Mladi Rusi "okupirali" Beograd. Imali ih u Sarajevu?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

sarajevsko_pivo

#1 Mladi Rusi "okupirali" Beograd. Imali ih u Sarajevu?

Post by sarajevsko_pivo »

Mladi Rusi "okupirali" Beograd: Cijene kirija vrtoglavo rastu
Posljednjih mjeseci cijene kirija u Beogradu naglo su skočile, a razlog se krije u dolasku velikog broja ruskih državljana u Srbiju nakon agresije njihove države na Ukrajinu.

Beograđani su odlučili naglo podići kirije, pa čak i izbacivati stare stanare kako bi izdali nekretnine za mnogo veće cijene.

"Pojavili su se i naslovi da pojedini podstanari demoliraju stanove, pa odlaze, bez namjere da plate ugovorenu cijenu. Slijedi priča o jednom Rusu, koji je u Beogradu pronašao stan kakav je tražio po, za njega, prihvatljivoj cijeni. Nažalost, on nije tipičan primjer", piše RTS.

Pošto u Beogradu nikada ranije nije bio, strahovao je da će potraga trajati dugo, ali završena je za sedmicu dana.

"Tražio sam komforan apartman, komfor je jedan od mojih prioriteta, tražio sam stan sa jednom spavaćom sobom i našao sam veoma brzo, što je bilo iznenađenje za mene. Cijene su otprilike onakve kakve sam očekivao jer znao sam da su na tržištu nekretnina cijene iznajmljivanja porasle, ali za mene je za sada to u redu, dobre su cijene, lijep mi je stan i dobro je", kaže Aleksandar.

Luksuzni stanovi na ekskluzivnim lokacijama od 70. kvadrata izdaju se i po cijenama od 1.800 eura mjesečno. Za one koji solidno zarađuju, kao Aleksandar, to nije previsoka cijena. Za desetak dana stanove su pronašle i njegove kolege.

"Mnogo ljudi mi je ponudilo pomoć kad sam stigao, svi pričaju engleski, nema problema u komunikaciji i to me je prijatno iznenadilo i zato mi je drago što sam ovdje", kaže Aleksandar.

I Beograd mu se, kaže, dopao.

"Ljudi su ljubazni, cijene su pristojne, kuhinja je sjajna. Nikad nisam ni mogao da zamislim da postoji toliko puno jela sa mesom i jako mi se sve to dopada", dodaje Alekasndar.

U Privrednoj komori Srbije kažu da većina Rusa prvih sedmicu boravi u hotelima ili apartmanima, a zatim nalaze stanove u kojima će duže ostati.

Skoro 80 posto su mladi ljudi iz IT sektora, a ima i porodica.

"Ovo su stvarno gosti za poželjeti i nama svima treba da bude za cilj da takvi ljudi ostanu u zemlji jer dosta privređuju i svaki taj gost koji dođe u Srbiju on bukvalno cijeli svoj kapital donosi u Srbiju i svima treba to da bude primjer da se što bolje ponašamo i da ih zadržimo, jer ćemo rasti i kao društvo i ekonomija tu dosta može da ubere koristi", navodi Nenad Todorović iz PKS.

Procjenjuje se da je u Srbiju od marta stiglo gotovo 170.000 ljudi iz Rusije, Ukrajine i Bjelorusije, što je utjecalo na rast zakupnina pa se ovih dana i garsonjere u predgrađu Beograda nude za 350 eura mjesečno.
sarajevsko_pivo

#2 Re: Mladi Rusi "okupirali" Beograd. Imali ih u Sarajevu?

Mislim da je ovo dobra stvar za Beograd. Tu je ogroman novac u pitanju koji se trosi u Beogradu. Jedino za domace stanovistvo nije dobro koje ne mozes vise naci stan u Beogradu.

Pitanje imali Rusa uopce u Sarajevu ili Banja Luci? Jeli kod nas dolaze?
sarajevsko_pivo

#3 Re: Mladi Rusi "okupirali" Beograd. Imali ih u Sarajevu?

Znaci kod nas ih nema
HD_2015

#4 Re: Mladi Rusi "okupirali" Beograd. Imali ih u Sarajevu?

Post by HD_2015 »

Neki u Istočnom Sarajevu unajmljuju stanove. Da li su to ovi što su izbjegli ili neki drugi, ne znam.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#5 Re: Mladi Rusi "okupirali" Beograd. Imali ih u Sarajevu?

Post by Truba »

još nam samo rusi fale
HelaS

#6 Re: Mladi Rusi "okupirali" Beograd. Imali ih u Sarajevu?

Post by HelaS »

sarajevsko_pivo wrote: 13/12/2022 09:20 Mislim da je ovo dobra stvar za Beograd. Tu je ogroman novac u pitanju koji se trosi u Beogradu. Jedino za domace stanovistvo nije dobro koje ne mozes vise naci stan u Beogradu.

Prvo - tema je besmislena, koga briga što mladi Rusi dolaze u Beograd. Drugo - koliki je to ogroman novac? Neko mjerio, brojao, ili onako napamet lupaš da skreneš pažnju senzacionalizmom. Treće, nije li za Ruse u BiH potrebna viza? I posljednje - BiH je otvorena država, svi u nju i dolaze i odlaze, bez ičijeg čuđenja i otvaranja trol tema.
tramvajtrojka

#7 Re: Mladi Rusi "okupirali" Beograd. Imali ih u Sarajevu?

Post by tramvajtrojka »

sarajevsko_pivo wrote: 13/12/2022 11:47 Znaci kod nas ih nema
ima ruskinja i ukrajinki na tinderu :izet: :izet: :izet: 8-)
Truba

#8 Re: Mladi Rusi "okupirali" Beograd. Imali ih u Sarajevu?

Post by Truba »

HelaS wrote: 13/12/2022 12:03
sarajevsko_pivo wrote: 13/12/2022 09:20 Mislim da je ovo dobra stvar za Beograd. Tu je ogroman novac u pitanju koji se trosi u Beogradu. Jedino za domace stanovistvo nije dobro koje ne mozes vise naci stan u Beogradu.

Prvo - tema je besmislena, koga briga što mladi Rusi dolaze u Beograd. Drugo - koliki je to ogroman novac? Neko mjerio, brojao, ili onako napamet lupaš da skreneš pažnju senzacionalizmom. Treće, nije li za Ruse u BiH potrebna viza? I posljednje - BiH je otvorena država, svi u nju i dolaze i odlaze, bez ičijeg čuđenja i otvaranja trol tema.
da je došlo 1000 obitelji

1000x rate za kiriju x hrana x komunalije = fina para
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#9 Re: Mladi Rusi "okupirali" Beograd. Imali ih u Sarajevu?

Post by arman1 »

HD_2015 wrote: 13/12/2022 11:54 Neki u Istočnom Sarajevu unajmljuju stanove. Da li su to ovi što su izbjegli ili neki drugi, ne znam.
Ima ih i u Sarajevu. 2 IT startup-a su pokrenuta njihovim kapitalom i zanjem ali zbog našeg (ne)reda u zakonodavstvu i administraciji registrovani su na domaće ljude. To su izbjeglice za poželit.
Sociolog

#10 Re: Mladi Rusi "okupirali" Beograd. Imali ih u Sarajevu?

Post by Sociolog »

Cudim se da se ranije nije postavila ova tema.
Na Tinderu i to fotografijama iz Sarajeva ima dosta Ukrajinki i Ruskinja.
Haris.ba

#11 Re: Mladi Rusi "okupirali" Beograd. Imali ih u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

Neki mi je jaran pricao da mogu bez vize 3 mjeseca. Pa je on nesta oko biznisa radio da borave 3 mjeseca u Srbiji, 3 mjeseca u Bosni.
Iznajmi im stan u Srbiji, tamo jedna porodica bude 3 mjeseca, pa predje u Bosnu, a rotira se druga. I sve tako.

Da li moze tako, ne znam.
Last edited by Haris.ba on 13/12/2022 12:09, edited 1 time in total.
Truba

#12 Re: Mladi Rusi "okupirali" Beograd. Imali ih u Sarajevu?

Post by Truba »

Prevedeno s engleskog jezika-Tinder je aplikacija za online upoznavanje i geosocijalno umrežavanje. U Tinderu, korisnici "prevlače udesno" da bi lajkovali ili "prevlačili ulijevo" da ne bi voleli profile drugih korisnika, koji uključuju njihove fotografije, kratku biografiju i listu njihovih interesovanja.

hvala
Mate_Miso_Kovac

#13 Re: Mladi Rusi "okupirali" Beograd. Imali ih u Sarajevu?

Post by Mate_Miso_Kovac »

arman1 wrote: 13/12/2022 12:08
HD_2015 wrote: 13/12/2022 11:54 Neki u Istočnom Sarajevu unajmljuju stanove. Da li su to ovi što su izbjegli ili neki drugi, ne znam.
Ima ih i u Sarajevu. 2 IT startup-a su pokrenuta njihovim kapitalom i zanjem ali zbog našeg (ne)reda u zakonodavstvu i administraciji registrovani su na domaće ljude. To su izbjeglice za poželit.
Koji su startupi ruski?
Rothmans

#14 Re: Mladi Rusi "okupirali" Beograd. Imali ih u Sarajevu?

Post by Rothmans »

Mene su ,ima mjesec dana, dvojica Rusa u Sarajevu pitali dje je Zeljo (cevabdzinica) reko odmah kod Aleksandrivke :mrgreen:
HelaS

#15 Re: Mladi Rusi "okupirali" Beograd. Imali ih u Sarajevu?

Post by HelaS »

Haris.ba wrote: 13/12/2022 12:09

Neki mi je jaran pricao da mogu bez vize 3 mjeseca. Pa je on nesta oko biznisa radio da borave 3 mjeseca u Srbiji, 3 mjeseca u Bosni.
Iznajmi im stan u Srbiji, tamo jedna porodica bude 3 mjeseca, pa predje u Bosnu, a rotira se druga. I sve tako.

Da li moze tako, ne znam.
Kako neko može raditi "biznis" na privremenom boravku :?
Haris.ba

#16 Re: Mladi Rusi "okupirali" Beograd. Imali ih u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

HelaS wrote: 13/12/2022 12:13 Kako neko može raditi "biznis" na privremenom boravku
Pa iznajmi stanove u Bosni i Srbiji. I rotira svaka 3 mjeseca klijente da ne bi prekoracili turisticki rok. Onaj sto je u Bosni ide u Srbiju, onaj u Srbiji u Bosnu. Ne moraju razmisljati gdje i kako. Samo u auto, spakuju se i dolaze.
tramvajtrojka

#17 Re: Mladi Rusi "okupirali" Beograd. Imali ih u Sarajevu?

Post by tramvajtrojka »

Truba wrote: 13/12/2022 12:09 Prevedeno s engleskog jezika-Tinder je aplikacija za online upoznavanje i geosocijalno umrežavanje. U Tinderu, korisnici "prevlače udesno" da bi lajkovali ili "prevlačili ulijevo" da ne bi voleli profile drugih korisnika, koji uključuju njihove fotografije, kratku biografiju i listu njihovih interesovanja.

hvala
ili ti ga prevedeno na narodni jezik ako hoces da :izet: :izet: ides tamo :mrgreen:
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#18 Re: Mladi Rusi "okupirali" Beograd. Imali ih u Sarajevu?

Post by arman1 »

Mate_Miso_Kovac wrote: 13/12/2022 12:11
arman1 wrote: 13/12/2022 12:08

Koji su startupi ruski?
Ako te baš interesuje vidi ko traži Pythonovce(ima veze sa Monthy Python).
sarajevsko_pivo

#19 Re: Mladi Rusi "okupirali" Beograd. Imali ih u Sarajevu?

U Beogradu ih ima vise od 100.000 uglavnom ljudi koji rade u IT sektoru za strane firme. To je ogroman novac u cirkulaciju trenutno u Beogradu. Restorani, kafici, klubovi, radnje, kirije, supermarketi, aerodrom, hoteli ma komplet grad od njih profitira.

Jedino domaci su naj*** posto kirija za njih postaje preskupa.
sarajevsko_pivo

#20 Re: Mladi Rusi "okupirali" Beograd. Imali ih u Sarajevu?

Sociolog wrote: 13/12/2022 12:08 Cudim se da se ranije nije postavila ova tema.
Na Tinderu i to fotografijama iz Sarajeva ima dosta Ukrajinki i Ruskinja.
Sta je dosta njih 5 ili vise? :D

Da nisu iz Beograda pa tu u posjetu dosle ili bas pise da zive u Sarajevu?
HelaS

#21 Re: Mladi Rusi "okupirali" Beograd. Imali ih u Sarajevu?

Post by HelaS »

sarajevsko_pivo wrote: 13/12/2022 13:23
HelaS wrote: 13/12/2022 12:03 Prvo - tema je besmislena, koga briga što mladi Rusi dolaze u Beograd. Drugo - koliki je to ogroman novac? Neko mjerio, brojao, ili onako napamet lupaš da skreneš pažnju senzacionalizmom. Treće, nije li za Ruse u BiH potrebna viza? I posljednje - BiH je otvorena država, svi u nju i dolaze i odlaze, bez ičijeg čuđenja i otvaranja trol tema.

U Beogradu ih ima vise od 100.000 uglavnom ljudi koji rade u IT sektoru za strane firme
. To je ogroman novac u cirkulaciju trenutno u Beogradu. Restorani, kafici, klubovi, radnje, kirije, supermarketi, aerodrom, hoteli ma komplet grad od njih profitira.

100.000 Rusa u Beogradu :shock: E jebajiga sad
sarajevsko_pivo

#22 Re: Mladi Rusi "okupirali" Beograd. Imali ih u Sarajevu?

HelaS wrote: 13/12/2022 13:25
sarajevsko_pivo wrote: 13/12/2022 13:23

U Beogradu ih ima vise od 100.000 uglavnom ljudi koji rade u IT sektoru za strane firme
. To je ogroman novac u cirkulaciju trenutno u Beogradu. Restorani, kafici, klubovi, radnje, kirije, supermarketi, aerodrom, hoteli ma komplet grad od njih profitira.

100.000 Rusa u Beogradu :shock: E jebajiga sad
Citaj malo tekst: Procjenjuje se da je u Srbiju od marta stiglo gotovo 170.000 ljudi iz Rusije, Ukrajine i Bjelorusije, što je utjecalo na rast zakupnina pa se ovih dana i garsonjere u predgrađu Beograda nude za 350 eura mjesečno.

Mnogi nisu imali već razvijene biznise, pa je tako od migracije iz Rusije, u Srbiji osnovano više od 2.300 firmi. Najbrojniji su programeri, konsultanti, dizajneri
Last edited by sarajevsko_pivo on 13/12/2022 13:34, edited 1 time in total.
sarajevsko_pivo

#23 Re: Mladi Rusi "okupirali" Beograd. Imali ih u Sarajevu?

Uskoro ce biti vise Rusa u Beogradu nego sto Sarajevo ima stanovnika :)
HelaS

#25 Re: Mladi Rusi "okupirali" Beograd. Imali ih u Sarajevu?

Post by HelaS »

sarajevsko_pivo wrote: 13/12/2022 13:33 Uskoro ce biti vise Rusa u Beogradu nego sto Sarajevo ima stanovnika :)
U pravu si.... Potpuna sam budala što čitam tvoje postove :-) :(
Post Reply