Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
-Chesterfield-

#17551 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by -Chesterfield- »

skupljac_zeljeza wrote: 08/11/2022 09:03
gentoo wrote: 08/11/2022 08:57 Pitanje za ove sto griju kucu sa 1-2 klime: kako gu*ite zenu,kenjate u WC-u i dinstate luk i kuhinji ? Posto vidim da su svima sva vrata otvorena.. :D
Po potrebi se zatvore na 10 minuta ili par sati, ali ne mogu zidovi i pločice ohladiti za to vrijeme. Nedavno mi nestalo struje na 4 sata i bilo sve vrijeme ugodno toplo dok nije ponovo došla. Nisam morao ništa dodatno uključivvati. Jesam obukao duksericu dok sam ležao. A za ostale detalje ćeš ostati uskraćen. :mrgreen:
Kod mene drži neku normalnu temperaturu i po 9 sati.

Sinoć kada sam legao ugasio klimu i temperatura je bila ova.

Image

Jutros termometri pokazuju nižu ali nije to previše nisko...

Image
romim

#17552 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by romim »

@-Chesterfield-
Druze malo to prozraci, pocece ti kapati sa plafona :)
Previsoka ti je vlaga u kuci.
-Chesterfield-

#17553 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by -Chesterfield- »

romim wrote: 08/11/2022 09:47 @-Chesterfield-
:D

Maloprije ustao. Vidio sam da je vlažnost u sobi gdje spavam preko noći porasla. U dnevnom boravku nije porasla...

Evo i mama se žali zbog vlage. Kaže da nije bilo dok je ložila drva.
Prozračio sam čim sam ustao. Ali nije mi jasno zašto ima više vlage sa klimom nego sa peći na drva?
madesa

#17554 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by madesa »

-Chesterfield- wrote: 08/11/2022 09:53

Maloprije ustao. Vidio sam da je vlažnost u sobi gdje spavam preko noći porasla. U dnevnom boravku nije porasla...

Prozračio sam čim sam ustao. Ali nije mi jasno zašto ima više vlage sa klimom nego sa peći na drva?
i meni je to cudno. klima bas pomaze da se smanji vlaga u stanu. ja sam imao problema sa vlagom nakon sto sam promjenio stolariju. Sad ne dam da predje 30. :D
skupljac_zeljeza

#17555 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by skupljac_zeljeza »

-Chesterfield- wrote: 08/11/2022 09:37
Kod mene drži neku normalnu temperaturu i po 9 sati.
Meni su ovo tek prva iskustva i dok sam grijao preko radijatora i ugasi se vatra i zidovi topli po 12 sati nakon gašenja ako nije vani ekstremno hladno pa čak i tada je podnošljivo. Dok mi majstor popravlja nešto na peći, nisam morao ničim dogrijavati. Nagovorili me kada sam pravio kuću da u malter ubacim nekakvog bijelog sitnog kamenja i kada se ti zidovi ugriju džaba smanjivati na regulatorima. Po meni poenta kvalitetnog grijanja je u zidu. Topao zid znači veći ugođaj i manja potrošnja bilo čega. Nedavno neka organizacija je radila utopljavanje poslovne zgrade i rekli su ložaču da loži do 14h i da gasi peć iako se radi do 18h. Da će ostatak boravka biti dovoljni topli zidovi, ali su isto tako iz svih prozora povadili mehanizme za kip jer se na taj način gubi toplota zida. Otvori, prozrači i zatvori.

Meni radijatori stvaraju veću vlažnost u kući i moram češće zračiti nego sa klimom koja još nikada nije dala da pređe preko 59%. Trenutno 57% što na skali nije loše. Normalna vlažnost je između 40 i 60 i ispod je suh zrak, a iznad vlažan i ni jedan nije zdrav i ugodan. Samo u kupatilu se toleriše preko 60%, ali sa klimama nemam to. Koristi, otvori prozor, izrači i zatvori. U kuhinji napa koja izbacuje vani kroz onu aluminijsku cjevčugu pa kada se nešto kuha više miriše na balkonu nego u kuhinji. :mrgreen:
piplica
Grijem se na: Ćumur

#17556 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by piplica »

skupljac_zeljeza wrote: 08/11/2022 10:47 ubacim nekakvog bijelog sitnog kamenja
Bijelo sitno kamenje?
Da nije krak?

Znaci po tebi je najbolji betonsko-arnirni zid, kada se ugrije ne treba danima grijati?
skupljac_zeljeza

#17557 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by skupljac_zeljeza »

piplica wrote: 08/11/2022 10:56
skupljac_zeljeza wrote: 08/11/2022 10:47 ubacim nekakvog bijelog sitnog kamenja
Bijelo sitno kamenje?
Da nije krak?

Znaci po tebi je najbolji betonsko-arnirni zid, kada se ugrije ne treba danima grijati?
Ne sjećam se šta je bilo jer sam to radio poslije rata kada sam morao renovirati pa usput dograđivao. Preporučila mi firma koja radi i zgrade. Sjećam se da je bio bijel i sitan i miješali sa krečom i pijeskom. I pijesak je kamen. U prizemlju je ostao stari malter, ali se ne mogu zidovi ovako ugrijati kao ovaj. Zidovi su zdravi jer se ne stvara vlaga po ćoškovima. To bi bio znak. Ljeti kada su tropske vrućine mora klima duže raditi da ih rashladi, ali i to je desetak dana dok su u pitanju mjeseci kada je grijanje. Podsjeća me kada sam radio izolaciju kuće pa na ulazu nisu koristli stiropor nego miješali cement i granule stiropora i nanosili u tri sloja da bi se izbjekla oštećenja fasade. Znao sam kako se to zove, a zaboravio. Po nekoj logici sada bi taj cement trebao prenostiti izmeđi granula hladnoću, ali ne prenosi.
Jahta

#17559 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by Jahta »

Vozdra raja,

potencijalno sam novi igrač na grijanju klimom. Pretpostavljate razlog, toplane nam ga zakrhale pravo i nema više smisla da hranim tu njihovu hobotnicu: administracija Toplana - neplatiše - kalorimetraši. Mogu se raskačiti od njih jer zgrada je takva da svako ima svoj ventil, mogao i bi kalorimetar ugraditi, ali neću s njima (Toplanama) više da imam nikakvo dodira.
To je bio uvod, e sad, stvarno ne mogu da čitam stotine stranica pa molim ako ima ko nagodan da mi pomogne:

Treba mi klima 12-ka sa wirelessom do milje maruna, a da nije ovo nešto Tesla, Vivax i sl. Ima li kakav best buy? Ovo što sam ja dosad "istražio" ima ova neka GREE LOMO ECONOMICAL (to su valjda kinezi) za oko 980 maruna. Je li to to ili ima nešto bolje. I još pitanje koliko se kreće ugradnja?
Hvala unaprijed.
dgL_

#17560 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by dgL_ »

Pa po iskustvima ljudi koji su stavili klime, svi kazu da nema mokrih prozora, budji i slicnoga kao prije...
Peryton_

#17561 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by Peryton_ »

Jahta wrote: 08/11/2022 15:16 Vozdra raja,

potencijalno sam novi igrač na grijanju klimom. Pretpostavljate razlog, toplane nam ga zakrhale pravo i nema više smisla da hranim tu njihovu hobotnicu: administracija Toplana - neplatiše - kalorimetraši. Mogu se raskačiti od njih jer zgrada je takva da svako ima svoj ventil, mogao i bi kalorimetar ugraditi, ali neću s njima (Toplanama) više da imam nikakvo dodira.
To je bio uvod, e sad, stvarno ne mogu da čitam stotine stranica pa molim ako ima ko nagodan da mi pomogne:

Treba mi klima 12-ka sa wirelessom do milje maruna, a da nije ovo nešto Tesla, Vivax i sl. Ima li kakav best buy? Ovo što sam ja dosad "istražio" ima ova neka GREE LOMO ECONOMICAL (to su valjda kinezi) za oko 980 maruna. Je li to to ili ima nešto bolje. I još pitanje koliko se kreće ugradnja?
Hvala unaprijed.
Koliko para toliko muzike, za te pare najbolji uređaj. Ako se mozes protegnuti 300 do 400 KM ima Fujitsu LLCC 12ka,ulazni uredjaj ali ipak kvalitetniji.
dgL_

#17562 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by dgL_ »

Hvala unaprijed.
Za primarno grijanje klimom do 1000 KM tesko da ista valja .. taj model GREE nema vanjski grijac pa ce se muciti na minusima... Ugradnja je cirka 200-250 KM.

GREE LOMO REGULAR DO -22 bi dosta bolje radio posao... Ona je oko 1200 + ugradnja
piplica

#17563 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by piplica »

dgL_ wrote: 08/11/2022 15:26 nema vanjski grijac pa ce se muciti na minusima... Ugradnja je cirka 200-250 KM.
Nema veze da li li ima grijac ili ne, nebitna stavka u mode-u grijanja.
piplica

#17564 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by piplica »

Jahta wrote: 08/11/2022 15:16 Treba mi klima 12-ka sa wirelessom do milje maruna,
Pa prvo kupis "wireless", pa onda kasnije klimu.
dgL_

#17565 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by dgL_ »

piplica wrote: 08/11/2022 15:30
dgL_ wrote: 08/11/2022 15:26 nema vanjski grijac pa ce se muciti na minusima... Ugradnja je cirka 200-250 KM.
Nema veze da li li ima grijac ili ne, nebitna stavka u mode-u grijanja.
Ma da, logicno zar ne? :)
Jahta

#17566 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by Jahta »

Hvala na dosadašnjim odgovorima. Brzi ste. Ma hajde kontam ako zagusti (minus koji spominjete) pripomoći su se konvertorom, grijalicom i sl. dok prođe mazija.
Jahta

#17567 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by Jahta »

piplica wrote: 08/11/2022 15:31
Jahta wrote: 08/11/2022 15:16 Treba mi klima 12-ka sa wirelessom do milje maruna,
Pa prvo kupis "wireless", pa onda kasnije klimu.
Ma kontam nije loš "fičer" da je mogu nakurikat iz daljine, a i šminka je 'nako sa fontele se malo zadam. Dosta sam gusane pip'o, malo napretka ba. Valjda im na ovom modelu klime to radi kako treba.
-Chesterfield-

#17568 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by -Chesterfield- »

Hvala unaprijed.
Koliko m2 planiraš grijati?
Jahta

#17569 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by Jahta »

-Chesterfield- wrote: 08/11/2022 15:44

Hvala unaprijed.

25 pa ako malo dobaci i do kuhinje moglo bi se reći maksimalno 30-ak. Ostalo ću konverterima jer ne mogu klimom po razbacanim sobama. A i griju me okolni stanovi, nisam koka na livadi.
-Chesterfield-

#17570 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by -Chesterfield- »

Jahta wrote: 08/11/2022 15:50
-Chesterfield- wrote: 08/11/2022 15:44

25 pa ako malo dobaci i do kuhinje moglo bi se reći maksimalno 30-ak. Ostalo ću konverterima jer ne mogu klimom po razbacanim sobama. A i griju me okolni stanovi, nisam koka na livadi.
Najbolje ti je da iščitaš ovu temu...
Korisnici japanskih klima se ne žale...

Znači traži japanca...
Jahta

#17571 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by Jahta »

A čiji je i kakav je ovaj Haier Tide Green, ima ga za 9 glava.
romim

#17572 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by romim »

Previsoko je i to 72%, a 83% gori crvena.
Ako je stolarija pvc, moras cesce prozracivati.
Zato sto si sa peci na drva grijao na 100c pa si isusivao vise vazduh.
Kod tebe je uvijek sauna u kuci :D
Jahta

#17573 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by Jahta »

Tesla, Vivax to mogu uzeti bez problema, ali nešto me hastra. Ta Tesla mi je ostala u lošem sjećanju, nekad davno materi uzeo LCD njihov, havrekno srećom u garanciji pa mi dali Philips.
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#17574 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by gentoo »

Jahta wrote: 08/11/2022 16:15 A čiji je i kakav je ovaj Haier Tide Green, ima ga za 9 glava.
Odakle si ? Hoces da ti ja prodam Azuri Supra 12-ku (sto je isto kao i Lomo Regular, -22 itd.) , postavljena u Oktobru prosle godine, jos znaci 2 god. garancije za 600 KM ? Samo moras cekat bar do prve sedmice decembra dok je skinem
emillio estevez
Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110

#17575 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by emillio estevez »

gentoo wrote: 08/11/2022 16:29
Jahta wrote: 08/11/2022 16:15 A čiji je i kakav je ovaj Haier Tide Green, ima ga za 9 glava.
Odakle si ? Hoces da ti ja prodam Azuri Supra 12-ku (sto je isto kao i Lomo Regular, -22 itd.) , postavljena u Oktobru prosle godine, jos znaci 2 god. garancije za 600 KM ? Samo moras cekat bar do prve sedmice decembra dok je skinem
Koja ide na njezino mjesto?
Post Reply