Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
sajber87

#71476 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by sajber87 »

Novak20 wrote: 05/01/2023 10:31
sajber87 wrote: 05/01/2023 10:20 Moze li neko od dezurnih podrzavaoca sda i df da ponudi kako vidi rjesenje situacije , ali neka ne klece pred zapadom da obuzda dodika. Znaci neka zaborave zapad kojeg pljuju iz dubine duse i neka ponude neko rjesenje, bas me zanima kako oni to vide.
Neće ti nikada reći ali kopiraju Erdogana i Putina.

Da nema Hrvata davno bi BiH bila pola "građanska Rusija", a pola "građanska Turska" i to u dobrim odnosima. :D
Ajde da probam ponovo glupo mi je da toliki znalci i vizionari izbjegavaju odgovor na najjednostavnije pitanje :)
Moze li neko od dezurnih podrzavaoca sda i df da ponudi kako vidi rjesenje situacije , ali neka ne klece pred zapadom da obuzda dodika. Znaci neka zaborave zapad kojeg pljuju iz dubine duse i neka ponude neko rjesenje, bas me zanima kako oni to vide.
laik1981

#71477 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by laik1981 »

Nema rjesenja dok se pravosudje ne reformise i dok ne pocne raditi svoj posao.. Ta reforma ni teoretski nije moguca bez zapada, prvenstveno amerike..
512MB

#71478 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by 512MB »

sajber87 wrote: 05/01/2023 10:43 Ajde da probam ponovo glupo mi je da toliki znalci i vizionari izbjegavaju odgovor na najjednostavnije pitanje :)
Moze li neko od dezurnih podrzavaoca sda i df da ponudi kako vidi rjesenje situacije , ali neka ne klece pred zapadom da obuzda dodika. Znaci neka zaborave zapad kojeg pljuju iz dubine duse i neka ponude neko rjesenje, bas me zanima kako oni to vide.
Rješenje je zakinut Dodika i Čovića gdje god se to može, i neka oni blokiraju, nek se Šmit sa njima bode.

Zašto je Kifli i Nerki važnije da Bošnje ispadnu kočničari umjesto Dodila i Čovića? Gdje je tu vizija?
Grean

#71479 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Grean »

sajber87 wrote: 05/01/2023 10:43
Novak20 wrote: 05/01/2023 10:31

Neće ti nikada reći ali kopiraju Erdogana i Putina.

Da nema Hrvata davno bi BiH bila pola "građanska Rusija", a pola "građanska Turska" i to u dobrim odnosima. :D
Ajde da probam ponovo glupo mi je da toliki znalci i vizionari izbjegavaju odgovor na najjednostavnije pitanje :)
Mogu odgovoriti iako nisam SDA. Pitanje je besmisleno, zato niko ne odgovara. Jesi cuo za Dejtonski i instituciju VP jer su nam ostavili nefunkcionalnu drzavu nametanjem Dejtona?

Sa druge strane imas primjere gdje to nikad nije proslo, dakle dupli arsini, Kipar, Hrvatska, Makedonija, Crna Gora, sad Ukrajina, ni jedna od baltickih zemalja sa 30% ruske polulacije, Estonija, Latvija, Litvanija a evo nece ni Kosovo sve su prilike.

Da jos dodam mozda najvaznije, krnji Kipar je primljen u EU nakon sto je odbio svoj Dejton koji je predlozio Kofi Anan, tadasnji sekretar UN-a- Kome poslije ove informacije nije sve jasno e onda ne znam kad ce biti i sta treba da naprave da bude.
Last edited by Grean on 05/01/2023 10:53, edited 1 time in total.
Novak20

#71480 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Novak20 »

Vaya wrote: 05/01/2023 10:29
Novak20 wrote: 05/01/2023 10:06

Ništa pajdo Schmidt nije dao Hrvatima što nisu imali, ništa ni Osmorka neće dati Hrvatima. Mogu samo olabaviti pritisak na Hrvate ne bi li svi zajedno izbauljali iz ove situacije koja nije dobra ni za koga u BiH.

To što se politika MZ prema BiH mijenja i što je bošnjačka politika predvođena SDA ispucala svoje kredite, nije do mene. Treba pitati Bakira što mu je bilo u glavi kada se javno hvalio da je za.ebao Čovića i MZ Mostarskim sporazumom.
Takoe, sada ce te imati Osmorku koja bjanko potpisuje sve, sve sto S i H komponenta traze, samo da ih taj dvojac prihvati umjesto SDA.

Ovo si definitivno upravu, niko nije kriv Bosnjacima kriv sto su generalno glupi k'o kurac i nesposobni. Dok se balije glodju ko ce biti preddjednik NO ViK-a, te je li Kifla ili Sebija falsifikovala diplomu, vi na trosite pare i lobirate na pravim mjestima po svijetu da se legalizuje i institucionalizira UZP koji je uspostavljen na Macekovim principima i s moje strane imate duboki respect za to...

Ali opet ste na kraju dana samo UZP-ovci koji radi kontra mog naroda i moje drzave...tako da pozicije se ne mijenjaju...
Nije ova država tvoja niti tvog naroda ništa više nego država svih naroda u Ostalih koji su u njoj. Probaj to shvatiti pa će ti biti lakše.

Za UZP što god on značio su odgovarali konkretni ljudi, a što je netko tebi osobno na kraju dana zaboli me. Ima demokracija i pravo na mišljenje, a ima i zakon da sudi tko je UZP i tko nije.

Osmorka neće potpisivati ništa bjanko i ništa što joj nije u interesu tako da se ne sekiraš oko toga. Raditi će kao što su rekli na rješavanju problema koje je moguće relativno lako riješiti bez svađe u pokušaju spašavanja onoga što se spasiti da.

Bitno je da ima netko u bošnjačkom korpusu tko će ga politički vući na Zapad umjesto na Istok.
512MB

#71481 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by 512MB »

Novak20 wrote: 05/01/2023 10:51 Bitno je da ima netko u bošnjačkom korpusu tko će ga politički vući na Zapad umjesto na Istok.
Eto Čović i Dodik vuku na zapad, ne na istok.

Kako vam ne dosadi ova Putinova mantra?
sajber87

#71482 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by sajber87 »

512MB wrote: 05/01/2023 10:49
sajber87 wrote: 05/01/2023 10:43 Ajde da probam ponovo glupo mi je da toliki znalci i vizionari izbjegavaju odgovor na najjednostavnije pitanje :)
Rješenje je zakinut Dodika i Čovića gdje god se to može, i neka oni blokiraju, nek se Šmit sa njima bode.

Zašto je Kifli i Nerki važnije da Bošnje ispadnu kočničari umjesto Dodila i Čovića? Gdje je tu vizija?
Pa to te pitam kako zakinut reci samo zakinut ne znaci nista ako ne kazes na koji nacin
skafiskafsnjak

#71483 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by skafiskafsnjak »

Novak20 wrote: 05/01/2023 10:26
skafiskafsnjak wrote: 05/01/2023 10:19

Smradovi separatisticki. Volio bih cuti njegovo misljenje kada Covic otvoreno krene na treci entitet.
Džaba vam spinovi.

Hrvati neće tražiti treći entitet. Niti smiju niti za to imaju razloga.
Spin? Ne znam sta ja spinujem .... covjek jasno rekao, a ti palamudis nesto da spinujemo.

Jel ovo mozda nije mislio? Pogresno smo razumili? Prosvijetli nas !!!

tramvajtrojka

#71484 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by tramvajtrojka »

512MB wrote: 05/01/2023 10:54
Novak20 wrote: 05/01/2023 10:51 Bitno je da ima netko u bošnjačkom korpusu tko će ga politički vući na Zapad umjesto na Istok.

sta je mantra da nas SDA odvlaci od zapada napadajuci zapadne ambasadore i provlači to kao borbom protiv krsta dok istovremeno uzdize istočnjačke diktature i zločinačke politike kao iransku :run:
noviforumas

#71485 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by noviforumas »

skafiskafsnjak wrote: 05/01/2023 10:55

Džaba vam spinovi.

Spin? Ne znam sta ja spinujem .... covjek jasno rekao, a ti palamudis nesto da spinujemo.

Ti si pogresno razumio. Je li bolje imati kontrolu nad 51% drzave (trenutna situacija) ili nad samo njenim jugom (treci entitet)? Treci je nekad bio zelja, sad nemaju potrebe da prave taj korak unazad. Dobro ti Novak objasnjava. Hrvati u ovakvoj konstelaciji snaga nikakve potrebe ni zelje za trecim nemaju.
noviforumas

#71486 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by noviforumas »

...
Last edited by noviforumas on 05/01/2023 11:00, edited 1 time in total.
noviforumas

#71487 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by noviforumas »

noviforumas wrote: 05/01/2023 10:59
512MB wrote: 05/01/2023 10:54

Ali sto vise Dodik i Covic vuku na istok, to ih zapad snaznije podrzava. Interesantno, zar ne :)
512MB

#71488 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by 512MB »

sajber87 wrote: 05/01/2023 10:55
512MB wrote: 05/01/2023 10:49

Pa to te pitam kako zakinut reci samo zakinut ne znaci nista ako ne kazes na koji nacin
Izbaciti ih iz vlasti gdje je god moguće, a mpguće ke, i njima prepustiti blokade.
sajber87

#71489 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by sajber87 »

Grean wrote: 05/01/2023 10:49
sajber87 wrote: 05/01/2023 10:43

Mogu odgovoriti iako nisam SDA. Pitanje je besmisleno, zato niko ne odgovara. Jesi cuo za Dejtonski i instituciju VP jer su nam ostavili nefunkcionalnu drzavu nametanjem Dejtona?

Sa druge strane imas primjere gdje to nikad nije proslo, dakle dupli arsini, Kipar, Hrvatska, Makedonija, Crna Gora, sad Ukrajina, ni jedna od baltickih zemalja sa 30% ruske polulacije, Estonija, Latvija, Litvanija a evo nece ni Kosovo sve su prilike.

Da jos dodam mozda najvaznije, krnji Kipar je primljen u EU nakon sto je odbio svoj Dejton koji je predlozio Kofi Anan, tadasnji sekretar UN-a- Kome poslije ove informacije nije sve jasno e onda ne znam kad ce biti i sta treba da naprave da bude.
Aaaa znaci ipak zapad treba da igra po sda df notama i da ameri englezi eu slusaju bespogovorno sta im sda df narede inace ce ih ovi proglasiti aparthejdistima ruskim saveznicuma kvazidemokratama itd :lol: . Ako vec hocete pomoc zapada onda slusajte sra vam govore jedno govno smo pojeli aprilskim paketom kad smo ga odbili, a sad nas sda df guraju da pojedemo i drugo zbog svog licnog interesa. Politika nije daj sve odmah a ako nije po mom sad onda neka propadne planeta razjebati sve. Slusaj one od kojih zavisis cijem drustvu tezis ko te finansira i ciji se interesi poklapaju u ovom istorijskom trenutku. Igra je pocela kraj ce biti i bez covica i bez dodika ali ne po notama sda df
Vaya

#71490 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Vaya »

Novak20 wrote: 05/01/2023 10:51
Vaya wrote: 05/01/2023 10:29

Takoe, sada ce te imati Osmorku koja bjanko potpisuje sve, sve sto S i H komponenta traze, samo da ih taj dvojac prihvati umjesto SDA.

Ovo si definitivno upravu, niko nije kriv Bosnjacima kriv sto su generalno glupi k'o kurac i nesposobni. Dok se balije glodju ko ce biti preddjednik NO ViK-a, te je li Kifla ili Sebija falsifikovala diplomu, vi na trosite pare i lobirate na pravim mjestima po svijetu da se legalizuje i institucionalizira UZP koji je uspostavljen na Macekovim principima i s moje strane imate duboki respect za to...

Ali opet ste na kraju dana samo UZP-ovci koji radi kontra mog naroda i moje drzave...tako da pozicije se ne mijenjaju...
Nije ova država tvoja niti tvog naroda ništa više nego država svih naroda u Ostalih koji su u njoj. Probaj to shvatiti pa će ti biti lakše.

Za UZP što god on značio su odgovarali konkretni ljudi, a što je netko tebi osobno na kraju dana zaboli me. Ima demokracija i pravo na mišljenje, a ima i zakon da sudi tko je UZP i tko nije.

Osmorka neće potpisivati ništa bjanko i ništa što joj nije u interesu tako da se ne sekiraš oko toga. Raditi će kao što su rekli na rješavanju problema koje je moguće relativno lako riješiti bez svađe u pokušaju spašavanja onoga što se spasiti da.

Bitno je da ima netko u bošnjačkom korpusu tko će ga politički vući na Zapad umjesto na Istok.
:lol:
Gledaj Latina sto se zabrinuo k'o Ivo Komsic, da mu susjedi Bosnjaci ne zastrane i ne odu na autokratski istok... :lol:
sajber87

#71491 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by sajber87 »

512MB wrote: 05/01/2023 11:01
sajber87 wrote: 05/01/2023 10:55

Izbaciti ih iz vlasti gdje je god moguće, a mpguće ke, i njima prepustiti blokade.
U drzavi nije moguce dodika jer ima 4 u domu naroda nazalost, a hdz ima preko 70% hrvatskih glasova u federaciji. Trebali su sda i df o yome razmisljati kad su dodiku davali cetvrtog u domu naroda
Vaya

#71492 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Vaya »

sajber87 wrote: 05/01/2023 11:04
512MB wrote: 05/01/2023 11:01
U drzavi nije moguce dodika jer ima 4 u domu naroda nazalost, a hdz ima preko 70% hrvatskih glasova u federaciji. Trebali su sda i df o yome razmisljati kad su dodiku davali cetvrtog u domu naroda
Za koji saziv DN govoris? Prosli ili ovaj sad? :roll:

Pa sto niste naucili nesto iz SDA gresaka i isporucili neku drugu politiku na koju se pozivate, a vi pored 4 delegata ce te im dati i ministra u VM Bosnjaka...
sakib_jebivjetric

#71493 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by sakib_jebivjetric »

skafiskafsnjak wrote: 05/01/2023 10:19

Smradovi separatisticki. Volio bih cuti njegovo misljenje kada Covic otvoreno krene na treci entitet.
Džaba vam spinovi.

Zašto bi ti (vama) neko vjerovao nakon odluke Visokog Predstavnika, izjava Karamatića, Plenkovića, Čovića, Milanovića...
Lakat Jebić

#71494 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Lakat Jebić »

mirza_15 wrote: 04/01/2023 23:58
Lakat Jebić wrote: 04/01/2023 21:42

zna se već šta će bit. ad hoc rješenje, inače će se HDZ naljutit.

može potpis samo jednog potpredsjednika, ali samo ovaj put. 2026. opet trebaju oba.

u prevodu, dom narod služi samo za zaštitu hrvatskih interesa. bošnjački interesi se ne pikaju.

i neko od bošnjaka ne samo da će na to pristat, nego navija za to.
Trebaju ista pravila za sve jer nam je takav sistem, ali ako može mala digresija na tu temu, a da se ne zaboravi ova prva rečenica koju sam napisao:

Realno, koji će q zaštita Bošnjacima u FBiH kroz DN? U predstavničkom domu je to apsolutna dominacija i taj DN, kada su Bošnjaci u FBiH u pitanju nema svrhu osim da se ovako, kupovinom delegata po kantonima, nastoji blokirati i ucjenjivati kako bi se došlo do vlasti kroz kontrolni paket u klubu Bošnjaka. Je li iko ikada čuo nešto o klubu Srba u VN RS-a? Od koga bi klub Srba u VN štitio Srbe u RS-u? Ni do ovih izbora taj klub Bošnjaka praktično nije služio ničemu jer Bošnjaci, a dodao bih u sklopu pro BiH bloka i Srbe i ostale, imaju apsolutnu, dominantnu, brutalnu većinu u predstavničkom domu. U prevodu, što prođe klub Bošnjaka do sada je prolazilo i predstavnički dom. Ako ne prolazi onda je to zbog političkog sukoba unutar tog korpusa, a ne zato što im neka druga skupina to nameće. Dakle, neće Bošnjaci u ovom slučaju iskoristiti klub kako ne bi bili preglasani jer je to nemoguće u FBiH, nego da bi jedna politička grupacija koja je izgubila izbore zadržala poluge koje pripadaju Bošnjacima (ne samo Bošnjacima, ali neda mi se detaljnije razlagati trenutno. Mislim da je jasno na šta mislim), na uštrb druge političke grupacija koja ima koalicioni kapacitet. Taj DN je više kao zaštita manjinskih grupa i realno bi bilo ograničiti mu ovlasti. Može to biti i širok, ali ipak ograničen spektar ovlasti. Ali opet se vraćam na prvu rečenicu da neko ne shvati da zagovaram neka nesistemska rješenja.
Pa ja to. To sam i ja rekao. Postoje bosnjaci koji se slazu sa christianom schmidtom da dom narodaaaa, treba bit dom hrvatskog naroda.
sajber87

#71495 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by sajber87 »

Za koga je glasao ramiz salkic i ljudi iz sdp a za dom naroda mozemo nagadjati neko kaze za jedne neko za druge ali u jedno smo sigurni komsicev df i hurtic iz zelenih nisu glasali za pdp jer su to priznali i tako direktno utucali da dodik ima 4. Izdaja drzave od strane df a direktna samo su nastavili ono sto je uradio sda prije 4 godine
Novak20

#71496 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Novak20 »

Džaba vam spinovi.

Izjava stara koliko ?? 10 - 12 godina ? Danas bitna koliko i ona da nas Alija ostavlja u amanet Erdoganu.

Kada razmišljaš kao političar, stavljaš se u kontekst vremena i aktualnih događaja. Prije te izjave, Komšić je drugi puta postao hrvatski član Predsjedništva, SDP je sklopio koaliciju sa SDA, formirao vlast sa minornim crnokošuljašima iz HSP u pokušaju izbacivanja iz svake federalne vlasti HDZ i SNSD na državnom nivou. Ovo je bila prazna prijetnja SDP i SDA povodom uskračivanja političkog monopola i ništa više.

Čović koji je 5-6 godina prije glasao za Travanjski paket je malo lajao uprazno negdje vani i od tada pa do danas nisam niti čuo niti pročitao da netko iz hrvatske politike pominje treći entitet. Danas kada je RH ispunila svoje ciljeve, a Plenković mentor Čoviću, nema šanse za trećim jer se radi na drugim, racionalnijim stvarima.
Vaya

#71497 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Vaya »

sajber87 wrote: 05/01/2023 11:14 Za koga je glasao ramiz salkic i ljudi iz sdp a za dom naroda mozemo nagadjati neko kaze za jedne neko za druge ali u jedno smo sigurn :lol: i komsicev df i hurtic iz zelenih nisu glasali za pdp jer su to priznali i tako direktno utucali da dodik ima 4. Izdaja drzave od strane df a direktna samo su nastavili ono sto je uradio sda prije 4 godine
:lol:
Tako je, Salkic je isporucio 4 delegata u DN...

Nego sta kazu komsije sto su na budzetu, sto su napustili SDA, a prelaze u stranke Osmorke, gori li pod nogama? Hoce li povuci jos koju budzetsku porodicu sa sobom?
sakib_jebivjetric

#71498 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by sakib_jebivjetric »

sajber87 wrote: 05/01/2023 11:14 Za koga je glasao ramiz salkic i ljudi iz sdp a za dom naroda mozemo nagadjati neko kaze za jedne neko za druge ali u jedno smo sigurni komsicev df i hurtic iz zelenih nisu glasali za pdp jer su to priznali i tako direktno utucali da dodik ima 4. Izdaja drzave od strane df a direktna samo su nastavili ono sto je uradio sda prije 4 godine
Kad je bilo glasanje, čvrsto mislim da je Dodik nekome svom rekao da pogrešno popuni listić, da se proglasi nevažećim. On dobio 4. čovjeka u Domu Naroda, a bacio kost opoziciji da se glođe. Dvije muhe jednim udarcem
Vaya

#71499 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Vaya »

Novak20 wrote: 05/01/2023 11:19

Izjava stara koliko ?? 10 - 12 godina ? Danas bitna koliko i ona da nas Alija ostavlja u amanet Erdoganu.

Kada razmišljaš kao političar, stavljaš se u kontekst vremena i aktualnih događaja. Prije te izjave, Komšić je drugi puta postao hrvatski član Predsjedništva, SDP je sklopio koaliciju sa SDA, formirao vlast sa minornim crnokošuljašima iz HSP u pokušaju izbacivanja iz svake federalne vlasti HDZ i SNSD na državnom nivou. Ovo je bila prazna prijetnja SDP i SDA povodom uskračivanja političkog monopola i ništa više.

Čović koji je 5-6 godina prije glasao za Travanjski paket je malo lajao uprazno negdje vani i od tada pa do danas nisam niti čuo niti pročitao da netko iz hrvatske politike pominje treći entitet. Danas kada je RH ispunila svoje ciljeve, a Plenković mentor Čoviću, nema šanse za trećim jer se radi na drugim, racionalnijim stvarima.
Jao, ko vas ne zna i ko sa vama nije sta radio - na ranu bi vas privio... :lol:

Jednom im se desi da se prelete i da ne budu mudri, te da javno kazu sta im se krije u glavi i u srcu... :lol: i naravno opet se zato nadje opravdanje... :lol:

Ko je Anti Jelavicu izabrao vlast 2001 kada je uveo samoupravu, onda kada mu je Covic bio desna rika u tome? :lol:
Last edited by Vaya on 05/01/2023 11:27, edited 1 time in total.
trasport

#71500 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by trasport »

Vaya wrote: 05/01/2023 10:35

Džaba vam spinovi.

Bravo... :lol:
Koji ce im vrag entitet kada im je Schmidt osigurao vlast kroz domove naroda do sudnjeg dana...

Jeste namazani svaka vam cast na tome... :lol:

Slijedeci potez HDZ ce biti, posto mi zelimo da pokazemo da smo siroke ruke i spremni na kompromis, mi pristajemo na to da se clanovi predsjrdnistva biraju iz parlamenta, a ciju ce hrvatsku kvotu da kontrolisemo u oba doma poslije zadnjih Schmidtovih izmjena IZ... :lol:

Bosnje su za vas posljednji amateri... :lol:
Pa ko treba da kontroliše hrvatsku kvotu, osim onih stranaka koje imaju većinsku potporu hrvatskog glasačkog tijela?
Locked