Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Treći blok će biti Poljska i Ukrajina. Imaju sve, resurse ljude i površinu... uz pomoć UK i USA, pizde iz Ger i Fra će se mnogo manje pitati u EU.Ako ne sad onda sigurno u budućnosti.
Zato im ne odgovara funkcionalna i oslobođena Ukrajina... i zato su se do sada ponašali ovako.
Ukrajina ima dva velika bazena gasa kojima moze snabdijevati Europu, plus struja koje mogu proizvesti jako puno.
Ako, a hoce, dovede investicije da dignu privredu i povecaju BDP, desice se ovo sto ti kazes u nekoj doglednoj buducnosti. Recimo 20 godina. Tamano koliko ce Rusiji trebati da opet stane na noge i pocne predstavljati opasnost.
Ali sljedeci put samo ce po Aziji moci praviti probleme, ako ih i tamo puste.
Ljudi moji budite malo realni. Ni Poljska ni Ukrajina nmg u dogledno vrijeme dostic nivo razvijenosti infrastrukture Njemacke ni Francuske. Pogledajte npr kartu Europe sa zeljeznicama, cestama itd. Pa tehnoloski razvoj.
Trece Poljska i Ukrajina imaju manje stanovnika nego sama Njemacka. Ne ide to tako preko noci, trebaju decenije u najboljem slucaju. Eh da Europa ide prema tome da sto prije bude bez fosilnih goriva. Onda ti bazeni plina nece igrati neku ulogu. Msm da je obradiva povrsina i hidro potencijal puno vazniji Europi od Ukrajine nego gas i nafta
Ukrajina ima dva velika bazena gasa kojima moze snabdijevati Europu, plus struja koje mogu proizvesti jako puno.
Ako, a hoce, dovede investicije da dignu privredu i povecaju BDP, desice se ovo sto ti kazes u nekoj doglednoj buducnosti. Recimo 20 godina. Tamano koliko ce Rusiji trebati da opet stane na noge i pocne predstavljati opasnost.
Ljudi moji budite malo realni. Ni Poljska ni Ukrajina nmg u dogledno vrijeme dostic nivo razvijenosti infrastrukture Njemacke ni Francuske. Pogledajte npr kartu Europe sa zeljeznicama, cestama itd. Pa tehnoloski razvoj.
Trece Poljska i Ukrajina imaju manje stanovnika nego sama Njemacka. Ne ide to tako preko noci, trebaju decenije u najboljem slucaju. Eh da Europa ide prema tome da sto prije bude bez fosilnih goriva. Onda ti bazeni plina nece igrati neku ulogu. Msm da je obradiva povrsina i hidro potencijal puno vazniji Europi od Ukrajine nego gas i nafta
Ne govorimo o ekonomskoj snzai nego o politickom uticaju. Za to treba i ekonomska snaga, ali ne mora biti nadmocna, samo samodovoljna.
Strateski polozaj i strateski resursi odlucuju ko ima uticaj.
Treći blok će biti Poljska i Ukrajina. Imaju sve, resurse ljude i površinu... uz pomoć UK i USA, pizde iz Ger i Fra će se mnogo manje pitati u EU.Ako ne sad onda sigurno u budućnosti.
Zato im ne odgovara funkcionalna i oslobođena Ukrajina... i zato su se do sada ponašali ovako.
Nisam ja ovo rekao nego Zbigniew Brzezinski u knjizi Velika šahovska ploča... EU je planirana tako da ove 4 zemlje budu "osovina". A ostale periferija. Zanimljivo nije spomenuo Veliku Britaniju kao zemlju osovine iako je knjiga napisana 1997.
Osjeti se lagan zaokret kod francuza i povećan angažman za razliku od onog početka i razgovora sa Putinom. Pa mi se nešta čini i da će ubaciti u još veću brzinu kao i Njemačka uostalom.
Ja sve kontam, na forumu bi se mogla napraviti tako zajebana ekipa, koja bi mogla prodavati znanje za velike pare.
Evo, listam i ovo smo pisali tamo nekada, trećeg mjeseca rata. Ovo što sada ti pametni Francuzi pričaju Macronu.
O tome kako ratovi redefiniraju uloge, kako će uloge baltičkih i skandinavskih zemalja u EU, a Turske u NATO-u biti dosta veće, jer su se dokazali na vrijeme i dali podršku Ukrajini kada je bilo najpotrebnije. Kada se preživljavanje Ukrajine procjenjivalo u satima, a Macron, Scholz redovno tražili teritorijalne ustupke za Ruse, Macron prozivao poljsku, Estoniju i ostale i bukvalno ih nazivao ratnim huškačima. Kada su slali šljemove i molitve, a Scholz redovno obarao pakete vojne pomoći Ukrajini.
Dan za danom i zaboravi se i olako prihvati, da je već osmi mjesec rata. Neko je Ukrajinu gurao, dok je Macron avione nudio Indiji, umjesto Ukrajini. Kada je javno tvrdio da želi biti balans između Rusije i USA.
Ovo su dobre vijesti, ali istovremeno i tužne. Jer samo potvrđuju licemjerje država lidera ovog svijeta.
možemo mi kao levati koji posmatraju sa strane misliti da je to licemjerje...suštinski to je realpoliKita
naučite da vam u životu niko ništa neće dati na tanjiru već to morate krvavo zaraditi i biti spremni da se borite za svoje ideale.
Da je Ukrajina pala svi bi izrazili zabrinutost i nastavili biznis as usual, no ljudi su pokazali da hoće, žele i da mogu i danas će svi stati iza njih.
Bosanci učite pizda vam materina
Kad niste naučili od naših partizana, učite od Ukrajinaca
izražavam zabrinutost što se ovi tupavi ovako poturaju pod ukrajinske kanditorske proizvode za Orke
Slava
Al jbt pogledaj samo kako je izrešetana ova livada. Mislim da je ovaj rat ubjedljivi rekorder kada bi se racunalo broj granata po metru kvadratnom. Nebitno s koje strane ispaljene bile.
drug_profi wrote: ↑01/11/2022 21:14
Ma Fra i Ger dvije vanjskopoliticke kurve. EU nema buducnosti dok god oni vode glavnu rijec.
Zato i jesu Francuzi i pogotovo Njemci bili na pocetku rata metiljavi. Poljska sama za sebe nista posebno, ali zajedno sa Ukrainom kontrolise vrata istoka Evrope.
Kako su dobre vile srokale sjeverni tok, Poljska, Ukraina i Turske su nezaobilazan faktor odnosa ne samo prema Rusiji, vec i dalje prema istoku.
Last edited by Haris.ba on 01/11/2022 22:17, edited 1 time in total.
izražavam zabrinutost što se ovi tupavi ovako poturaju pod ukrajinske kanditorske proizvode za Orke
Slava
Al jbt pogledaj samo kako je izrešetana ova livada. Mislim da je ovaj rat ubjedljivi rekorder kada bi se racunalo broj granata po metru kvadratnom. Nebitno s koje strane ispaljene bile.
gledajući iz naše percepcije i iskustva našeg rata ovo je nama gotovo nestvarno i za mnoge nepojmljivo.
Nagorno Karabah je već potpuno promjenio kvalitet modernog ratovanja, a ovo je u odnosu na to totalni upgrade, i kvalitativni i kvantitativni.
Rusi to još nisu skontali i zato i dobijaju po tamburi.
Zato i jesu Francuzi i pogotovo Njemci bili na pocetku rata metiljavi. Poljska sama za sebe nista posebno, ali zajedno sa Ukrainom kontrolise vrata istoka Evrope.
Kako su dobre vile srokale sjeverni tok, Poljska, Ukraina i Turske su nezaobilazan faktor odnosa ne samo prema Rusiji, vec i dalje prema istoku.
Da li je iko istrazio mogucnost da su Poljaci sjebali NS?
JoseMujica wrote: ↑01/11/2022 22:15
Nagorno Karabah je već potpuno promjenio kvalitet modernog ratovanja, a ovo je u odnosu na to totalni upgrade, i kvalitativni i kvantitativni.
Msilim da će se nakon ovoga velika pažnja posvetiti kamuflaži, tj. tehnologijama koje bi vojnike i tehniku učinile "nevidljivim".
jer dronove nećeš spriječiti da lete.
F&N wrote: ↑01/11/2022 22:07
Mislim da je iracko-iranski rat bio gori po tom pitanju. Negdje sam nasao da je Sadamov Irak ispaljivao vise artiljerijskih granata dnevno nego sto su to Rusi radili tokom svoje ofanzive u Donbasu.
drug_profi wrote: ↑01/11/2022 22:28
Da li je iko istrazio mogucnost da su Poljaci sjebali NS?
Ko ce istraziti?
Mislim na kapacitete i primjecene aktivnosti. Ako vec tvrde da su Rusi, onda imaju neku osnovanu sumnju.
Mislim na agencije, novinare, javnost, twiterase....etc
Last edited by drug_profi on 01/11/2022 22:36, edited 1 time in total.
F&N wrote: ↑01/11/2022 22:07
Mislim da je iracko-iranski rat bio gori po tom pitanju. Negdje sam nasao da je Sadamov Irak ispaljivao vise artiljerijskih granata dnevno nego sto su to Rusi radili tokom svoje ofanzive u Donbasu.
kada govorite o kvantitetu vjerovatno ste svi u pravu glede ratova koje pominjete, ali ovdje imamo jedan potpuno novi kvalitet na ukrajinskoj strani, preciznost
Mislim na kapacitete i primjecene aktivnosti. Ako vec tvrde da su Rusi, onda imaju neku osnovanu sumnju.
Mislim na agencije, novinare, javnost, twiterase....etc
Tesko da ce neka nezavisna strana nabaviti podmornicu i ici istrazivati. Nema tu puno mogucnosti. Meni je dovoljno sto Njemacka suti i pravi se mutava.
Meni ovo nema logike, milion ukrajinaca došlo u Njemačku, dobili sve sto se dobiti moze i opet ne valja.I Ger i Fra prvenstveno moraju kao i svaka zapadna zemlja(Usa i GBR)zastititi svoj nacionalni interes svoju socio-ekonomsku politiku pa tek onda djelovati vani,sve je u interesima I svako gleda svoje.
A to da ukr i Poljska mogu da imaju neku veliku ulogu u eu ili da se pitaju nesto više od ostalih je smijesno.Njemacka i Fra su motor EU i sigurno ce se uvijek najviše pitati, a Ukrajina i ostale istocne zemlje će biti snadbjevane najboljim oruzjima da prave stit ugodnom i udobnom zapadu.
Haj kontam sad tu fascinaciju ukrajinom , al ono, zene im se do neki dan karale za 20 eura po kamionskim terminalima,a sad odjednom treba da pariraju njemackoj ? Njihovo je da odrade ruse i to je to. Krenul se qrcit , oni koji su ih naoruzali ce ih i razoruzat . Simple as that