Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Didier

#3001 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

skafiskafsnjak wrote: 28/12/2022 15:50
Didier wrote: 28/12/2022 15:39

Ja sam siguran da je meni bolje nego tebi :D .

Ali želim i tebi da ti bude dobro, gdje god da si.
Pa sto da ne, nije to nemoguce.

Mnogima koje znam dole je bolje nego meni ovdje. Jedan ima firmu, dobro mu je preko ledja radnika. Drugi sebe i zenu u elektroprivredu uvalio .... itd.

Meni je bitno da je meni bolje ovdje nego mi je dole bilo.
A zašto misliš da su svi poslodavci automatski govna, pa znači da je nama samo bolje zbog toga što "živimo preko leđa radnika"?

Ja sam pod hipoteku stavio svu svoju imovinu da bih nešto uspio, imao sam petlju da to uradim, a moji radnici su zahvaljujući poslu kod mene svi kupili stanove. Oni su to zaslužili, a nikome nisam produžavao ugovor po deset godina kao što neki rade, nego su svi odmah dobili stalni, s tromjesečnim probnim radom. Oni sada nemaju nikakvog rizika, jer i da firma propadne, njihovi stanovi su 50% skuplji nego kad su ih kupili, a mene bi stečaj prilično unazadio. Ne bih bankrotirao jer vjerujem u novac s više izvora, ali svejedno bih se zajebao. Nikad mi niko nije dao otkaz, osim jednog koji je odselio u Kanadu, svi su kod mene već četiri godine otkako sam uglavnom u Bosni, i imaju natprosječne plate. Svi imaju plaćeno bolovanje, odmor od pet sedmica i rad od kuće.

Dakle, nećeš vjerovati, postoje i takvi poslodavci, ali ja tačno njušim neradnike, i one kojima je uvijek neko drugi kriv, pa te zato i zajebavam. Takvima je najbolje u korporaciji gdje su običan broj, tu se može zabušavati do mile volje, i preko kreveta doći na bilo kakvu poziciju. U malim firmama nas zlih privatnika to ne može.
skafiskafsnjak

#3002 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Didier wrote: 28/12/2022 16:00
skafiskafsnjak wrote: 28/12/2022 15:50
Pa sto da ne, nije to nemoguce.

Mnogima koje znam dole je bolje nego meni ovdje. Jedan ima firmu, dobro mu je preko ledja radnika. Drugi sebe i zenu u elektroprivredu uvalio .... itd.

Meni je bitno da je meni bolje ovdje nego mi je dole bilo.
A zašto misliš da su svi poslodavci automatski govna, pa znači da je nama samo bolje zbog toga što "živimo preko leđa radnika"?

Ja sam pod hipoteku stavio svu svoju imovinu da bih nešto uspio, imao sam petlju da to uradim, a moji radnici su zahvaljujući poslu kod mene svi kupili stanove. Oni su to zaslužili, a nikome nisam produžavao ugovor po deset godina kao što neki rade, nego su svi odmah dobili stalni, s tromjesečnim probnim radom. Oni sada nemaju nikakvog rizika, jer i da firma propadne, njihovi stanovi su 50% skuplji nego kad su ih kupili, a mene bi stečaj prilično unazadio. Ne bih bankrotirao jer vjerujem u novac s više izvora, ali svejedno bih se zajebao. Nikad mi niko nije dao otkaz, osim jednog koji je odselio u Kanadu, svi su kod mene već četiri godine otkako sam uglavnom u Bosni, i imaju natprosječne plate. Svi imaju plaćeno bolovanje, odmor od pet sedmica i rad od kuće.

Dakle, nećeš vjerovati, postoje i takvi poslodavci, ali ja tačno njušim neradnike, i one kojima je uvijek neko drugi kriv, pa te zato i zajebavam. Takvima je najbolje u korporaciji gdje su običan broj, tu se može zabušavati do mile volje, i preko kreveta doći na bilo kakvu poziciju. U malim firmama nas zlih privatnika to ne može.
Pa na nasu zalost, vecina zivi preko ledja radnika.
Mozda je eto u Sarajevu drugacije, to je druga drzava ocigledno. Mozda ja nisam imao srece, ko zna.

Ahmmm pa jel treba sebe da krivim sto nisam bez stranke mogao da se zaposlim?
A nemamo mi svi takvo razmisljanje da otvaramo vlastite firme i slicno. Ja ev sad da imam neke pare, ne znam koliko je cca potrebno, ja ne znam kakav biznis bih zapoceo. Nismo svi isti.

Neradnik.... pa vise sada radim nego dole, ali barem imam neku sigurnost. A to svakako ne znaci da dole nisam radio ....
n+1

#3003 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

konoplja wrote: 28/12/2022 15:48
n+1 wrote: 28/12/2022 15:24

GDP Bosne i Hercegovine za 2021. je 38.6 milijardi KM. Sveukupne doznake sa penzijama i bogovima očevima 4.3 KM milijarde.

Podijeli 4.3 sa 38.6, pa revisit svoj post. Mrsko mi je sad gledati, ali prilično sam siguran da kad bismo ovu istu vježbicu uradili za Njemačku, udio doznaka bi bio procentualno veći, ili makar uporediv.
U pravu si.
Posljednih par odgovora je bilo half assed.

Znaci nekih desetak posto. Sto takodjer odgovora podacima Svjetske banke.
https://data.worldbank.org/indicator/BX ... ions=DE-BA

Nema potreba da racunamo i radimo vjezbice. Uradili su to za nas.
BiH ~10% GDP; Njemacka ~0.5% GDP.
Ovdje su navedeni jedino personalni transferi (koji kod nas jesu najveća stavka u doznakama). Međutim, doznake su širi pojam, pa bi trebalo pogledati platni bilans Njemačke za ukupan iznos.
konoplja

#3004 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

n+1 wrote: 28/12/2022 16:13
konoplja wrote: 28/12/2022 15:48

U pravu si.
Posljednih par odgovora je bilo half assed.

Znaci nekih desetak posto. Sto takodjer odgovora podacima Svjetske banke.
https://data.worldbank.org/indicator/BX ... ions=DE-BA

Nema potreba da racunamo i radimo vjezbice. Uradili su to za nas.
BiH ~10% GDP; Njemacka ~0.5% GDP.
Ovdje su navedeni jedino personalni transferi (koji kod nas jesu najveća stavka u doznakama). Međutim, doznake su širi pojam, pa bi trebalo pogledati platni bilans Njemačke za ukupan iznos.
Podaci su uzeti s platnog bilansa. Sta su mogli izostaviti?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#3005 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Samo se ne poistovjecuj i sve je ok.
n+1

#3006 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

konoplja wrote: 28/12/2022 16:35
n+1 wrote: 28/12/2022 16:13

Prema međunarodnoj klasifikaciji, personalni transferi čine samo dio tekućih transfera (doznaka). Doznake čine i niz drugih transfera koji igraju važniju ulogu u Njemačkoj nego kod nas, ako ništa onda zbog toga što su dio SEPA: donacije, penzije, kompenzacije, kazne, osiguranja, itd.

Personalni transferi su nešto preko 20 milijardi dolara. Ukupne doznake su cca. 109 milijardi dolara, što čini 2-3% procenta njemačkog GDP.

Ono što je zanimljivo jeste da Nijemci daju preko 50 milijardi dolara u doznakama više nego što primaju. Iliti, imaju deficit. Da je to kod nas slučaj, bila bi priča "imamo odliv para". Ali pošto pare stižu, onda je priča "hrani ih dijaspora". :lol:
konoplja

#3007 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

n+1 wrote: 28/12/2022 18:02
konoplja wrote: 28/12/2022 16:35

Prema međunarodnoj klasifikaciji, personalni transferi čine samo dio tekućih transfera (doznaka). Doznake čine i niz drugih transfera koji igraju važniju ulogu u Njemačkoj nego kod nas, ako ništa onda zbog toga što su dio SEPA: donacije, penzije, kompenzacije, kazne, osiguranja, itd.

Personalni transferi su nešto preko 20 milijardi dolara. Ukupne doznake su cca. 109 milijardi dolara, što čini 2-3% procenta njemačkog GDP.

Ono što je zanimljivo jeste da Nijemci daju preko 50 milijardi dolara u doznakama više nego što primaju. Iliti, imaju deficit. Da je to kod nas slučaj, bila bi priča "imamo odliv para". Ali pošto pare stižu, onda je priča "hrani ih dijaspora". :lol:
Da, upravo. Sto znaci da je ono ranije napisano o doznakama netacno - Njemacka & BiH udio doznaka uporediv ili procentualno veci.
n+1

#3008 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

konoplja wrote: 28/12/2022 18:19
n+1 wrote: 28/12/2022 18:02

Da, upravo. Sto znaci da je ono ranije napisano o doznakama netacno - Njemacka & BiH udio doznaka uporediv ili procentualno veci.
Zavisi kako gledaš. Kao % GDP, nije. Ali ako izračunaš doznake po glavi stanovnika, doći ćeš do zaključka da prosječan Nijemac godišnje primi više novčanih doznaka ($1313) nego Bosanac ($835).
Didier

#3009 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

skafiskafsnjak wrote: 28/12/2022 16:12 Pa na nasu zalost, vecina zivi preko ledja radnika.
Mozda je eto u Sarajevu drugacije, to je druga drzava ocigledno. Mozda ja nisam imao srece, ko zna.

Ahmmm pa jel treba sebe da krivim sto nisam bez stranke mogao da se zaposlim?
A nemamo mi svi takvo razmisljanje da otvaramo vlastite firme i slicno. Ja ev sad da imam neke pare, ne znam koliko je cca potrebno, ja ne znam kakav biznis bih zapoceo. Nismo svi isti.

Neradnik.... pa vise sada radim nego dole, ali barem imam neku sigurnost. A to svakako ne znaci da dole nisam radio ....
U Sarajevu ima svega, i ovakvih i onakvih poslodavaca. Kao i radnika.

Meni je najteže bilo naći dobre radnike, i sad me strah da mi ne odu, a nemam ih mnogo, jednocifren broj, mala je firma u pitanju.

Kad god čujem da se neko nije mogao zaposliti bez stranke, znam da je u pitanju neko neperspektivno zanimanje. Ni sam nisam IT-evac ili ekonomista, imam završen društveni fakultet, ali kad sam shvatio da tu nema hljeba, okrenuo sam se nečemu drugom. Dakle, mogao si se prekvalifikovati ako već ne želiš otvarati svoj biznis.

Slažem se da nije svako za privatnika, i ne treba da to radiš na silu, ali posla ima preko glave, i uvijek ga je bilo ko je htio raditi.

Ali jebiga, ne možeš nigdje u svijetu završiti sociologiju i onda kukati kako nema posla u struci. A svi kad odete u Njemačku radite van struke, ili barem većina. Ovdje niste htjeli.
konoplja

#3010 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

n+1 wrote: 28/12/2022 18:29
konoplja wrote: 28/12/2022 18:19

Zavisi kako gledaš. Kao % GDP, nije. Ali ako izračunaš doznake po glavi stanovnika, doći ćeš do zaključka da prosječan Nijemac godišnje primi više novčanih doznaka ($1313) nego Bosanac ($835).
Dobro, ali nema razloga to radimo jer smo govorili o jednostavnoj vjezbici (GDP i udio doznaka).

Ako cemo razgovarati o doznakama po glavi... sta zelimo reci?
Nemam pojma gdje vodi ovaj razgovor lol.

Netko je napisao da se posalje 4-5 milijardi u BiH, a nisu ni valutu iskazali. Uzeo sam to zdravo za gotovo i bez razmisljanja pretpostavio da su dolari u pitanju. Znam da je GDP BiH otprilike 20 milijardi $, pa sam rekao da je to oko 1/4 ili 1/5.
Pogrijesio sam na forumu, boze moj sta sad haha.
Ispravio si me. Priznao sam da nisam ulozio truda u post i da sam pogrijesio sa podacima.

Ali si se i ti zajebao napisavsi da si prilicno siguran da kad bismo ovu istu vjezbicu uradili za Njemacku, udio doznaka bi bio procentualno veci, ili makar uporediv.
U naprednim ekonomijama udio doznaka u GDP je generalno mnogo manji nego u razvijajucim. To smo i vidili u ovoj usporedbi.
anelsol

#3011 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

skafiskafsnjak wrote: 28/12/2022 14:16
_BataZiv_0809 wrote: 28/12/2022 14:13

Tebi je bolje nego nama. Skontali smo.
Ma kakvi, vi ste u raju dole ..... haahahahah
A jesi napaćen majstore.
Maharadza

#3012 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Maharadza »

Što se tiče rajvose, samo ovih par zimskih mjeseci gdje guši kancerogeni smog je dovoljan razlog da se čovjek ispali bilo gdje... eto ko kaže da mora uvijek biti DE, meni je recimo uz neko more (po mogućnosti jadran ili azurna obala) raditi ili barem u njegovoj neposrednoj blizni, prelijep životni cilj. :mrgreen:
Blixen

#3013 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Blixen »

preuzeto sa jednog portala

NOVOGODIŠNJA ODLUKA
'Struka odlazi, pametni šute, budale progovoriše': Mladi politikolog napušta BiH, a evo šta je poručio pred odlazak...
- Zašto su zaćutali stručnjaci i istinski intelektualci?

Često se u ovoj zemlji govori da struka ćuti, da je nedovoljno angažovana i nesposobna, da živi u svojoj zoni komfora i da ne želi da se "uključi".

Međutim, malo ko se od kritičara "inertnosti" struke zapitao koliko je danas zapravo teško biti profesionalac i govoriti istinu, naročito kada su u pitanju društvena i politička događanja.

Prije više od 2000 godina veliki filozof Platon je rekao da "niko nije omražen više od onog koji govori istinu".

Danas, baš kao i u vrijeme starih Grka, kada objektivno analizirate stvari, dolazite u opasnost da vas definitivno jedan, a često niti jedan politički blok odnosno, sistem razmišljanja i tumačenja stvarnosti "ne može smisliti" jer, u ovom društvu skoro niko o sebi ne voli čuti istinu, naročito ako je u pitanju kritika koja se po automatizmu tretira kao napad na vlastitu ličnost.

Oni koji imaju šta da kažu, ćute ili su zaćutali jer je njihovo mišljenje postalo nebitno i irelevantno za postojeću društvenu stvarnost u kojoj živimo. Stručnjaci i istinski intelektualci se zbog toga što jesu, od strane onih kojima se ne sviđaju, svakodnevno nazivaju plaćenicima, stranim agentima, soroševcima i hohštapletima, dok prava istina u suštini leži u njihovom strahu od (ne)znanja i boljeg od sebe.

Hiperprodukcija gluposti i rijalitija učinila je da se racionalnost i inteligencija tretiraju kao "pametovanje", "presipanje iz šupljeg u prazno" i "mlaćenje prazne slame". U takvoj situaciji intelektualci i stručnjaci radije biraju da se povuku u vlastite odaje i žive sami sa svojim znanjem, nego da budu diskriminisani, omalovažavani i ponižavani od strane neuke mase, raznih stranačkih botova, idolopoklonika, podkapacitiranih političara i na kraju, što je najtragičnije - samih institucija.

Nisam siguran da je iti jedno drugo društvo osim našeg u stanju da, na tako efikasan način, čoporativno omalovažava i obezvređuje mišljenje i znanje sjajnih ljekara, arhitekata, profesora, politikologa, filozofa(...) a da se onda, tako cinično i hinjski, isto to društvo, čudi što struka odlazi i što su pametni zaćutali, a budale progovorile.

Ništa nije onakvo kakvim se predstavlja i sve je onakvo kakvim ga je stvorio narod. Sam sebi! - poručio je mladi bh. politolog.
Ozimician

#3014 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Blixen wrote: 02/01/2023 09:38 preuzeto sa jednog portala

NOVOGODIŠNJA ODLUKA
'Struka odlazi, pametni šute, budale progovoriše': Mladi politikolog napušta BiH, a evo šta je poručio pred odlazak...

Ništa nije onakvo kakvim se predstavlja i sve je onakvo kakvim ga je stvorio narod. Sam sebi! - poručio je mladi bh. politolog.
Tekst je inače vrlo konkretno i razumljivo napisan - a ja na ovaj tekst mogu samo postaviti pitanje: Koji tačno posao će da radi ovaj politolog u inostranstvu ?

Ako ide da radi kao njegovatelj, konobar, bauštelac, brza pošta, etc. - onda je mogao isti takav posao raditi i u BiH (ali u BiH je to iz poniženja), jer očito da ni ta zemlja u koju ide ne cijeni njegovo znanje i da je onda do njega.

Uglavnom najveće kmečanje oko odlaska sam vidio oko ljudi koji su se školovali da "budu dio sistema" - a nisu imali dovoljno jaku poleđinu da to postanu i sad im je svako kriv. Ostali skupe hrabrost, apliciraju za vizu, izljube porodicu i bez kmeke napuste zemlju.
skafiskafsnjak

#3015 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Ozimician wrote: 02/01/2023 19:30
Blixen wrote: 02/01/2023 09:38 preuzeto sa jednog portala

NOVOGODIŠNJA ODLUKA

Tekst je inače vrlo konkretno i razumljivo napisan - a ja na ovaj tekst mogu samo postaviti pitanje: Koji tačno posao će da radi ovaj politolog u inostranstvu ?

Ako ide da radi kao njegovatelj, konobar, bauštelac, brza pošta, etc. - onda je mogao isti takav posao raditi i u BiH (ali u BiH je to iz poniženja), jer očito da ni ta zemlja u koju ide ne cijeni njegovo znanje i da je onda do njega.

Uglavnom najveće kmečanje oko odlaska sam vidio oko ljudi koji su se školovali da "budu dio sistema" - a nisu imali dovoljno jaku poleđinu da to postanu i sad im je svako kriv. Ostali skupe hrabrost, apliciraju za vizu, izljube porodicu i bez kmeke napuste zemlju.
Nije isto raditi te poslove u Deu i BiH . Bez obzira na standarde zivljenja, u Njemackoj ce biti bolje placeni
Ozimician

#3016 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

skafiskafsnjak wrote: 02/01/2023 20:25 Nije isto raditi te poslove u Deu i BiH . Bez obzira na standarde zivljenja, u Njemackoj ce biti bolje placeni
Naravno da jesu, a i komšiluk te ne gleda - ali onda ne pričaš da je razlog zašto ideš iz države taj jer "država ne cijeni tvoje znanje" - očito da nijedna država tvoje znanje neće cijeniti, jbg, zezno si se, nije ti država kriva.
Dope_Man

#3017 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Al odmah pretpostavka da ce prati guzove, jer naravno da hoce, nema sta drugo :-)
Hakiz

#3018 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hakiz »

Ozimician wrote: 02/01/2023 20:33
skafiskafsnjak wrote: 02/01/2023 20:25 Nije isto raditi te poslove u Deu i BiH . Bez obzira na standarde zivljenja, u Njemackoj ce biti bolje placeni
Naravno da jesu, a i komšiluk te ne gleda - ali onda ne pričaš da je razlog zašto ideš iz države taj jer "država ne cijeni tvoje znanje" - očito da nijedna država tvoje znanje neće cijeniti, jbg, zezno si se, nije ti država kriva.
Samo, Njemačka ne zna znaš li zbog toga što ne provjerava tvoje znanje. To jeste, čim vide da ti je diploma iz BiH odmah te odbiju, a da i ne pokušaju testrirati znaš li ili ti je diploma samo papir.

Šta bi značilo, razlog zbog kojeg u Njemačkoj ne možeš raditi ono za šta si se školovao nije neznanje. Isto kao i u BiH.

Barem su u tome Njemačka i BiH slične, obje traže da budeš podoban. Možda su te podobnosti različite, jedna traži administrativnu, druga stranačku, ali podobnost je u obje države name of the game :lol:
Ozimician

#3019 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Dope_Man wrote: 02/01/2023 20:39 Al odmah pretpostavka da ce prati guzove, jer naravno da hoce, nema sta drugo :-)
Sigurno je da neće raditi u svojoj struci - tj. biti POLITOLOG u Njemačkoj ili bilo kojoj drugoj zemlji gdje ode.

Neće ni raditi kao doktor ni inženjer - jer za to nije stručan.

Koliko mu ostane izbora izvan ovog što sam ja nabrojao ?
Hakiz

#3020 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hakiz »

Dope_Man wrote: 02/01/2023 20:39 Al odmah pretpostavka da ce prati guzove, jer naravno da hoce, nema sta drugo :-)
Naravno da ima. Bauštela, gradska čistoća...
Ozimician

#3021 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Hakiz wrote: 02/01/2023 20:42
Ozimician wrote: 02/01/2023 20:33

Samo, Njemačka ne zna znaš li zbog toga što ne provjerava tvoje znanje. To jeste, čim vide da ti je diploma iz BiH odmah te odbiju, a da i ne pokušaju testrirati znaš li ili ti je diploma samo papir.

Šta bi značilo, razlog zbog kojeg u Njemačkoj ne možeš raditi ono za šta si se školovao nije neznanje. Isto kao i u BiH.

Barem su u tome Njemačka i BiH slične, obje traže da budeš podoban. Možda su te podobnosti različite, jedna traži administrativnu, druga stranačku, ali podobnost je u obje države name of the game :lol:
Tako nekako, ja imam poznanicu koja je završila u Sarajevu Fakultet javne uprave i kao nostificirala je diplomu u Njemačkoj.

Trenutno radi kao njegovatelj i stalno aplicira na oglase za posao u javnoj upravi po raznim njemačkim "javnim ustanovama" - naravno još nijednom nije dobila ni poziv da dođe na razgovor za posao.
Bodkin

#3022 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Ozimician wrote: 02/01/2023 20:43
Sigurno je da neće raditi u svojoj struci - tj. biti POLITOLOG u Njemačkoj ili bilo kojoj drugoj zemlji gdje ode.

Ulazna pozicija u nekoj firmi u npr racunovodstvu ili finansijama ili logistici. Naucis posao i ides gore. Vidio milion puta jer jednostavno nema ljudi
n+1

#3023 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

Može raditi jedino neko knjigovodstvo, jer za računovodstvo i finansije nije kvalifikovan. A te knjigovodstvene poslove Švabe opet masovno outsourcaju Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj...pa je tako vjerovatnoća da će ga neko primiti da to radi u Njemačkoj minimalna.

Što nas opet vraća na ovo što je Oz rekao.
Ozimician

#3024 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Bodkin wrote: 02/01/2023 23:16
Ozimician wrote: 02/01/2023 20:43

Ulazna pozicija u nekoj firmi u npr racunovodstvu ili finansijama ili logistici. Naucis posao i ides gore. Vidio milion puta jer jednostavno nema ljudi
Ta priča - nema ljudi - je postala tolika floskula i izgovor za pad kvaliteta - u Njemačkoj posebno.
Bukvalno kad se klijent ili bilo koji korisnik usluge požali na kvalitet - samo mu bude rečeno: Personalmangel ! (manjak personala)

U medijima se stvorio takav narativ kao da se radnici plaćaju suhim zlatom - samo da dođu raditi.

U realnosti - to je firmama došlo kao odličan izgovor da uštede na radnoj snazi. U mojoj firmi konkretno u knjigovodstvu/obračuni plata rade 3 radnice, jedna radi na puno radno vrijeme - druge dvije na pola radnog vremena. Stalno je frka ako je jedna od njih na bolovanju ili na godišnjem - znaju zbog toga i plate kasniti par dana. Jedna od njih moli direktora da joj da ugovor na puno radno vrijeme (jer joj trebaju pare) - i nema šanse da dobije takav ugovor.

I onda se ja pitam - ko je ovdje lud?

Otprilike su u svim firmama takva iskustva, svugdje se priča o nedostatku radnika a u suštini glavni razlog napuštanja firmi je taj što se previše posla prebacilo na manji broj radnika i onda ljudi pucaju po šavovima i dešava se val otkaza. Tj. kad jedan da otkaz - ista količina posla se prabacuje na one koji su ostali i to pokreće lančanu reakciju otkaza onda. O povećanju plata naravno nema ni govora, i ako se desi, to je neznatno (ispod 10%).
I onda priča o tome kako nema radnika - otprilike kao i kod BH gazdi.
swanfilter

#3025 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by swanfilter »

Isplati se kada vidis da ljudi napustaju drzavnu sisu. Posebno kada dvoje na drzavnoj sisi odluce se na odlazak u nepoznato. Onda znas da je nesto veoma gnjilo. U kojoj god drzavi ...
Post Reply