FINALE: Argentina - Francuska
Moderators: Charuga, Tomahawk11
- Logovan
- animals
#1277 Re: FINALE: Argentina - Francuska
Ciji je caca jaci..
do sljedeceg SP..
bilo je dobro i uzbudljivo..narocito finale..
onako kako bi svi voljeli da bude..
puno preokreta i drame..
da svrsavam na Argentinu, ne pada mi na pamet..
Veliki uspjeh za Maroko i Hrvatsku..
kako god, Argentina zasluzeno..
do sljedeceg SP..
bilo je dobro i uzbudljivo..narocito finale..
onako kako bi svi voljeli da bude..
puno preokreta i drame..
da svrsavam na Argentinu, ne pada mi na pamet..
Veliki uspjeh za Maroko i Hrvatsku..
kako god, Argentina zasluzeno..
- darius_maximus
#1278 Re: FINALE: Argentina - Francuska
Vremenski okvir, plus politika.Osmi Socrates wrote: ↑19/12/2022 10:59 Maradonina utakmica protiv Engleza je jedan od momenata gdje fudbal mora preći i u preispitivanje samog sebe.
S jedne strane, imaš varalicu koji je svjesno i namjerno prevario da stekne prednost. Četiri minuta kasnije, ta varalica predribla sve Engleze i da najbolji gol svih vremena.
BTW, da li je neko primjetio da kod tog drugog gola Maradona ide desno, a nijednom tokom te sekvence ne dotakne loptu desnom nogom. Nešto naprosto nezamislivo. Bukvalno jednom nogom, i to neprirodnom za tu situaciju, dribla čitav svijet i daje gol. Čak i da je bio potpuni invalid na desnu nogu, a nije, mada mu je to bila dosta slabija noga, prirodno je da je upotrijebi barem instinktivno.
Anyway, da se vratimo na situaciju đavola i Boga u roku od četiri minute. Kako, pretpostavimo moralan, čovjek da se postavi prema tome?
Možda to najbolje opisuje Lineker, koji je igrao u toj utakmici i bio direktno oštećen varanjem. Nakon drugog gola, on osjeća, kako kaže jedini put u životu, da zaplače, zagrli Maradonu i čestita mu na nevjerovatnom drugom golu.
Ali, on je igrač i prvi svjedok. I oštećen je i istovremeno osjeća, pa skoro religiozni osjećaj. Ne zna ni on šta se desilo, ne na terenu, nego u njemu kao čovjeku.
Kako oni koji su to gledali na televizoru, ili mi koji smo to gledali samo na YouTube i čitali (dosta) o tome da pomire Maradonu varalicu i Maradonu božanstvo u svojoj ocjeni situacije?
Zato je Maradona više od igre, a Messi i Ronaldo samo igra (či) i, na kraju, i produkti.
Maradona te tjera da preispituješ sebe kao čovjeka, bio svjestan toga ili ne, a Messi je samo odličan, po statistikama i najbolji svih vremena, fudbaler. I produkt.
E zato je Estadio Azteca svetilište fudbala. Ima i drugih razloga, ali ovo je, otprilike najznačajniji.
Siguran sam da je i u drugim prilikama bilo i varanja i senzacionalnih golova, ali da se sve desi u četiri minute i to u četvrtfinalu svjetskog prvenstva, i baš u takvim okolnostima, nije se nigdje i nikad desilo.
Anyway, pitanja ostaju.
Ta je utakmica imala bitnu pozadinu i većina Maradonino varanje smatra Božijom "pravdom".
Da je Messi dao takav go protiv npr. Francuske, odrali bi ga za varanje.
Maradoni je puno praštano zbog politike i zbog "anti-establišment" furke, ali dobro, takva vremena bila.
-
Osmi Socrates
#1279 Re: FINALE: Argentina - Francuska
E zato je fudbal većini samo igra i sutra će neki drugi fudbaler biti idol masi.
Maradona će ostati Bog u Argentini, pa čak i Messiju. Čovjek je bio više od igre.
Mi milenijalci ionako imamo tendenciju da sve useremo našim budaleštinama. Ovo "mi..." uzmite uslovno.
Anyway, interesantno je da je Maradona u nekom intervjuu spomenuo da je taj drugi gol bio moguć jer su Englezi bili džentlmeni i nisu ga rušili nemilosrdno kao neki drugi igrači.
To između njega i Engleza je bila love hate relationship. Još jedan detalj. U jednoj utakmici, Maradona je nosio i Tottenhamov dres, na oproštaju Ardilesa.
Hajd' nastavite vaše idolopoklonstvo Messiju, a poneki i Ronaldu, mada su oni sve tiši.
Nećete vi nikad stići do suštine fraze "više od igre".
Maradona će ostati Bog u Argentini, pa čak i Messiju. Čovjek je bio više od igre.
Mi milenijalci ionako imamo tendenciju da sve useremo našim budaleštinama. Ovo "mi..." uzmite uslovno.
Anyway, interesantno je da je Maradona u nekom intervjuu spomenuo da je taj drugi gol bio moguć jer su Englezi bili džentlmeni i nisu ga rušili nemilosrdno kao neki drugi igrači.
To između njega i Engleza je bila love hate relationship. Još jedan detalj. U jednoj utakmici, Maradona je nosio i Tottenhamov dres, na oproštaju Ardilesa.
Hajd' nastavite vaše idolopoklonstvo Messiju, a poneki i Ronaldu, mada su oni sve tiši.
-
Sid the sloth
#1280 Re: FINALE: Argentina - Francuska
Ne prosipaj se ziv bio. Pises o Maradoni kao da si ga licno gledao a ne citao neke clanke od nafuranih novinara i slusao price od starijih. Mlad si ocigledno, al nemoj pametovati toliko ziv bio, svaki post ti ima sve manje smisla ko da ti ih dedo sastavlja a ti postavljas na forum.Osmi Socrates wrote: ↑19/12/2022 11:33 E zato je fudbal većini samo igra i sutra će neki drugi fudbaler biti idol masi.
Hajd' nastavite vaše idolopoklonstvo Messiju, a poneki i Ronaldu, mada su oni sve tiši.![]()
-
palermo
#1281 Re: FINALE: Argentina - Francuska
Lijep post. Dotice se pitanja kako I zasto neki ljudi dobiju svoje simbolicko znacenje I precast sami sebe.i nije to samo Maradona, recimo zasto je Ali najveci., zbog simbolike koju je svojom pojavom nosio, borbe protiv sistema, protiv nepravde. Zasto je Dzeko toliko velik u ocima bosanaca I hercegovaca, zato sto pokazuje da I oni koji su duboko povezani sa ovom zemljom mogu uspjeti...I da ne.nabrajam.Osmi Socrates wrote: ↑19/12/2022 10:26Ponavljam, ne sagledate stvari dovoljno široko. Ja sam pričao sa mojim tatom i mnogim Argentincima o fenomenu Maradone, i neki (mnogi) od njih ne znaju to ni objasniti.darius_maximus wrote: ↑19/12/2022 10:11
Ispada da se mora omalovažavati Maradona, da bi se cijenio Messi, a to nije tačno.
Obojica su bili vanserijski igrači, svako u svojoj eri.
Maradona je bio veći šoumen, imaju drugačiju karizmu i imao je čime to potkrijepiti.
Ali, ja pokušavam, jer me uvijek zanima i društveni značaj fudbala.
Recimo, mene je tata vodio na Estadio Azteca još kao tinejdžera i njemu je to svetilište. Mislim, kad odeš, shvatiš i da jeste jedno od svetilišta fudbala. Nije jedino, ima ih više, da ih ne nabrajam, i tako je svakom ko je opsjednut fudbalom i kome je to više od igre.
Messi jeste po statistikama najbolji igrač svih vremena. I to je igra. Međutim, fudbal je, kao što napisah, više od igre. Uvijek bilo i uvijek će biti.
Messi je, i zbog vremena u kojem je djelovao, i produkt. Fantastičan produkt, svaka čast, zaslužio je kvalitetom, međutim, jedan dobro upakirani produkt.
Maradona je odbio da bude produkt. Vjerovatno je i on mogao biti, ali, izabrao je drugačije. I tu dolazimo do boljeg objašnjenja onoga "više od igre". Namjerno ne pišem produkt čega.
Ali, recimo, ta utakmica protiv Engleza... Ako mi se bude dalo pisaću više.
Mesi je GOAT ili nije GOAT , statisticki vjerovatno jeste, ali pitanje je koliko on u nekim sirim okvirima nosi tu duboku em9ciju kao sto je nosio Maradona ili gore vec spomenti Ali.
Mada ove scene iz Buenos Airesa su zadivljujuce I svjedoce da je ipak na kraju svoje karijere I Mesi dotakao srca ljudi.
- studeni76
#1282 Re: FINALE: Argentina - Francuska
Virtuoz sa loptom bio al kada se skinu ružičaste naočale ostaje da je bio narkoman! Ko zna pod kakvim sredstvima je postigao sve. Da postoji hrabrosti u svijetu sporta, Maradona bi mogao završiti kao onaj biciklist Armstrong. Da je Messi uradio samo mali dio onog što je Maradona uradio sada bi se po njemu sralo nemilice. Al eto ta neka nostalgija pa je ono staro sve bilo bolje i OKdarius_maximus wrote: ↑19/12/2022 11:31Vremenski okvir, plus politika.Osmi Socrates wrote: ↑19/12/2022 10:59 Maradonina utakmica protiv Engleza je jedan od momenata gdje fudbal mora preći i u preispitivanje samog sebe.
S jedne strane, imaš varalicu koji je svjesno i namjerno prevario da stekne prednost. Četiri minuta kasnije, ta varalica predribla sve Engleze i da najbolji gol svih vremena.
BTW, da li je neko primjetio da kod tog drugog gola Maradona ide desno, a nijednom tokom te sekvence ne dotakne loptu desnom nogom. Nešto naprosto nezamislivo. Bukvalno jednom nogom, i to neprirodnom za tu situaciju, dribla čitav svijet i daje gol. Čak i da je bio potpuni invalid na desnu nogu, a nije, mada mu je to bila dosta slabija noga, prirodno je da je upotrijebi barem instinktivno.
Anyway, da se vratimo na situaciju đavola i Boga u roku od četiri minute. Kako, pretpostavimo moralan, čovjek da se postavi prema tome?
Možda to najbolje opisuje Lineker, koji je igrao u toj utakmici i bio direktno oštećen varanjem. Nakon drugog gola, on osjeća, kako kaže jedini put u životu, da zaplače, zagrli Maradonu i čestita mu na nevjerovatnom drugom golu.
Ali, on je igrač i prvi svjedok. I oštećen je i istovremeno osjeća, pa skoro religiozni osjećaj. Ne zna ni on šta se desilo, ne na terenu, nego u njemu kao čovjeku.
Kako oni koji su to gledali na televizoru, ili mi koji smo to gledali samo na YouTube i čitali (dosta) o tome da pomire Maradonu varalicu i Maradonu božanstvo u svojoj ocjeni situacije?
Zato je Maradona više od igre, a Messi i Ronaldo samo igra (či) i, na kraju, i produkti.
Maradona te tjera da preispituješ sebe kao čovjeka, bio svjestan toga ili ne, a Messi je samo odličan, po statistikama i najbolji svih vremena, fudbaler. I produkt.
E zato je Estadio Azteca svetilište fudbala. Ima i drugih razloga, ali ovo je, otprilike najznačajniji.
Siguran sam da je i u drugim prilikama bilo i varanja i senzacionalnih golova, ali da se sve desi u četiri minute i to u četvrtfinalu svjetskog prvenstva, i baš u takvim okolnostima, nije se nigdje i nikad desilo.
Anyway, pitanja ostaju.
Ta je utakmica imala bitnu pozadinu i većina Maradonino varanje smatra Božijom "pravdom".
Maradoni je puno praštano zbog politike i zbog "anti-establišment" furke, ali dobro, takva vremena bila.
-
Osmi Socrates
#1283 Re: FINALE: Argentina - Francuska
Živ mi ti bio, o Maradoni su se pisali doktorski i drugi akademski radovi od društvenog značaja u Argentini i od Argentinaca koji rade, recimo, u Americi.Sid the sloth wrote: ↑19/12/2022 11:35Ne prosipaj se ziv bio. Pises o Maradoni kao da si ga licno gledao a ne citao neke clanke od nafuranih novinara i slusao price od starijih. Mlad si ocigledno, al nemoj pametovati toliko ziv bio, svaki post ti ima sve manje smisla ko da ti ih dedo sastavlja a ti postavljas na forum.Osmi Socrates wrote: ↑19/12/2022 11:33 E zato je fudbal većini samo igra i sutra će neki drugi fudbaler biti idol masi.
Hajd' nastavite vaše idolopoklonstvo Messiju, a poneki i Ronaldu, mada su oni sve tiši.![]()
Na kraju, osnovana je i religija zbog njega.
Ne pravi se pametniji nego što jesi. Ako ne razumiješ nešto, ne moraš biti agresivan, to je primitivan instinkt.
Last edited by Osmi Socrates on 19/12/2022 11:43, edited 1 time in total.
-
LSD
#1284 Re: FINALE: Argentina - Francuska
Osmi Socrates wrote: ↑19/12/2022 11:33 E zato je fudbal većini samo igra i sutra će neki drugi fudbaler biti idol masi.

- muha_sa
#1285 Re: FINALE: Argentina - Francuska
Jest da ste dosadni al mi vas drago čitat
Pravi Ronaldo je daleko najbolji fudbaler svih vremena i tačka
Pele i Pape su nešto posebno--al eto
Pravi Ronaldo je daleko najbolji fudbaler svih vremena i tačka
Pele i Pape su nešto posebno--al eto
-
Osmi Socrates
#1286 Re: FINALE: Argentina - Francuska
I pravi Ronaldo je imao to nešto "više od igre" u sebi.
Same okolnosti njegove karijere su takve. I njega su demoni gonili neki.
Ronaldinho, opet, sam osmijeh je dovoljan da vidiš "više od igre" personality.
Messi nema nikakvu personality. Rekao bih to i za lažnog Ronalda, ali, njegova personality je jedino da je bezobrazan.
Same okolnosti njegove karijere su takve. I njega su demoni gonili neki.
Ronaldinho, opet, sam osmijeh je dovoljan da vidiš "više od igre" personality.
Messi nema nikakvu personality. Rekao bih to i za lažnog Ronalda, ali, njegova personality je jedino da je bezobrazan.
Last edited by Osmi Socrates on 19/12/2022 11:52, edited 1 time in total.
-
l33t
#1287 Re: FINALE: Argentina - Francuska
Meni je Zizu najjači a nemam 45 godina. Fulio onaj iznad forumaš
- Logovan
- Ateista
#1289 Re: FINALE: Argentina - Francuska
Ima li kakvih vijesti o laznom Ronaldu kako je ovo sve podnio? Ne javlja se ni on ni njegova sestra da komentarisu... 
-
Osmi Socrates
#1290 Re: FINALE: Argentina - Francuska
I Zidane je imao "više od igre" faktor.
Materazzi incident u finalu svjetskog je dovoljan. Kakva je to drama bila.
Materazzi incident u finalu svjetskog je dovoljan. Kakva je to drama bila.
- kakotakonikako
#1291 Re: FINALE: Argentina - Francuska
Dobra utakmica sinoc. Jako uzbudljiva. U prvih 80 minuta - jednosmjerna ulica. Argentina ih je pojela. A onda drama.
Scaloni je nadmudrio Deshampsa ali je izvodjenjem Di Marije
mogao sve uprskati.
Mbape
je drzao sinoc Francusku. Trener tricolora se odlucio za mlade i brze igrace, ali ga je to kostalo kod izvodjenja penala. Na samom kraju golman Martinez je spasio Argentinu, kao i kod penala. Ali onaj Lautaro Martinez - kakve je sanse taj covjek fulio. Ne samo sinoc.
Kod Argentine odlicni Mac Allister, de Paul, Fernandez, Di Marija i golman Martinez, ali samo je jedan GOAT:

Scaloni je nadmudrio Deshampsa ali je izvodjenjem Di Marije
Mbape
Kod Argentine odlicni Mac Allister, de Paul, Fernandez, Di Marija i golman Martinez, ali samo je jedan GOAT:

- Logovan
#1292 Re: FINALE: Argentina - Francuska
A sta Kolo Muani nije iskoristio pa nevjerovatno.
Odbrana Martineza vrhunska.

-
kakabanja213
#1293 Re: FINALE: Argentina - Francuska
Da je to bas tako onda Robert Horry bio GOAT, kako je to sada popularno reci, u odnosu na Michaela Jordana. To je statistika trofeja i brojki.darius_maximus wrote: ↑19/12/2022 11:02Ne, Messi je samo fudbaler.kakabanja213 wrote: ↑19/12/2022 10:41
Ovo si dobro rekao, Mesi je statisticki najbolji fudbaler svih vremena. Produkt Blaterove verzije fudbala. Upakovani proizvod
Maradona je bio "samo" fudbaler. Najbolji, ali "samo" fudbaler.
Ne priča o politici, filmovima, knjigama.
Bukvalno čovjek rekao da zna samo igrati fudbala.
Maradona je sjedio kod Kastra i partijao s Escobarom, itd.
Upravo to miješanje fudbala s politikom je učinilo Maradonu većim od fudbala.
Messi ima "samo trofeje i brojke".
-
Spit_fire
#1294 Re: FINALE: Argentina - Francuska
Ti izneses argumente jedan kroz jedan sa pecatom i uvjereno u opstini, a on ti kaze "imo je to nesto"...
Ponavljam pricamo o fudbalu a ne politci, maradona u fudbalu ne moze prismrsit mesiju
Po cemu je Modric veci igrac od Bobana onda?
Ako cemo tako najveci kosarkas BiH svih vremena ce biti Dino Konakovic
Ponavljam pricamo o fudbalu a ne politci, maradona u fudbalu ne moze prismrsit mesiju
Po cemu je Modric veci igrac od Bobana onda?
Ako cemo tako najveci kosarkas BiH svih vremena ce biti Dino Konakovic
-
Spit_fire
#1295 Re: FINALE: Argentina - Francuska
Spin..horry je vodnosa Jordan nije. Messi ima 739 argumenata na svojoj strani , maradona ima jedan..a i taj jedan upitan jer je vise subjektivankakabanja213 wrote: ↑19/12/2022 12:06Da je to bas tako onda Robert Horry bio GOAT, kako je to sada popularno reci, u odnosu na Michaela Jordana. To je statistika trofeja i brojki.darius_maximus wrote: ↑19/12/2022 11:02
Ne, Messi je samo fudbaler.
Ne priča o politici, filmovima, knjigama.
Bukvalno čovjek rekao da zna samo igrati fudbala.
Maradona je sjedio kod Kastra i partijao s Escobarom, itd.
Upravo to miješanje fudbala s politikom je učinilo Maradonu većim od fudbala.
Messi ima "samo trofeje i brojke".
- studeni76
#1296 Re: FINALE: Argentina - Francuska
Aaaaa pa sto ne kažeš šta je to vise od igre! Znaci Messi bi i za tebe bio veliki da se drogirao, opijao, udarao po terenu, silovao i slično. Pa sto sutis, pišeš epove a da ništa ne kazesOsmi Socrates wrote: ↑19/12/2022 11:57 I Zidane je imao "više od igre" faktor.
Materazzi incident u finalu svjetskog je dovoljan. Kakva je to drama bila.![]()
- darius_maximus
#1297 Re: FINALE: Argentina - Francuska
Opet kažem, nema potrebe omalovažavati jednog da bi drugi bio božanstvo.Osmi Socrates wrote: ↑19/12/2022 11:33 E zato je fudbal većini samo igra i sutra će neki drugi fudbaler biti idol masi.
Maradona ima svoje mjesto u fudbalskom svijetu, baš kao i Messi.
Nikada neće prestati rasprave o Messiju, Peleu, Maradoni, itd.
Sama činjenica da je Messi u tim pričama dokazuje koliko je uspio u životu, baš kao i "lažni" Ronaldo.
Ja se sjećam kad je meni stari pričao koliko je Best bio odličan fudbaler.
Šta bi bilo da nije bio alkoholičar ili da je igrao za Englesku?
Ko će ga znati.
Treba uživati u ljepotama fudbala, a činjenica je da je Messi doprinio brojnim čarobnim trenucima kojih ćemo se sa sjetom sjećati, kada neki novi klinci preuzmu (i dalje ne mislim da će to biti Mbappe
-
LSD
#1298 Re: FINALE: Argentina - Francuska
Da je Messi izvadio qrc i popišao se po terenu u sred finalne utakmice, to bi bilo wowwwstudeni76 wrote: ↑19/12/2022 12:09Aaaaa pa sto ne kažeš šta je to vise od igre! Znaci Messi bi i za tebe bio veliki da se drogirao, opijao, udarao po terenu, silovao i slično. Pa sto sutis, pišeš epove a da ništa ne kazesOsmi Socrates wrote: ↑19/12/2022 11:57 I Zidane je imao "više od igre" faktor.
Materazzi incident u finalu svjetskog je dovoljan. Kakva je to drama bila.![]()
Jednstavno po tom principu kolega Socrates rezonuje stvari
-
sakib_jebivjetric
#1299 Re: FINALE: Argentina - Francuska
Ne smijem ni pomisliti sta su u Messija ubrizgali da naraste jos 10 cm.studeni76 wrote: ↑19/12/2022 11:37Virtuoz sa loptom bio al kada se skinu ružičaste naočale ostaje da je bio narkoman! Ko zna pod kakvim sredstvima je postigao sve. Da postoji hrabrosti u svijetu sporta, Maradona bi mogao završiti kao onaj biciklist Armstrong. Da je Messi uradio samo mali dio onog što je Maradona uradio sada bi se po njemu sralo nemilice. Al eto ta neka nostalgija pa je ono staro sve bilo bolje i OKdarius_maximus wrote: ↑19/12/2022 11:31
Vremenski okvir, plus politika.
- apsidejzi
#1300 Re: FINALE: Argentina - Francuska
Bravo!!! Mi se vracamo svojim zivotima i racunima koje trebamo placati. Oni se vracaju svojim milionima i ugodnim zivotima. Jbg.