07/06/2011 10:44

#742 Re: pravni savjet

Post by moee »

@Ambula

Nije bilo tereta na ZK izvatku jer kupac vjerovatno ne bi dobio hipotekarni kredit, a kako je to prodato bez Poreskog uvjerenja, nemam pojma (zna prodavac i notar vjerovatno).
Mislim da stan nije bio založen kao garancija kredita, već neka mjenica, pa je onda u međuvremenu stavljena druga hipoteka na stan.

Što se tiče promjene imena na ZK izvatku, taj dio je do Poreske uprave i tek kad stigne rješenje i uplati se porez, ugovor se ovjerava i nosi u ZK ured zbog promjene imena.

Žao mi ljudi, zakomplikovao im se život 'ni krivima ni dužnima'.
moee
Posts: 1395
Joined: 07/06/2011 10:44

#743 Re: pravni savjet

Post by moee »

Haris.ba wrote: 14/01/2023 23:28
moee wrote: 14/01/2023 23:20
Hronologija je slijedeća:
- Avgust 2017.g. - kupoprodaja, notarski ugovor i hipoteka na stan od banke kupca (ZK izvadak je na ime prodavca, logično)
- Oktobar 2017.g. - upis druge hipoteke sudskim rješenjem (ZK je još uvijek na ime prodavca)
Znaci, kupac je znao da ima postupak i da je prodao stan o kojem se suduje. Znaci, nije sve kupcu predocio.

Ljudi, nek vam ne buse skupo. To su beznacajne pare - odmah upisujte u zk da je bila kupoprodaja isti dan kad bude. Ne cekajte od porezne dok dodje za prenos vlasnistva.

Ako nista da treca lica znaju da vlasnik je prodao nekretninu. Zna to spasiti.
Vjerovatno misliš da je prodavac znao za postupak, a ne kupac....
Morao je znati, ne može takav postupak početi i završiti u roku kraćem od dva mjeseca (između prodaje stana i upisa druge hipoteke).
User avatar
Haris.ba
Posts: 24892
Joined: 08/09/2005 20:08

#744 Re: pravni savjet

Post by Haris.ba »

moee wrote: 14/01/2023 23:34 Vjerovatno misliš da je prodavac znao za postupak,
:thumbup:
Ambula
Posts: 283
Joined: 20/11/2020 14:41

#745 Re: pravni savjet

Post by Ambula »

moee wrote: 14/01/2023 23:32 @Ambula

Nije bilo tereta na ZK izvatku jer kupac vjerovatno ne bi dobio hipotekarni kredit, a kako je to prodato bez Poreskog uvjerenja, nemam pojma (zna prodavac i notar vjerovatno).
Mislim da stan nije bio založen kao garancija kredita, već neka mjenica, pa je onda u međuvremenu stavljena druga hipoteka na stan.

Što se tiče promjene imena na ZK izvatku, taj dio je do Poreske uprave i tek kad stigne rješenje i uplati se porez, ugovor se ovjerava i nosi u ZK ured zbog promjene imena.

Žao mi ljudi, zakomplikovao im se život 'ni krivima ni dužnima'.
Porezno uvjerenje nije obavezan element Ugovora, neki Notari nece potpisati bez toga ali neki samo savjetuju da se izvadi

Ma rok je 8 dana da se preda Poreznoj upravi Ugovor nakon potpisivanja ako to uradis u tom roku, nema teoretske sanse da ce ti doci Rjesenje o razrezu poreza nakon godinu dana jer je to izvan svih zakonskih rokova jer postoje rokovi za citavu proceduru od momenta kad ti predas Poreznoj ugovore.
moee
Posts: 1395
Joined: 07/06/2011 10:44

#746 Re: pravni savjet

Post by moee »

Ambula wrote: 14/01/2023 23:36
moee wrote: 14/01/2023 23:32 @Ambula

Nije bilo tereta na ZK izvatku jer kupac vjerovatno ne bi dobio hipotekarni kredit, a kako je to prodato bez Poreskog uvjerenja, nemam pojma (zna prodavac i notar vjerovatno).
Mislim da stan nije bio založen kao garancija kredita, već neka mjenica, pa je onda u međuvremenu stavljena druga hipoteka na stan.

Što se tiče promjene imena na ZK izvatku, taj dio je do Poreske uprave i tek kad stigne rješenje i uplati se porez, ugovor se ovjerava i nosi u ZK ured zbog promjene imena.

Žao mi ljudi, zakomplikovao im se život 'ni krivima ni dužnima'.
Porezno uvjerenje nije obavezan element Ugovora, neki Notari nece potpisati bez toga ali neki samo savjetuju da se izvadi

Ma rok je 8 dana da se preda Poreznoj upravi Ugovor nakon potpisivanja ako to uradis u tom roku, nema teoretske sanse da ce ti doci Rjesenje o razrezu poreza nakon godinu dana jer je to izvan svih zakonskih rokova jer postoje rokovi za citavu proceduru od momenta kad ti predas Poreznoj ugovore.
Ugovor je odmah predat, ali je rješenje iz PU kasno došlo...gore sam pisao datume. I meni je ovo predugo, jer sam ja svoj kupoprodajni ugovor zaključio 28.02.2018.g., a sredinom maja 2018.g. banci dostavio ZK izvadak na svoje ime. Jesam zvao poresku da sve ubrzaju jer mi je banka dala dva mjeseca da im ZK dostavim (malo sam zakasnio).
Dzontra_Volta
Posts: 6500
Joined: 20/01/2011 11:10

#747 Re: pravni savjet

Post by Dzontra_Volta »

Trebao je odmah u oktobru 2018. prestati plaćati rate kredita, pa nek se jedna banka krvi s drugom oko stana, a on da potraži drugi stan.
Sad je već potrošio previše.
I da, birajte notare od povjerenja ili na preporuku, a ne prva notarska kancelarija na koju naletite.
kuli1961
Posts: 2431
Joined: 06/08/2014 09:47
Location: Banja Luka

#748 Re: pravni savjet

Post by kuli1961 »

Zbog cinjenice da je u oktobru 2017 g upisana druga hipoteka, dakle kada je prodavac jos uvijek knjizni vlasnik, a kupac vannknjizni ( jasno je sta je jace), mislim da postoji dobar osnov za kriv.prijavu protiv prodavca radi npr.prevare, pogotovo obzirom da je u ugovoru data lazna evikciona zastita.
Ne znam za FBiH, no prema RS Z o not, nijedan ugovor se ne moze obraditi bez poreskog uvjerenja.
No, ne/postojanje tog uvjerenja u casu obrade ugovora, NIJE smetnja da se ugovor provede u z.knjizi, jer samo provodjenjem tog ugovora u z.k., kupac postaje vlasnik tog stana. Dakle, ima nemara i na kupčevoj strani.
Najgora kombinacija- prodavac je lopuza, a kupac nemaran...
Sta je tu je, sto prije do advokata i sto prije tuzba protiv te druge banke.
User avatar
bordo gandalf
Posts: 9909
Joined: 15/05/2009 12:07
Location: Mi smo Saraj'vo, izvolite se braniti
Grijem se na: Gree Hansol 12

#749 Re: pravni savjet

Post by bordo gandalf »

Koliko se ceka na poziv za ostavinsku raspravu?
kuli1961
Posts: 2431
Joined: 06/08/2014 09:47
Location: Banja Luka

#750 Re: pravni savjet

Post by kuli1961 »

bordo gandalf wrote: 15/01/2023 08:11 Koliko se ceka na poziv za ostavinsku raspravu?
Dok ne dobijes poziv!
Kontaktiraj notara i trazi termin koji ti odgovara.
Post Reply