EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Dope_Man

#3201 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Dope_Man »

sahbazzz wrote: 10/01/2023 16:56
Dope_Man wrote: 10/01/2023 10:28

Nije to bas tako, naviknes na to koliko ti moze isto kao sa naftom gdje isto tako varira od toga kako vozis, gdje vozis itd.. jednostavno za neki put se mora potrositi odredjena energija, a stvar navike da znas sa koliko energije ce tvoje auto preci dati put.
Sad za sad jest srklet realno. Evo bas jucer kolega prica, iznajmio el. auto i krene na put, tacnije na utakmicu i stane u povratku na pola puta, morao zvati vucnu da ga prebaci na prvu punionicu, bruka :lol:. Fora je sto mu je kaze Kia predlagala nekakve punionice ali su to sve bile privatne kuce i privatni objekti, nije mogao napuniti auto. Dodas na to neiskustvo sto se tice elektricnih auta i eto, ostanes na putu. Btw. on je u UK pa mozes mislit kako je kod nas trenutno.
Ma daleko da je sve to jos zrelo i u puno naprednijim zemljama od BiH. Al evo u Austriji na svakom cosku imas parking na ulici sa punjacem, parkinge ispred trznih centara itd.. sve sto mozes pristupiti bez problema. Al dabome i tu za duzi put moras da pogledas. Al po gradu ekstra. Jaran ima hibrida koji moze cca 40km na struju, po gradu nikad nije prebacio na benzin a puni na uticnici u garazi od zgrade.
sahbazzz

#3202 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by sahbazzz »

Dope_Man wrote: 10/01/2023 17:09
sahbazzz wrote: 10/01/2023 16:56
Sad za sad jest srklet realno. Evo bas jucer kolega prica, iznajmio el. auto i krene na put, tacnije na utakmicu i stane u povratku na pola puta, morao zvati vucnu da ga prebaci na prvu punionicu, bruka :lol:. Fora je sto mu je kaze Kia predlagala nekakve punionice ali su to sve bile privatne kuce i privatni objekti, nije mogao napuniti auto. Dodas na to neiskustvo sto se tice elektricnih auta i eto, ostanes na putu. Btw. on je u UK pa mozes mislit kako je kod nas trenutno.
Ma daleko da je sve to jos zrelo i u puno naprednijim zemljama od BiH. Al evo u Austriji na svakom cosku imas parking na ulici sa punjacem, parkinge ispred trznih centara itd.. sve sto mozes pristupiti bez problema. Al dabome i tu za duzi put moras da pogledas. Al po gradu ekstra. Jaran ima hibrida koji moze cca 40km na struju, po gradu nikad nije prebacio na benzin a puni na uticnici u garazi od zgrade.
Istina da ih u Austriji ima na svakom koraku, ali ima i automobila, cini mi se da svaki sekund Tesla ili neki drugi strujic projuri, tako da su uvijek i zauzeti. Zbog brzine punjenja mnogo ih cami na onim mjestima predugo, i to je jedan od razloga zasto su ipak ovi klasicni motori i dalje u prednosti, prakticnost i nista vise. Kada rijese brzinu punjenja za sve da bude kao sto je kod Tesle recimo, to ce biti super iskustvo. Ja bih hibrid uzeo danas da kupujem, to mi je super kombinacija za nas prostor, pogotovo ko se recimo drzi Sarajeva i okoline, potrosnja prihvatljiva, manje zagadjuje, ne moras ga punit, ljepota.
Dope_Man

#3203 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Dope_Man »

sahbazzz wrote: 10/01/2023 17:33
Dope_Man wrote: 10/01/2023 17:09

Istina da ih u Austriji ima na svakom koraku, ali ima i automobila, cini mi se da svaki sekund Tesla ili neki drugi strujic projuri, tako da su uvijek i zauzeti. Zbog brzine punjenja mnogo ih cami na onim mjestima predugo, i to je jedan od razloga zasto su ipak ovi klasicni motori i dalje u prednosti, prakticnost i nista vise. Kada rijese brzinu punjenja za sve da bude kao sto je kod Tesle recimo, to ce biti super iskustvo. Ja bih hibrid uzeo danas da kupujem, to mi je super kombinacija za nas prostor, pogotovo ko se recimo drzi Sarajeva i okoline, potrosnja prihvatljiva, manje zagadjuje, ne moras ga punit, ljepota.
Ma naravno, jos je tu problema oko prakticnosti. EV je zasad idealan za nekoga ko zovi u kuci, ili ima garazu sa strujom, i ne voza se predaleko. U tom slucaju ima smisla, a hibrid za nekog ko primarno po gradu a voli nekad i dalje.

Al da moze i dalje sam EV, svakako da moze, samo treba malo vise planiranja za punjenje.
tramvajtrojka

#3204 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by tramvajtrojka »

al ne ide mi u glavu da Tesla nije mogla u citavoj drzavi postaviti barem jedan punjac :shock: :shock:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#3205 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by mk ultra »

tramvajtrojka wrote: 10/01/2023 17:56 al ne ide mi u glavu da Tesla nije mogla u citavoj drzavi postaviti barem jedan punjac :shock: :shock:
Nisu dobili gradzevinsku :mrgreen:

Ima i boljih punjaca od teslinih
PM72

#3206 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by PM72 »

Dope_Man wrote: 10/01/2023 17:07 Ne znas brate, ne znam ni sto visis po temi kad ocito pojma nemas. Sa punim rezervoarom dizela ja sam prelazio bilo sta izmedju 800 i 1200 km ovisno o tome kako vozim, kuda vozim itd.. nije to mala razlika.
Mogu valjda iznjeti svoje mišljenje da se ne nađe dežurni kenjac koji misli da je najpametniji i da sve zna.
Throttle

#3207 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Throttle »

U Hr na Ina pumpama su 50kW punjaci, znaci 15tak puta brze nego kucna uticnica. Neka 3 konektora imaju, sad ne znam kome to paše. U Ljubljani na dosta parkinga uz ulicu imaju punjaci. Najcesce Tesle i Bmw i3 sam vidjao zakacene. Ne znam koja je snaga, nisam zagledao
PaulTracy

#3208 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by PaulTracy »

Sinoć pročita da je u 2022 u Australiji prodato više BYD Atto 4/Seal automobila nego e-Nijemca zajedno, a Atto 4 se pojavio na tržištu u novembru. U Kini je odnos BYD vs Tesla u posljednje vrijeme 5:1. 🇻🇳 power💪, Yangwang U8 je perverzija od auta.
mk ultra

#3209 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by mk ultra »

Throttle wrote: 10/01/2023 18:10 U Hr na Ina pumpama su 50kW punjaci, znaci 15tak puta brze nego kucna uticnica. Neka 3 konektora imaju, sad ne znam kome to paše. U Ljubljani na dosta parkinga uz ulicu imaju punjaci. Najcesce Tesle i Bmw i3 sam vidjao zakacene. Ne znam koja je snaga, nisam zagledao
Imas na tim circontrol 2x22kW AC i 1x50kW DC

Mada circontrol ima nekih zavrzlama sa software
Ja cekam ugovor, a kad bude, onda cemo ih saditi ko cvijece :mrgreen:
moee

#3210 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by moee »

PaulTracy wrote: 10/01/2023 18:15 Sinoć pročita da je u 2022 u Australiji prodato više BYD Atto 4/Seal automobila nego e-Nijemca zajedno, a Atto 4 se pojavio na tržištu u novembru. U Kini je odnos BYD vs Tesla u posljednje vrijeme 5:1. 🇻🇳 power💪, Yangwang U8 je perverzija od auta.
Čita se autorepublika 👍
Meni vala ovaj U8 kičast previše, ali je tehnologija vrh.
Generalno, nemam povjerenja u kineska auta, a dizajnom mi se samo NIO sviđa.
azdralovic

#3211 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by azdralovic »

dr_arsla wrote: 11/01/2023 01:24 Da je SUS motor u pitanju, ne vjerujem ni ja Kinezu, ali u elektro tehnologiji su svi jednaki i skoro svi su imali istu polaznu tačku. Niko nema veliku prednost. Baterije, motori, softver, sklopovi... sve je to u 5 deka. Pogotovo ova auta za ljude sa dna piramide.
Jedino gdje su evropljani i dalje bolji je završna obrada, unutrašnjost. Ali Taycana, EQS i slične babaroge svakako kupuju odlikaši :D
prati malo EV clinic, vidjet ces da itekako ima razlika...
RagibUzoriti
Vozim: Vozim se na struju

#3213 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by RagibUzoriti »

Mozete vi filozofirati,mrziti,hejtati,diskutovati sa i bez konkretnih dokaza, ali EV su solidna stvar.
Hajde da se fokusiramo na cinjenice.

Koliko raje sa foruma radi u drugom gradu od mjesta pribivalista?
Koliko raje sa foruma prelazi dnevno vise od 300km?

Ja znam ljude,kojima je radno mjesto udaljeno oko 80 km u jednom pravcu. 80 km nazad do kuce. I EV im ispunjava sve normative za svakodnevno funcionisanje.
Dodju kuci,prikljuce ga na punjenje. Navecer ako zele u grad,komotno idu. Sutra na posao-vozilo tj baterija puna,sjedi i vozi. I to funkcionise godinama.

Samo filozofima sa foruma koji svaki dan voze ture BiH-Njemacka, EV ne valja.

Slazem se da punjenje EVa na brzim punjacima u zadnje vrijeme nije isplativo,ali velika vecina vozilo puni kuci,na sopstvenim punjacima.

Image
B6Redhell

#3214 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by B6Redhell »

Ma gdje je struja jeftina i jeftinija naravno da je isplativije vozati EV. Ko god to osporava je samo suplja prica..

EFD22 wrote: 11/01/2023 19:26 Hahaha joj prevare

https://insideevs.com/news/630576/tesla ... er-covers/
:D. Ovo 95% vozaca i kupaca tesli, niti ce primjetiti niti ce osjetiti razliku niti ih zanima..
Naslovnica

#3215 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Naslovnica »

RagibUzoriti wrote: 11/01/2023 20:03 Mozete vi filozofirati,mrziti,hejtati,diskutovati sa i bez konkretnih dokaza, ali EV su solidna stvar.
Hajde da se fokusiramo na cinjenice.

Koliko raje sa foruma radi u drugom gradu od mjesta pribivalista?
Koliko raje sa foruma prelazi dnevno vise od 300km?

Ja znam ljude,kojima je radno mjesto udaljeno oko 80 km u jednom pravcu. 80 km nazad do kuce. I EV im ispunjava sve normative za svakodnevno funcionisanje.
Dodju kuci,prikljuce ga na punjenje. Navecer ako zele u grad,komotno idu. Sutra na posao-vozilo tj baterija puna,sjedi i vozi. I to funkcionise godinama.

Samo filozofima sa foruma koji svaki dan voze ture BiH-Njemacka, EV ne valja.

Slazem se da punjenje EVa na brzim punjacima u zadnje vrijeme nije isplativo,ali velika vecina vozilo puni kuci,na sopstvenim punjacima.

Image
Mislim da nije poenta u hejtanju, dapače, većina nas ne bi bježala od EV ako bi zadovoljavao neke uslove korisnika.
Mene konkretno izbacuje iz cipela agresivno nametanje EV kao jedine opcije u budućnosti, i izbacivanje iz proizvodnje SUS motora (nebitno kojih).
Znači te agende, mora biti EV i ende.
mk ultra

#3216 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by mk ultra »

Ja trenutno ne znam kako bih u jednom danu sa EV otisao od Sarajova do bilo cega daljeg od 130km

A i to je da se dobro potrudis uz brdo niz brdo :skoljka:
RagibUzoriti
Vozim: Vozim se na struju

#3217 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by RagibUzoriti »

Kao sto je receno, nazor nametanje EVa vjerovatno i sigurno stvara otpor i gadjenje kod ljudi.

Medjutim, brojke koje idu u prilog stednji,sasvim su dovoljan pokazatelj da je EV jedna solidna investicija u Evropi danas,pogotovo za one koji prelaze puno kilometara godisnje.
Ja sam za godinu dana sa tim EV presao 50+ hiljada km.
Usteda bez ikakve dileme.
.
BiBi911

#3218 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by BiBi911 »

RagibUzoriti wrote: 11/01/2023 21:37 Kao sto je receno, nazor nametanje EVa vjerovatno i sigurno stvara otpor i gadjenje kod ljudi.

Medjutim, brojke koje idu u prilog stednji,sasvim su dovoljan pokazatelj da je EV jedna solidna investicija u Evropi danas,pogotovo za one koji prelaze puno kilometara godisnje.
.

Slicna nametanja su ti bila I sa dizelim, malim ekonomicnim motorima, pa ono blue adBlu bluetec, pa otkup starih vozila I skupljanje istih... ...
mk ultra

#3219 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by mk ultra »

RagibUzoriti wrote: 11/01/2023 21:37 Kao sto je receno, nazor nametanje EVa vjerovatno i sigurno stvara otpor i gadjenje kod ljudi.

.
Ja samo hocu reci da smo mi Somalija

Cak i u vecim gradovima nemas gdje da punis kola, osim na kucnom punjacu sa uticnice (vascijelu noc da punis za 400km)
ja71

#3220 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ja71 »

Naslovnica wrote: 11/01/2023 20:26 Mislim da nije poenta u hejtanju, dapače, većina nas ne bi bježala od EV ako bi zadovoljavao neke uslove korisnika.
Mene konkretno izbacuje iz cipela agresivno nametanje EV kao jedine opcije u budućnosti, i izbacivanje iz proizvodnje SUS motora (nebitno kojih).
Ne teži se tome da se ciljano izbaci SUS nego su ljudi svjesni da su rezerve nafte konačne.

Kad tad će je nestati.

A nafta je tako odlična hemijska supstanca da je glupost paliti je.

U stvari se sa ovim EV moglo krenuti još prije 20-tak godina ali "ne isplati se".
Naslovnica

#3221 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Naslovnica »

ja71 wrote: 11/01/2023 21:55
Naslovnica wrote: 11/01/2023 20:26 Mislim da nije poenta u hejtanju, dapače, većina nas ne bi bježala od EV ako bi zadovoljavao neke uslove korisnika.
Ne teži se tome da se ciljano izbaci SUS nego su ljudi svjesni da su rezerve nafte konačne.

Kad tad će je nestati.

U stvari se sa ovim EV moglo krenuti još prije 20-tak godina ali "ne isplati se".
A zalihe litijuma su neograničene?
ja71

#3222 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ja71 »

Naslovnica wrote: 11/01/2023 22:06 A zalihe litijuma su neograničene?
Nisu ali se intezivno radi na razvoju drugačijih baterija.

Da se razumijemo, nisam ja slijepi pobornik EV ali se problem sa konačnim rezervama nafte mora riješiti bilo to preko sintetičog benzina/dizela, hidrogena, EV ili nečeg petog.

Najvjerojatnije će sve opcije u budućnosti imati bar neku malu bateriju
ja71

#3223 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ja71 »

dr_arsla wrote: 11/01/2023 22:21 Kako je nastala nafta?
Ne znam ali pretpostavljam da ti znaš.
Bi li prosvijetlio mene i slične meni.
ReymondReddington

#3224 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ReymondReddington »

Mene bas interesuje kako ce ova ev tranzicija ici kod nas. Evo konkretno Sarajevo gdje recimo tesla moze postaviti svoje punjace? Pa mi nemamo mjesta za parkinge po gradu a ne da se neki punjaci prave?

Gdje ljudi koji zive na Dobrinji, Nedzaricima, alipasinom polju da pune vozila preko noci?

Po meni prvi korak ove tranzicije ce vjerovatno predvoditi ljudi koji zive u naseljima gdje su pretezno kuce. Tu ce moci neki kucni punjac i puni preko noci.

Generalno mislim da 80% ljudi u Sarajevu je ev vozilo sasvim dovoljno jer ljudi ne prelaze toliku kilometrazu.

Drugi korak teanzicije ce biti ove novogradnje i ljudi koji imaju garazu kupljenu..vjerovatno se moze i tu nekako punjac ugraditi.

A zadnji ce biti oni koji parkiraju po javnim parkinzima jer mislim da cemo se nacekati da njih pretvore u mjesta za punjenje ev vozila.
aston_martin

#3225 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by aston_martin »

Naslovnica wrote: 11/01/2023 22:06
ja71 wrote: 11/01/2023 21:55

Kad tad će je nestati.

A zalihe litijuma su neograničene?
moguce je reciklirati baterije, i izvaditi litij iz mora. bilo kako bilo, mislim da su CO2 neutralna sinteticka goriva bolje rijesenje.
Post Reply