Ploče nije, to sam morao sam
Donio mi je zato prvi moj radiokasetofon, legendarni Grundig C200 Kakav zvuk je imao, blaženstvo.
Moderator: _BataZiv_0809
Ploče nije, to sam morao sam
Ispravio sam, to je ovaj: https://www.ebay.com/itm/283827138787
Jooj, moj stari je to donosio iz Trsta.
Jao gdje me naDŽe, imao didin rahmetli brat…
A dobro, ti 7 jesu za rastavljanje
Isti ovaj gastarbajter sebi donio Meni se nikada nisu sviđali, ali kažu da je Grundigov bio pravo dobar.dale cooper wrote: ↑10/12/2022 15:19 U mene je otac imao Schneiderov stereo sistem ili liniju.
Ovako je nekako izgledala (mada mislim da nije isti model) i bila je ugrađena u kabinet sa pločama. A ploče je nabavljao po Trstu, Zagrebu,
ali i iz Engleske. U ta nevinija vremena (70-te) si mogao poslati pare (jugoslovenski dinar) u koverti poštom u Englesku i poručiti i dobiti što
si htio. A ako si poslao više para, bilo bi ti ostavljeno na računu za kasnije.
Ako su dva zvučnika onda je RIZ Traviata.Hakiz wrote: ↑10/12/2022 15:21A dobro, ti 7 jesu za rastavljanje
Mi imali jedan, midlim da je bio Iskra, kada ga spakujrš kao drvena kutija. Kada ga rasklopiš, poklopac je u stvari iz dvije polovine, svaka polovina je jedan zvučnik. Stereo
Bilo je interesantnih rješenja, dizajna audio uređaja. Kao sa kompjuterima, sada su svi na izgled isti. Oni 4 i 8 bitni iz 1980-ih su imali različite dizajne, baš su bili interesantni. Sada ti HP, Lenovo, Dell itd isto izgledaju. Uporediš to sa Spectrum, C64, BBC, Ti99 itd kompjuterima.
Bang and Olufsen je bio hit dizajnom nekada.
Možda je čak bio taj Iskra.Ommadawn wrote: ↑10/12/2022 15:32Ako su dva zvučnika onda je RIZ Traviata.Hakiz wrote: ↑10/12/2022 15:21
A dobro, ti 7 jesu za rastavljanje
Mi imali jedan, midlim da je bio Iskra, kada ga spakujrš kao drvena kutija. Kada ga rasklopiš, poklopac je u stvari iz dvije polovine, svaka polovina je jedan zvučnik. Stereo
Bilo je interesantnih rješenja, dizajna audio uređaja. Kao sa kompjuterima, sada su svi na izgled isti. Oni 4 i 8 bitni iz 1980-ih su imali različite dizajne, baš su bili interesantni. Sada ti HP, Lenovo, Dell itd isto izgledaju. Uporediš to sa Spectrum, C64, BBC, Ti99 itd kompjuterima.
Bang and Olufsen je bio hit dizajnom nekada.
Mi smo imali Iskra sa jednim zvučnikom, poklopcom.
Otac od mog prijatelja je radio isto.dale cooper wrote: ↑10/12/2022 15:19 U mene je otac imao Schneiderov stereo sistem ili liniju.
Ovako je nekako izgledala (mada mislim da nije isti model) i bila je ugrađena u kabinet sa pločama. A ploče je nabavljao po Trstu, Zagrebu,
ali i iz Engleske. U ta nevinija vremena (70-te) si mogao poslati pare (jugoslovenski dinar) u koverti poštom u Englesku i poručiti i dobiti što
Ma dovoljno mi je bilo da stari ode do Ljubljane pa mi uzme ono sto nema u Sarajevu.
To se zove "Hi-Fi centar".dale cooper wrote: ↑10/12/2022 15:19 U mene je otac imao Schneiderov stereo sistem ili liniju.
Mi smo to zvali hi-fi stub kad se naslazeSeawolf wrote: ↑10/12/2022 15:38To se zove "Hi-Fi centar".dale cooper wrote: ↑10/12/2022 15:19 U mene je otac imao Schneiderov stereo sistem ili liniju.
U prvoj polovini osamdesetih, kod nas je najpopularniji bio Gorenje Körting-ov.
Hi-Fi linija je ono kad se pojedinačni uređaji slažu jedan na drugi.
Hi-Fi linija je kad naslažeš uređaje istog brenda.
Pa dobro, bolje išta nego ništa. Meni je to isto kao spomenuti Schneider ili Grundig (vertikalni) sistemi, samo je horizontalan. Ili kao spomenuti prenosni gramofoni, radiokasetofoni itd.
U naše vrijeme su neki od standarda (DIN, npr.) propisivali šta tačno svaki od uređaja mora zadovoljavati, što se tiče vrijednosti izmjerenih parametara, da bi mogao biti klasifikovan kao Hi-Fi.Hakiz wrote: ↑10/12/2022 16:05Pa dobro, bolje išta nego ništa. Meni je to isto kao spomenuti Schneider ili Grundig (vertikalni) sistemi, samo je horizontalan. Ili kao spomenuti prenosni gramofoni, radiokasetofoni itd.
Da li se Tivoli radioprijemik računa kao HiFi? Ne bi trebao, ali možda bi, svi mu hvale zvuk. A zvuk bi trebao biti mjera, naime HiFi je High Fidelity zvuka, ne nešta drugo (dizajn, broj funkcija itd)
Nisu baš svi. A i stvoreni su novi. EBU128 na primjer.Seawolf wrote: ↑10/12/2022 16:21U naše vrijeme su neki od standarda (DIN, npr.) propisivali šta tačno svaki od uređaja mora zadovoljavati, što se tiče vrijednosti izmjerenih parametara, da bi mogao biti klasifikovan kao Hi-Fi.Hakiz wrote: ↑10/12/2022 16:05
Pa dobro, bolje išta nego ništa. Meni je to isto kao spomenuti Schneider ili Grundig (vertikalni) sistemi, samo je horizontalan. Ili kao spomenuti prenosni gramofoni, radiokasetofoni itd.
Da li se Tivoli radioprijemik računa kao HiFi? Ne bi trebao, ali možda bi, svi mu hvale zvuk. A zvuk bi trebao biti mjera, naime HiFi je High Fidelity zvuka, ne nešta drugo (dizajn, broj funkcija itd)
Standardi su, naravno, propisivali i način mjerenja tih parametara.
Parametri su, između ostalih, bili frekvencijski raspon u kojem uređaj reprodukuje signal sa do -3 dB i do -6 dB, odnos signal / šum, dinamika signala i tako to.
Naravno, za različite uređaje su zahtjevane vrijednosti parametara bile različite, jer ne možeš od kaset-deka očekivati isti odnos signal / šum, kao od gramofona iste cijene.
Svi ovi Hi-Fi standardi su se primjenjivali na audio (i video) uređaje za analognu reprodukciju i snimanje i izgubili su svoj smisao sa pojavom uređaja za digitalnu reprodukciju i snimanje.
Na liniji nista ne slazes vec je iz jednog dijela. Nije bitno je li istog brenda ili ne to je stub uvijek bio.