Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Dope_Man

#2126 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Spit_fire wrote: 12/12/2022 12:21 Low level posao je low level posao i u BiH i u Njemackoj i u tungizji i madagaskaru...sve me mozete ubjedjedit i da vam je bolje tamo i da normala zivite...al da sa low level poslom sto bar 2/3 nasih radi imate neke pare da ste gospoda da mozete sta hocete...e to stvarno nema potrebe ni da pokusavate..a znam da se mnogi napinju na prste da to kazu..jer ko sto ti rece ko ce priznat da se zayebo
Nisi nista pogrijesio (osim vjerovatno to za 2/3), i ljudima je definitivno najgore priznati zajeb a ima ih kojima odlazak jeste bio zajeb, mada to sigurno nije ni dvocifren postotak.

ALI (uvijek ima neko ali), ako ti u BiH i u Njemackoj ostane na kraju recimo 10% plate da mozes potrositi na sebe. U BiH nekom sa low level poslom to je 80-90 maraka ili manje, a u Njemackoj, Austriji itd je to 170-180 eura.

Za tih 180 eura ti mozes odletit za vikend do Pariza i vidjet sta novo (il se kurcit po faceboku), mozes napuniti rezervar auta 2 puta dok ga napunis jednom u BiH itd.. dakle na istom nekom standardu, za ono sto ti ostane mozes vise jer je kupovna moc veca.

Pogotovo to vazi za one koji dolaze u BiH da se pokazuju jer sa tih 350 maraka si kralj u odnosu na ono sto si bio kad ti je ostajalo 100.
elcaliente

#2127 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

sumirprimus wrote: 12/12/2022 12:44 ovoj drzavi, sistemu vlasti nazovi kako hoces, treba da ubijede ove mlade ljude da ne idu, jer neko ovde mora sljakat i placat porez, inace nema sistema.kakvog god, a najvise godi njima u sistemu realno .
dakle njima najvise treba da vas ubijede da ovo vise nece biti zaboravljena vukojebina evrope, a jeste i bit ce jos neko vrijeme sigurno, s onu stranu zida/sengena.pa sami su dali i ime za ovo stanje rahat patnja.
dakle ako necete posle da se kajete, realno je da bar probate vani, ja ne znam nikog da se vratio, a mnogi su otisli, pustite vi i njihove statistike i sve. po tim statistikama mi smo trebali imat i popise svako 10 godina pa ih nemamo... :skoljka:
ovo je moje legitimno pravo na misljenje, ko sto je vase da ubjedjujete da je ovde u rahat patnji zivot dobar.i da vrijedi ostanka. posteno?
A i to je dobro pitanje: gdje su ti ljudi koji se vracaju?
Otisili bili 3 godine i vratlili se sa porodicom nazad?
Kakvu su im iskustva, kako su djeci to sve objasnili! Da li su u minusu ili u plusu, koliki je procenat takvih?
Spit_fire

#2128 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Spit_fire »

elcaliente wrote: 12/12/2022 12:40
Spit_fire wrote: 12/12/2022 12:12

Za koliko bi taj posao radio u BiH :D
Meni je to tesko reci, ja sam kao dijete otisao iz BiH i nije bas da me nesto vuce posebno. A moju djecu ne vuce nista dole.
Meni se u BiH ne svidja to sto je nekako sve divlje i na silu, nije uredjeno.
Sto se tice posla nisam siguran da taj posao imao uopste u BiH.
Ovdje sam radio Ausbildung i onda isao u visu skolu za Fachwirta.
Iskreno nemam pojma koliko se zaradjuje u BiH na takvim mjestima ali eto posto je manji standard nego ovdje recimo neka bude 30 posto manja plata nego ovdje. 8000 KM mjesecno, ali kao sto sam rekao meni plata uopste nije primarni razlog. Nemam ja ni neke rodbine posebno u BiH.

Ako umzemo primjer Sarajevo i veci grad u Njemackoj

8000 u BiH bi bilo ko da imas nekih 10k eura u Njemackoj...vala ako za to radno mjesto imas 10k eura eto i mene
sumirprimus

#2129 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

elcaliente wrote: 12/12/2022 12:47

A i to je dobro pitanje: gdje su ti ljudi koji se vracaju?
Otisili bili 3 godine i vratlili se sa porodicom nazad?
Kakvu su im iskustva, kako su djeci to sve objasnili! Da li su u minusu ili u plusu, koliki je procenat takvih?
nije zavod za statistiku, nego moja licna percepcija, a nije ni mali uzorak, tuzla, ja ne znam nikoga licno d se vratio.a sve vise ih znam nazalsot da odlaze ili su otisli, ili su u procesu odlaska.
Spit_fire

#2130 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Spit_fire »

Dope_Man wrote: 12/12/2022 12:45
Spit_fire wrote: 12/12/2022 12:21 Low level posao je low level posao i u BiH i u Njemackoj i u tungizji i madagaskaru...sve me mozete ubjedjedit i da vam je bolje tamo i da normala zivite...al da sa low level poslom sto bar 2/3 nasih radi imate neke pare da ste gospoda da mozete sta hocete...e to stvarno nema potrebe ni da pokusavate..a znam da se mnogi napinju na prste da to kazu..jer ko sto ti rece ko ce priznat da se zayebo
Nisi nista pogrijesio (osim vjerovatno to za 2/3), i ljudima je definitivno najgore priznati zajeb a ima ih kojima odlazak jeste bio zajeb, mada to sigurno nije ni dvocifren postotak.

ALI (uvijek ima neko ali), ako ti u BiH i u Njemackoj ostane na kraju recimo 10% plate da mozes potrositi na sebe. U BiH nekom sa low level poslom to je 80-90 maraka ili manje, a u Njemackoj, Austriji itd je to 170-180 eura.

Za tih 180 eura ti mozes odletit za vikend do Pariza i vidjet sta novo (il se kurcit po faceboku), mozes napuniti rezervar auta 2 puta dok ga napunis jednom u BiH itd.. dakle na istom nekom standardu, za ono sto ti ostane mozes vise jer je kupovna moc veca.

Pogotovo to vazi za one koji dolaze u BiH da se pokazuju jer sa tih 350 maraka si kralj u odnosu na ono sto si bio kad ti je ostajalo 100.
Al evo hajmo ovako..uzecemo osobe do 40tak godina

U BiH mora:
-Kafa svako drugi dan, mjesecno cca 50KM
-Velika vecina kladara/bingo mjesecno cca 200KM
-Makar 4 dana mjesecno izac cugat mjesecno cca 200KM
-Autom se ide i do WC znaci da malo manje koristi auto tj da se ne ponasa ko fa je rodjen u istom to je mjesecno ustede cca 100KM
-Cigare mjesecno cca 180KM
-Narucivanje hrane i restorani da ne pricam, samo nebo je grnica

E haj mi sad reci kolkko nasih vani ovakve ili slicne stvari radi u tim drzavama?
Blixen

#2131 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Blixen »

Spit_fire wrote: 12/12/2022 12:56 -Velika vecina kladara/bingo mjesecno cca 200KM
Allah da sacuva i sakloni
madner

#2132 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by madner »

Blixen wrote: 12/12/2022 12:33
madner wrote: 12/12/2022 12:31 12 sati, kafici prazni. Sjede na radnom mjestu i jedu ove sendvice i tupperware sto su ponjeli.

Cim se pije filter kafa, ne znaju zivjeti. :D
nema ti tamo Besko cevapi dostava
Normalno da nema, nemaju para da narucuju svaki dan.

Filter kafa i tupperware.
Avetinho

#2133 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Avetinho »

Ozimician wrote: 12/12/2022 12:25
Avetinho wrote: 12/12/2022 12:03

Racunica moze biti da se stavi noga u vrata. Mozda plata ubrzo bude 2X1800 i vjerovatno hoce i eto ti jasne racunice.
Da bi imala platu 2x1800€ netto, mora da ima platu od 6000€ Brutto - Mislim da sto se te struke tice, toliko moze da ima samo direktor vrtica.

Ako mislis da te gledaju ravnopravnom odgajateljicom (Fachkraft) i da izadjes na nekih 2500€ netto, moras raditi priznavanje diplome, jezik na C1 nivou, godina dana studija na lokalnom univerzitetu, sve to skupa traje najmanje 3 god. i kosta nekoliko hiljada € (3000€+).

Dakle da dodjes na nekakvu nulu - treba ti barem 5 god. U prevodu - baciti 5 god zivota i mnogo novca da bi dosao na standard koji si imao kad si odlazio.
Ako gledas tako usko onda jeste. Ali niko ne planira da radi u vrticu do penzije. Ljudi odu, rade ispocetka bilo sta i iskoriste svaku priliku koja naidje tamo, narocito ako imaju vise skole nego sto zahtijeva posao koji rade. Pa i u Bosni je tako. A narocito ako se radi o poslovima gdje ti ne treba bas tacno diploma koju imas.

Glavna prednost onih koji se odluce da odu je upravo taj korak -- da odu. Motivacija je cudo. Niko ne ide da im pecene seve upadaju u usta, nego da se uhvate u kostac.
Blixen

#2134 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Blixen »

madner wrote: 12/12/2022 13:00
Blixen wrote: 12/12/2022 12:33
nema ti tamo Besko cevapi dostava

i ponekad Kanarska ostrva i vikend u Londonu :D
madner

#2135 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by madner »

Blixen wrote: 12/12/2022 13:01
madner wrote: 12/12/2022 13:00

3 sedmice uzivanja i 49 sedmica filter kafe.
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#2136 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Matijevic_Vlado »

Ozmiclan lazni doktor za sve. :mrgreen:
elcaliente

#2137 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Spit_fire wrote: 12/12/2022 12:51
elcaliente wrote: 12/12/2022 12:40

Meni je to tesko reci, ja sam kao dijete otisao iz BiH i nije bas da me nesto vuce posebno. A moju djecu ne vuce nista dole.
Meni se u BiH ne svidja to sto je nekako sve divlje i na silu, nije uredjeno.
Sto se tice posla nisam siguran da taj posao imao uopste u BiH.
Ovdje sam radio Ausbildung i onda isao u visu skolu za Fachwirta.
Iskreno nemam pojma koliko se zaradjuje u BiH na takvim mjestima ali eto posto je manji standard nego ovdje recimo neka bude 30 posto manja plata nego ovdje. 8000 KM mjesecno, ali kao sto sam rekao meni plata uopste nije primarni razlog. Nemam ja ni neke rodbine posebno u BiH.

Ako umzemo primjer Sarajevo i veci grad u Njemackoj

8000 u BiH bi bilo ko da imas nekih 10k eura u Njemackoj...vala ako za to radno mjesto imas 10k eura eto i mene
Pa zato to kazem ne znam kako se to krece dole.
Ja ti mogu jedan na jedan prevesti eur- km.
Naravno da nemam 10hiljada eura platu.

Kod nas u firmi je plata transparentna mi radimo po tarifi za osiguranja i financije.

https://www.agv-vers.de/fileadmin/doc/t ... assung.pdf

Ja radim 21 godinu u ovoj bransi. Dobijam na ovu tabelu jos 450 eur kao neki bonus jer sam poslovidja i imamo Bonus u Martu, te novac za godisnji odmor i bozic.
Last edited by elcaliente on 12/12/2022 13:17, edited 2 times in total.
Amaryl

#2138 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Amaryl »

Jesam ja jedina budala koji ima nostrifikovanu diplomu u struci a zaglavio na gradjevini i uziva, a nikad cigle ma zid nisam stavio...

Jos radim za balkanca :lol: i ne mislim ništa drugo raditi osim ovo, vec ucim jezik i gledam da sta upisem oko ove gradjevine... Za nekoga ko je totalni amater u tom poslu imam platu nekih majstora a sve kod najaceg gazde kojeg sam upoznao i ne nema crnih sati sve kako i treba da bude...uzivam u svemu, posao vrhunski mjesto gdje zivim jos bolje, samo jos zena i djeca za par mjeseci i do penzije sto se mene tiče...

Sve zavisi tko sta hoce od zivota i sta mu je cilj i uzitak....
Dope_Man

#2139 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Spit_fire wrote: 12/12/2022 12:56

U BiH mora:
-Autom se ide i do WC znaci da malo manje koristi auto tj da se ne ponasa ko fa je rodjen u istom to je mjesecno ustede cca 100KM

E haj mi sad reci kolkko nasih vani ovakve ili slicne stvari radi u tim drzavama?
Od takvih sam se sklanjao i u BiH, pa ne bas da ih znam.
Al ono sto je relevantno za tvoje pitanje je koliko para na to ode.

Steka cigara u BiH od 60 KM je nekom konobaru sa 900 KM plate (a dosta ih je jos sa manjom) 6.7% plate.
Steka cigara od 60 EUR nekom konobaru sa 1400 EUR plate (idem bas na nisku) je 4.3% njegove plate. Dakle vec je tu ostalo 2.5% plate za nesto drugo.
Gorivo (dizel) je jutros kod mene 1.67 EUR, u BiH, lupicu jer ne znam koliko je snizeno, negdje oko 2.65 KM najjeftiniji, pa naspi 50 litara i opet vidi koji je to % plate.

I tako dalje, i tako dalje.
Last edited by Dope_Man on 12/12/2022 13:21, edited 1 time in total.
Blixen

#2140 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Blixen »

madner wrote: 12/12/2022 13:03
Blixen wrote: 12/12/2022 13:01

5 sedmica nije 3 (bar je tako u Skandinaviji)
subote su naravno neradne, za razliku od 90% privatnih firmi u BiH

bude i espresso aparat u hodniku :D
a u pravu si kupaju se filter kafom :D :D
konoplja

#2141 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

Jutros se ja sa jaranom iz Sarajeva cuo. Kaze dosta mu je ove situacije kod nas vise i da je pokrenuo proces i da gleda sto prije da se ispali u Luxembourg. Ja se zabezeknuo kad mi to rece. Kontam pa zar i ti pasa moj lijepi. Ti si uvijek veliki optimista bio i gajio nadu za bolje sutra.
Momak sve ima, fina porodica, vikendica na Bjeli, kuca u malom mjestu u Dalmaciji prvi red od mora, IT struchnjak, freelance preko Toptala, pravi svoj raspored kad ce raditi i koliko, izlazi 10k do 15k KM mjesecno.
Brat bratu zivi ko kralj od Bosne, ma kakav kralj Bog, Allah.

Ali eto ne moze vise ovu situaciju u zemlji i regiji. Dopizdilo mu.
Kaze pa je li vidis ti sta se na Kosovu desava, jesi li vidio ti da Vucic spominje vojsku? Izjavio je da vojnici nisu ovako enthuzijasticni biti jos od doba JNA. Dosta mu je vise podjela na plemena. Prvi javno mrze drzavu i hoce da se otcjepe, drugi hinjski govore da ne mrze, a svi znamo da jesu i hoce da idu svojim putm, a treci prvim i drugim kao ne daju.

Svaki ciklus mislis da ce se okrenuti nova strana, a mi se vracamo na stare. Uvijek je bitka za drzavu, referendum za BiH. Prema svim objektivnim mjerilima smo u banani. Na najnezahvalnijim listama Europski drzava smo pri vrhu. Korupcija, GDP per capita nas Sjeverna Makedonija preskocila, Albanija nas sustize... napredka nema. Utapamo se u zabokecini i sivilu.

Kaze potom znas da sam ja u gimnaziji kao drugi strani jezik imao francuski i da sam kao student proveo semestar u Francuskoj. Volim taj jezik i kulturu. Hocu da usavrsim jezik, da ne moram da prevodim u glavi, da razmisljam kako je tacno ovo reci ili napisati, da ne naprezem mozak vec da mi to automatski ide. Luxembourg je dobro mjesto da se to mogu ostvariti. To je jos jedan razlog zasto idem. Da napredujem u tom smislu i da se ispunim vise kao covjek.

Isprica on meni tako i ne znam sta da mu odgovorim osim dobro jarane, sve si u pravu. Podrzavam te i kad stignes vidimo se. Tu sam ja blizu sat-dva barem cemo se cesce druziti.

:D
Blixen

#2142 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Blixen »

konoplja wrote: 12/12/2022 13:20 ma kakav kralj Bog, Allah.
tobejarabi tobestakfirula
Ajs_Nigrutin

#2143 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ajs_Nigrutin »

Blixen wrote: 12/12/2022 13:22
konoplja wrote: 12/12/2022 13:20 ma kakav kralj Bog, Allah.
tobejarabi tobestakfirula
La havle ve la kuvvete illa billah
madner

#2144 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by madner »

Blixen wrote: 12/12/2022 13:19
madner wrote: 12/12/2022 13:03

5 sedmica nije 3 (bar je tako u Skandinaviji)
subote su naravno neradne, za razliku od 90% privatnih firmi u BiH

bude i espresso aparat u hodniku :D
a u pravu si kupaju se filter kafom :D :D
Toliko je i ovdje, samo ne ide se sve sedmice negdje.
Name je i petak neradni ako ima snjega, naravno privatna firma. :D

Ima, prodaje Starbucks jebene kapsule koje su bogdu prihvatljivije od one vode. :evil:

Satro kafici puni, nigdje nikog, nemaju posten ekspreso u kafani.
Blixen

#2145 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Blixen »

madner wrote: 12/12/2022 13:25 Name je i petak neradni ako ima snjega, naravno privatna firma. :D
muslimanima je grijeh da zive gdje voda mrzne :D
tako nama govore na dzumi
madner

#2146 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by madner »

Blixen wrote: 12/12/2022 13:27
madner wrote: 12/12/2022 13:25 Name je i petak neradni ako ima snjega, naravno privatna firma. :D
Logicno kada si daleko od civilizacije, neki Afganistanac/papucar se ubacio da truje djecu.
Blixen

#2147 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Blixen »

madner wrote: 12/12/2022 13:29
Blixen wrote: 12/12/2022 13:27
Logicno kada si daleko od civilizacije, neki Afganistanac/papucar se ubacio da truje djecu.
one gondole i zicare su haram
jos nocno skijanje
tobejarabi ko se normalan skija nocu :D
sejtanska posla :run:
anelsol

#2148 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

Šta je ovo ljudi moji, sve nakva depresija na ovom forumu od ljudi koji žive vani?
Bodkin

#2149 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Spit_fire wrote: 12/12/2022 12:56

U BiH mora:

Doslovno svako moze ovo priustiti u EU ako hoce
madner

#2150 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by madner »

Blixen wrote: 12/12/2022 13:31
madner wrote: 12/12/2022 13:29

one gondole i zicare su haram
jos nocno skijanje
tobejarabi ko se normalan skija nocu :D
sejtanska posla :run:
Imal bi bar jos jedan bljedoliki u razredu da se djete ima s kim druziti?

Mora im se bar priznati da na radnom mjestu nema migranta, tihi rasizam najbolji rasizam.
Post Reply