Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Locked
Crithagra

#9951 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Crithagra »

ultima_palabra wrote: 04/11/2022 20:15
Crithagra wrote: 04/11/2022 20:12
Wyoming i California su države, tupane.
Ja, i?
Porediš savez država sa životom etničkih zajednica u jednoj državi. Aparthejd se dešava među zajednicama, a ne među državama. Poređenje ti je kao da govoriš o uticaju FK Željezničar na KK Bosna. :roll:
noviforumas

#9952 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by noviforumas »

Govorim o hipotetickoj situaciji, Dudicu. Dobro ti pase taj avatar :-)
guruguru95

#9953 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by guruguru95 »

geoxx wrote: 04/11/2022 20:19
noviforumas wrote: 04/11/2022 20:12 Covjek je produbio etnicku diskriminaciju, umjesto da je smanji - a sve u korist velikohrvatskog projekta. Ja ne znam stvarno vise na koliko nacina ovo treba da se objasni. Jednostavno, ne zelite da shvatite ili imate neku licnu korist od neshvatanja. Jer i budala vidi cinjenice.
To jednostavno nije tacno. Vase misljenje formira Reuf i Reufi.
Izmjenama su samo precizirane dejtonske postavke, preciznije onemogucena je zloupotreba postojeceg sistema. Dakle, sistem je vec uredjen na nacin da u vlast idu predstavnici hrvatskog naroda. Schmidt je iskljucivo osigurao da u ime tih udju oni za koje Hrvati dominantno glasaju. Sta je tu sokantno? Ponasate se kao da je sa gradjanskog sistema prebacio na etnicki. Nije.
Ma reci slobodno - jedini "legitimni" Hrvat je HDZ Hrvat. Željko Komšić je "fake" Hrvat, kao i većina Hrvata koji su ostali u ratu u Sarajevu, ili banjalučki Hrvati, to nisu legitimni Hrvati. Kao što ni sarajevski Srbi nisu "pravi" Srbi po uzusima velikosrpske politike, oni su "Alijini Srbi" i "izdajice nebeskog naroda".

Poruka tebi i sličnim forumskim upisničarima. Dosta je više uvijanja i okolišanja. Recite jasno i glasno: Želimo državu aparthejdskog uređenja podijeljenu u tri ultranacionalistička tora, u kojoj vlada rigidni etnonacionalizam, u kojoj su ugušena građanska prava i slobode i bilo kakva ideja građanske države. :thumbup:
Last edited by guruguru95 on 04/11/2022 20:29, edited 1 time in total.
Hank Paldum

#9954 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Hank Paldum »

sime_cipol wrote: 04/11/2022 19:48
ultima_palabra wrote: 04/11/2022 19:46
I ja se to danima pitam.

Jel aparthejd kad Wyoming i Kalifornija imaju isti broj senatora? Ljudi ne kontaju koncept dvodomnih parlamenata.
Imam radnog kolegu Vladu. I radnog kolegu Zorana. I radnog kolegu Gorana. I Igora. I Muhameda. I Amira.
Kako ja mogu reci da ova zemlja vise pripada meni, nego njima?
Na temi Schmidt, aparthejd i diskriminacija protiv Bošnjaka samo je pitanje vremena bilo kada će neko napisati "Ja imam kolege Zorana i Gorana" :roll:

Milion tema gdje je to lijepo čuti ali mora to neko i ovdje postaviti, neki slučajno naivno a neki namjerno planski i vežu se usta i onda samo još preostaje da se mora Schmidtu aplaudirati.
Jer time se svaka kritika Schmidta i HDZa pretvara u "Omeru ova zemlja pripada više nego Josipu".
Čudo imamo i po jednog delegata kada jedni tako razmišljaju a drugi to dopuštaju.
Str0nz
Grijem se na: Hodza > marfi

#9955 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Str0nz »

noviforumas wrote: 04/11/2022 19:29 Nema nikakve diskriminacije, sve OK :thumbup:
CIK rasporedio delegate u Dom naroda FBiH: Ovako to izgleda nakon Schmidtove odluke
https://www.klix.ba/vijesti/bih/cik-ras ... /221104133
Ovo mi je interesantno zbog ovoga:
Uz dva glasa protiv: CIK donio Uputstvo o načinu popunjavanja Doma naroda FBiH
Protiv ovakve odluke glasali su predsjednik CIK-a Suad Arnautović i član CIK-a Ahmet Šantić, dok su odluku podržali Željko Bakalar, Vanja Bjelica, Irena Hadžiabdić i Vlado Rogić.
https://istraga.ba/uz-dva-glasa-protiv- ... roda-fbih/

Koliko znam DF + SDA imaju u CIK 3 clana i vecinu uz pomoc jednog od ovih Srba iz SDSa, kako god okrenuo najvjerovatnije bi proslo ali se pitam zasto je, Bakalar postavljen od DFa, glasao za dok su dva clana postavljena od SDA glasali protiv? Isto tako Islamska Zajednica, koja se povezuje sa SDA, danas izlazi sa apelom da se priceka presuda Ustavnog suda, nije ista stvari US i CIK ali poenta da SDA sada kao nesto brani BiH :shock: https://nap.ba/news/99514.

Komsic zadjni javni intervju rekao nesto slicno u smislu da ce CIK donjeti uputstvo poslje konsultacije sa OHRom a danas Bakalar glasa za, a SDA kao protiv. Nesto tu smrdi, pitam se o kakvim se politickim igrama radi.. SDA vjerovatno najvise profitira od ovoga nametanja, a Zeljko i Sefik poslali apelacije na US ali je samo Zeljko poslao apelaciju CIKu da priceka sa uputstvom dok US ne ocjeni ustavnosti, nekako onda obrnuto od onoga sto si ocekivao.

Mozda ima veze sa ovom podjelom i pokusaju da se utisa Alkalaj od Bisere ali sljedeci dan dogovaraju vecinu u TK uz pomoc preletaca iz PDA. Pitam se da li se prije radi o saznanju da Covic preferira "osmorku" i od njih ocekuje "dogovor" a SDA bi sama mogla rijesiti u DN klubu Bosnjaka u FBiH ali sasvim sigurno uz pomoci DFa i kupljeni preletaca. Bez nametanja "osmorka" bi mogla zbog parlamentarne vecine praviti vladu FBiH/BiH lagano ali ovako skoro nemoguce.

Koji motivi stoje iza svega i o kakvim se proracunima radi biti ce interesantno istrazivati..
noviforumas

#9956 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by noviforumas »

Pa u pravu si, nesto se ocito desava iza scene. Cini mi se da pocinje da puca izmedju DF i SDA. Oni Biserini manevri i Dzaferovicevo bacanje Svena pod autobus su dovoljan znak sami po sebi. Mada, tu ima vise struja, pogotovo u SDA.
geoxx

#9957 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by geoxx »

guruguru95 wrote: 04/11/2022 20:28

Izmjenama su samo precizirane dejtonske postavke, preciznije onemogucena je zloupotreba postojeceg sistema. Dakle, sistem je vec uredjen na nacin da u vlast idu predstavnici hrvatskog naroda. Schmidt je iskljucivo osigurao da u ime tih udju oni za koje Hrvati dominantno glasaju. Sta je tu sokantno? Ponasate se kao da je sa gradjanskog sistema prebacio na etnicki. Nije.
Ma reci slobodno - jedini "legitimni" Hrvat je HDZ Hrvat. Željko Komšić je "fake" Hrvat, kao i većina Hrvata koji su ostali u ratu u Sarajevu, ili banjalučki Hrvati, to nisu legitimni Hrvati. Kao što ni sarajevski Srbi nisu "pravi" Srbi po uzusima velikosrpske politike, oni su "Alijini Srbi" i "izdajice nebeskog naroda".

Poruka tebi i sličnim forumskim upisničarima. Dosta je više uvijanja i okolišanja. Recite jasno i glasno: Želimo državu aparthejdskog uređenja podijeljenu u tri ultranacionalistička tora, u kojoj vlada rigidni etnonacionalizam, u kojoj su ugušena građanska prava i slobode i bilo kakva ideja građanske države. :thumbup:
Mani me patetike. Sta je problem i sta sve tangira? Balans gdje 80% Bosnjaka ima vlasti koliko i 20% Hrvata? I vise nego posteno, tangira i mene.

Sta je od toga uveo Svabo? Nije nista. Problem je sto se taj balans pokusao promijeniti zloupotrebom. Ja za to nisam. Ne ide to na silu. Ovaj je uklonio tu mogucnost.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#9958 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Chmoljo »

sime_cipol wrote: 04/11/2022 19:44 Do sada je bilo po 17 Hrvata, Srba i Bošnjaka. Nije bio aparthejd.
Kako sad kad je po 23 Hrvata, Srbina i Bosnjaka jeste aparthejd?
:?
I ja se to danima pitam.

Jel aparthejd kad Wyoming i Kalifornija imaju isti broj senatora? Ljudi ne kontaju koncept dvodomnih parlamenata.
Identicno sam pitanje postavio nekad prije.

Bojim se da ce godine ovakve kurceve pilitike izroditi jos jedan kvalitetan nacionalizam. Nadam se samo da u svojoj zbirci Bosnjaci u buducnosti nece dodati pokoji uzp ili genocidcic ko ostala dva nacionalizma.

Itekako da ima fula ovo Smitovo, ali nije ni nesto nevidjeno niti nesto sto se u praksi ne primjenjuje.

Prestrasno je kakve se ovdje kvalifikacije daju zdravim pravim ljudima koji godinama ovdje forumaju.

Podsjeca me na histeriju pri popisu stanovnistva prema onima koji su se izjasnili kao bosanci. Valjda je histerija podebljana uvjerenjem da je dioplmatska ofanziva hrvatske dozivjela krah, i onda ovakav prevrat.

Ne znam. Cesto mi je u glavi ovih dana ona duga faca Daglasa Meklhenija kada je pripao aprilski paket. Mescini da je onaj Zilic bio presudan, jer on kao bio sansa da prodje.

Od tada, nezaustavljivo je krenulo nizbrdo, a mi smo se samo hranili romantiziranjem kako bi bilo kad ne bilo onih s druge strane. Ili kad bi nas slusali.

A sto bi Rambo reko, godine kurcu prolaze.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#9959 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by sime_cipol »

Hank Paldum wrote: 04/11/2022 20:29
sime_cipol wrote: 04/11/2022 19:48
Imam radnog kolegu Vladu. I radnog kolegu Zorana. I radnog kolegu Gorana. I Igora. I Muhameda. I Amira.
Kako ja mogu reci da ova zemlja vise pripada meni, nego njima?
Na temi Schmidt, aparthejd i diskriminacija protiv Bošnjaka samo je pitanje vremena bilo kada će neko napisati "Ja imam kolege Zorana i Gorana" :roll:

Milion tema gdje je to lijepo čuti ali mora to neko i ovdje postaviti, neki slučajno naivno a neki namjerno planski i vežu se usta i onda samo još preostaje da se mora Schmidtu aplaudirati.
Jer time se svaka kritika Schmidta i HDZa pretvara u "Omeru ova zemlja pripada više nego Josipu".
Čudo imamo i po jednog delegata kada jedni tako razmišljaju a drugi to dopuštaju.
Do sada bilo 17/17/17 sad je 23/23/23
Dje zapelo?
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#9960 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Bobi »

sime_cipol wrote: 04/11/2022 19:44 Do sada je bilo po 17 Hrvata, Srba i Bošnjaka. Nije bio aparthejd.

Kako sad kad je po 23 Hrvata, Srbina i Bosnjaka jeste aparthejd?
:?
6x3=18 više uhljeba na budžetu :D, hocel to Schmidt platit, opet po sirotinji kak god okreneš.
guruguru95

#9961 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by guruguru95 »

geoxx wrote: 04/11/2022 20:34
guruguru95 wrote: 04/11/2022 20:28

Mani me patetike. Sta je problem i sta sve tangira? Balans gdje 80% Bosnjaka ima vlasti koliko i 20% Hrvata? I vise nego posteno, tangira i mene.

Sta je od toga uveo Svabo? Nije nista. Problem je sto se taj balans pokusao promijeniti zloupotrebom. Ja za to nisam. Ne ide to na silu. Ovaj je uklonio tu mogucnost.
Nije on ništa otklonio, nego je produbio etničke podjele i međunacionalnu netrpeljivost.

I još jednom za tebe i slične: Ne postoje bošnjački, hrvatski, srpski članovi Predsjedništva BiH. Ne biraju Hrvati sebi svog predstavnika u Predsjedništvo BiH. SVI GRAĐANI Federacije BiH biraju dva člana Predsjedništva BiH, iz REDA bošnjačkog i hrvatskog naroda, koji će tokom svog mandata predstavljati SVE građane u Federaciji BiH.

Zato po hiljaditi put. Tu priču da je neko nekome izabrao predstavnika, konkretno Bošnjaci Hrvatima, objesite mačku o rep! Prvo naučite elementarne stvari. I naravno, poštujte Ustav :thumbup:
guruguru95

#9962 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by guruguru95 »

Chmoljo wrote: 04/11/2022 20:35
I ja se to danima pitam.

Identicno sam pitanje postavio nekad prije.

Bojim se da ce godine ovakve kurceve pilitike izroditi jos jedan kvalitetan nacionalizam. Nadam se samo da u svojoj zbirci Bosnjaci u buducnosti nece dodati pokoji uzp ili genocidcic ko ostala dva nacionalizma.

Itekako da ima fula ovo Smitovo, ali nije ni nesto nevidjeno niti nesto sto se u praksi ne primjenjuje.

Prestrasno je kakve se ovdje kvalifikacije daju zdravim pravim ljudima koji godinama ovdje forumaju.

Podsjeca me na histeriju pri popisu stanovnistva prema onima koji su se izjasnili kao bosanci. Valjda je histerija podebljana uvjerenjem da je dioplmatska ofanziva hrvatske dozivjela krah, i onda ovakav prevrat.

Ne znam. Cesto mi je u glavi ovih dana ona duga faca Daglasa Meklhenija kada je pripao aprilski paket. Mescini da je onaj Zilic bio presudan, jer on kao bio sansa da prodje.

Od tada, nezaustavljivo je krenulo nizbrdo, a mi smo se samo hranili romantiziranjem kako bi bilo kad ne bilo onih s druge strane. Ili kad bi nas slusali.

A sto bi Rambo reko, godine kurcu prolaze.
Samo za ovo "genocidčić" bi trebao biti prijavljen i banovan, ali pošto si ovdje zaštićen poput polarnog medvjeda, siguran sam da će proći nezapaženo.
Last edited by guruguru95 on 04/11/2022 23:19, edited 8 times in total.
noviforumas

#9963 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by noviforumas »

Sastanak hrvatskog i bh. HDZ-a u Zagrebu, Čović zahvalio Plenkoviću na lobiranju za Izborni zakon
https://www.klix.ba/vijesti/bih/sastana ... /221104148

Ne znam sto mu se koji kurac zahvaljuje, nek mu javi neki forumas da ovo ne pogoduje HDZ-u uopste.
JohnnyS

#9964 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by JohnnyS »

noviforumas wrote: 04/11/2022 20:22

Moje misljenje je formirao Schmidt. Ja ne znam sta je vise s tim Reufom, lik ispade jaci od Tita u picku materinu :lol:

Pa kako nije, kažu može smijeniti izraelskog ambasadora i piše za Haaretz
Jordan1961

#9965 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Jordan1961 »

sime_cipol wrote: 04/11/2022 20:36

Dje zapelo?
E jebi ga ako do sada nisi skontao. Po novom zakon nije tih 23 ni bitno nego onih 11 unutar tih 23. Ostatak je ukras.
A tih 11 ti dolaze iz zemisljene HZHB. Koju im je ovaj puta nacrtao VP.
Spominju ovdje i dvodomne parlamente. Pa gdje ti parlamenti osim u BiH imaju iste ingerencije? I za koji ce kurac Predstavnicki dom kada svaki zakon i odluku HDZ moze srusiti u Domu naroda?
Hank Paldum

#9966 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Hank Paldum »

Dje zapelo?
Osigurao je Hrvatima u "njihovim" kantonima toliku većinu da se može komotno nazvati trećim entitetom.
Dok je kod Bošnjaka u ostatku entiteta Federacije ili isto delegata gdje se mogu u svom "toru" igrati građanske države, ili ih je manje po uzoru na Šugoslaviju.
geoxx

#9967 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by geoxx »

Hank Paldum wrote: 04/11/2022 20:58

Dje zapelo?
Osigurao je Hrvatima u "njihovim" kantonima toliku većinu da se može komotno nazvati trećim entitetom.
Dok je kod Bošnjaka u ostatku entiteta Federacije ili isto delegata gdje se mogu u svom "toru" igrati građanske države, ili ih je manje po uzoru na Šugoslaviju.
Osigurao Hrvatima vecinu u Klubu Hrvata.

:lol:
amko761

#9968 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by amko761 »

geoxx wrote: 04/11/2022 21:00

Tobejarabi, neuzibilah, allahselamet.
sime_cipol

#9969 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by sime_cipol »

Sva prava koja imaju Hrvati u Domu Naroda imaju i Bošnjaci.
Dje je ba zapelo?
Jel želite da imamo veća prava od njih? Ne može.
Takav je ustav, potpisan u Dejtonu. Alija potpisao.
Last edited by sime_cipol on 04/11/2022 21:03, edited 1 time in total.
last mohicans

#9970 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by last mohicans »

Mile agituje za Alakaja, :-) :lol: gotovo je. Putine, baci je.
guruguru95

#9971 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by guruguru95 »

Ne, osigurao je Ustašama većinu u Klubu Hrvata, kako bi Hrvatima poput Zlatka Miletića bile apsolutno svezane ruke i ne bi mogli da urade ama baš ništa.
sime_cipol

#9972 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by sime_cipol »

Estagfirullah
Osupnut sam
JohnnyS

#9973 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by JohnnyS »

Nije ni meni drago, ali "Ustaše" su većina Hrvata, a tome domovi naroda služe. Za Miletića većinom ne glasaju Hrvati, za razliku od predsjedništva, Dom naroda je etnički dom i treba odražavati volju pojedinih naroda i ostalih
geoxx

#9974 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by geoxx »

last mohicans wrote: 04/11/2022 21:02 Mile agituje za Alakaja, :-) :lol: gotovo je. Putine, baci je.
Rusi - check
Dodik - check

Al nek im je rek’o. :-D
LSD

#9975 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by LSD »

sime_cipol wrote: 04/11/2022 21:02 Sva prava koja imaju Hrvati u Domu Naroda imaju i Bošnjaci.
Dje je ba zapelo?
Jel želite da imamo veća prava od njih? Ne može.
Takav je ustav, potpisan u Dejtonu. Alija potpisao.
A hebo vas više Dejton, nije Bozija objava ako su ga ameri napravili, nije sveto slovo, nije Kuran ili Biblija, pa da se mora poštovati svaki slovo...uostalom svako ga krši, Dodik se ispišava po Dejtonu 15 godina i šta ? jel mu ko šta može po tom pitanju ? ...Dejton je privremeni mirovni sporazum....samo što kod bosanskih ovaca to privemeni znaci 30 godina and to be continue, je su ovce nesposobne da naprave novi ustav.
Locked