Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
Ommadawn

#6126 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Ommadawn »

no_sikiriki wrote: 15/12/2022 22:42 Kad smo kod hrane, šta the hell je dagara? :mrgreen:
Uh… ko iz toga nije hranu probao, pokajao se.
A ko jeste, pokajao se još više.
no_sikiriki

#6127 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by no_sikiriki »

Ommadawn wrote: 17/12/2022 10:01
no_sikiriki wrote: 15/12/2022 22:42 Kad smo kod hrane, šta the hell je dagara? :mrgreen:
U čemu je fazon, je li daje neki smoky okus?
Btw, :thumbup: za radove, sviđa mi se posljednja posebno. (Čaršija)
Ommadawn

#6128 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Ommadawn »

no_sikiriki wrote: 17/12/2022 10:18
Ommadawn wrote: 17/12/2022 10:01

U čemu je fazon, je li daje neki smoky okus?
Btw, :thumbup: za radove, sviđa mi se posljednja posebno. (Čaršija)
Hvala :)

Pa recimo ja stavim u to meso, onako komad krtine, luk isječem na komade, papriku, mrkvu, celerabu, stavim pasirani paradajz, bijeli luk, bosiljak, timjan i onda poklopim i ubacim u rernu na 120 stupnjeva, nekih 5-6 sati.
I onda kad izvadim iz rerne, meso sa dvije viljuške razdvojim na komade, promiješam u tom sosu - ma mrtva bi ga usta jela.
no_sikiriki

#6129 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by no_sikiriki »

Ommadawn wrote: 17/12/2022 13:12 Pa recimo ja stavim u to meso, onako komad krtine, luk isječem na komade, papriku, mrkvu, celerabu, stavim pasirani paradajz, bijeli luk, bosiljak, timjan i onda poklopim i ubacim u rernu na 120 stupnjeva, nekih 5-6 sati.
I onda kad izvadim iz rerne, meso sa dvije viljuške razdvojim na komade, promiješam u tom sosu - ma mrtva bi ga usta jela.

Ne sumnjam da je ukusno, ali opet mi nisi rekao u čemu je fazon, je li daje neki specifičan okus hrani, ili? :mrgreen:
dale cooper

#6130 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by dale cooper »

no_sikiriki wrote: 17/12/2022 13:52
Ommadawn wrote: 17/12/2022 13:12 Pa recimo ja stavim u to meso, onako komad krtine, luk isječem na komade, papriku, mrkvu, celerabu, stavim pasirani paradajz, bijeli luk, bosiljak, timjan i onda poklopim i ubacim u rernu na 120 stupnjeva, nekih 5-6 sati.

Ne sumnjam da je ukusno, ali opet mi nisi rekao u čemu je fazon, je li daje neki specifičan okus hrani, ili? :mrgreen:
Da, dobije aromu. U mene je rahmetli majka (nena) pravila sutliju u zemljanom loncu. Ne sjećam sam da sam nekada poslije probao
bolji sutlijaš. :D
no_sikiriki

#6131 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by no_sikiriki »

dale cooper wrote: 17/12/2022 13:57 Da, dobije aromu. U mene je rahmetli majka (nena) pravila sutliju u zemljanom loncu. Ne sjećam sam da sam nekada poslije probao
bolji sutlijaš. :D
Cool. Mora se nekad probati. :) I ja sam svoju nanu zvala majka.
Ommadawn

#6132 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Ommadawn »

no_sikiriki wrote: 17/12/2022 13:52

Pa kao prvo poseban ukus hrani, plus što je zatvoreno pod toplinom i onda para koja se stvara od raznih začina i povrća, cirkuliše i daje okus mesu a istovremeno ga kuha.

Speaking of, ja najviše volim da pečem u tavi od gusa. Imam nekoliko tih tava, raznih veličina i oblika. U jednoj maloj pravim omlet, jaje na oko, čimbur, palačinke.
no_sikiriki

#6133 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by no_sikiriki »

Ommadawn wrote: 17/12/2022 14:36 Pa kao prvo poseban ukus hrani, plus što je zatvoreno pod toplinom i onda para koja se stvara od raznih začina i povrća, cirkuliše i daje okus mesu a istovremeno ga kuha.

Speaking of, ja najviše volim da pečem u tavi od gusa. Imam nekoliko tih tava, raznih veličina i oblika. U jednoj maloj pravim omlet, jaje na oko, čimbur, palačinke.
Bjezi, sad sam gladna. :mrgreen:
piupiu

#6134 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Ovo je priča o povijesti, o čudotvornoj dimenziji života, o Vejsilu Ćurčiću, direktoru Zemaljskog muzeja, koji je velikim dijelom zaslužan za spas Hagade. O Vejsilu, njegovoj Marijani, o tome kako je nastala sevdalinka: Star se Ćurčić pomamio, o tome šta sanja unuk Darimir Darko Ćurčić

https://interview.ba/2022/12/16/zivot-j ... vao-hagadu
piupiu

#6136 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

John Cleese wrote: 18/12/2022 19:16 :thumbup: :D
Pa fakat, jos samo fale slike - 'sta ste danas jeli' :D
no_sikiriki

#6137 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by no_sikiriki »

piupiu wrote: 18/12/2022 20:28
Kultura življenja, bona. :mrgreen:
Šta ti spamaš temu s kojekakvim Vejsilima iz Logavine? :mrgreen: :kiss:
John Cleese

#6138 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by John Cleese »

Znam tu pricu, odavno, ali neke detalje nisam znao - da su se poznavali i druzili sa Slavom Raškaj, na primjer :)
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#6139 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Toto »

¤ jelena ¤ wrote: 16/12/2022 14:28
John Cleese wrote: 15/12/2022 23:15

Poenta je u svojevrsnoj jezickoj barijeri - kad u tom kantonu zatrazis kajmak, najvjerojatnije ces dobiti pavlaku :D
Khm... :oops: moram priznati da ta jezička barijera djelimično prolazi i kroz Brčko distrikt. :D

Naime, kod nas kad domaćin ponudi: "hoš sira i kajmaka uz to...nešto....", dobićeš sir ala "švapski" i pavlaku. :D

Ali stoji ovo što se tiče kupovine po prodavnicama - danas. Kajmak je (mladi/stari) domaći, a pavlaka je Megle, Dukat, Kravica...

Kod nas je taj naziv pavlaka došao u 21. vijeku :-? :D U djetinjstvu, tj. prije rata :oops: :D kad te mama pošalje u prodavnicu (samoposlugu :D) po kajmak, ti doneseš pavlaku il mileram, al domaći kajmak znamo šta je i to se kupuje kod provjerene tete/nane/nene sa sela.

'nači, domaći je ključna riječ i nema nedoumice. :lol:
jel' ovo zborite o antropologiji hrane??? :roll:
piupiu

#6140 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

John Cleese wrote: 18/12/2022 22:20

Znam tu pricu, odavno, ali neke detalje nisam znao - da su se poznavali i druzili sa Slavom Raškaj, na primjer :)
Poznavala sam, kao dijete, jednu članicu familije Ćurčić, koja je bila izuzetno kreativna. Još uvijek imam jedan njen kolaž na zidu. Zanimiljivi ljudi.
piupiu

#6141 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

no_sikiriki wrote: 18/12/2022 21:41

Kultura življenja, bona. :mrgreen:
Šta ti spamaš temu s kojekakvim Vejsilima iz Logavine? :mrgreen: :kiss:
C c c. Ko vas ne zna... :D :lol: :kiss:
piupiu

#6142 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Kada kreneš na put za Itaku
zaželi da dug to bude put,
pothvata pun, opasnosti i saznanja.
Lestrigonaca, Kiklopa
i srditog Posejdona ne plaši se!
Na takve nikada naići nećeš
sve dok misao je tvoja uzvišena
i dok birana se osjećanja tiču tvoga duha i tvog tijela.
Niti Lestrigonce, nit Kiklopa
niti divljeg Posejdona ti susresti nećeš
ako ne nosiš ih u samome sebi
i ako ih duša tvoja ne iznosi preda te.
Zaželi da dug bude to put
svitanja ljetnjih pun
u koja ćeš – kolike li radosti –
ulazit u luke prvi put viđene.
Pred feničkim zastani tezgama
i snabdij se finim stvarčicama:
sedefom, koraljom, ambrom, slonovačom;
uzmi svakovrsnih razbludnih mirisa,
što više upravo raskošnih mirisa.
Pođi u mnoge gradove misirske
da učiš, i da poučiš se kod mudraca njinih.
I na umu uvijek Itaku zadrži.
Stići na nju tvoja je sudbina.
Al’ nipošto ne žuri na tom putu.
Bolje neka mnogo godina potraje
da na otok pristaneš ko starac
bogat onim što na putu stekao si
ne očekujući da Itaka bogatstvo ti dadne.
Ona ti je dala divno putovanje.
Bez nje ne bi ni krenuo na put.
No ništa ti više ona nema dati.
A ako je siromašnom nađeš, znaj prevarila te nije.
Mudar kakvim si postao i s tolikim iskustvima
shvatićeš već što Itake znače.
Kavafi
piupiu

#6143 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Dejan Tiago-Stanković 1965.-2022.

Meni je sve počelo da bude svejedno pre pet-šest godina malo pre nego što će mi izaći Estoril, kad sam dopao ljutih rana i završio u šok sobi. Bilo je povuci potegni, doživeo sam čuveni momenat “iskustva bliske smrti“, onaj kad se pomiriš da je to možda ipak kraj. Dok sam umirao uradio sam kratku rekapitulaciju života koji napuštam, i bio sam dosta zadovoljan. Otkad sam se probudio iz anestezije smrt mi više ništa ne može jer je se više ne plašim. Zato su mi se promenili prioriteti. Svaki novi dan ovog bonus života smatram za čist ćar, gledam nešto da napišem. Pokapirao sam da se sekiracija ne isplati, pa na pojave oko sebe gledam isključivo fenomenološki, kao kad gledaš Papuance pa pokušavaš da ih razumeš, ali se skoro ni oko čega ne uzrujavam. Mnogo se više i smejem, grešna mi duša, kao da gledam neku tragikomičnu seriju.

https://special.buro247.rs/dejan-na-kaucu/
piupiu

#6144 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Dejan Tiago Stanković: Na Drini Muhika

Pitao sam se i da li se stari asketa zapitao čiji je grad u kome konači? Zašto se helikopterom kojim su ga vozili ne prevoze bolesnici? Da li su mu pre no što je doveden u Višegrad dali da pročita Na Drini ćupriju? Ako je pročitao, da li se upitao gde su potomci Andrićevih junaka? Potomci Alihodže Mutevelića?

29. juni 2016, 12:00

Kada je u februaru 2015. Pepe odlazio s vlasti, poželeo sam da mu odem na oproštajni miting u Montevideo. Poželeo sam da ga zagrlim. Eto toliko je moje poštovanje prema tom Čoveku. Zato je malo reći da sam se obradovao kada sam čuo da nam dolazi u posetu.

Ko je Muhika?

Za osamdesetogodišnjeg Hosea Muhiku saznali smo tek pre nekoliko godina, kada je bio predsednik Urugvaja. Na sebe je skrenuo pažnju ozakonivši istopolne brakove, pravo na abortus i uživanja marihuane. Dodatno je zanimljiv zbog svoje jedinstvene životne priče. Zbog političkih uverenja u tamnici je proveo 15 godina, od toga 11 u samici, sedam bez knjige.

Kao predsednik, Muhika je umesto službenog aviona kupio helikopter za prevoz bolesnika, smatrao je da je to neophodnija investicija. U palatu se nije preseljavao – nastavio je da živi u svojoj skromnoj kući, da vozi prastaru VW bubu, da popodne tera traktor, da se nosi kao prosečan urugvajski deda. Platu je davao u dobrotvorne namene. „Ženina nam je dovoljna“. Kad mu kažu da je siromašan, odgovara da nije, da je samo trezven, da ima i više nego što mu treba. Sa svima na ti, taj prijatni čovek objašnjava: „Ne živimo u feudalizmu, pa da se je predsednik ponaša i živi kao kralj. „Predsednik nije više od običnog državnog činovnika na službi narodu.“

Ovaj stil isprva zaliči na populizam, na prevaru. Mnogi su se bili potrudili da mu otkriju mrlju na biografiji. Nisu našli nijedan korupcijski skandal, nijedan slučaj zloupotrebe vlasti. Samo godine samovanja i godine borbe za narod. Ništa drugo.

Tako je Pepe, svojom dobrotom i moralnošću postao simbol ispravnog političara. Primili su ga i Papa Franja i Barak Obama. Slavni Kusturica snima dokumentarac o njemu. Svet mu se divi zbog poštenja, skromnosti i nadasve doslednosti. Urugvaj je pod njegovim vođstvom uznapredovao u svakom smislu.

Ko je njegov domaćin?

Što se lika i dela njegovog domaćina tiče, mišljenja su podeljena. On je umetnik sa stavom zbog kojeg ga po bivšoj Jugoslaviji ili vole, ili preziru. Zanimljivo je da je najmanje popularan u rodnom Sarajevu gde, kažu, već decenijama nije odlazio. Pitao sam prijatelje Sarajlije zašto je tako. Svi odgovori liče. Ovo je tek jedan od tri:

„To je duga priča. Otišao je iz grada pred rat u Beograd. Za vrijeme opsade, nije se oglašavao, već je pio viski sa Slobom. Tu su korijeni svega. I on Sarajevo se vremenom mijenjaju. Sarajevo je izgubilo svoj kosmopolitski šarm, postalo "bliskoistočno" a najveća gradska faca i legenda Kusturica sada je omraženi srpski nacionalista. Svi koji mu nisi bili ni do koljena su jedva dočekali da ga vrijeđaju i pljuju a on je, kabadahijski, svima vraćao istom mjerom. Mržnja između njega i Sarajeva se nožem može sjeći. Ja ga lično ne mrzim njegova stvar, njegovi izbori. Veliki je režiser. Eto to je to, ukratko.“

U svetu je, međutim, Kusturica priznat umetnik, zbog svog diskursa, poznat kao borac protiv globalizma i kapitalizma. U Beogradu, gde bolje prate njegove angažmane, jedni veruju da je nadareni dripac, drugi da je barbarogenije, ali niko ne dovodi u pitanje da je etablirana umetnička veličina. Jedino što mu prigovaraju je da je uvek bio i jeste slizan sa srpskom vlašću (pristojnom čoveku vazda mrskom) kao i da lične konflikte s drugima rado rešava grubošću i nasiljem, što je za krugove kojima se kreće izuzetno neobično. Navodno, ume da udari, da nabode glavom, da pljune u lice, da tuži sudu.

U Srbiji se mnogi takođe pitaju da li su Mokra gora i Andrićgrad njegovi, i ako jesu, kako i zašto to? Tokom kratke posete kompleksu Mećavnik i tematskom parku u Višegradu, nisam uspeo da nađem odgovore na ta pitanja, ali mi je brzo postalo jasno da se Emir tamo ponaša kao kapetan na brodu ili reditelj u filmu, drugim rečima kao apsolutni gospodar. Znake anti-kapitalizma, skromnosti i opsednutost doslednošću nisam zapazio. Naprotiv, anti-kapitalista poseduje mnogo više nego što mu treba i nije ni nalik starom Urugvajcu. Realno, Emir je vlasnik helikoptera!

Uoči Vidovdana 2016, pred sam početak priredbe koja je prethodila otvaranju andrićgradskog sajma knjiga, najskromnijem predsedniku na svetu je dodeljen repubilkosrpski orden. Pepe je potom prošetao preko mermernog trga. Kamere su ga pratile u stopu. Hodao je važno i dostojanstveno, kad da nas u publici nema. Izgledalo je kao da smo prisustvovali snimanju filma. (To najverovatnije i jeste bio slučaj, ali ja sam toga postao svestan tek sledećeg dana, gledajući fotografije.) Potom su ga postavili u čelo stola gde su sedele druge zvanice i prevodilac.

Posle par muzičkih numera, govorila su dva uzvanika, jedan nagrađivani bosanski pisac i akademik Bećković, najveći živi srpski pesnik. Fini ljudi. Rečiti. Građanska desnica. Oba govora bila su obojena nacionalističkim tonovima, doduše ne u istoj meri. Potom je pred nas izašao predsednik Muhika. On je svoj nastup počeo sa „Viva la Vida!“ Da li je bio nesvestan kako su ljudi pre njega zborili ili je samo hteo da bude svoj, tek, rekao je - „Naučio sam da volim život i ljude u svoj njihovoj različitosti. U dugim časovima samoće naučio sam da ljubav treba negovati kao nežnu biljku. Mržnja je korov, niče sama, i nju ne treba negovati već suzbijati".

Iskreno, kamarada Muhika s jedne strane i ostatak ekipe s druge, od početka mi se nikako nisu uklapali u istu sliku. Ako je po delima suditi, teško je za njega i domaćina reći da dele iste vrednosti. Zbog toga mi je prizor zasmetao.
Dok su ga vodali, dok su mu davali orden koji mu ne treba, dok su pred njim držali govore suprotne njegovim uverenjima na jeziku koji ne razume, nisam se mogao otrgnuti utisku da je čestiti starac zloupotrebljen. Zar film nije mogao da prođe bez ovoga?

A bio sam potegao čak do Bosne samo da bih zagrlio starog geriljera. Otišao sam odande, a nisam imao priliku da to učinim. Zaista mi je žao zbog toga, kažu Rusi „nisu ljudi planine“, biće valjda prilike da se ponovo sretnemo, ali nisam više imao snage. Imam problema sa stomakom, Moram da pazim. Jedva sam pretekao prošle godine.

Pitao sam se i da li se stari asketa zapitao čiji je grad u kome konači? Zašto se helikopterom kojim su ga vozili ne prevoze bolesnici? Da li su mu pre no što je doveden u Višegrad dali da pročita Na Drini ćupriju? Ako je pročitao, da li se upitao gde su potomci Andrićevih junaka? Potomci Alihodže Mutevelića? Zna li da su oni možda stradali, jer u okolini su zbog srpstva ubijene hiljade ljudi? Ili su proterani, većina ih je proterana. Da li zna da su sa Ćuprije bacana tela u Drinu? Da su nizvodno, kada je pražnjeno akumulaciono jezero, nađeni ostaci tri stotine duša? Zbog višegradskih nedela nekoliko ratnih zločinaca je osuđeno na robiju, jedan na doživotnu?

Da li mu je rečeno da su u višegradskom naselju Bikavac, odakle potiču Osmanagići, 1992. živi ljudi sagoreli u kućama? Ima li i još tamo od Avdaginog roda? U Srpskoj je danas Bošnjaka za četvrtinu miliona manje nego ranije? Sad je kasablija 11.000 manje nego pre 25 godina? Da li su mu domaćini izneli svoje stavove o nacionalizmu odgovornom za toliku tragediju? Šta misle o povratku izbeglih? O suživotu? I šta li njemu znači Viva la vida? Da nije naslov filma? I na kraju, da je kojim slučajem sve to znao, ili samo deo, da li bi prihvatio da dođe u goste i bi li primio odlikovanje?

Ja, nekako, ne verujem.

O zlostavljanju staraca

Napunio sam 50 godina. Po svim kriterijumima sam u drugom poluvremenu života i sve češće me zaokuplja fenomen starosti. Brinem o tome šta će biti sa mnom ako popustim pameću pre nego što odem. Na vreme sam počeo da molim prijatelje i sinove, pre svega decu, da mi, ako zatreba, pomognu savetom, upozorenjem. Da me saslušaju kad im pričam, jer to ih pitam za savet. Da mi pomognu da preispitam sopstvene stavove i odluke. Da me podsećaju da to stalno činim. Da i oni paze da do kraja ostanem veran sebi.
crveni_makovi

#6145 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by crveni_makovi »

Eto fine prilike da se procita nesto meni novo. Estoril ima kupiti kod nas. Dopala su mi se oba teksta.
piupiu

#6146 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

crveni_makovi wrote: 21/12/2022 15:26 Eto fine prilike da se procita nesto meni novo. Estoril ima kupiti kod nas. Dopala su mi se oba teksta.
Umrije čovjek danas :| :(
crveni_makovi

#6147 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by crveni_makovi »

Zao mi je. Nisam ga prije citala a bas su mi se dopali ovi tekstovi.
piupiu

#6148 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

crveni_makovi wrote: 21/12/2022 15:33 Zao mi je. Nisam ga prije citala a bas su mi se dopali ovi tekstovi.
Ima jedna grupa na FB, Klasici književnosti, čiji je bio član, pa sam ga stalno pratila in RL. Juče nešto pročitah... danas čovjeka nema. 57 godina. Što ti je život. Makar je bio interesantan.
crveni_makovi

#6149 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by crveni_makovi »

Nisam na prvu uopste procitala ovu godinu smrti iznad jer sam otisla na link i bilo mi je zanimljivo citati i pratiti dinamiku stranice. U par navrata sam se bas slatko nasmijala. Otkako sam iskusila te meni najblize dodire sa smrcu dijelim mnogo njegovih razmisljanja, makar u teoriji koju sve vise pokusavam zivjeti svakog dana zivota.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#6150 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Chmoljo »

piupiu wrote: 18/12/2022 17:15
Ovo je priča o povijesti, o čudotvornoj dimenziji života, o Vejsilu Ćurčiću, direktoru Zemaljskog muzeja, koji je velikim dijelom zaslužan za spas Hagade. O Vejsilu, njegovoj Marijani, o tome kako je nastala sevdalinka: Star se Ćurčić pomamio, o tome šta sanja unuk Darimir Darko Ćurčić

https://interview.ba/2022/12/16/zivot-j ... vao-hagadu
O Dervišu Korkutu se danas, 50 godina od njegove smrti, veoma malo zna. Apsurdno je to što je danas moguće pročitati tekst o spašavanju Hagade bez pomena njegovog imena.
iz jednog drugog članka, al da ne ostane nerečeno.
Post Reply