Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Prolaziću je kao i dosad: vozeći po ograničenju. Inače ograničenja nemaju smisla.
Mogli su staviti višu toleranciju, recimo 10% ili 20 km/h. Ali, ne može se dopustiti da svako vozi onoliko koliko smatra da može/treba/smije voziti.
Kako je isto prekoračiti brzinu za 20km/h na ravnoj liniji- autoputu i u školskoj zoni? A ja znam da se sigurnije osjećam u svom novom SUV autu na 180km/h nego na običnim cestama pri duplo manjim brzinama. (Druga su priča oni koji sa Ventom i Golfom 2 testiraju maksimalnu brzinu na autoputu jer se kod tih auta ne zna kad bi točak mogao otpasti). Smiješno je kažnjavati ljude koji idu normalnim brzinama od 150km/h na autoputu sa oduzimanjem vozačke. Smiješno je postaviti radar na ravnoj liniji na autoputu generalno jer se tu nezgode neće dogoditi zbog brzine. Jedino gdje opravdavam je na petljama, kao ona za Sarajevo gdje je prije par godina momak sa BMW-om X5 pokušao skrenuti ogromnom brzinom i ubio dvije kolegice u sudaru. Svako malo se desi neka nesreća na tim dijelovima, sjećam se prije par mjeseci poznata Opel Astra OPC sa tuning scene je tu doživjela totalku isto. Ali svako ostalo pozicioniranje kamere je dno dna i način da se uzmu pare lagano.
To i ja kažem. Mada, radari i jesu postavljeni uglavnom na ulazima u tunele i na rampi za silazak.
Može se pričati o povećanju tolerancije, ali ne o tome da svako vozi onoliko brzo koliko misli da može voziti. To obesmišljava ograničenja brzine.
Kakva je situacija sa radarima na toj relaciji, trebam iduci mjesec ici, e da i kuda je najbolje/najbrze
Samo autoput
Radara na dionici AC u RSu nema, oko 100km, i mnogo dobra AC, meni iskreno bolji i laksi za voziti nego sarajevo zenica
Ovamo standardno kroz FBiH do Matuzica
Imas onaj crni stub na izlazu iz doboja, tu moras 50 kako god
Tamo preko knezeva ne bih vise nikad
Jutros 6i20 sarajevo
9h centrum na kružnom pišanje
kabal1337 wrote: ↑27/12/2022 17:57
e vala izjava za otpadanje tocka je tako nigdje veze
Nije daleko od istine
Pa je li otpo tocak, je li vozi on 150 km/h ?
Izjava ala ti vozis koreanca 180 km/h, proleti kraj tebe xc90 ili x7. Kae vidi ovog krsa koreanskog samo sto mu tocak ne otpadne on nesto
Kakva je situacija sa radarima na toj relaciji, trebam iduci mjesec ici, e da i kuda je najbolje/najbrze
Samo autoput
Radara na dionici AC u RSu nema, oko 100km, i mnogo dobra AC, meni iskreno bolji i laksi za voziti nego sarajevo zenica
Jutros 6i20 sarajevo
Bolji i lakši za voziti, zato što nema saobraćaja ni u pola kao od Sarajeva prema Zenici. Ono je sablasan autoput totalno...
mk ultra wrote: ↑27/12/2022 19:17
Samo autoput
Jutros 6i20 sarajevo
Bolji i lakši za voziti, zato što nema saobraćaja ni u pola kao od Sarajeva prema Zenici. Ono je sablasan autoput totalno...
Laplace wrote: ↑27/12/2022 18:10
Može se pričati o povećanju tolerancije, ali ne o tome da svako vozi onoliko brzo koliko misli da može voziti. To obesmišljava ograničenja brzine.
Samo mala upadica sa strane koja se nipošto ne može primijeniti na BiH, ali u ozbiljnim državama su radili istraživanja i otkrili su da ukidanje saobraćajnih znakova, ograničenja brzina i semafora dovodi do smanjenja nesreća, ne povećanja. Mali mindfuck
Jos uvijek je taj autoput poluprazan. Sama cinjenica da 100km nema ni normalnog odmorista ni benzinske sve govori. Dosta teretnog saobracaja ima ali ni blizu kao Ze-Sa.
Na par mjesta u krivinama ima lose rijesenih diletacija, bas zestoko se skoci ako vozis brzo. Sta sam jos primjetio kod nas, na AP a vani tog nema. Radijus krivine nije konstantan, u pola krivine moram vuci volan u stranu jos, kroz Sloveniju je na dosta mjesta vijugav AP al su radijusi konstantni, u dugim krivinama kad okrenes volan ne trebas korigovat do izlaska iz krivine.
Samo autoput
Jutros 6i20 sarajevo
Samo autoput
Jutros 6i20 sarajevo
Radara nema, a sta je sa presretacima o kojima je bilo govora da su kupljeni? Da li se koriste i koja su vozila u pitanju?
Laplace wrote: ↑27/12/2022 18:10
Samo mala upadica sa strane koja se nipošto ne može primijeniti na BiH, ali u ozbiljnim državama su radili istraživanja i otkrili su da ukidanje saobraćajnih znakova, ograničenja brzina i semafora dovodi do smanjenja nesreća, ne povećanja. Mali mindfuck
Ne bih išao dotle, ali...
Pod izgovorom (ili sa idejom) povećanja sigurnosti na cestama i smanjenja saobraćajnih nesreća su povećali novčane kazne i smanjili toleranciju za oduzimanje vozačke dozvole, tj. oduzima se već na prekoračenju 21+. Da li je to povećalo sigurnost i smajilo broj nesreća? Meni se čini da nije.
Također, kako bi povećali naplatu kazni i kako bi suzbili gomilanje velikog broja kazni i velikih iznosa neplaćenih kazni uveli su pravilo "50% u roku od osam dana". Imamo li i dalje gomilanje kazni i velike iznose neplaćenih kazni kod pojedinih vozača? Izgleda da imamo.
Sa moje tačke gledišta su obje ideje promašene i trebalo bi razmisliti o nečemu drugome. Da li iko analizira da li izmjene ZOBS-a daju pozitivne, negativne ili nikakve rezultate? Ili se izmjene uvedu i gura dalje ubjeđujući sve nas da su povećale sigurnost na cestama?
Ne bih išao dotle, ali...
Pod izgovorom (ili sa idejom) povećanja sigurnosti na cestama i smanjenja saobraćajnih nesreća su povećali novčane kazne i smanjili toleranciju za oduzimanje vozačke dozvole, tj. oduzima se već na prekoračenju 21+. Da li je to povećalo sigurnost i smajilo broj nesreća? Meni se čini da nije.
Također, kako bi povećali naplatu kazni i kako bi suzbili gomilanje velikog broja kazni i velikih iznosa neplaćenih kazni uveli su pravilo "50% u roku od osam dana". Imamo li i dalje gomilanje kazni i velike iznose neplaćenih kazni kod pojedinih vozača? Izgleda da imamo.
Sa moje tačke gledišta su obje ideje promašene i trebalo bi razmisliti o nečemu drugome. Da li iko analizira da li izmjene ZOBS-a daju pozitivne, negativne ili nikakve rezultate? Ili se izmjene uvedu i gura dalje ubjeđujući sve nas da su povećale sigurnost na cestama?
Mislim da bilo kakve mjere tog tipa nece znacajno povecati sigurnost, bilo kakvi radari, povecanje kazni i slicno.
Jedini nacin da se poveca sigurnost su izgeadnja kvalitetnijih cesta, prvenstveno autoputeva i brzih cesta, vise petlji a manje klasicnih raskrsnica i slicno.
Pomogla bi i bolja saobracajna kultura, ali to je jako tesko promijeniti, ne mogu to rijesiti ni bolje autoskole jer se kultyra nosi iz kuce i reflektuje na sve sfere zivota pa tako i saobracaj.
Laplace wrote: ↑28/12/2022 07:36
Da li iko analizira da li izmjene ZOBS-a daju pozitivne, negativne ili nikakve rezultate? Ili se izmjene uvedu i gura dalje ubjeđujući sve nas da su povećale sigurnost na cestama?
Kad su pompezno najavili saobracajnu revoluciju tamo nekad 2007 kad je tek uveden ovaj sad Zobs to se mislilo da ce nesto biti,a gore nije nikad bilo, zato su "eminentni ublehasi" saobracajni inzinjeri sav nered na putevima pravdali golfovima iz franje josipa vakta....eto kao udesi su zbog starih auta 30+ godina....moralo se debilisanim izjavama koje vrijeđaju inteligenciju i debila, pokazati kako je ZOBS dobar
kasnije je ZOBS trpio neke sitne izmjene bez iceg ozbiljnog, pa imamo te rekordere, povratnike,nasilnike nikad veci bangladeš na cestama....niko nece da se pozabavi sa reformom, a i kako ce kad su najvaznija mjesta zavarili za dupe kojekakvi ševali kovacevici,osmani lindovi i ostali hableščari
Kako mijenjati, ZOBS je top, samo još kazne pooštriti. Gdje će vam to naumpasti da preispitujete, to je za ihihi godina.. Stvarno mislite da neko o tome vodi računa. Bitno je da su neki paćenici nabacali stotine članova od kojih su mnogi nebulozni, da se ograničenja po vukojebinama gdje imaju dvije srušene kuće na 40-50, itd. Večeras samo jedan od pacijenata u Safeta Zajke, na sred pune se okreće na cesti i ide u kontra smjer. Svi čekaju da se pacijent okrene. Drugi opet iz Alije Kučukalića skreće u Fetaha B. iako je zabrana, ali lola i zmigavac dao.