Pošto su do sada u vlasti sa njima bili "branitelji države" (SDA i DF) i nisu ništa postigli, red je da pokušamo na drugi način, odnosno sa drugim igračima.512MB wrote: ↑07/01/2023 14:07Takoe, pošto do sad HDZ i Dodik nisu ništa kočili, a ni ubuduće neće ništa kočit, Dodik dao čistu pionirsku bez figa u dzepu...mirza_15 wrote: ↑07/01/2023 13:07 HDZ je u partnerskim odnosima sa SNSD-om. Ako isključiš SNSD isključuješ i HDZ. Oni idu u paketu. Ako razmišljaš da izbaciš SNSD iz vlasti što je u startu, samo po sebi, problematično znog 4 od 5 u klubu Srba, člana Predsjedništva i vlasti u RS, moraš razmišljati i o tome da ni HDZ neće u takvu vlast. Možda bi na državnom nivou i našao ruke za takvo nešto, formira VM i gledao 4 godine totalne blokade svega i svačega na svim nivoima što bi ostavilo dugoročne posljedice i za ubuduće.
Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
-
metal
#72176 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
-
Osmi Socrates
#72177 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ne može izabrani političar lobirati.
To je nonsense.
To je nonsense.
- 512MB
- 512MB
#72179 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Dakle Adis ne valja. Možda vam je Obrad bolji? Možda bi se Kifla malo bolje relaksirao?amko761 wrote: ↑07/01/2023 14:09Jest kad ne bi iskakao k'o iz paštete šta god otvorim prije 02.10.2022.. Doduše bio se ušutio nakon toga, klepio ušima, evo ga sad opetOsmi Socrates wrote: ↑07/01/2023 14:06 Trebate ga samo posmatrati kao njemačkog političara i sve će vam biti lakše.![]()
Čovjek nema ni BiH državljanstvo.![]()
-
velikonja
#72180 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
ispade licna, kumeeeesajber87 wrote: ↑07/01/2023 12:44
Postoji jedan nacin da saznamo da li je istinita. Pristalice sda i df do sada kritukuju zapad zasto dok ih oni kuraze ne ratuju sa dodikom a oni iz udobne hladovine krckajuci zapadne milione prikupljaju nezasluzene jeftine politicke poene. Imali su vise od decenije da smire dodika (svojom politikom ga napumpali kao i covica do maksimuma) da ga lupaju po prstima a ne da stalno kmece i moljakaju zapad da u njihovo ime ratuje sa dodikom. Ti ako ne vidis dalje od 24 sata unapred i ako ides logikom ako ne dobijem sad ovog trena sve sto zelim onda je katastrofa razvalicu sve tvoj je problem, ali on potraje nas kad visedecenijski bosnjacki vlastodrsci tako rade.
prekodrinski relaxanti
- 512MB
#72181 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa jeste secesionistima, al novi đir je da Adis sad smeta i Osmorki.
Last edited by 512MB on 07/01/2023 14:23, edited 1 time in total.
-
zbunjola71sa
#72182 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
od sda moze gora samo biti sda
- animus
#72183 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Znaci forumskom puku ne valja ni Adis. Nakon nedavno nabrojanih Semira Ogresevica Sabine Arnauta Miletića dijaspora itd da dodamo i Adisa.
Ok
Da ponovimo ko je po vama dobar. Šmit Dodik Covic Krišto Čavara Dino Forto Neka itd.
Ok
Sve više se otkrivaju karte i vidi se gdje ce ovo zavrsiti.
Znaci pravoslavna Nova godina vam je presudna.

Ok
Da ponovimo ko je po vama dobar. Šmit Dodik Covic Krišto Čavara Dino Forto Neka itd.
Ok
Sve više se otkrivaju karte i vidi se gdje ce ovo zavrsiti.
Znaci pravoslavna Nova godina vam je presudna.
-
PM72
#72184 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Znaš onaj vic kad je Mujo branio Sulju pa hudnik svaki put fasuje...na kraju mu Suljo kaže - ne brani me više Mujo matereti...
- 512MB
#72185 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pitam te šta ti je alternativa?
-
metal
#72186 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Da bismo mogli ocijeniti kakva je Osmorka treba joj dati četiri godine da obnaša vlast. Tek nakon toga možemo reći da li je bolja ili gora, da li je izdala ili nije.
Ovako napamet pričati o terminima "tri puta gora" je samo lupetanje uprazno i agitiranje za SDF.
-
PM72
#72187 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Alternativa?
Da Adis lobira u Bundestagu da svi koji imaju pasoš BiH dobiju njemačke papire.I mirna Bosna.Ja nit ću mahat zastavama niti ću obući uniformu.
Da Adis lobira u Bundestagu da svi koji imaju pasoš BiH dobiju njemačke papire.I mirna Bosna.Ja nit ću mahat zastavama niti ću obući uniformu.
- 512MB
#72188 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Šta imaš čekat, dadoše Dodiku i Čoviću sve poluge vlasti. Jel misliš da će odjednom njih dvojica jačat BiH? Čim vas hrane u NiP-u?
-
amko761
#72189 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nema problema, lako ću se ja pridružiti narativu. Valja, super nam je valjao protiv onih anamo, sam Allah nam ga poslao. I red smajlija naravno,
No problem for me
-
saale
#72190 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ne postoji nikakva Osmorka, prestanite vise lagat sami sebe! Postoji Kifla, Nerko, i Forto,
oni su se pitali za sve i o svemu odlucivali!
-
palermo
-
A_A_AKCIJA
#72192 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Moje je mišljenje, a ne dijele ga svi u NiP, da je Efendić trgovac koji sve vrijeme sjedi na dvije stolice.Grean wrote: ↑07/01/2023 12:41Ja Efendica nisam shvatio tako pojednostavljeno.mirza_15 wrote: ↑07/01/2023 12:27
Jesi li ti stvarno naivan ili samo glumiš da si naivan? Evo opozicija iz RS. Automatski nema HDZ-a. Hajde, može i bez njih. DN, te dvije stranke 8 od 15. Član Predsjedništva iz SNSD-a. Vlast u RS-u SNSD. Vlast u nekim kantonima HDZ. Vlast na nivou federacije vjerovatno ne bila uspostavljena. Šta ako bi se HDZ povukao i iz tehničke Vlade FBiH? Tako nekih ministara već odavno nema....
Tebi je ovo ok scenarij jer misliš da bi opozicija iz RS bila relaksiranija? Oni bi bili za povlačenje zakona o nepokretnoj imovini? Na stranu to što nemaju kapacitet za to. Znači Semir pred Dodika postavlja uslov koji zna da neće ispuniti i prijeti opozicijom koja isto to neće ispuniti sa nula poslanika na državnom nivou. Nenadjebivo. Ustvari samo elagantna izlazna strategija u zonu komfora.
Prva poruka je da se pozurilo sa pristajanjem na neke uslove s obzirom da je Dodiku vise stalo da se to formira nego sto to hoce priznati.
Drugo, problematicno je u tvom postu da pristajes da HDZ odlucuje hoce li ili nece na drzavnom nivou sa nekim. Recimo hipoteticki da opozicija ima iste sanse i probosanska strana preferira opoziciju ti bi prvo slusao zahtjeve HDZ-a iako tvoje stranke imaju 52% zastupnika na drzavnom nivou. To je problem na koji mnogi pokusavaju ukazati, da smo dosli u situaciju iz nekog razloga da prihvatamo sve sta nam se servira sa druge dvije, slabije strane.
Trece, ako je trojka krila od njih sta su dogovarali onda je prilicno normalno da iz odgovornosti prema svojim biracima ne pristaju da budu puki dizaci ruku. Ne kazem da je bilo tako, samo ako je bilo ko sto ova dvojica kazu, da je sve dogovarano mimo njih.
Priča o odlukama bez njih, je lako dokaziva laž, jer su svim sastancima prisustvovali mnogi članovi koalicije.
Da bi sjedio na dvije stolice, objema stranama mora ponuditi nešto, da bi ostao u igri.
Trenutno za SDA obavlja posao izbacivanja Dine Konakovića iz kombinacija za bilo koju funkciju. SDA pokušava da ograniči štetu i ako su već izgubili, neka na pozicijama budu sivi likovi koji neće napraviti posao. Konaković im je noćna mora.
Efendić radi bukvalno istu stvar, kao Komšić kada je koaliciju uslovio da Dino ne smije biti premijer KS, a onda poslije razvalio koaliciju i otišao sa SDA.
Efendićeva uloga je identična, samo za ostale nivoe.
Dodatan motiv za Efendića je lične prirode, jer on sebe vidi kao lidera, a tu mu smeta Konaković. Imaju istu bazu potencijalnih glasača.
Kada se pravio deal za Federaciju, Efendić je svoje učešće uslovio time da Konaković ne može biti premijer. Preko toga se prešlo, jer se gledala veća slika i korist za koaliciju.
Sada je isto problematizirao kod Senada, hinjskim poturanjem Sabine kao najboljeg kandidata za MVP.
Mislim da će njih dvojica sabotirati sve procese, dok se sve, kofol, samo od sebe ne raspadne. Ako i ne raspadne, misli da će time dobiti više pozicija od Osmorke. U slučaju raspada, ide sa SDA, jer "nema drugog izbora, patriotizam, treba voditi državu kad drugi ne znaju..." šuplja.
Dobra stvar je da se sve naslućivalo i da sebi mogu nanijeti ogromnu štetu.
NES može ostati bez USK, jer gore ne smiju sa SDA, a NiP ima ključnu riječ.
U Sarajevu će mu više od pola kluba napustiti Skupštinu jer neće sa SDA spram mrtve glave.
U Novom Gradu je tražio podršku za sljedeći mandat i to može sanjati, kao i saradnju sa većinom u Vijeću.
Priča o vlasti bez HDZ i SNSD je naučna fantastika za nepismene. Apsolutno nemoguće i jako štetno za državu. Imali bi VM koje bi samo sjedilo a svi zakoni bi bili oboreni u DN.
Jedinu korist bi imala SDA koja bi ostala u tehničkom mandatu u Federaciji, jer bi HDZ blokirao izbor Vlade.
Que bono? Ko ima koristi od frtutme?
Samo SDA. I to je odgovor na sve.
-
mirza_15
#72193 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Dobra vam taktika. Izmisliš da se nešto dalo pa zagalamiš kako se dalo sve. A oni neće dobiti ništa više nego što imaju. Poenta je da će se umjesto udaranja po prstima i igranja patriJotskih igara pokušati riješiti ono oko čega se može dogovoriti. Čović je, konkretno, blokirao apsolutno sve, čak i stvari koje i njwgovim glasačima idu u korist jer ga je Bake pravio budalom. Potpiše, pa izradi. Dogovori pa kaže, nisam tako mislio. Apsolutno sam ubjeđen da se sa H komponentom može naći zajednički jezik i pokrenuti FBiH ako nije jedini cilj glumiti velike patriJote kako bi se dobili sljedeći izbori. Onda kuhaš i na ispraznoj retorici, gdje svako stoji na svojoj barikadi dobijaš izbore. Prolazi to kod glasača koji ne vide da od toga ništa nemaju.
Šta je to konkretno dato Dodiku i Čoviću?
-
palermo
#72194 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ovdje se more I more postova napisalo o tome kako SDA nije znala lobirati, kako je debela krmaca Bisera samo isla po hurme, kako se.moramo okrenuti zapadu I sta sve ne. I onda dode njemqcki politicar I povede sa sobom jos njemackih politicara ( njemacka je zapad, je li ?) I kaze koju rijec za ovu zemlju I na njega stotinu svakakvih. Vaki je naki je.Osmi Socrates wrote: ↑07/01/2023 13:59 Tehnički, on ne lobira.
On je njemački političar u njemačkom parlamentu.
Je ne znam jedino da Dino napravi kakav vodic za sta se smije a za sta ne smije zalagati I to podijeli u Bundestagu, mozda I u donjem domu britanskog parlamenta, a moze I u Kongresu USA, pa da se ljudi ne blamiraju. Kao sto se Adis izblamira.
- animus
#72195 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Slušajući Semira sinoć skontam da imamo skoro identične poglede na sve. Prvi put da mi je necija politika toliko bliska.
Od sada sam njihov bot

Od sada sam njihov bot
- JohnnyS
#72196 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Znam, i slušali smo kmečanje hadezeovaca još od prvog izbora Komšića. Da netko prepravi par riječi i prekrije imena forumaša ne bih razlikovao silne forumaše "koji nisu za SDA, ali gle što nam ovi rade, IZDAJA" od perjanica mladeži HDZa u komentarima ispod vijesti na hercegovina.info ili bljeska
-
Osmi Socrates
#72197 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ja nemam ništa protiv Adisa, da ne bude zabune.
Teško da ga se može zvati i dijasporom. Čovjek sjedi u njemačkom parlamentu, i prvi prioritet bi mu trebao biti interes Njemačke. On smatra da je pritisak na Dodika u interesu njemačke države, Evropske Unije, itd. i tako treba posmatrati stvari.
Teško da ga se može zvati i dijasporom. Čovjek sjedi u njemačkom parlamentu, i prvi prioritet bi mu trebao biti interes Njemačke. On smatra da je pritisak na Dodika u interesu njemačke države, Evropske Unije, itd. i tako treba posmatrati stvari.
-
palermo
#72198 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Sto bi se reklo imas protiv toga da se petlja u zbivanja u Bosni I Hercegovini ? Jesam dobro razumio ?Osmi Socrates wrote: ↑07/01/2023 14:50 Ja nemam ništa protiv Adisa, da ne bude zabune.
-
palermo
#72199 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Sve ok, mladez k'o mladez. Al bez koje se stranke ne.moze ni pomisliti da se formira vlast?JohnnyS wrote: ↑07/01/2023 14:46Znam, i slušali smo kmečanje hadezeovaca još od prvog izbora Komšića. Da netko prepravi par riječi i prekrije imena forumaša ne bih razlikovao silne forumaše "koji nisu za SDA, ali gle što nam ovi rade, IZDAJA" od perjanica mladeži HDZa u komentarima ispod vijesti na hercegovina.info ili bljeska
- JohnnyS
#72200 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Sudeći po ovom forumu, bez SDApalermo wrote: ↑07/01/2023 14:58Sve ok, mladez k'o mladez. Al bez koje se stranke ne.moze ni pomisliti da se formira vlast?JohnnyS wrote: ↑07/01/2023 14:46
Znam, i slušali smo kmečanje hadezeovaca još od prvog izbora Komšića. Da netko prepravi par riječi i prekrije imena forumaša ne bih razlikovao silne forumaše "koji nisu za SDA, ali gle što nam ovi rade, IZDAJA" od perjanica mladeži HDZa u komentarima ispod vijesti na hercegovina.info ili bljeska