E tako je već bolje.RagibUzoriti wrote: ↑03/11/2022 08:31Ma dobro, i ovo je malo khurcenje po mom misljenju i cisto nefunkcionalno . Brzi punjaci treba im ca 15-20 minuta da dopunis pofino kafacitet baterije i picis dalje.Naslovnica wrote: ↑03/11/2022 08:25
Super je ovo, 7 minuta zamjena baterije. Po automobilu.
Pokušavam da zamislim kako bi sve to izgledalo kada Turci krenu iz Njemačke u Tursku na godišnji.
![]()
Ne vidim problem ako vozis 300 kilometara u cugu i napravis pauzu od 15-20 minuta. Bilo da pishas,kenjas ili popijes kafu( istovremeno dopunis baterije) i vozi dalje.
Mozda sam samo ja 50-50 kompetentan da pricam o tome,jer imam EV a uz sve to zivim u drzavi gdje je infrastruktura za Ev na visokom nivou.
U Bosni je vec veci broj EV nezamisliv trenutno na cesti,jer je infrastruktura sa punjacima u khurcu.
Druga je stvar posjedovati vozilo sa npr minimlano 40kw baterijom i kucni punjac od nekih 11 kw...![]()
Elem, punjenje od 15-20min je iole prihvatljivo, dokle god je infrastruktura adekvatna i ne čekaš na red ispred sebe.
Punjenje automobila do čepa i plaćanje na benzinskoj je ne duže od nekoliko minuta po automobilu.
Evo, opet ponavljam, ne znam da li si imao priliku voziti po autoputevima kada turski državljani krenu na godišnje iz EU prema Turskoj, a masovno putuju automobilima.
Minhen-Istanbul 1800km.
Koliko tu punjača treba, koliko stajanja, koliko piševa, kenjanja i kafa...
Nema tu kućnog punjača.
Na stranu što je, postavljao sam već to, u Italiji skuplje punjenje EV automobila strujom nego benzinom.
Ja bih volio imati neki pristojan EV, ali isključivo gradski tip, za po gradu i prigradsku vožnju, posao, za granapa, i slično tome.
Evo ova Dacia Spring, Corsa, Pug...
Međutim, cijene novih EV automobila su previsoke (i onih sa SUS su otišle u tri 3,14čke materine), a uštede na gorivu nikakve (primjer Italije).
Jedino taj ECO aspekt igra ulogu.
Ne znam čak ni za redovno servisiranje, kakvo je poređenje troškova?
A o postprodaji tek na šta to liči?