Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
So What!

#4451 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by So What! »

drug_profi wrote: 12/01/2023 15:30 Za Fadilovog vakta su povecane putarine i uvedene akcize.
Svi se raniji mogu vaditi na nemanje para. Fadil je imao pare ali ih vise voli ukrasti.
Na cemu je Dilfash konkretno krao, kada su ceste u pitanju. FBiH je za njegovog vakta digla kredita za ceste kao nikada, jer je od iste EU i pritisnuta da digne akcize, jer ni njegovi prethodnici nisu zavrsili koridor Vc, kao sto nije ni on.

I sljedeci premijer, da bude najrodjeniji Tuzlak iz SDP-a, opet bi morao vecinu resursa slati na koridor Vc, dok bi HDZ kao koalicioni partner, novac za magistralne ceste slao u Hercegovinu.

Ne moze se zaboraviti da nije sam Dilfa u Vladi i da su mnistarstvo finansija i prometa nadzirali ministri iz HDZ-a. Hvala Bogu da je Novalic sjahao, sve i da je valjao, a nije, dosadilo ga je gledati vise, samo treba uzeti u obzir da nova vlada nema prostor za neki novi kurs.

Takodjer, ne moze se zaboraviti, da ce i Osmorka biti u Vladi s HDZ-om te ce isti vjerovatno ponovo kontrolisati ove pozicije, tako da cu iste argumente ponuditi, sutra kada se i Niksic bude osporavao.
drug_profi

#4452 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by drug_profi »

naravno da se mora kritikovati.
Fadil je krao na Hranjenu npr. to jenjihov dio tala za magistralne ceste i umjesto da ga potrosji na pravac TZ_SA on je to sprckao u lose projektovanu rupu kojom ce prolaziti 20x manje saobracaja od Sarajeva nego prema Tuzli.
I te pare jesu ukradene jer su date izvodjacu onako.
Nikakve kontrole troskova. Iskopali ljudi 30% rupe i kazu nema para.
Toliko para isparilo koliko je kostao komplet novi put od Stoca do Neuma.
So What!

#4453 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by So What! »

drug_profi wrote: 12/01/2023 16:08 naravno da se mora kritikovati.
Fadil je krao na Hranjenu npr. to jenjihov dio tala za magistralne ceste i umjesto da ga potrosji na pravac TZ_SA on je to sprckao u lose projektovanu rupu kojom ce prolaziti 20x manje saobracaja od Sarajeva nego prema Tuzli.
I te pare jesu ukradene jer su date izvodjacu onako.
Nikakve kontrole troskova. Iskopali ljudi 30% rupe i kazu nema para.
Toliko para isparilo koliko je kostao komplet novi put od Stoca do Neuma.
Istina jeste da se radilo o ho-ruk projektu, ali je takodjer istina da taj tunel kosta mnogo vise i to ptice na granu znaju, te da ako ne nadju ozbiljno finansiranje za isto, nece ga nikada zavrsiti.

Takodjer izbor da se gradi bas Hranjen od svih projekata je totalno bio nejasan, ali ko grantuje, da nisu mogli takav tunel izmisliti i ostaviti izmedju Sarajeva i Tuzle.

I novac koji je uplacivan za Hranjen isao je iz dividende BH Telecoma, Elektroprivreda nije dala novac, dok je iz budzetskih sredstava preusmjeravana neka sica, ali ne i novac od akciza.
costacurta

#4454 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by costacurta »

So What! wrote: 12/01/2023 15:19
costacurta wrote: 12/01/2023 14:49

Jesil ozbiljan?
Na najjačoj poziciji u vlasti od 2016. god čovjek sa TKa. Za 7 god mudo marijanovo smo dobili..... isto ko i za prethodnih 23. Za 30 god su probili tunel u međi na Karauli za vrijeme lopine Envera i to spominju ko da su LaManš prokopali.
Koga da prozivam?
Eto i on je sisho s qurca nit će kome račune polagati nit' ga ko šta pita.
iope' ispočetka. Svijet gine, habaju se vozila, uredno se nameti za saobraćajnu infrastrukturu naplaćuju a ne da nisu ništa uložili, oni čak nisu u stanju snijeg s ceste očistiti jer vele opreme nemaju :o
Prozivaj sve redom, Hadzipasic rahmetli je bio rodom iz Cazina, pa se nije psovala majka isljucivo samo njemu zbog visedecenijske zapostavljenosti Cazinske krajine, a kasnije i USK.
Čuj iz Cazina, ja sam konto da je brada iz Zenice. Svejedno, ja mu ne halalim.
Jest doduše, ja auta registrujem od 96. god i nekad sam za 3 auta plaćao registraciju,
Trenutno preko 160000 registrovanih MV je na području TK, više nego što stanovnika ima ZHK i Kanton 10 zajedno.
Šta imam JA od toga što 27 god plaćam putarinu? A šta ima građanin ZHK?
Građanin ZHK ima nekog ko mu je omogućio da varajući državu ostvaruje sve moguće benefite a ja imam to da me "moji" bombarduju iz godine u godinu pričom o ugroženosti bošnjaštva i da ništa drugo nije bitno.
I ja sam sad sretan što me brane Cerić, Kavaz, Džaferović i Genjac, Izetbey a to što mi letva volana puče, kugla kojih sam zamijenio broj ne znam ne treba da me smeta??
Treba ćutati jer eto HIN, anam njih, na obroncima Jahorine samo što nisu krenuli u juriš, a te pare koje sam uplatio i koje su otišle ljiljanu Komšiću za vikendicu na Vlašiću, Fadilovim ŠĆerima za poslovne prostore u Sarajevu, kumu Erdoganovom na svadbu i Biseri za bisere halalim jer pobogu, oni nas "brane" :izet:

Gdje su ceste, gdje su pare, gdje su projekti?
Evo prilike i za Osmorku da se pokaže, ako formiraju federalnu vlast neka pokrenu istrage o utrošku sredstava ja ću ih na leđima nositi.
So What!

#4455 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by So What! »

costacurta wrote: 12/01/2023 20:14Čuj iz Cazina, ja sam konto da je brada iz Zenice. Svejedno, ja mu ne halalim.
Jest doduše, ja auta registrujem od 96. god i nekad sam za 3 auta plaćao registraciju,
Trenutno preko 160000 registrovanih MV je na području TK, više nego što stanovnika ima ZHK i Kanton 10 zajedno.
Šta imam JA od toga što 27 god plaćam putarinu? A šta ima građanin ZHK?
Građanin ZHK ima nekog ko mu je omogućio da varajući državu ostvaruje sve moguće benefite a ja imam to da me "moji" bombarduju iz godine u godinu pričom o ugroženosti bošnjaštva i da ništa drugo nije bitno.
I ja sam sad sretan što me brane Cerić, Kavaz, Džaferović i Genjac, Izetbey a to što mi letva volana puče, kugla kojih sam zamijenio broj ne znam ne treba da me smeta??
Treba ćutati jer eto HIN, anam njih, na obroncima Jahorine samo što nisu krenuli u juriš, a te pare koje sam uplatio i koje su otišle ljiljanu Komšiću za vikendicu na Vlašiću, Fadilovim ŠĆerima za poslovne prostore u Sarajevu, kumu Erdoganovom na svadbu i Biseri za bisere halalim jer pobogu, oni nas "brane" :izet:

Gdje su ceste, gdje su pare, gdje su projekti?
Evo prilike i za Osmorku da se pokaže, ako formiraju federalnu vlast neka pokrenu istrage o utrošku sredstava ja ću ih na leđima nositi.
I ja sam mislio da je frajer iz Zenice, ali nemam pojma zasto.

Sve stoji, ali za razliku od 2010. godine kada je SDP imao vladu bez SDP-a, sada je sa Osmorkom i HDZ-om.

Meni licno drazi ishod, ali ja nemam previse ocekivanja od nove Niksiceve vlade.
BarbaDue

#4456 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by BarbaDue »

Mašine na gradilištu tunela Hranjen rade punom parom

https://rtvbpk.ba/2023/01/13/masine-na- ... nom-parom/
Dr Arsla

#4457 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Dr Arsla »

Rupa Hranjen će se ovim tempom iskopavati do 2028, neće koštati manje od pola milijarde. I opet će ostati loš dio kroz manji entitet a BPK će tada imati oko 15 000 stanovnika
BarbaDue

#4458 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by BarbaDue »

Pa haj'mo BPK pokloniti, prekrižiti i ne znam ti već šta...i svi zadovoljni.
So What!

#4459 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by So What! »

Probno ispitivanje: Preko vijadukta Marjanovića draga prešli prvi kamioni
Image

U toku su radovi na vijaduktu Marjanovića draga dužine oko 200 metara koji će biti dio buduće ceste na dionici Miljkovići – Rodoč - veza na M-17. Jučer je obavljeno probno ispitivanje vijadukta Marjanovića draga, preko kojeg su prešli prvi kamioni.

Izvođač radova na ovoj dionici je Hering d.d. Široki Brijeg i KTM Brina d.o.o. Na Facebook stranici firme Hering jučer su objavljene fotografije testiranja vijadukta Marjanovića draga dužine 200 i visine 30 metara koji je skoro završen.

Preko vijadukta su prešli prvi kamioni, te je to bilo prvo probno ispitivanje vijadukta Marjanovića draga.

"Važnost projekta je u rješavanju jedne od najvećih prirodnih prepreka na strateški važnom procesu spajanja Mostara, odnosno doline Neretve sa zapadnom Hercegovinom", naveli su ranije iz Heringa.

Vijadukt "Marijanovića Draga" se izvodi tehnologijom slobodne konzolne gradnje s rasponskom konstrukcijom na tri polja (57,50+85,00+57,50), ukupne dužine 200 metara i povezat će zapadnu Hercegovinu s južnim dijelom Mostara i voditi do evropske mreže puteva.
Image

Image

Image

Image

Image
Klix
Dr Arsla

#4460 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Dr Arsla »

@BarbaDue Istočna Bosna je davno prodana. Ima sigurno i boljih načina za ulaganje u BPK od te rupe bez dna. A sta ćemo sa Tk ? Od kantona sa nekad pola miliona stanovnika, najjačom privredom, energetskim i rudarskim centrom došli smo do toga da sad ima skoro 100 000 stanovnika manje, nema ni centimetra auto puta ili brze ceste, nema ni jedne elektrificirane pruge. Od Tz do Sarajeva vozi se 2 sata i to ako imas srece da auto ne zavrsi na krovu ili u kanalu pred Kladnjom
So What!

#4461 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by So What! »

Dr Arsla wrote: 17/01/2023 14:52 @BarbaDue Istočna Bosna je davno prodana. Ima sigurno i boljih načina za ulaganje u BPK od te rupe bez dna. A sta ćemo sa Tk ? Od kantona sa nekad pola miliona stanovnika, najjačom privredom, energetskim i rudarskim centrom došli smo do toga da sad ima skoro 100 000 stanovnika manje, nema ni centimetra auto puta ili brze ceste, nema ni jedne elektrificirane pruge. Od Tz do Sarajeva vozi se 2 sata i to ako imas srece da auto ne zavrsi na krovu ili u kanalu pred Kladnjom
Je li ista od toga TK imao prije rata i zasto nije, onako iz znatizelje pitam?
Dr Arsla

#4462 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Dr Arsla »

So What! wrote: 17/01/2023 14:59
Dr Arsla wrote: 17/01/2023 14:52 @BarbaDue Istočna Bosna je davno prodana. Ima sigurno i boljih načina za ulaganje u BPK od te rupe bez dna. A sta ćemo sa Tk ? Od kantona sa nekad pola miliona stanovnika, najjačom privredom, energetskim i rudarskim centrom došli smo do toga da sad ima skoro 100 000 stanovnika manje, nema ni centimetra auto puta ili brze ceste, nema ni jedne elektrificirane pruge. Od Tz do Sarajeva vozi se 2 sata i to ako imas srece da auto ne zavrsi na krovu ili u kanalu pred Kladnjom
A šta je imao KS, ZDK i HNK prije 1992 ? Ja ne pitam iz znatiželje
So What!

#4463 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by So What! »

Dr Arsla wrote: 17/01/2023 15:05 A šta je imaio KS, ZDK i HNK prije 1992 ? Ja ne pitam iz znatiželje
Imali su najvazniji i najprometniji drumski i zeljeznicki koridor, kao vezu Save i Mora, polu-profil autoputa od Sarajeva do Zenice, kojeg je tokom naseg rata, Evropska zajednica odlucila podici na jos jedan veci nivo, a poslije rata najvise i podrzati kao kicmu razvoja drumskog saobracaja u nasoj zemlji.
Laertes

#4464 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Laertes »

So What! wrote: 17/01/2023 14:59
Ne pitaš ti iz znatiželje. :twisted:
So What!

#4465 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by So What! »

Laertes wrote: 17/01/2023 15:09Ne pitaš ti iz znatiželje. :twisted:
Fakat pitam, prije rata isti kraj bio industrijski razvijen, dom velikim kombinatima i tvornicama, imao jos vise stanovnika, pa se pitam kako je tada funkcionisao?
Laertes

#4466 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Laertes »

So What! wrote: 17/01/2023 15:12
Laertes wrote: 17/01/2023 15:09Ne pitaš ti iz znatiželje. :twisted:
Fakat pitam, prije rata isti kraj bio industrijski razvijen, dom velikim kombinatima i tvornicama, imao jos vise stanovnika, pa se pitam kako je tada funkcionisao?
De ba, znamo se...
So What!

#4467 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by So What! »

Laertes wrote: 17/01/2023 15:22De ba, znamo se...
:kiss:
BarbaDue

#4468 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by BarbaDue »

Ja da sam se pitao u ovim zadnjim planiranjima infrastrukturnih projekata prvo bi kvalitetnom komunikacijom povezao TK sa SA pa tek onda BPK. To znači u ovom momentu.

Ali bi isto tako mnogo mnogo prije, recimo odmah poslije Dejtona radio na uvezivanju BPK sa ostatkom države. Ne bi dozvolio da nam taj dio zemlje 30 godina poslije rata ostane slijepo crijevo.

Naravno da prednost dajem razvoju TK ali isto tako ne mogu dozvoliti da BPK usljed dugogodišnjeg nedostatka kvalitetne putne infrastrukture totalno zamre.
Dr Arsla

#4469 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Dr Arsla »

BarbaDue wrote: 17/01/2023 15:27
Ja da sam se pitao u ovim zadnjim planiranjima infrastrukturnih projekata prvo bi kvalitetnom komunikacijom povezao TK sa SA pa tek onda BPK. To znači u ovom momentu.

Ali bi isto tako mnogo mnogo prije, recimo odmah poslije Dejtona radio na uvezivanju BPK sa ostatkom države. Ne bi dozvolio da nam taj dio zemlje 30 godina poslije rata ostane slijepo crijevo.

Naravno da prednost dajem razvoju TK ali isto tako ne mogu dozvoliti da BPK usljed dugogodišnjeg nedostatka kvalitetne putne infrastrukture totalno zamre.
Goražde kao grad heroj je dosta više zaslužio. Trebalo je odmah nakon rata početi tunel ispod Rogoja i federacijom povezati KS sa BPK. Trebalo je dosta vise uraditi na odrzivom povratku u Kopače, Ustipraču, Miljevinu, Višeegrad itd. Al na žalost nije tako urađeno a svi znamo ko je krivac za to
BarbaDue

#4470 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by BarbaDue »

Dr Arsla wrote: 17/01/2023 15:33
BarbaDue wrote: 17/01/2023 15:27

Goražde kao grad heroj je dosta više zaslužio. Trebalo je odmah nakon rata početi tunel ispod Rogoja i federacijom povezati KS sa BPK. Trebalo je dosta vise uraditi na odrzivom povratku u Kopače, Ustipraču, Miljevinu, Višeegrad itd. Al na žalost nije tako urađeno a svi znamo ko je krivac za to
Zna se ko su krivci, to oni koji su najviše godina bili na vlasti u kantonu i federaciji.
I sada se projekat dovodi u pitanje jer se nije ozbiljno i studiozno pristupilo planiranju.
A što je najveći paradoks mi iz "grada heroja" dovedeni smo u položaj da molimo za nečije mrvice.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#4471 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by PreWiBa »

Cesta za Goražde nije samo važan zbog BPK.
I velikom broju Sandžaklija bi dobrodošao, jer jer onda i put prema Novom Pazaru dosta kraći.
drug_profi

#4472 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by drug_profi »

A sandzaklije placaju poreze i doprinose u BiH?
Da prostis. Nemam nista licno protiv njih, ali valjda gledamo da prvo svojim građanima poboljsamo zivot, a ne stranim.
_Reds_

#4473 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by _Reds_ »

drug_profi wrote: 18/01/2023 08:37 A sandzaklije placaju poreze i doprinose u BiH?
Da prostis. Nemam nista licno protiv njih, ali valjda gledamo da prvo svojim građanima poboljsamo zivot, a ne stranim.
Veliki broj njih ima nekretnine ovdje i ulaze ovdje, dakle troši novac ovdje.
drug_profi

#4474 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by drug_profi »

_Reds_ wrote: 18/01/2023 09:14
drug_profi wrote: 18/01/2023 08:37 A sandzaklije placaju poreze i doprinose u BiH?
Veliki broj njih ima nekretnine ovdje i ulaze ovdje, dakle troši novac ovdje.
Kakav je to argument?
Sandzak nije vazniji od TK.
Isto tako veliki broj građana ide preko Tuzle za Beograd, ima nekretnina tamo i ovamo, ulaže tamo i ovamo...
Veliki broj građana ide i za Trebinje i Crnu Goru, ima nekretnine, ulaže...
So What!

#4475 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by So What! »

Bitan je za vezu za Sofiju, Skopje, Pristinu, Istanbul itd...

U potpunosti se slazem s tobom, kakav crni Sandzak, BiH jeste maticna, ali nije nacionalna drzava Bosnjaka niti mi imamo resurse da ulazemo u neke manjine u susjednim zemljama dok svoje osnovne probleme nismo rijesili.
Post Reply