Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
Vaya

#71326 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Vaya »

animus wrote: 04/01/2023 19:51 Koliko su glupi ovi iz osmorke najbolje se vidi kada nisu tražili ništa od HDZ-a da Denis predloži Borjanu za mandatara.

Trenutni saziv VM je upražnjen dvojicom ministara iz RS. Jedan dao ostavku, drugi u zatvoru. Dodiku ne odgovara odugovlačenje u formiranju vlasti jer tamo nema nikoga osim Tegeltije. Plus mu gori pod nogama jer nema para da finansira funkcionisanje RS. Znaci idealan da ga ucijeniš za formiranje vlasti.
Sta osmorka uradi iz takve situacije. Pristaje na uvrede, omalovažava državnu imovinu, pristaje na Bošnjaka ministra iz SNSD-a.
Teški su na pregovorima kaže Dino :lol: :lol: :lol:
Stigli novi pregovaraci...
Samo relax...

Eno sutra ce otici da pricaju sa Dodikom i da vide u cemu je problem... :lol:
Da relaksiraju malo stvari uoci genocidne parade i premijere Malagurskovog filma... :lol:
noviforumas

#71327 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by noviforumas »

Vaya wrote: 04/01/2023 19:46 https://politicki.ba/vijesti/scmidtu-sp ... pisa/28175

Pa jebali majku, stvarno smo ona neka africka kolonija iz 19 vijeka... cuj donijet ce jednokratnu odluku, da samo sada vrijedi da treba 2 glasa od kolegija predsjednika i 2 potpredsjednika... :lol:

A od slijedecih izbora vrijedi opet isto da se ne bi napravila mogucnost da se izbaci HDZ...

Mater li ti nacisticku...
Ruku na srce, znalo se vec duze vrijeme da ne gine jedna ovakva odluka, ipak se HDZ mora nekako ugraditi u ustav. Ali kladim se da on u sebi psuje HR pravnike sto su mu s brda s dola sastavili izborni zakon, pa mora ovako da ogoljava namjere. I sve to dok Dodiku pise otvorena pisma, a ovaj ga javno ponizava :lol:
Vaya

#71328 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Vaya »

noviforumas wrote: 04/01/2023 19:55
Vaya wrote: 04/01/2023 19:46 https://politicki.ba/vijesti/scmidtu-sp ... pisa/28175

Pa jebali majku, stvarno smo ona neka africka kolonija iz 19 vijeka... cuj donijet ce jednokratnu odluku, da samo sada vrijedi da treba 2 glasa od kolegija predsjednika i 2 potpredsjednika... :lol:

A od slijedecih izbora vrijedi opet isto da se ne bi napravila mogucnost da se izbaci HDZ...

Ruku na srce, znalo se vec duze vrijeme da ne gine jedna ovakva odluka, ipak se HDZ mora nekako ugraditi u ustav. Ali kladim se da on u sebi psuje HR pravnike sto su mu s brda s dola sastavili izborni zakon, pa mora ovako da ogoljava namjere. I sve to dok Dodiku pise otvorena pisma, a ovaj ga javno ponizava :lol:
Ali pazi jebote...ako je ovo sve ovako...kao posljedna kolonija, koji ce nam kurac izbori? Nek sjednu u OHR sa Covicem i Plenkijem i nek napisu ko ce uci u vlast, ne trebaju izbori uopce... :roll:
Spit_fire

#71329 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Spit_fire »

Vaya wrote: 04/01/2023 19:54
animus wrote: 04/01/2023 19:51 Koliko su glupi ovi iz osmorke najbolje se vidi kada nisu tražili ništa od HDZ-a da Denis predloži Borjanu za mandatara.

Trenutni saziv VM je upražnjen dvojicom ministara iz RS. Jedan dao ostavku, drugi u zatvoru. Dodiku ne odgovara odugovlačenje u formiranju vlasti jer tamo nema nikoga osim Tegeltije. Plus mu gori pod nogama jer nema para da finansira funkcionisanje RS. Znaci idealan da ga ucijeniš za formiranje vlasti.
Sta osmorka uradi iz takve situacije. Pristaje na uvrede, omalovažava državnu imovinu, pristaje na Bošnjaka ministra iz SNSD-a.
Teški su na pregovorima kaže Dino :lol: :lol: :lol:
Stigli novi pregovaraci...
Samo relax...

Eno sutra ce otici da pricaju sa Dodikom i da vide u cemu je problem... :lol:
Da relaksiraju malo stvari uoci genocidne parade i premijere Malagurskovog filma... :lol:
Kaze Niksic "obavit razgovor" sa SNSD i HDZ..bolje reci da ode po instrukcije...
noviforumas

#71330 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by noviforumas »

Vaya wrote: 04/01/2023 19:58
noviforumas wrote: 04/01/2023 19:55

Ali pazi jebote...ako je ovo sve ovako...kao posljedna kolonija, koji ce nam kurac izbori? Nek sjednu u OHR sa Covicem i Plenkijem i nek napisu ko ce uci u vlast, ne trebaju izbori uopce... :roll:
Treba odrzati privid demokratije dok se predstavnici bosnjacke politicke manjine natjecu ko ce se vise dodvoriti upraviteljima. Sve u skladu s europskim vrijednostima 8-)
Spit_fire

#71331 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Spit_fire »

noviforumas wrote: 04/01/2023 20:03

Treba odrzati privid demokratije dok se predstavnici bosnjacke politicke manjine natjecu ko ce se vise dodvoriti upraviteljima. Sve u skladu s europskim vrijednostima 8-)
Piso sam vec da je nabolje da se ukine pravo glasa Bosnjacima, pa nek covic i dodik izaberu 10tak Bosnjaka za popunu kvote i tjt...jer ocigledno se na to ide
Vaya

#71332 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Vaya »

Ovo ukoliko se desi, nisu svjesni sta ce napraviti generalno sa Bosnjacima kao narodom...sve negativne refleksije odluke ce se pokazati u nadolazecim godinama...
Vaya

#71333 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Vaya »

Spit_fire wrote: 04/01/2023 20:06

Piso sam vec da je nabolje da se ukine pravo glasa Bosnjacima, pa nek covic i dodik izaberu 10tak Bosnjaka za popunu kvote i tjt...jer ocigledno se na to ide
SDA ce poderati sve naredne izbore...
Sada se vec narod buni generalno oko nekih stvari, a ako se nastavi ovako - Osmorka ce definitivno sebi napraviti medvjedju uslugu...dobro su se preracunali oko ovoga...
noviforumas

#71334 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by noviforumas »

Vaya wrote: 04/01/2023 20:07

Ovo ukoliko se desi, nisu svjesni sta ce napraviti generalno sa Bosnjacima kao narodom...sve negativne refleksije odluke ce se pokazati u nadolazecim godinama...
Bice takve refleksije da ce Bosnjaci jos jace glasati u Zvezdama Granda i kupovati skuplje hrvatske proizvode, te strastvenije bodriti Vatrene. Mislim, na to se racuna, a moglo bi bit da je dobra procjena.
Vaya

#71335 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Vaya »

noviforumas wrote: 04/01/2023 20:12
Bice takve refleksije da ce Bosnjaci jos jace glasati u Zvezdama Granda i kupovati skuplje hrvatske proizvode, te strastvenije bodriti Vatrene. Mislim, na to se racuna, a moglo bi bit da je dobra procjena.
Zivi bili, pa vidjeli...
Grean

#71336 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Grean »

Image

Dok je ovog u sjecanju UZP dio se nece smiriti sta god da se desi. Nije ni cudo.

Ovim su Srbi najvise gubili u odnosu na Dejton kad pricamo o teritoriji izuzev onih sarajevskih, Bosnjaci bez cijele Srednje Bosne i Hercegovine te zajednickim Sarajevom ali su tu bili koridor bez grada Brcko, Istocna bosna ukljucujuci Focu, Visegrad, Rogaticu pa sve do Zvornika, te Prijedor, Bosanski N., Doboj ali i trojna podjela sto bi dovelo do sigurne disolucije. Hrvatima ko' iz najljepshih snova.

Sorry za off topic oko sendvica i ostalog prepucavanja :D
Spit_fire

#71337 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Spit_fire »

Vaya wrote: 04/01/2023 20:14

Zivi bili, pa vidjeli...
Plus ce SDA svaku opoziciju ugasit iz dva razloga

1.Glavni argument osmorke prije izbor aje bio "SDA VAKO SDA NAKO", a nakon izborza za sve je izgovor "PA I SDA JE PA CEMO I MI"

2.SDA ce vazda rec "Evo sta se desi kad nema nas na braniku"
Spit_fire

#71338 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Spit_fire »

Grean wrote: 04/01/2023 20:16 Image

Dok je ovog u sjecanju UZP dio se nece smiriti sta god da se desi. Nije ni cudo.

Ovim su Srbi najvise gubili u odnosu na Dejton kad pricamo o teritoriji izuzev onih sarajevskih, Bosnjaci bez cijele Srednje Bosne i Hercegovine te zajednickim Sarajevom ali su tu bili koridor bez grada Brcko, Istocna bosna ukljucujuci Focu, Visegrad, Rogaticu pa sve do Zvornika, te Prijedor, Bosanski N., Doboj ali i trojna podjela sto bi dovelo do sigurne disolucije. Hrvatima ko' iz najljepshih snova.

Sorry za off topic oko sendvica i ostalog prepucavanja :D
U ovom crvenom "hrvatskom podrucju" Hrvati nisu vecina bilo u bar pola opstina a u trecinu su cak i manjina bili...
Prpa.ba

#71339 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Prpa.ba »

Elementarna logika kaze da je najjednostavnije objasnjenje najcesce najtacnije.

Trojka je obecala Ambasadama rezultat nesto bolji od rezultata SDA, ocekivao se potop DF-a i mogucnost da se uz HDZ i koji privjesak formira jaka vecina.

Ambasade, Zagreb i OHr su pripremili nametnuti Ustav FBiH i Izborni zakon kako bi se cementirao HDZ i ponudilo malo odblokiranje Doma naroda FBiH cisto da Trojka ima cime mahati.

Avaj, izborna noc, Trojka podbacila sa rezultatom, DF razvalio izbore, SDA stabilna.

Hvata panika, krece utrka za makar 11 bosnjackih delegata od 23 u Domu naroda FBiH.

Avaj, jedva 9 sigurnih za Ambasade i OHr.

Na kraju, gleda se opcija koja nece odstemati HDZ iz vlasti, a da se odstema SDA.

Problem je sto ne moze jedno bez drugog. Konacni rezultat je sasvim jasan, Osmorka ce ostati naguzena a toliko su dali Ambasadama. SDA, DF i HDZ formiraju novu Vladu FBiH ili ostavljaju Fadila Tehnickog. Zauzvrat, kolaps bilo kakvih alternativa SDA-u i DF-u u narednih 2 do 3 izborna ciklusa.

Ko imalo razmislja, neka seli odavdje. Za prdonje poput mene je kasno, vi mladji se spasavajte jer boljitka nema niti ce biti.
palermo

#71340 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

Ne bih ja iskljucio upravo ovakav slijed dogadaja. S tim sto bih dodao da ce tu biti I jedna radikalnija skupina muslimana ( namjerno kazem muslimana, jer ce takav disku(r)s se stvarati u javnosti. ) Al za njih ce biti zaduzene posebne brigade ala kruzni tramvaj, ciji ce zadatak biti da otvara oci svekolikom pucanstvu I narodu
Prpa.ba

#71341 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Prpa.ba »

Spit_fire wrote: 04/01/2023 20:17 U ovom crvenom "hrvatskom podrucju" Hrvati nisu vecina bilo u bar pola opstina a u trecinu su cak i manjina bili...
Manjina su i u Federaciji BiH, pa opet upravljaju svime.
Vaya

#71342 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Vaya »

Spit_fire wrote: 04/01/2023 20:17
Vaya wrote: 04/01/2023 20:14

Zivi bili, pa vidjeli...

1.Glavni argument osmorke prije izbor aje bio "SDA VAKO SDA NAKO", a nakon izborza za sve je izgovor "PA I SDA JE PA CEMO I MI"

Kada gledam politicki nivo BiH - to ce se sigurno desiti, ali mene brine ono drugo...

Ukoliko se dese ove vjestacke odluke privremenog karaktera... Ja sam ubjedjen da ce SDA iskoristiti maksimalno priliku, te da uz pomoc IZ atmosferu dodatno podgrije, a tu ce imati i pomoc i DF-a. Ako na to jos Erdogan pobjedi na izborima u Turskoj, a Dodik bude nastavio svoju agendu, a HDZ bude zatrazio kompletiranje IZ po njihovoj zelji - ja sam siguran da ce se Bosnjaci sa razligom povampiriti i ne da me brine hoce li zbog toga NiP ili NS ostvariti losiji rezultat, nego da ce Bosnjaci stvarno poceti gledati zapad kao dusmanina i onda cemo napraviti puno veci belaj dugorocno...
anelsol

#71343 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by anelsol »

Zaista je porazna činjenica da nam neki trećerazredni političar mijenja Ustav na takav način, bez obzira o čemu se radi. Ovim se ozbiljno derogira i kredibilitet međunarodnog faktora u BiH, a institucije i pravna država stavljaju u drugi plan. Dakle sve kontra od onoga što se propagira i od EU i od SAD-a.

Međutim Ustav ne možeš mijenjati jednokratno, a Boga mi ni zakon. Jednom donesene/nametnute izmjene Ustava i zakona ostaju. Oko čega se pate svi politički igrači u BiH godinama nego oko izmjena IZ-a. Međutim, ovakav razvoj događaja apsolutno ne odgovara HDZ-u. Jednom kada se napravi ovakav presedan, on je trajna kategorija.
Jordan1961

#71344 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Jordan1961 »

Ako stvarno bude ovako, to je vrhunska svinjarija. OK i nekako ako ova odluka bude u cilju uklanjanja blokada ali da se uspostavi kao novo pravilo igre i za buduce izbore. Ali ako bude jednokratno.......zna se sta je cilj i to mora bit povod da cak i Osmorka izadje na proteste.
duh_sa_sjekirom

#71345 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by duh_sa_sjekirom »

Osmorka se treba povući i pustiti da vlast formiraju SDA/DF/HDZ/SNSD i da nam svima bude lijepo i ugodno kao i do sada što nam je bilo...
I sve će se smiriti...
:D
Spit_fire

#71346 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Spit_fire »

Vaya wrote: 04/01/2023 20:33
Spit_fire wrote: 04/01/2023 20:17

Kada gledam politicki nivo BiH - to ce se sigurno desiti, ali mene brine ono drugo...

Ukoliko se dese ove vjestacke odluke privremenog karaktera... Ja sam ubjedjen da ce SDA iskoristiti maksimalno priliku, te da uz pomoc IZ atmosferu dodatno podgrije, a tu ce imati i pomoc i DF-a. Ako na to jos Erdogan pobjedi na izborima u Turskoj, a Dodik bude nastavio svoju agendu, a HDZ bude zatrazio kompletiranje IZ po njihovoj zelji - ja sam siguran da ce se Bosnjaci sa razligom povampiriti i ne da me brine hoce li zbog toga NiP ili NS ostvariti losiji rezultat, nego da ce Bosnjaci stvarno poceti gledati zapad kao dusmanina i onda cemo napraviti puno veci belaj dugorocno...
Osmorka da ne kazem SDA otpad na celu sa Dinom i Niksicem ce uraditi ono sto Baketu ne bi uspjelo ni sa 100mlrd maraka...napravice SDA prihvatljivom opcijom...tj manjim zlom
Baltazar_khan

#71347 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Baltazar_khan »

Gledaj najezde sda botova, i ovih "nisam za sda, ali" :mrgreen:
Vaya

#71348 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Vaya »

Jordan1961 wrote: 04/01/2023 20:37

Ako stvarno bude ovako, to je vrhunska svinjarija. OK i nekako ako ova odluka bude u cilju uklanjanja blokada ali da se uspostavi kao novo pravilo igre i za buduce izbore. Ali ako bude jednokratno.......zna se sta je cilj i to mora bit povod da cak i Osmorka izadje na proteste.
Kada su u pitanju stavovi i odluke Schmidta koje radi i koje bi potencijalno mogao raditi, Osmorka i njihovi clanovi su mi najvece picketine, kao sto bi KG rekao...

Da je kojim slucajem Schmidt 02.10. uveo ponovo robovlasnistvo - njihova reakcija bi bila, kako nasi zapadni prijatelji rade zbog nas...zato sto ih forsiraju u vlast 2-3 ambasade, ne smiju da zucnu nista, koliko god ovi se popisali po ovoj drzavi sa svojim odlukama...

Sjecam se prvih protesta pred OHR-om, umjesto da su se svi udruzili i zajedno protestvovali 7 dana u cugu, SDA na hinjaka dovukla najvise svojih ljudi i predstavila kao svoje proteste, Osmorka kao uvrijedjena mlada se pokupila sa protesta i otisla, da ih Schmidt ne bi naruzio... :roll:

Jebem vas potkapacitirane sve...
tramvajtrojka

#71349 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by tramvajtrojka »

Baltazar_khan wrote: 04/01/2023 20:48 Gledaj najezde sda botova, i ovih "nisam za sda, ali" :mrgreen:
al gledaj kako im je sad HDZ halal i u svakoj kombinaciji nadasve pozeljan samo da naguze osmorku kako oni vele :oops: , gdje nestadose krstasi , izdajice i te stvari kad se ide u koaliciju sa HDZ-om :lol: :lol:
laik1981

#71350 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by laik1981 »

SDA ce biti sahranjena i konacno zatrpana na smetljiste istorije.. Dzaba krecite.. Bosnjaci su se konacno probudili i odlucili da se obracunaju sa radikalnim, ekstremistickim govnima koja decenijama razaraju bosnjacko drustvo..
Locked