2022 FIFA World Cup

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Locked
Osmi Socrates

#301 Re: 2022 FIFA World Cup

Post by Osmi Socrates »

Ma i da nema nikakvih problema sa ljudskim pravima, Qatar nikad nije trebao dobiti organizaciju svjetskog prvenstva.

Zemlja koja ima ispod milion permanentnih stanovnika, koja nema nikakvu fudbalsku istoriju, i koja, nema čak ni dovoljno prostora da organizuje ovako veliki sportski događaj jednostavno ga nije trebala dobiti. Pravila su bila da se mora igrati na 10-12 stadiona, Qataru se dozvolilo da planira devet, da bi, na kraju, uspjeli ubjediti FIFA da broj smanji na osam. Posebni je apsurd što se sve igra u prečniku 50 kilometara.

Nema veze kakve argumente iznosite. Ako je FIFA imala namjeru da organizuje prvenstvo u arapskoj zemlji, svakako da je i u tom slučaju bilo boljih kandidata od Qatara. Ne znam, pogurati Jordan, recimo. Nemaju ni oni neku fudbalsku istoriju, ali barem su zemlja sa normalnim brojem stanovnika, oaza mira na Bliskom Istoku, a i zemlja su koja značajno posvećuje pažnju razvoju sporta na bazičnom nivou, pogotovo razvoju ženskog sporta. Eto bolji arapski kandidat. I nema veze što Jordan sam nije izrazio interes. Kada se guraju ovakva prvenstva, FIFA može pogurati neku zemlju od početka do kraja. Tako je urađeno sa Južnom Afrikom.

Od kakvog je lokalnog značaja svjetsko prvenstvo u Qataru? Zemlja od manje od milion stanovnika će doživjeti neki fudbalski procvat, u svakom smislu? Smiješno je nešto takvo i tvrditi. Donekle će djelovati pozitivno na ostatak Bliskog Istoka, ali, daleko je to od nečeg značajnog.

Ako je cilj bio da većinski muslimanska zemlja organizuje prvenstvo, i tu je bilo sretnijih rješenja. Koji su kurac gurali Rusiju 2018? Mogli su gurati Tursku, koja redovno izražava interes za organizaciju nekog velikog fudbalskog takmičenja.

U svakom slučaju, bez obzira koje razloge navodimo, sada je gotovo. Ako su neke zemlje i željele bojkotovati, trebale su to uraditi odlučnije. Presjeci, bojkotuj i doviđenja. Ako već nisi to uradio, zaveži i igraj fudbal.

Da se razumijemo, ja sam protiv bojkota.
Last edited by Osmi Socrates on 07/11/2022 18:20, edited 1 time in total.
Osmi Socrates

#302 Re: 2022 FIFA World Cup

Post by Osmi Socrates »

Drugim riječima, niko od ovog prvenstva neće vidjeti nikakvog značajnog dobitka, ni financijskog, ni sportskog, ni političkog, niti bilo kojeg drugog. Jedan stadion će biti rasklopljen i poslan u Mexico za sljedeće prvenstvo, and that's it.

Šta će koji kurac Dohi i okolini sedam ultramodernih stadiona nakon ovoga?
ruud

#303 Re: 2022 FIFA World Cup

Post by ruud »

BHF_Manijak wrote: 07/11/2022 13:10 Ne kontam logiku...
sjedi bošnjak negdje na portirnici, glumi sekjuritija, diže rampu na parkingu i u slobodno vrijeme tapka po forumu, naravno mrzi sve, ništa mu ne valja i najpametniji je.
jeza u ledja

#304 Re: 2022 FIFA World Cup

Post by jeza u ledja »

darius_maximus wrote: 07/11/2022 13:08
vaučer wrote: 07/11/2022 10:19 O da, jadni muslimani, svi ih tlače i neopravdano napadaju. Samo sam čekao ovaj odgovor. Zamotaj u whataboutizam vapaj o rasizmu protiv muslimana i to je to. Praksa je odavno definirana od pionira arapskih sportwashing projekata, sad se samo koristi za SP.
Nije whataboutizam, nego kompleksni međunarodni odnosi.
Zapad hoće plin od Rusije, naftu od Arapa, jeftin iPhone iz Kine.
Da je moralno, nije, ali ko te pita ako možeš uštediti.

Onda bude belaj, pa se "prekine" nabavka plina od Rusije (a nabavi se od drugih koji su kupili od Rusije).
Kmeči se na Arape, ali kada kažu nema nafte, odjednom svi valjaju.

Džaba, ne može svijet biti crno-bijel.

I FIFA i UEFA su korumpirane institucije od pamtivijeka.
OK, istupi, bojkotuj i organizuj svoje.
Svoje Svjetsko, svoj Kup sajamskih gradova, sve.
Hoće li to ko uraditi? Neće? Što? Pare.

Zato je ova priča glupa, a ne zbog muslimana.
BHF_Manijak wrote: 07/11/2022 13:10 Ljudi dragi svake minute na stotine radnika gine sirom svijeta na raznoraznim sumnjivim gradilistima, vi se Katara svezali.

Milioni ljudi pravi za par centi na sat vase tene koje nosite, pa ne vidim da bojkotujete Nike ili Adidas, vec ih uredno nosite, ali ste se za SP sjetili da ste borci za ljudska prava.

Mislim dvostruke arsine pucate.

Englezi pola Egipta pokrali i kolonijalizovali, u vlasitite muzeje donijeli sta se moglo donijeti, ali jbg oni su aristrokrate, plava krv i cool, ali ovi Katrani su ugnjetavaci i ubice.
Ne kontam logiku...
:thumbup: :thumbup:
Student_u_Ostavci

#305 Re: 2022 FIFA World Cup

Post by Student_u_Ostavci »

ruud wrote: 07/11/2022 21:41
BHF_Manijak wrote: 07/11/2022 13:10 Ne kontam logiku...
sjedi bošnjak negdje na portirnici, glumi sekjuritija, diže rampu na parkingu i u slobodno vrijeme tapka po forumu, naravno mrzi sve, ništa mu ne valja i najpametniji je.
:lol:
jeza u ledja

#306 Re: 2022 FIFA World Cup

Post by jeza u ledja »

vaučer wrote: 07/11/2022 13:53
BHF_Manijak wrote: 07/11/2022 13:10 Ljudi dragi svake minute na stotine radnika gine sirom svijeta na raznoraznim sumnjivim gradilistima, vi se Katara svezali.

Milioni ljudi pravi za par centi na sat vase tene koje nosite, pa ne vidim da bojkotujete Nike ili Adidas, vec ih uredno nosite, ali ste se za SP sjetili da ste borci za ljudska prava.

Englezi pola Egipta pokrali i kolonijalizovali, u vlasitite muzeje donijeli sta se moglo donijeti, ali jbg oni su aristrokrate, plava krv i cool, ali ovi Katrani su ugnjetavaci i ubice.
Ne kontam logiku...
Logika je da je Qatar, na stranu što su kupili ljude iz FIFA-e, potpisao štošta u vezi održavanja SP-a što je prekršio. Od radnika, do carbon-footprinta, pa do tog da će se prvenstvo održati u normalnom terminu. Njihova reakcija na to kad ih netko prozove? Napad, spin, mito i diskreditacija protivnika. Ni kolonijalizam, ni roblje koje proizvodi mobitele i brzu modu ne opravdava FIFU i Qatar ni milimetra. Sve se svodi na to jeli ova lokacija po bilo čemu zaslužila dobiti SP ispred drugih kandidata, odgovor danas, kao i na dan kad je Sepp Blatter pročitao njihovo ime - je jasno NE.
Point. wrote: 07/11/2022 15:14

Ne kontam logiku...
Ljudi nis ispunjavali ni jedan uslov da dobiju prvenstvo. Potkupili su sve što su mogli. Nisu imali stadiona a dobili organizaciju prvenstva. Pa su obećali, s obzirom na vrućine, da će napraviti neke madafaka cooling sisteme na stadionima ali su skontali da je lakše još doturiti dinaros fifinim kriminalcima i igrati u sred sezone u decembru. I tako dalje i tako šire.

Šta fali kritikovati nešto što nije ok?

Al daj da gledam Manšaft tako je najlakše i još relativizlirati kako su ovi kako su oni.
Ne fali kritikovati. Zasto ne bi kritikovali?

Ovdje se govori o bojkotu, lafo iz principa. Katar=Njemacka=Zapad, sve je dio iste $$$ mase.

Samo $$$.

I mi smo svi dio toga.
Osmi Socrates

#307 Re: 2022 FIFA World Cup

Post by Osmi Socrates »

Princip bi bio da su odmah pošteno rekli nećemo učestvovati u kvalifikacijama i gotovo.

Ili su se možda nadali da će FIFA naknadno dati prvenstvo nekom drugom?
jeza u ledja

#308 Re: 2022 FIFA World Cup

Post by jeza u ledja »

Osmi Socrates wrote: 07/11/2022 17:50 Ma i da nema nikakvih problema sa ljudskim pravima, Qatar nikad nije trebao dobiti organizaciju svjetskog prvenstva.

Zemlja koja ima ispod milion permanentnih stanovnika, koja nema nikakvu fudbalsku istoriju, i koja, nema čak ni dovoljno prostora da organizuje ovako veliki sportski događaj jednostavno ga nije trebala dobiti. Pravila su bila da se mora igrati na 10-12 stadiona, Qataru se dozvolilo da planira devet, da bi, na kraju, uspjeli ubjediti FIFA da broj smanji na osam. Posebni je apsurd što se sve igra u prečniku 50 kilometara.

Nema veze kakve argumente iznosite. Ako je FIFA imala namjeru da organizuje prvenstvo u arapskoj zemlji, svakako da je i u tom slučaju bilo boljih kandidata od Qatara. Ne znam, pogurati Jordan, recimo. Nemaju ni oni neku fudbalsku istoriju, ali barem su zemlja sa normalnim brojem stanovnika, oaza mira na Bliskom Istoku, a i zemlja su koja značajno posvećuje pažnju razvoju sporta na bazičnom nivou, pogotovo razvoju ženskog sporta. Eto bolji arapski kandidat. I nema veze što Jordan sam nije izrazio interes. Kada se guraju ovakva prvenstva, FIFA može pogurati neku zemlju od početka do kraja. Tako je urađeno sa Južnom Afrikom.

Od kakvog je lokalnog značaja svjetsko prvenstvo u Qataru? Zemlja od manje od milion stanovnika će doživjeti neki fudbalski procvat, u svakom smislu? Smiješno je nešto takvo i tvrditi. Donekle će djelovati pozitivno na ostatak Bliskog Istoka, ali, daleko je to od nečeg značajnog.

Ako je cilj bio da većinski muslimanska zemlja organizuje prvenstvo, i tu je bilo sretnijih rješenja. Koji su kurac gurali Rusiju 2018? Mogli su gurati Tursku, koja redovno izražava interes za organizaciju nekog velikog fudbalskog takmičenja.

U svakom slučaju, bez obzira koje razloge navodimo, sada je gotovo. Ako su neke zemlje i željele bojkotovati, trebale su to uraditi odlučnije. Presjeci, bojkotuj i doviđenja. Ako već nisi to uradio, zaveži i igraj fudbal.

Da se razumijemo, ja sam protiv bojkota.
I tebi. :thumbup:
Pogotov za ovo zadnje.

Proso je voz. Davno.

Ti ljudi sto su sve ovo odobrili su odavno bivsi. Sepp Blatter je nogiran iz organizacije zajedno sa nekim drugim ljudima.

Svjetska prvenstva se planiraju godinama. Mislim, moglo se promjeniti ali nije. Vjerovatno postoje i financijske obaveze. Tako je kako je.

Kritikovati dabome. Ali bojkot, to je vec sega.

Ako vec bojkotujes onda bojkotuj i ostala SP, koja se vec odavno postala cirkusi za komercijalu i za turiste koji inace ne prate fudbal.
Osmi Socrates

#309 Re: 2022 FIFA World Cup

Post by Osmi Socrates »

Anyway, da se okrenemo fudbalskim stvarima.

Messi izgleda već na Svjetskom, jer najvjerovatnije neće igrati za PSG do početka. Moguće da je tražio izuzeće zbog rizika povrede. Nije baš da im je neophodan.

Mitrović isto nije igrao za Fulham sa čudnim izgovorom. Hoće li igrati protiv Uniteda preko vikenda?

Pogba i Kante neće igrati u Kataru, to se odavno zna. Werner se povrijedio i on je izvan priče.

Alphonso Davies se povrijedio u zadnjoj utakmici Bayerna, ali, navodno, povreda je blaža i ide u Katar. Kanadski rezervni golman Crepeau slomio nogu u finalu američke lige nakon pogibeljnog starta na koji se sam odlučio. On neće ići u Katar.
Osmi Socrates

#310 Re: 2022 FIFA World Cup

Post by Osmi Socrates »

Ni Muller nije igrao za Bayern protiv Herthe.

Sony je imao operaciju, niko ne zna hoće li biti spreman za Južnu Koreju.
Point.

#311 Re: 2022 FIFA World Cup

Post by Point. »

Svjetsko prvenstvo u koje se igra u Kataru počinje za dvanaest dana, a o svemu je konačno progovrio i bivši predsjednik FIFA-e, Sepp Blatter, koji tvrdi da nikada nije podržavao ovaj izbor.

Konačno je Blatter u razgovoru za engleske medije otkrio šta se dogodilo, te je okrivio jednog čovjeka za sve što se dogodilo.

"Izbor Katara bio je velika grešla. Već je bilo dogovoreno da Rusija bude domaćin 2018. godine, a da Sjedinjene Američke Države dobiju domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2022. godine. To je trebala biti gesta mira za ove dvije zemlje, jer bi dobile priliku da jedna za drugom organizuju Svjetsko prvenstvo", rekao je Blatter.

A onda je sedam dana prije kongresa 2010. godine sve krenulo po zlu. Tako barem tvrdi Sepp Blatter.

"Sedam dana prije FIFA kongresa 2010. godine, nazvao me Michel platini. Rekao je da naš plan neće biti moguće izvesti. Rekao mi je da je dobio poziv od Predsjednika Sarkozyja koji je upravo završio sa sastankom sa prvim čovjekom Katara", kaže Blatter, te nastavlja:

"Sarkozy je tada rekao Platiniju da želi da dodijele Kataru domaćinstvo Svjetskog prvenstva. Bio sam protiv, ali Platini me tada pitao šta bih ja uradio da predsjednik traži nešto od mene. Rekao sam da nemam taj osjećaj jer mi u Švicarskoj nemamo predsjednika. Na kraju su četiri glasa koje je donio Platini presudila da Katar bude domaćin umjesto SAD-a. To je istina", rekao je Blatter.

Nije tu završio Blatter, te je otkrio zašto se sve to dogodilo.

"Pa naravno da je sve bilo zbog novca. Šest mjeseci kasnije Katar je kupio borbene avione za Francusku i to u vrijednosti od skoro 15 milijardi dolara", izjavio je Sepp Blatter.
Student_u_Ostavci

#312 Re: 2022 FIFA World Cup

Prenosi li Arena ovo prvenstvo?
Tvrtko II Kotromanić

#313 Re: 2022 FIFA World Cup

Post by Tvrtko II Kotromanić »

Student_u_Ostavci wrote: 08/11/2022 16:24 Prenosi li Arena ovo prvenstvo?
BHT
ACG

#314 Re: 2022 FIFA World Cup

Post by ACG »

Student_u_Ostavci wrote: 08/11/2022 16:24 Prenosi li Arena ovo prvenstvo?
Imaš par postova iznad detaljno objašnjeno, BHRT i BH Telecom imaju prava.
Spoiler
Show
ACG wrote: 04/11/2022 14:33 BHT1 će uživo prenositi 46 utakmica, a ostalih 18 ekskluzivno na MY TV (a i sve ostale neekskluzivno).
Dakle, BH Telecom ima 8 "duplih" tekmi u 3. kolu grupa, 4 nekih utakmica grupne faze, 4 utakmice 1/8 i 2 utakmice 1/4 finala. Tih 10 će ići uživo na MY TV, dok će ih BHT1 emitovati sa kašnjenjem od 45 minuta. Ovih 8 iz 3. kola grupe će biti u snimku na BHT1.
Nažalost, sve utakmice će se komentirati iz sarajevskog studija.

https://bhrt.ba/svjetsko-prvenstvo-u-no ... ima-bhrt-a
Logovan

#315 Re: 2022 FIFA World Cup

Post by Logovan »

Image
vaučer

#316 Re: 2022 FIFA World Cup

Post by vaučer »

Osmi Socrates

#317 Re: 2022 FIFA World Cup

Post by Osmi Socrates »

Hrvatska je jaka k'o crna zemlja.

Kanadi će biti teška utakmica sa njima, kao uostalom i sa Belgijom, pa i Marokom. :-)

Jedino što je možda pozitivno je da su dosta starije reprezentacije od kanadske, pa im se možda ne bude trčalo na dan utakmice. To jest, potcjene nas. :lol:

Mada, mi vjerovatno imamo najstarijeg igrača u grupi. Atiba Hutchinson, 39 godina, i nije golman.
ACG

#318 Re: 2022 FIFA World Cup

Post by ACG »

Image
Logovan

#319 Re: 2022 FIFA World Cup

Post by Logovan »

Osmi Socrates wrote: 09/11/2022 18:38 Hrvatska je jaka k'o crna zemlja.

Evo i Francuza

Image
Rob_Atl

#320 Re: 2022 FIFA World Cup

Post by Rob_Atl »

Jebo te jedan Rebic koji je skoro pa standardan u Milanu nema mjesta u Hrv, daleko su ljudi ispred sviju na balkanu. :skoljka:

Netflix je izbacio dokumentarac u vezi fife i korupcije.
Point.

#321 Re: 2022 FIFA World Cup

Post by Point. »

Rob_Atl wrote: 09/11/2022 23:36 Jebo te jedan Rebic koji je skoro pa standardan u Milanu nema mjesta u Hrv, daleko su ljudi ispred sviju na balkanu. :skoljka:

Netflix je izbacio dokumentarac u vezi fife i korupcije.
Rebić se popičkarao sa Dalićem poodavno zato ga nema.
vaučer

#322 Re: 2022 FIFA World Cup

Post by vaučer »

Image

Dobro im ovo fan naselje. :-)
Passion & Love. :lol:
Mogu nakon prvenstva koristiti kao zatvor, ili javni WC.
Student_u_Ostavci

#323 Re: 2022 FIFA World Cup

Logovan wrote: 09/11/2022 20:54
Osmi Socrates wrote: 09/11/2022 18:38 Hrvatska je jaka k'o crna zemlja.

Evo i Francuza

Image
Vezni red komedija sem Čuamenia.
merk030

#324 Re: 2022 FIFA World Cup

Post by merk030 »

Ionako će jedan ili dvojica igrati iz veznog, ovi u napadu su vezni :D
Student_u_Ostavci

#325 Re: 2022 FIFA World Cup

Jel moguće da je Soutgate pozvao Philipsa? :lol: