Ukrajina

ford transit

#131751 Re: Ukrajina

Post by ford transit »

Honda Rajvosa wrote: 10/11/2022 00:33 Agente Zero prestani boga ti o aliji i zelenskom jer ces popušit ban zbog ovog forda. Otvorite temu pa serite o djelu ili ti ga zlodjelu izetbegovica.a na twmu dajte kakvih klipova veselih
Svaki dan pratim, na ovom forumu sta se desava, a nema dana da ne citam porodjenje Zelenski, Alija, ABIH, UFA, poredi se neuporedivo( ne treba ulaziti u dalju diskusiju)
I sigurno je, priča u Ukrajini će biti zavrsena kad ujka Sem kaze stop. Hvala Bogu pa interes USA je da se Rusi protjeraju iz Ukrajine uz sto vece gubitke, nadajmo se da će tako ostati do kraja.
Honda Rajvosa

#131752 Re: Ukrajina

Post by Honda Rajvosa »

Taj interes se moze promjeniti.ovo sto sada vidim da u americi generalno nije doslo do promjena na izborima i da ce ujka bajden nastaviti svoju politiku. A ima smisla poredit aliju i zelenog iz niza razloga ali ovo nije tema za to
drug_profi

#131753 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

JoseMujica wrote: 09/11/2022 21:50 nije baš da nema čime, nego je trenutno stagnacija zbog ovoga...evo vidi sam
Ma za operaciju oslobađanja ovoga sto je jos zauzeto treba spremiti 300-400K boraca, i ogromne kolicine tehnike, municije, i sve sto ide, da ne nabrajam.
To jos nije na raspolaganju. Tu se radi o armiji koja bi po svim brojevima premasila Rusku armiju koja je usla u februaru preko granice.
ford transit

#131754 Re: Ukrajina

Post by ford transit »

Mislim da se duoročni ciljevi vezani za vanjsku politiku ne mjenjaju tako lako. Onmo sto mi je nejasno, da uz takvu preciznost artiljerije, navodjenu dronovima, Ukrajinski minobacaci bez ukopavanja dejluju, artiljerija isto tako, sa sred livade, m777 tuce niti jedne vreće a kamoli kakva ukopa. Da tenk Ukrajinski se voza usred bijela dana i djeluje. To u nasem ratu nije bilo moguće. I najvažnije nemaju gladi, glad je najgora.
Helios

#131755 Re: Ukrajina

Post by Helios »

Po ovome agentu nuli trebalo se ici kontra zahtjevima NATO-a i nastaviti dalje borbena dejstva te uci u sukob sa NATO.Dovesti se u poziciju da te NATO avion zatrpaju bombama,a kako vole muslimane da bombarduju bilo bi veselo.Pitam se, da li ti Agente nulo si bio pripadnik ARBIH tj da li si bio mobilisan kao vojnike,pa imas takav stav.
Ne ulazim u diskusiju o Aliji niti daljoj politici ,samo me zanima ovih par stvari.Jer bas je tvoje misljenje na nivou nekog ko je slusao o ratu pa bi sad bio veci heroj nego nasi haroji koji su se suprostavili agresiji srbo-cetnika I domacih babinih izroda.
Ispricavam se za offt...necu vise,ali nadam se odg.
drug_profi

#131756 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

agent_zero wrote: 09/11/2022 22:32
Rothmans wrote: 09/11/2022 22:24

Pa i ukrajinci bi je davno potpisali da nemaju zapadnu vojnu, logisticku i obavjestajnu pomoc. Sta je mogo Alija neg potpisat ?
Ne bi sigurno ukrajinci potpisali, oni srećom nemaju taj luzerski mentalitet.

Mogao je onda potpisati i kutiljerov i vens-ovenov plan, pa nije.
Bilo je boljih planova prije Dejtona, svakako. On potpisao najgori.
I to kad smo mi preuzeli inicijativu.

Sve sto je radio govori samo jedno: on je SANU projekat.
Ali niej tema ovdje, a on ne zasluzuje moje vrijeme.
drug_profi

#131757 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

swanfilter wrote: 09/11/2022 22:38 Prica oko dogovora nema smisla jer napustanjem Hersona Rusima je ugrozen Krim.

Nema vode, a jos im srusi do kraja onaj most prema Rusiji i sta? Mogu skapavati dole ko u logoru.

Mada, ni Rusi mi nisu jasni napustanjem, bez obzira na stanje. Nije kao kada su dosli na Krim i tu stali. Sada Ukri nece imati pardona i mrcvarice ih dok im pamet ne razvucu.

Braniti nekakv uski koridor sa Krima prema istoku mi isto nema smisla.

Sve mi se cini, da ce Rusi braniti Donbas i Krim. Cak ce i Luhansk prepustiti ...
Ovo je samo rezultat toga sto je ovaj novi čelo skupio muda pa rekao ono što je istina.
Mi nemamo vojske da sve branimo. Mobiksi su kurac obicni, a preko dnjepra mi 15 brigada iskusnih i obucenih ljudi sjedi u rupama, gine od snajpera, sofa, partizana, dronova i granata., topi se svakodnevno. Gladni, smrznuti, bune se, pada disciplina. Partizani nam krv piju.
Daj da prebacimo tih 20-30K dobrih ratnika na ovo sto se sad treba braniti, a mobiksi mogu sjediti na Dnjepru i gledati vodu.
I kako god okrenes, Ruse ce ovo povlacenje zapravo ojacati vise nego mobilizacija, dok Ukrajincima nece napraviti bitnu razliku jer njima nije falilo ljudstva, ali ce im posluziti kao moral boost.

Zato je jako bitno da himars, dronovi, excaliburi ne miruju i da prave pakao od povlacenja.
Handbanana

#131758 Re: Ukrajina

Post by Handbanana »

Pozdrav vrijednim forumashima. Prvi put komentiram, mjesecima citam. Mislim da sam 98% stranica procitao od Feb 24-tog.
Zahvaljujem na sadrzaju!

Kad smo vec kod tog nemilog datuma, samo da kazem da sam tog jutra u nevjerici i soku citao vjesti.
Ono kad u sekundi skontash da je supak Putler stvarno napao drugu zemlju bez povoda, 21-om vijeku mijenjajuci time svijet zauvijek.
Neshvatanje da napada se zemlja od 40 miliona sa samo 190 hiljada vojnika. Bili su to turobni dani. Zimska depresija, jebena korona i sveopci umor...
Medjutim, u svemu tome jedna slicica sa mnogima poznatog 'foruma' mi je tih dana davala nadu:

Image

Vjerovatno neki amerikanac a moram reci i ja sam mislio da su Rusi stvarno modernizirali vojsku novom opremom (citaj ne nose sovjetske uniforme vise i vidio sam neke moderne terence itd..).

FF >> danas.. Ovo u vezi Khersona mi je jos uvijek sumnjivo. Jedno vrijeme sam mislio da je zamka da bi se nekih 30 hiljada UKR vojnika namamilo i onda ili potop nakon rusenja brane, ili takticka nukica. Sada mi se cini da ovo neka razmjena na vrhu koju su Amerikanci isposlovali u bakstejdzu. U neku ruku mozda je to i dobro jer to znaci da ima komunikacija izmedju Ru i USA. Ovo me sve podsjeca na 1995-tu kad su svi pokusavali da 'zaokruze' sto su drzali. Nadam se da ce medju rujama poceti kruziti glasine da je "sve prodato" i da ce na kraju 93-ca Viteska umarsirati u Donjeck bez puno borbi.

Iran me razocarao. Mislio sam da su mudriji da iskoriste ovu priliku da se izvuku iz izolacije. Kad su mogli Izraelci i Arapi spishmanjiti se (Abrahamic Accords) ko da nikad nisu ratovali, mogli is i Iranci sa Arapima nesto potpisati...

I jos nesto - ratovi su gotovi po meni. Nista vise nije isto i tesko ce biti naci vojnike u buducnosti. Gledam ove ruse leze u onim rupicama ko djeca a rastinje ogoljeno od granata, krateri po njivama. Gdje da se sakrijes? Gdje da bjezis?? Buduci ratovi su 'koliko para toliko dronova'. Koliko dronova toliko i bubova. I HIMARS je u biti pre-programirani dron sa fisknom metom. Sve veoma skupa tehnologija do te mjere da zemlje koje ne mogu priustiti nece ni imati sansu da se odbrane.

Toliko sadzasada - Slava Ukrajini!
trambusek88

#131759 Re: Ukrajina

Post by trambusek88 »

Dok svijet prelazi na električne automobile, druga sila još uvijek proizvodi Buhanku :lol:
lajkujMe

#131760 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

ford transit wrote: 10/11/2022 01:05 Mislim da se duoročni ciljevi vezani za vanjsku politiku ne mjenjaju tako lako. Onmo sto mi je nejasno, da uz takvu preciznost artiljerije, navodjenu dronovima, Ukrajinski minobacaci bez ukopavanja dejluju, artiljerija isto tako, sa sred livade, m777 tuce niti jedne vreće a kamoli kakva ukopa. Da tenk Ukrajinski se voza usred bijela dana i djeluje. To u nasem ratu nije bilo moguće. I najvažnije nemaju gladi, glad je najgora.

Ne ukopavaju artiljeriju jer nema smisla da se ukopaju.
Ne u ratu dronova, precizne artiljerije i counter artiljerijskih radara.

Haubica se u prosjeku ne zadrzi duze od 20 min na jednom polozaju. Ispale do maks 5 granata i onda bukvalno utrka za zivot da sto prije skupe sve i krenu bjezati na novi polozaj da se sakriju i postave opet haubicu za djelovanje.

Da se ukopavaju vidjelo bi se, trebali bi im sati da pripreme polozaj i bili bi gadjani prije nego sto postave haubicu.
Rothmans

#131761 Re: Ukrajina

Post by Rothmans »

'Scooby doo shit' hahahaha
Zumbul2

#131762 Re: Ukrajina

Post by Zumbul2 »

Zumbul2

#131763 Re: Ukrajina

Post by Zumbul2 »

SanskiBiser

#131764 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

https://www.klix.ba/vijesti/americki-ge ... /221110002

Više od 100.000 ruskih vojnika ubijeno je ili ranjeno u Ukrajini, a ukrajinske snage će vjerovatno imati sličan broj žrtava, izjavio je u srijedu najviši američki general Mark Milley.

"Više od 100.000 ruskih vojnika je ubijeno ili ranjeno. Isto je vjerovatno i na ukrajinskoj strani", rekao je Milley.

Brojke koje je dao Milley, a koje se ne mogu nezavisno potvrditi, najpreciznije su do sada iz Vlade Sjedinjenih Američkih Država više od osam mjeseci nakon početka rata.

Milley je također rekao da postoji šansa za pregovore o okončanju rata, te da vojna pobjeda možda neće biti moguća ni za Rusiju ni za Ukrajinu.

"Mora postojati obostrano priznanje da se vojna pobjeda vjerovatno u pravom smislu riječi možda ne može postići vojnim sredstvima, i stoga se morate okrenuti drugim sredstvima", rekao je Milley i dodao kako "postoji prilika za pregovore".

Milleyjevi komentari uslijedili su nakon što je Rusija naredila svojim trupama da se povuku iz grada Hersona na jugu Ukrajine, što je veliki udarac za Moskvu.

No, zvaničnici u Kijevu su reagovali sa oprezom, rekavši da je malo vjerovatno da će ruska vojska napustiti strateški grad bez borbe, dok je američki predsjednik Joe Biden sugerirao da je povlačenje dokaz da Moskva ima "stvarne probleme" na bojnom polju.
Image
Grean

#131765 Re: Ukrajina

Post by Grean »

agent_zero wrote: 09/11/2022 23:50
swanfilter wrote: 09/11/2022 23:09

UN, granice, zastava, valuta, ...

Bez obzira na sve, to jeste drzava.

Kada izgubimo gore navedeno na racun sumadije, onda mozemo pricati ...
Jeste, samo na papiru, u realnosti BiH kakvu bi ja i ti željeli vidjeti zapravo prestaje na kozijoj ćupriji i na španskom trgu.

Malo se probudite ljudi i shvatite gdje smo i šta smo i u šta su nas oni koji nas tobože vode uvalili.
@agent zero, niko nikog ne brani ali tvoji postovi o nasem ratu su nerealni. Razumijem frustraciju ali to nece rijesiti nerealna pstavka stvari.Vjerovatno si bio dijete i ne znas.

Evropa je i prije rata pocela sa planovima podjele BiH, Kutiljerov plan. To Ukrajini nikad nije bilo servirano.

I ako hoces vec da pricas o odgovornosti, zasto ne pomenes najveci promasaj pripreme za rat i koja je vlast za to odgovorna, odluku da se jedino u BiH iznese iz firmi i preda oruzje TO-a na cuvanje JNA? Jesi li svjestan sta je to npr. znacilo? Znas li sta je bilo samo u Faleticima u skladistu u periodu rata kad je puska znacila vise nego tenk 95'? Bilo je naoruzanje za 20 hiljada ljudi sve do kalibra bestrzajnog topa.

Ima tu i odgovornosti kasnije vlasti tj Alije koji nije dao da se napadnu Faletici ali da oni prije njega ne potpisase sta su potpisali ne bi ga ni trebalo napadati i ginuti za to.

Zato ne lupaj ili budi objektivan sta te tacno zulja iz naseg rata i sta je moglo biti drugacije.
Last edited by Grean on 10/11/2022 07:46, edited 1 time in total.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#131766 Re: Ukrajina

Post by pici »

Bogami nista preko mosta, sve ide skelama.Vidi se pa skoro srusen most, pitanje je mozeli se i pjeske preko njega.Rusi ne da se povlace nego bjeze glavom bez obzira.
Ne znam imaju li kakv dogovor sa rusima da ih ne diraju pri povlacenju, ovo im je treci put.Prva dva puta su se dobro izvukli pa prebacivali snage na druge linije fronta gdje su Ukrajincima priredzivali pakao.Mislim da Ukri grijese opet i da ih ovako olako pustajuci ce kasnije stvoriti sebi problem u zaporozju, donbasu i oko svatova.

Mostovi dignuti u zrak. Rusi ih srusili da bi usporili i zaustavili UA, bjezanija je u toku.
toska

#131767 Re: Ukrajina

Post by toska »

Svašta I na ovom forumu.,
mirovni planovi za BiH i detalji istih su lako dostupni,
velikosrpska propaganda se dobro primila.
lajkujMe

#131768 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Ali zapad ne prestaje da naoruzava

Francuzi salju jos Cezara
Italijani otvorili vrecu naoruzanja kako je ova nova Premijerka.
Svedjani su najavili pomoc u vidu modernih sistema

Evo i Britanci nastavljaju salju novi paket.

Duboko se izvinjavam za jucerasanju izjavu za tkz maksimaliaticke pregovore.
Glupa nepromisljena izjava.
Zasto pristati na komadanje Ukrajine kad mix po mic Ruai sve manje Ukrajine drze okupirano.

A ja sam uvjeren da ce Rusi biti primorani da pristanu na zahtjeve Kijeva sa jos jednom velikom pobjedom.
Dal to bilo Zaporozije ili Luhansk prodor.

Zapad nek nastavi s ovim tempom i bice to dobro

Eno i druge zemlje pomazu na drugi nacin prventsveno je sad fokus na rjesenje problema energetike i opravku i cuvanje Elektrana.
Zumbul2

#131769 Re: Ukrajina

Post by Zumbul2 »

lajkujMe wrote: 10/11/2022 07:59 Ali zapad ne prestaje da naoruzava

Francuzi salju jos Cezara
Italijani otvorili vrecu naoruzanja kako je ova nova Premijerka.
Svedjani su najavili pomoc u vidu modernih sistema

Evo i Britanci nastavljaju salju novi paket.

Duboko se izvinjavam za jucerasanju izjavu za tkz maksimaliaticke pregovore.
Glupa nepromisljena izjava.
Zasto pristati na komadanje Ukrajine kad mix po mic Ruai sve manje Ukrajine drze okupirano.

A ja sam uvjeren da ce Rusi biti primorani da pristanu na zahtjeve Kijeva sa jos jednom velikom pobjedom.
Dal to bilo Zaporozije ili Luhansk prodor.

Zapad nek nastavi s ovim tempom i bice to dobro

Eno i druge zemlje pomazu na drugi nacin prventsveno je sad fokus na rjesenje problema energetike i opravku i cuvanje Elektrana.
:thumbup: :izet:
statixx

#131770 Re: Ukrajina

Post by statixx »

The Russian withdrawal from the west bank of the Dnipro is unlikely to be a trap meant to lure Ukrainian troops into costly combat near Kherson City, as some Ukrainian and Western sources have suggested.[6] ISW has previously observed many indicators that Russian forces, military and economic assets, and occupation elements have steadily withdrawn from the west bank across the Dnipro River, and Russian officials have been anticipating and preparing for withdrawal in a way that is incompatible with a campaign to deceive and trap Ukrainian troops.[7] Russian commanders will certainly attempt to slow Ukrainian advances to maintain an orderly withdrawal, and some forces may remain to delay Ukrainian troops in Kherson City itself—but this fighting will be a means to the end of withdrawing as many Russian units as possible in good order.
https://www.understandingwar.org/backgr ... november-9
istra_hr

#131771 Re: Ukrajina

Post by istra_hr »

trambusek88 wrote: 10/11/2022 06:01 Dok svijet prelazi na električne automobile, druga sila još uvijek proizvodi Buhanku :lol:
:D imaju Rusi odgovor na Teslu

BBC news ...https://www.bbc.com/news/world-europe-45292028
"Kalashnikov's CV-1 electric car touted as Russia's answer to Tesla"
Image
PM72

#131772 Re: Ukrajina

Post by PM72 »

Meščini da je počelo "muljanje" po Ukrajini,Rusi su kao spremni za pregovore i povlače se iz Hersona,naš "amidža" to podržava i pozdravlja a amerikanci stidljivo i iz okola vrše pritiske na Zelenskog.
Valjda im neće pasti na pamet da osnivaju republike ruske u Ukrajini jer zapad neće dovjeka slati oružje i pare a bez toga su ukrajinci ko i mi u jesen 1995.
Zumbul2

#131773 Re: Ukrajina

Post by Zumbul2 »

Zumbul2

#131774 Re: Ukrajina

Post by Zumbul2 »

Uporedo sa ofanzivom na jugu i istoku Ukrajine ojačava se konstantno i sjeverna granica. Ništa se ne prepušta slučaju

https://www.thedrive.com/the-war-zone/u ... er-capital
toska

#131775 Re: Ukrajina

Post by toska »

PM72 wrote: 10/11/2022 08:22 Meščini da je počelo "muljanje" po Ukrajini,Rusi su kao spremni za pregovore i povlače se iz Hersona,naš "amidža" to podržava i pozdravlja a amerikanci stidljivo i iz okola vrše pritiske na Zelenskog.
Valjda im neće pasti na pamet da osnivaju republike ruske u Ukrajini jer zapad neće dovjeka slati oružje i pare a bez toga su ukrajinci ko i mi u jesen 1995.
Tako djeluje, još i ova izjava glavnog US generala:

"Mora postojati obostrano priznanje da se vojna pobjeda vjerovatno u pravom smislu riječi možda ne može postići vojnim sredstvima, i stoga se morate okrenuti drugim sredstvima", rekao je Milley i dodao kako "postoji prilika za pregovore".

https://www.klix.ba/vijesti/americki-ge ... /221110002
Post Reply