Jesi se ti matori zalijepio za taj Bavarski, ja ne znam kako toliki neBavarci zive u toj Bavrskoj evo vec 70tak godinaOzimician wrote: ↑12/01/2023 20:05Sve to stoji druže, ali računaj i znanje jezika - bavarski jedva rođeni Njemci (izvan Bavarske) razumiju, a da ne pričam za ostalo xD, jednostavno osjećaš se loše ako ne možeš ravnopravno s nekim da komuniciraš - a za to treba bgmi dosta i pameti i truda.tranquil wrote: ↑12/01/2023 14:58 Nijemci su društveni po tom pitanju, i oni sami to organizuju često iz sličnih razloga (migracija lokalnog stanovništva unutar Njemačke takođe postoji), neće te niko otjerat u pičku materinu ako se pokušaš družiti na taj način, to je sasvim normalna procedura za upoznavanje novih ljudi kada si u novom mjestu, samo našem svijetu je to neka ofiraža, kao jebote ko će sada ganjati novo društvo, pa ako tako razmišljaš koji kurac si izlazio van svoje mahale, ako si željan društva, a odbijaš da upoznaješ nove ljude, šta je alternativa, smrditi u kući i kukati?
U suštini najbolje se svi uklope u sredine gdje ima dosta stranaca - tako da se stranci međusobno solidno druže.
+ imaš kulturne razlike itekako značajne, u smislu da se slave drugačiji praznici na drugačiji način, kreneš samo od toga, itd. a ako želiš da se uklopiš, moraš biti dio toga...
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
detroit-mercy
#3676 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Ozimician
#3677 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ovdje ljudi spominju svakodnevno druzenje sa lokalnim stanovnistvom - ja navodim jedan ekstrem zbog cega to nije nimalo lahko izvodljivo.detroit-mercy wrote: ↑13/01/2023 14:06 Jesi se ti matori zalijepio za taj Bavarski, ja ne znam kako toliki neBavarci zive u toj Bavrskoj evo vec 70tak godina. Ono fakat, odvadi malo sa Bavarskim, ko da ces spavati sa babama i djedovima koji pricaju Hoch Bayerische Deutsch
.
A bavarski itekako govore i mladji ljudi izvan velikih gradova, pogotovo na jugu.
-
detroit-mercy
#3678 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Super, govore bavarski ali govore i normalan deutsch. Tebi ko da je neko nabio kompleks tamo u toj bavarskoj pa stalno mlatis o bavarcima. Ima toliko raje sa kojom se mozes druziti, onaj ko nece i ne mora, ha ja.Ozimician wrote: ↑13/01/2023 14:09Ovdje ljudi spominju svakodnevno druzenje sa lokalnim stanovnistvom - ja navodim jedan ekstrem zbog cega to nije nimalo lahko izvodljivo.detroit-mercy wrote: ↑13/01/2023 14:06 Jesi se ti matori zalijepio za taj Bavarski, ja ne znam kako toliki neBavarci zive u toj Bavrskoj evo vec 70tak godina. Ono fakat, odvadi malo sa Bavarskim, ko da ces spavati sa babama i djedovima koji pricaju Hoch Bayerische Deutsch
.
A bavarski itekako govore i mladji ljudi izvan velikih gradova, pogotovo na jugu.
- konoplja
#3679 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Hocemo li se sloziti da se ne slazemo?n+1 wrote: ↑08/01/2023 20:55Da, ali ne možeš očekivati da ljudi počinju postove s definicijama pojmova koje će koristiti.konoplja wrote: ↑08/01/2023 20:09
Kontam ja tebe i poantu ti, ali ipak mi se cini da ti mene nisi najbolje shvatio. I izvini na kasnom odgovoru.![]()
Nije meni cilj, niti zelim, da definisem pojmove do tacke u kojoj vise ne znamo sta pricamo, naprotiv cilj mi je da definisem pojmove pa da znamo tacno o cemu pricamo. Dobra ti je ta distinkcija o kolokvijalnoj i akademskoj upotrebi pojma i upravo radi toga smatram da je potrebno jasno definisati pojmove, a cini mi se da nase nerazmirice poticu uprvao iz te distinkcije o upotrebi pojma.
Da, nije se Didijer precizno izrazio i bas bi morao biti super charitable u interpretaciji napisanog da bi to razumio kao kolokvijalno. Ja ne vidim ono sto je on napisao kao kolokvijanlna upotreba. Kad mi ispljunes neke brojeve, spomenes energiju i kazes da je to dokazano onda si zalupio vrata kolokvijalnoj upotrebi i uplovio u domenu akademskog. Mislim da je to barem jasno, i tu bi se stvarno trebali sloziti, ali evo nismo.![]()
A posto napisano vidim kao akademski, onda je normalno da zelim viditi akademski rad na koji se netko poziva (btw ne postoji). Kao sto i sam znas u takvim radovima je, uglavnom, na pocetnim stranicama terminologija precizno objasnjena. Pa bi imali nesto poput:
Maternji jezik je prvi jezik koji osoba nauci i primarno koristi u komunikaciji s bliznjima dok odrasta.
Odlicno poznavanje stranog jezika je defnisano kao posjedovanje C1 CEFR certifikata (ili ekvivalenta) i dodatnoj trogodisnjoj imerziji i koristenju jezika kao primarnog u komunikaciji.
Uglavnom, napisao sam sta mislim o tvojim postovima na forumu, i na ovoj temi primjecujem odstupanje od toga. Kao da snizis standarde i gledas kroz prste sarlatanima tj. ljudima kojima se vrh argumentacije i dokaza zasniva na anekdotalnom i na nivou je kazao/kazala, cuo/cula i znam ja nekoga.
Nije ovo jedini slucaj, i ne bi ti pisao da nisam primjetio odstupanje od onoga kako inace pristupas (barem onog s cim sam upoznat). Ne bih sad ulazio dublje, ali na primjer slucaj sa remittance i GDP Njemacke i BiH ili slucaj, meni smijesan, o pirateriji i uredenosti drzave - sto mi je odlazenje u neku krajnost o kojoj nitko ne razmislja. Zato sam napisao kao da na ovoj temi imas blind spot i izrazen bias. Sto mogu i razumjeti jer svi mi imamo to. Takoder, mnogi pisu gluposti, pa to nervira i njih efektivno poklopis. Na pamet mi pada ona razmjena o placama u IT sektoru kod nas i u DE.Zato i jeste potreban određeni nivo zaključivanja iz konteksta, pa i uvažavanja da forumaši uglavnom barataju s kolokvijalnim pojmovima, što je OK, jer pričamo o svemu i svačemu, pa i o temama koje ne poznajemo detaljno.
Da dadnem primjer iz nedavne diskusije na drugoj temi o hipotezi vs teoriji. Ako negdje u svom postu sagovornik koristi termin "teorija" u značenju "hipoteza", što većina forumaša radi svakodnevno, neću ga ispravljati, jer razumijem da je distinkcija suštinski nevažna za ono što nastoji reći. Fokusirati se na definicije u tom slučaju značilo bi dati prednost nebitnom. Osim ako je bezobrazan, naravno, pa se nadjebavamo.Ali ako striktno pričamo o naučnom metodu, onda je distinkcija važna. Onda to pitanje i jeste primarno, zbog čega se mora uvažiti.
Tako je nekako bilo i sa Didijerom. Koristio je termin energije, ne u naučnom smislu, nego kolokvijalnom, ali bilo je jasno šta govori. Fokusirati se na definicije u tom slučaju, ako ćeš pravo, značilo bi tražiti razlog da mu se oponira, ali bez doticanja suštine. A to je već ozbiljna pristrasnost.
Ne znam zaista šta ti je zasmetalo u priči o doznakama i pirateriji? Pitanje piraterije je postavljeno kao vrijednosno pitanje, koje ukazuje na neprincipijelnost stava koji mnogi ovdje zagovaraju. Ako postaviš hipotezu da oni koji odlaze, odlaze primarno zbog neuređenosti društva i kriminala, onda je piraterija najlakši način da se ospori ta hipoteza. Ako sam otišao jer mi je neizmjerno smetalo što su tramvaji prljavi i kasne, zato što poslodavci krše prava radnika, ili zato što neću da mi dijete odrasta u sistemu gdje samo povlašteni imaju prava, onda baš i neću, čim stignem u uređeno društvo, raspitivati se koji VPN ima killswitch da što efikasnije kršim intelektualna prava drugih. Ako se pak raspitujem, onda možda i nisam bio iskren da su mi prava i uređenje prioritetna pitanja. Dakle, piraterija nije najvažnije pitanje jednog društva, daleko od toga, ali je pitanje koje ogolijeva neiskrenost i neprincipijelnost u diskursu koji vodimo ovdje.
Ne mislim da su mi "standardni" niži na ovoj nego na drugim temama. Što ne znači da su mi standardi uvijek visoki, jer nisu, ali znači da ih na ovoj temi ne spuštam ništa češće nego to radim na drugim temama. Ali mislim da se tebi tako čini jer se na ovoj temi obično manje slažemo, nego je to slučaj na drugim temama. I onda u moje postove učitavaš kritiku koju nemaš drugdje.
Naravno da ne mogu ocekivati tako sto i da je potrebno zakljucivati iz konteksta. Upravo radi zakljucivanja iz konteksta imamo razlicita misljenja. Al' hajde, barem se slazemo da je lose formulirao onu recenicu, i zahvaljujem na prostoru za manevrisanje sto si mi ostavio s ovim "osim ako je bezobrazan...", pa to cu da iskoristim u ovom trenutku i da zavrsimo s ovim.
Prica o doznakama i pirateriji mi je bizarna, odlazenje u neku krajnost o kojoj nitko ne prica i slaba argumentacija za bilo kakav slucaj.
Doznake mi je klasicno pomjeranje gola. Poceli smo od tvrdnje da je % poprilicno jednak u udjelu u GDP-u, preko igre definicija, pa do doznaka per capita
A piraterija mi je isto tako neko hvatanje za slamke. Kao sto i sam kazes, postoji neki stepen, i piraterija je daleko od toga da je neko najvaznije pitanje. A pokazali smo da ni razvijene drzave o kojima se raspravlja ovdje nemaju ujednacene zakone oko piraterije, cak sto vise, neke imaju radikalno suprotne. Ipak, sve te drzave su poprilicno ujednacene oko ostalih stvari koje su bitne za uredenost drustva i koje su u magnitudama znacajnije za pojedince.
Mozda si u pravu. Obratit cu pozornost na to. Malo samorefleksije s vremena na vrijeme ne skodi.
- Didier
#3680 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Dragi moji @konoplja i @n+1
Drago mi je da ste se raspričali o meni i o tome šta mi je bila namjera.
Lijepo je što ima ljudi koji ne vide lošu namjeru čak i u (možda) pogrešno napisanim rečenicama ili eventualnim loše sklopljenim mislima.
Žao mi je što ne mogu naći naučni članak koji je upravo govorio o brojevima, ali se i u tom članku govori kako je to subjektivan doživljaj ljudi koji su odgovarali na anketu. Međutim, našao sam mnogo drugih naučnih članaka koji govore o vrlo sličnoj stvari, pa evo jedan od njih koji je citiran na BBC-u.
https://www.bbc.com/worklife/article/20 ... er-at-work
According to psychologist Daniel Kahneman, Nobel Prize winner for economics in 2002, in his book Thinking Fast and Slow, cognitive strain makes people more analytical. So the foreign language effect might be explained because performing tasks in a foreign language requires more taxing thought processes.
Što se tiče pojma "energije" u hemijskom smislu, takav argument dovodi do logičke greške i nije validan jer se vrlo dobro zna na šta sam mislio. To se onda radi isključivo zlonamjerno i zvuči kao Sanja Vlaisavljević kada brani Srbe i Hrvate od Sarajeva, a u isto vrijeme sjedi u HDZ stolici, hoda gradom bez da joj iko išta ružno kaže, i blati naš grad, a preziva se Hasanbegović. Dakle, možda ona može biti i Hrvatica u teoriji, ali na njenu žalost, to je samo u teoriji.
Drago mi je da ste se raspričali o meni i o tome šta mi je bila namjera.
Lijepo je što ima ljudi koji ne vide lošu namjeru čak i u (možda) pogrešno napisanim rečenicama ili eventualnim loše sklopljenim mislima.
Žao mi je što ne mogu naći naučni članak koji je upravo govorio o brojevima, ali se i u tom članku govori kako je to subjektivan doživljaj ljudi koji su odgovarali na anketu. Međutim, našao sam mnogo drugih naučnih članaka koji govore o vrlo sličnoj stvari, pa evo jedan od njih koji je citiran na BBC-u.
https://www.bbc.com/worklife/article/20 ... er-at-work
According to psychologist Daniel Kahneman, Nobel Prize winner for economics in 2002, in his book Thinking Fast and Slow, cognitive strain makes people more analytical. So the foreign language effect might be explained because performing tasks in a foreign language requires more taxing thought processes.
Što se tiče pojma "energije" u hemijskom smislu, takav argument dovodi do logičke greške i nije validan jer se vrlo dobro zna na šta sam mislio. To se onda radi isključivo zlonamjerno i zvuči kao Sanja Vlaisavljević kada brani Srbe i Hrvate od Sarajeva, a u isto vrijeme sjedi u HDZ stolici, hoda gradom bez da joj iko išta ružno kaže, i blati naš grad, a preziva se Hasanbegović. Dakle, možda ona može biti i Hrvatica u teoriji, ali na njenu žalost, to je samo u teoriji.
-
NediM17
#3681 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Brze iz Visokog, da ne kazem Ilijasa dodjes u centar Sarajeva nego sa Dobrinje.
- konoplja
#3682 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
“In a foreign language, people seem to take more psychological distance when assessing risks,” says Costa. “They have a lesser emotional impact and engage in a more analytical mind process.”
Costa and his team speculate that this “foreign language effect”, as they call it, is tied to the emotional distance some people feel when speaking a foreign language.
Hmmm.
Malo si mi emotivan i ne bas analitican. Da ti slucajno engleski jezik nije maternji?
Clanak je glupost i nije povezan sa sustinom nase diskusije, plus da je znanost bio bi spremljen pod BBC Science, a ne pod BBC Worklife.
Costa and his team speculate that this “foreign language effect”, as they call it, is tied to the emotional distance some people feel when speaking a foreign language.
Hmmm.
Malo si mi emotivan i ne bas analitican. Da ti slucajno engleski jezik nije maternji?
Clanak je glupost i nije povezan sa sustinom nase diskusije, plus da je znanost bio bi spremljen pod BBC Science, a ne pod BBC Worklife.
-
PaulTracy
#3683 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kad smo već kod Njemačkog jezika, koji car ovaj Bela Rethy.detroit-mercy wrote: ↑13/01/2023 14:06Jesi se ti matori zalijepio za taj Bavarski, ja ne znam kako toliki neBavarci zive u toj Bavrskoj evo vec 70tak godinaOzimician wrote: ↑12/01/2023 20:05
Sve to stoji druže, ali računaj i znanje jezika - bavarski jedva rođeni Njemci (izvan Bavarske) razumiju, a da ne pričam za ostalo xD, jednostavno osjećaš se loše ako ne možeš ravnopravno s nekim da komuniciraš - a za to treba bgmi dosta i pameti i truda.
U suštini najbolje se svi uklope u sredine gdje ima dosta stranaca - tako da se stranci međusobno solidno druže.
+ imaš kulturne razlike itekako značajne, u smislu da se slave drugačiji praznici na drugačiji način, kreneš samo od toga, itd. a ako želiš da se uklopiš, moraš biti dio toga.... Ono fakat, odvadi malo sa Bavarskim, ko da ces spavati sa babama i djedovima koji pricaju Hoch Bayerische Deutsch
.
https://youtu.be/sEvZ-li2bFc
"Also, noch so 'n nigga"
- skafiskafsnjak
#3684 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Svi oni pricaju hoch dojc. Kad mi krenu bavarski, a znaju da sam stranac , samo ih lijepo na ignore.
-
Spit_fire
#3685 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nije to samo ni do izlazaka nego "osjecaja" da sk tudjin jbg nekom je to nidje veze meni nije...al kao sto rekoh svakom njegovo..ko sam ja da sudim. Evo zamislite prijatelja u svom drustvu i BiH koji je svabo...jbg nije to to...Dope_Man wrote: ↑12/01/2023 12:06Ma nije poenta u tome ko je prijatelj a ko poznanik, vec govorim o ljudima koji imaju potrebu za stalnim/cestim druzenjima uzivo sa drugim ljudima, i onima kojima je to manje potrebno. Prvima ce puno teze pasti odlazak.elcaliente wrote: ↑12/01/2023 11:52
Priajtelja imas 2-3 u zivotu, ostalo su sve poznanici.
Danas sa drustvenim mrezama gdje god da odes nece ti biti dosadno, upoznati ces ces ljude koji su takodze usamljeni.
Ja recimo mogu komotno mjesec dana bez druzenja uzivo i da mi ne fali nista, cak sta vise i treba mi pokoji dan da se odmaknem od ljudi. Al moja zena opet bi crkla da je sama sa sobom sedam dana![]()
Bio sam u 50 gradova u Eveopi turistickk i svaki put nakon 3/4 dana kontam samo jedno..da mi se vratit "svojoj kucici, svojoj BiH, svom Sarajevu, svojoj slobodi"...mozda prejterujem al jbg tako je kako je
Mada opet pricali sta pricali ljudi se lise mnogo toga ako odu vani..nije lako podnijet taj stres, ma sta ko pricao..za mene to dolazi u obzir u dva slucaja;
-Nevolja da nemam sta izgubut
-Ponuda koja se ne odbija
A ici da bih isao...iskreno izmedju prosjecnof zivota u BiH i prosjecnog zivota naseg dijasporca biram prosjecan zivot u BiH...a odbijao sam vjeruj mi ponude tj plate kakve malo ko ima evo i od ovih dijasporaca na temi...
- skafiskafsnjak
#3686 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nismo svi isti 
- forumskivojnik
#3687 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Koliko ti uopce razumijes njemacki jezik za ovakvu insinuacijuPaulTracy wrote: ↑13/01/2023 16:48Kad smo već kod Njemačkog jezika, koji car ovaj Bela Rethy.detroit-mercy wrote: ↑13/01/2023 14:06
Jesi se ti matori zalijepio za taj Bavarski, ja ne znam kako toliki neBavarci zive u toj Bavrskoj evo vec 70tak godina. Ono fakat, odvadi malo sa Bavarskim, ko da ces spavati sa babama i djedovima koji pricaju Hoch Bayerische Deutsch
.
"Also, noch so 'n nigga"![]()
Jos si napisao i gramaticki neispravno, nesto, sto je na kraju videoklipa jasno i glasno izgovoreno
Napisacu ti te tri, jasno i glasno na kraju video klipa, izgovorene rijeci, a ti ih sam sebi prevedi:....... und noch sonniger.
Also: Sonne, sonnig, sonniger, am sonnigsten
Nigger (gramaticki si gore pogresno napisao al´ je bitno da si ti razumio rasizam) je tvoja podla insinuacija izazvana da li nedostatkom tvog znanja njemackog jezika ili namjernim podmetanjem uvrede na rasnoj osnovi od strane tog voditelja.
Ako ne budes znao prevesti sta znaci Komparativ noch sonniger obrati se ovdje, na forumu ima, noblesa Fema sa vokabularom na kojem bi joj i najotesaniji kocijas pozavidio.
Ona ti zna sve, ostali truHnu u svome neznanju peruci guzice po inostranstvu jer, za bolje i ne znaju
- skafiskafsnjak
#3688 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja razumi Muslim Niggaaa

Ali u komentarima pise noch sonniger
-
PaulTracy
#3689 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nigger ili Nigga, isti K, neko piše ovako, neko onako.forumskivojnik wrote: ↑13/01/2023 21:23Koliko ti uopce razumijes njemacki jezik za ovakvu insinuacijuPaulTracy wrote: ↑13/01/2023 16:48
Kad smo već kod Njemačkog jezika, koji car ovaj Bela Rethy.
"Also, noch so 'n nigga"![]()
?
Jos si napisao i gramaticki neispravno, nesto, sto je na kraju videoklipa jasno i glasno izgovoreno![]()
i opet maHalas.
Napisacu ti te tri, jasno i glasno na kraju video klipa, izgovorene rijeci, a ti ih sam sebi prevedi:....... und noch sonniger.
Nigger (gramaticki si gore pogresno napisao al´ je bitno da si ti razumio rasizam) je tvoja podla insinuacija izazvana da li nedostatkom tvog znanja njemackog jezika ili namjernim podmetanjem uvrede na rasnoj osnovi od strane tog voditelja.
Ako ne budes znao prevesti sta znaci Komparativ noch sonniger obrati se ovdje, na forumu ima, noblesa Fema sa vokabularom na kojem bi joj i najotesaniji kocijas pozavidio.
Ona ti zna sve, ostali truHnu u svome neznanju peruci guzice po inostranstvu jer, za bolje i ne znaju![]()
![]()
.
Taj isti komentator je na utakmici Francuske kada su u kadru bila 3 igrača afričkog porijekla rekao "Keine Ahnung was ihr seht, ich sehe nur Schwarz".
Glup je onaj ko misli da on baš u tom trenutku gubi sliku i ne vidi ništa osim crnog ekrana ili da je vrijeme u Monacu bitno za utakmicu Srbije i Švicarke u Kataru pa nam govori da je tamo "noch sonniger".
-
PaulTracy
#3690 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
"Bekannt aus Bundesliga,aus Schalke, aus Gladbach... ist jetzt da wo sonniger ist, also noch sonniger "skafiskafsnjak wrote: ↑13/01/2023 21:28 Ja razumi Muslim Niggaaa![]()
![]()
![]()
Ovdje se bolje čuje,a i na kraju se čuje osmijeh drugog komentatora koji je skontao i nasmijao se.
Toliko bitno što je u Monaku sonniger da to 2 puta ponavlja? Nije, već je čovjek to iskoristio da ga uvrijedi na rasističkoj osnovi, so 'n Nigger.
- forumskivojnik
#3691 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
PaulTracy wrote: ↑13/01/2023 21:45Nigger ili Nigga, isti K, neko piše ovako, neko onako.forumskivojnik wrote: ↑13/01/2023 21:23
Koliko ti uopce razumijes njemacki jezik za ovakvu insinuaciju?
Jos si napisao i gramaticki neispravno, nesto, sto je na kraju videoklipa jasno i glasno izgovoreno![]()
i opet maHalas.
Ona ti zna sve, ostali truHnu u svome neznanju peruci guzice po inostranstvu jer, za bolje i ne znaju![]()
![]()
.
Taj isti komentator je na utakmici Francuske kada su u kadru bila 3 igrača afričkog porijekla rekao "Keine Ahnung was ihr seht, ich sehe nur Schwarz".
Glup je onaj ko misli da on baš u tom trenutku gubi sliku i ne vidi ništa osim crnog ekrana ili da je vrijeme u Monacu bitno za utakmicu Srbije i Švicarke u Kataru pa nam govori da je tamo "noch sonniger".
Das ist ja nur deine Anspielung, trotzdem schreibe es grammatisch korrekt, sonst gibt es keinen Unterschied
- Ozimician
#3692 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ovo me podsjeti na jednu uličnu anketu nedavno u Njemačkoj o slobodi govora, i pitaju neku babu - Da li mislite da u Njemačkoj postoji sloboda govora? Kaže onda - NE - Zašto? -Pa ako bih govorila ono što mislim, onda bi bila nacista xD
- Didier
#3693 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Okej, BBC je glupost, Konoplja zna bolje.konoplja wrote: ↑13/01/2023 16:45 “In a foreign language, people seem to take more psychological distance when assessing risks,” says Costa. “They have a lesser emotional impact and engage in a more analytical mind process.”
Hmmm.
Malo si mi emotivan i ne bas analitican. Da ti slucajno engleski jezik nije maternji?![]()
Sad fakat sereš.
- Sanjarko
#3694 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kad nemas posla u domicilnoj. Rodzak mi se ozenio. Sad njegova vec zena, nema ovdje posla i sprema se da ide za DE. Rodzo radi godinama kao medicinar u DE. Ni on nije mogao ovdje naci posao, niti se skolovati jer nisu imali para za skolovanje. Navrat na nos nekako zavrsi za medicinara i ode u DE.
Ja mu rekao da ide. Reko rodzo u DE traze medicinare, reko idi, dobre plate, uslovi itd. On htio ostat ovdje, ali bi morao upisati drugi fakultet. Ne bi u zdrastvu radio.
Ja mu rekao da ide. Reko rodzo u DE traze medicinare, reko idi, dobre plate, uslovi itd. On htio ostat ovdje, ali bi morao upisati drugi fakultet. Ne bi u zdrastvu radio.
- ZoomZoomKiwi
#3695 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ovo je dobra web stranica, prikladna za ovu temu.
https://www.mylifeelsewhere.com/cost-of ... na/germany
Ima sve zemlje u svijetu, za neke su podaci od 2019., ali za većinu su iz 2022. (piše koji podaci su iz kojeg perioda).
Čisto da znate koliko bi trebali zarađivati netto. Bitno je detaljno pogledati razlike osnovnih stvari, i to odvojeno gledati od ovih luksuznih.
https://www.mylifeelsewhere.com/cost-of ... na/germany
Ima sve zemlje u svijetu, za neke su podaci od 2019., ali za većinu su iz 2022. (piše koji podaci su iz kojeg perioda).
Čisto da znate koliko bi trebali zarađivati netto. Bitno je detaljno pogledati razlike osnovnih stvari, i to odvojeno gledati od ovih luksuznih.
-
Nierika
#3696 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Neću nigdje da idem još. Javiću se za koju godinu možda. 
- ZoomZoomKiwi
- Sanjarko
#3699 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja nemogu nigdje. Mozda jedino probat otic i trazit azil, negdje. Ali s obzirom na sve, tesko da mogu igdje. Imam sad nesto primanja, a bolestan. Komsije mi otisle u DE. Polako, pomalo isli u DE, jedno, pa drugo, i sad oboje.
-
Nierika
#3700 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Možda bi i mogao da se uvežeš u odnosu na dijagnozu i živiš u boljim uvjetima nego ovdje. Mada ne mislim ni da je ovdje užasno, al' vjerovatno nije kako bi moglo da bude.