Hbga, zaboravio co'jek da samo rusi i malorusi imaju ekskluzivno pravo na to.vrbas1979 wrote: ↑10/01/2023 16:58Je li ja ovo primjetim da ti predlažeš etničko čišćenje i ratne zločine kao rješenje?Isner wrote: ↑10/01/2023 14:22
Siguran sam da ce pokusaj oslobadjanja Krima i Donjecka biti posljednji, što zbog geostrateškog položaja što zbog činjenice da je tamo preko 90% stanovništva koje se izjašnjava kao najtrvdokornije rusko. Sve kad bi sad usli, ostalo bi dosta civila koji bi stalno izvodili diverzije. Jedino da isele kompletnu populaciju, mada ih ima preko milion samo na Krimu. Ako ne to, onda bi to bila luda kuća za upravljanje i održavanje.
Ukrajina
-
Ima Bosne_Bice Bosne
- Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.
#141351 Re: Ukrajina
- Čitalac
#141352 Re: Ukrajina
Ovo je iz 2013. godine...karanana wrote: ↑10/01/2023 22:50a ima li ikakve veze kad voda tece za razliku od jezera recimo?drug_profi wrote: ↑10/01/2023 22:21
Kaze ovako: za bezbjedno hodanje grupe ljudi led treba biti 20 cm debeo. 10-15 cm za siroki razmak, tj za pojedinca.
Smrzavanje na -10°C za 1 cm treba 7 sati, za 2 cm narednih 21 sat. itd.
Za Humvee vozila oko pola metra i vise.
![]()

Ukrainians walk on a frozen water reservoir in the Dnieper River outside Kiev, Ukraine, on Jan. 2.
- drug_profi
#141353 Re: Ukrajina
Mislim da je broj poznat. Radi se o 11 ili 12 komada.HarTar wrote: ↑10/01/2023 21:56 Švedske vlasti su odlučile da Ukrajini isporuče nepoznati broj samohodnih haubica Archer.
Samohodne haubice imaju spremnik sa 21 granatom koje se mogu ispaliti za oko tri minuta.
Može ispaliti nekoliko tipova projektila: konvencionalnih do 40 km, BONUS za gađanje do 35 km i visoko preciznim tipom Ekskalibur na udaljenosti od preko 50 km.
![]()
- drug_profi
- drug_profi
- drndalo
#141356 Re: Ukrajina
Em Specnaz, em Bezbjednjak... Allahimannet Alex...
-
Dimu1927
#141357 Re: Ukrajina
sto mi je poznata prica, trebaju eto pustiti anamo one da se pripuje putleru, jer su oni dusom u toj drugoj drzavi, ne postuju svoju drzavu rodjenja... bas ono gdje li sam to cuo, da tako jedan narod (a negdje i dva od tri naroda) zive u jednoj drzavi a ne smatraju je svojom...Ima Bosne_Bice Bosne wrote: ↑10/01/2023 22:54Hbga, zaboravio co'jek da samo rusi i malorusi imaju ekskluzivno pravo na to.
a jos da dodam, naravno kome se ne zivi suverenoj drzavi ukrajini, uvijek moze traktorijada u majcicu rusiju
- Čitalac
#141358 Re: Ukrajina
Prigožin je navodno u Soledaru, preuzima sve zasluge i ističe da "niko osim pripadnika Wagnera nije učestvovao u zauzimanju grada". Doduše, kaže i da se u centru i dalje vode borbe.
- 512MB
#141359 Re: Ukrajina
Navodno su UKR vojnici u Soledaru dobili ultimatum do ponoći da se predaju. Oko 400 vojnika, kažu ruje.
- drug_profi
#141360 Re: Ukrajina
Zaboravili smo aksiom: Rusi lažu.
UA izvori jesu zabrinuti ali ni blizu očajni.
UA izvori jesu zabrinuti ali ni blizu očajni.
- geralt
#141361 Re: Ukrajina
Ih koliko su Rusi Imali tih ultimatuma u Mariupolju. Ultimatum, pa finalni ultimatum, pa stvarno finalni ultimatum, pa finalni finalni ultimatum, pa najfinalniji ultimatum, pa najfinalniji ultimatum 2. I tako 3 mjeseca.
A ovi padobranci su po reputaciji jednako ludi kao Azovci. Plus sto imaju podzemnu bazu uporedivu sa Azovstalom. Plus sto za razliku od Azovaca mogu kamenom dobaciti do svojih. Plus sto su u dometu svoje artiljerije, svojih radio-veza, i svog PVO.
Ne sekiram se ja za njih.
A ovi padobranci su po reputaciji jednako ludi kao Azovci. Plus sto imaju podzemnu bazu uporedivu sa Azovstalom. Plus sto za razliku od Azovaca mogu kamenom dobaciti do svojih. Plus sto su u dometu svoje artiljerije, svojih radio-veza, i svog PVO.
Ne sekiram se ja za njih.
-
emirolini
#141362 Re: Ukrajina
Rusi i ultimatumi
Nema vise mjesta od leseva rusisticko fasistickih cetnika u Bakmutu pa sada i u Soledaru hoce da obogate sastav zemljista.
Nema vise mjesta od leseva rusisticko fasistickih cetnika u Bakmutu pa sada i u Soledaru hoce da obogate sastav zemljista.
- Čitalac
#141363 Re: Ukrajina
Neimenovani pripadnik 46. brigade za CNN kaže da u Soledaru niko ne broji mrtve i postavlja pitanje zašto ginu kad je svima jasno da će komanda danas ili sutra odustati od borbe za grad.
A Ukrainian soldier fighting in the eastern town of Soledar told CNN that the situation is “critical” and the death toll is now so high that “no one counts the dead”. The soldier is from the 46th air mobile brigade, which is leading Ukraine’s fight to hold onto Soledar in the face of a massive assault from Russian troops and Wagner mercenaries. CNN is not identifying him for security reasons.
“The situation is critical. Difficult. We are holding on to the last,” said the soldier said.
He described a dynamic battlefield where buildings change hands daily and units can’t keep track of the escalating death toll. “No one will tell you how many dead and wounded there are. Because no one knows for sure. Not a single person,” he said. “Not at the headquarters. Not anywhere. Positions are being taken and re-taken constantly. What was our house today, becomes Wagner's the next day.”
“In Soledar, no one counts the dead,” he added. The soldier said it was unclear as of Tuesday night how much of the town was held by the Russians: “No one can definitely say who moved where and who holds what, because no one knows for sure. There is a huge grey area in the city that everyone claims to control, [but] it’s just any empty hype.” The Ukrainians have lost many troops in Soledar but the ranks are being replenished as the fight for the mining town continues, he said: “The personnel of our units have been renewed by almost half, more or less. We do not even have time to memorize each other’s call signs [when new personnel arrive].”
The soldier said that he believed Ukraine’s military leaders would eventually abandon the fight for Soledar and questioned why they hadn’t done this yet. “Everyone understands that the city will be abandoned. Everyone understands this,” he said. “I just want to understand what the point [in fighting house to house] is. Why die, if we are going to leave it anyway today or tomorrow?”
-
Ima Bosne_Bice Bosne
- Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.
#141365 Re: Ukrajina
Dimu1927 wrote: ↑10/01/2023 23:46sto mi je poznata prica, trebaju eto pustiti anamo one da se pripuje putleru, jer su oni dusom u toj drugoj drzavi, ne postuju svoju drzavu rodjenja... bas ono gdje li sam to cuo, da tako jedan narod (a negdje i dva od tri naroda) zive u jednoj drzavi a ne smatraju je svojom...Ima Bosne_Bice Bosne wrote: ↑10/01/2023 22:54
Hbga, zaboravio co'jek da samo rusi i malorusi imaju ekskluzivno pravo na to.![]()
a jos da dodam, naravno kome se ne zivi suverenoj drzavi ukrajini, uvijek moze traktorijada u majcicu rusiju
Ili ti ne razumijes moj post ili ja tvoj?
-
Dimu1927
#141366 Re: Ukrajina
ti moj. to moje je odgovor na taj post na koji si i ti odgovorioIma Bosne_Bice Bosne wrote: ↑11/01/2023 08:00Dimu1927 wrote: ↑10/01/2023 23:46
sto mi je poznata prica, trebaju eto pustiti anamo one da se pripuje putleru, jer su oni dusom u toj drugoj drzavi, ne postuju svoju drzavu rodjenja... bas ono gdje li sam to cuo, da tako jedan narod (a negdje i dva od tri naroda) zive u jednoj drzavi a ne smatraju je svojom...![]()
a jos da dodam, naravno kome se ne zivi suverenoj drzavi ukrajini, uvijek moze traktorijada u majcicu rusiju![]()
Ili ti ne razumijes moj post ili ja tvoj?
-
zigzag
#141368 Re: Ukrajina
Ovdje i kod teksta koji je postavio čitalac se vidi razlika u karakterima. Neko je defetista, a neko lakše podnosi pritiske.
-
Ima Bosne_Bice Bosne
#141369 Re: Ukrajina
- agent_zero
#141370 Re: Ukrajina
Ma očito je već odavno da je komandni kadar na tom donjeckom ratištu očajan, također i neke jedinice, koje su izgleda tu došle samo da odrade smjenu i da snime po koji klip.geralt wrote: ↑10/01/2023 14:51 Posto je drug Sanski Biser prestao kaciti Cooperove postove, evo relevantnih informacija iz zadnjeg:
https://medium.com/@x_TomCooper_x/ukrai ... b9eb8a5f21
U nastavku kritikuje Butuzova (ne spominjuci ga po imenu) zbog "uljepsanog" izvjestavanja, 46. padobransku brigadu sto je u par sedmica izgubila polozaje koje je 93. mehanizovana drzala tri mjeseca, i pored pojacanja i puno bolje artiljerijske podrske, te ukrajinske komandante zbog bezidejnosti.Right now, the situation in Soledar is very, very critical. That’s dead serious.
As written already once or twice, the last few days, the ZSU positions in the town are surrounded from three sides. The counterattack south of the salt mine has failed. Yesterday in the morning, there were rumours about recovery of the village of Yakovlivka. Would have been great news but: by now, there’s no confirmation, and thus one has to conclude that either no such counterattack was launched, or that it ended unsuccessfully.
If that’s not enough, as of yesterday in the morning, the Russians have assaulted and taken most of Krasna Hora — a village in between of Soledar and Bakhmut. By the afternoon, they were claiming that the entire Ukrainian frontline in this area collapsed.
Now, sure: almost a day later, it appears Ukrainians have ‘stabilised’ the situation. To have stopped the Russians shortly before these have reached the road T0513. That the Russians do not control all of Krasna Hora, nor all of Pidhorodne. At least Ukrainian troops from multiple units are still there are doing their utmost to stop them.
BUT, the net result is that the Russians now have the fire control over that fateful T0513 road (connecting Bakhmut with Siversk), and they do have the fire control over the M03 highway (connecting Bakhmut with Slovyansk). Means: they can shot at anything travelling up ot down either of the two.
With this, the main supply line of the ZSU for its garrison of Bakhmut is cut off.
Before anybody starts panicking: this shouldn’t mean that all of Bakhmut is cut off. Because their units in Klishchiivka have held out, Ukrainians are safely holding the T0504, connecting Bakhmut with Kostyantynivka.
Thus, the supplies are still very much coming to Bakhmut. They ‘just’ take longer to reach the garrison (because the route from Slovyansk via Kramatorsk, Druzhkivka, and Kostyantynivka is longer than the direct one from Slovyansk to Bakhmut). It’s more serious in regards of evacuating casualties: they now take longer to be taken out of the Bakhmut area…
Nije dobro, nadam se da Sirski ima plan kako da spasi situaciju.
Iskreno, meni je sramotno da u ovoj fazi rata tako lako gube teritoriju i sela.
Jedino u šta se uzdam su Zalužni, Sirski i SOF brigade.
- agent_zero
-
Labirint
#141372 Re: Ukrajina
Pa druže ratuju protiv Rusije, ne tamo neke Abhazije da bi bilo sramotno gubiti teritoriju. Pogotovo ne "tako lako" kako reče jeragent_zero wrote: ↑11/01/2023 09:11Ma očito je već odavno da je komandni kadar na tom donjeckom ratištu očajan, također i neke jedinice, koje su izgleda tu došle samo da odrade smjenu i da snime po koji klip.geralt wrote: ↑10/01/2023 14:51 Posto je drug Sanski Biser prestao kaciti Cooperove postove, evo relevantnih informacija iz zadnjeg:
https://medium.com/@x_TomCooper_x/ukrai ... b9eb8a5f21
U nastavku kritikuje Butuzova (ne spominjuci ga po imenu) zbog "uljepsanog" izvjestavanja, 46. padobransku brigadu sto je u par sedmica izgubila polozaje koje je 93. mehanizovana drzala tri mjeseca, i pored pojacanja i puno bolje artiljerijske podrske, te ukrajinske komandante zbog bezidejnosti.
Nije dobro, nadam se da Sirski ima plan kako da spasi situaciju.
Iskreno, meni je sramotno da u ovoj fazi rata tako lako gube teritoriju i sela.
Jedino u šta se uzdam su Zalužni, Sirski i SOF brigade.
po svim izvorima (uključujući i fašističke) tu se za svaki metar dobro krv proljeva.
- agent_zero
#141373 Re: Ukrajina
@Grean
Znam da nisu, nego sam govorio generalno o istima.
Znam da nisu, nego sam govorio generalno o istima.
- Gandalf
- agent_zero
#141375 Re: Ukrajina
Propaganda je čudo. Doduše, dosta im je stiglo zadnjih mjeseci iz Bjelorusije.mk ultra wrote: ↑10/01/2023 22:25Znaci rusija ima jos i vojske i oruzja, pa smo daleko od one price jos iz oktobra da ni metaka nemajuHandbanana wrote: ↑10/01/2023 22:17 Steta za Bahmut toliko dugo se drzao a pada zbog gubitka Soledara.
Ako sam upratio ne moze se drzati zbog iste situacije kao i Lisicansk jer sad ce ga napadati i sa sjevera.
Nadam se ce se UKR uspjeti izvuci vecinu ljudstva jer pro-ru kanali tvrde da je "400 ljudi ostalo u Soledaru".
Isto se nadam da su rezervne linije vec spremne jer sa smrzavanjem tla ne znam dovoljno sta to znaci u praksi kad se kopaju rovovi itd.
Ali to nije bitno, jer je i Ukrajina dobijala bez prestanka.