Kazu da je problem sa upotrebom specijalne municije veceg dometa dolazi do stvaranja znatno vecih temperatura hidraulicnog sistema automatskog punjenja haubice, tom prilikom do 100 ispaljenih projektila hidraulicno ulje se toliko degradira da pocne unistavati zaptivace i mehanicke dijelove i na kraju "zariba". Tako da oko 100 ispaljenih granata treba mijenjati to specijalno hidraulicno ulje koje nije poslano Ukrajincima u julu kad su stigle prve pz2000, i vec do kraja jula su se suocili sa nespravnim sistemom punjenja. Ukrajinci su poslali zalbu i ukazali na tehnicke probleme i dogovor je bio da im se posalje i to specijalno ulje i rezervni dijelovi za taj sistem automatskog punjenja da bi mogli sami raditi remont u Ukrajini ali dogovor je pao pocetkom augusta da to ide sa novim pz2000 koji su naruceni za Ukrajinu 100 komada....
Ukrajina
- SanskiBiser
#129951 Re: Ukrajina
vezano za PZ2000, Svabe i njihov overengineering...
Kazu da je problem sa upotrebom specijalne municije veceg dometa dolazi do stvaranja znatno vecih temperatura hidraulicnog sistema automatskog punjenja haubice, tom prilikom do 100 ispaljenih projektila hidraulicno ulje se toliko degradira da pocne unistavati zaptivace i mehanicke dijelove i na kraju "zariba". Tako da oko 100 ispaljenih granata treba mijenjati to specijalno hidraulicno ulje koje nije poslano Ukrajincima u julu kad su stigle prve pz2000, i vec do kraja jula su se suocili sa nespravnim sistemom punjenja. Ukrajinci su poslali zalbu i ukazali na tehnicke probleme i dogovor je bio da im se posalje i to specijalno ulje i rezervni dijelovi za taj sistem automatskog punjenja da bi mogli sami raditi remont u Ukrajini ali dogovor je pao pocetkom augusta da to ide sa novim pz2000 koji su naruceni za Ukrajinu 100 komada....
-
Mrvice_ba
#129952 Re: Ukrajina
Pzh smece obicno. Cuj ispali sto.granata i na hlađenje.
-
BiBi911
#129953 Re: Ukrajina
SanskiBiser wrote: ↑01/11/2022 17:58 vezano za PZ2000, Svabe i njihov overengineering...![]()
Kazu da je problem sa upotrebom specijalne municije veceg dometa dolazi do stvaranja znatno vecih temperatura hidraulicnog sistema automatskog punjenja haubice, tom prilikom do 100 ispaljenih projektila hidraulicno ulje se toliko degradira da pocne unistavati zaptivace i mehanicke dijelove i na kraju "zariba". Tako da oko 100 ispaljenih granata treba mijenjati to specijalno hidraulicno ulje koje nije poslano Ukrajincima u julu kad su stigle prve pz2000, i vec do kraja jula su se suocili sa nespravnim sistemom punjenja. Ukrajinci su poslali zalbu i ukazali na tehnicke probleme i dogovor je bio da im se posalje i to specijalno ulje i rezervni dijelovi za taj sistem automatskog punjenja da bi mogli sami raditi remont u Ukrajini ali dogovor je pao pocetkom augusta da to ide sa novim pz2000 koji su naruceni za Ukrajinu 100 komada....![]()
Kao I svaka masina visokih performansi zahtjeva skupe dijelove. yugo I Panamera imaju 4 tocka I mogu prevesti od a do b. Samo jbga hoces 10 granatLa u minuti
-
pijo_zoljo
#129956 Re: Ukrajina
Molio bih cijenjene forumase
@lajkujMe
@SanskiBiser
@drug_profi
@sumirprimus
@Zumbul2
Da mi pomognu razumjeti ovu analizu
Hvala
@lajkujMe
@SanskiBiser
@drug_profi
@sumirprimus
@Zumbul2
Hvala
-
Zumbul2
#129957 Re: Ukrajina
Pa vidi brt, treba lupa gluposti da bi izgledala pametna... E čuj ukrajinci znaju gdje se nalaze motori na brodovima i gdje treba gađati da se onesposobe, pa to znam i ja. Istina je da je u Mykolajevu bilo glavno brodogradilište za SSSR, tu je i Moskva izgrađena, čak je jedan brod te klase bio u brodogradilištu nedovršen, i ukrajinci su ga potopili da ga rusi ne zarobe. Doduše započet još prije raspada mislim. I naravno znaju ukrajinci slabe tačke broda, ali neznaju to krstareće PBR koje su potopile Moskvu. To je sreća gdje će ga fisnuti Harpun ili Neptun. Imao si video kako se dron približava boku fregate ili razarača Makarova, neznam sta je po klasifikaciji, uglavnom na srednjem dijelu, gdje i jeste mašinsko odjeljenje, dok je na zadnjem, dijelu propelerska osovina a iznad je helipad. Koliko nosi eksploziva neznam i koliku rupu pravi, ali to je ograničeno daljinom putovanja drona i snagom pogona tj baterije. Ništa ona nije pametno rekla. I da, čuj kroz odzak tj dimnjak, malim dronovima onesposobili brodove tj uništili pogon, mislim da lupa bgm, jer ubaciti granatu kroz izduvni sistem u brodu naravno da pravi najveću štetu aki to je mission impossible. Lp
Last edited by Zumbul2 on 01/11/2022 19:54, edited 2 times in total.
- telllindemann
#129958 Re: Ukrajina
pijo_zoljo wrote: ↑01/11/2022 19:19 Molio bih cijenjene forumase
@lajkujMe
@SanskiBiser
@drug_profi
@sumirprimus
@Zumbul2
Hvala

-
A_A_AKCIJA
#129959 Re: Ukrajina
To je dobar znak i lakmus papir.drug_profi wrote: ↑01/11/2022 16:45 Makaron sad vidi priliku da se progura kao lider EU. Solc je pizda, englezi otisli, italija se malo ko batrga.
Znači da je procijenio da Ukrajina dobija rat, i gradi svoju poziciju. Sjetimo se kako je imao romantične telefonske razgovore sa Putinom.
Nažalost, njega vodi samo želja da bude neki lider u EU i da ispadne zaslužan za velike stvari.
Što više bude išlo ovako na frontu, sve više će se Francuzi i Nijemci praviti ludi, kao da se ništa nije desilo i podržavati Ukrajinu.
Nažalost, isto bi radili u rusku korist, da su oni ti koji imaju inicijativu.
Kada se Izrael javno opredijeli, znaćemo ne samo da su Rusi izgubili, nego i da su propali i da dugo neće povratiti ugled.
- derion
-
pijo_zoljo
#129961 Re: Ukrajina
Al kroz odzak, pa halooooo… stvarno ja nemam rijeci sta sve kod komsija prolazi pod ekskluzivu…Zumbul2 wrote: ↑01/11/2022 19:46 Pa vidi brt, treba lupa gluposti da bi izgledala pametna... E čuj ukrajinci znaju gdje se nalaze motori na brodovima i gdje treba gađati da se onesposobe, pa to znam i ja. Istina je da je u Mykolajevu bilo glavno brodogradilište za SSSR, tu je i Moskva izgrađena, čak je jedan brod te klase bio u brodogradilištu nedovršen, i ukrajinci su ga potopili da ga rusi ne zarobe. Doduše započet još prije raspada mislim. I naravno znaju ukrajinci slabe tačke broda, ali neznaju to krstareće PBR koje su potopile Moskvu. To je sreća gdje će ga fisnuti Harpun ili Neptun. Imao si video kako se dron približava boku fregate ili razarača Makarova, neznam sta je po klasifikaciji, uglavnom na srednjem dijelu, gdje i jeste mašinsko odjeljenje, dok je na zadnjem, dijelu propelerska osovina a iznad je helipad. Koliko nosi eksploziva neznam i koliku rupu pravi, ali to je ograničeno daljinom putovanja drona i snagom pogona tj baterije. Ništa ona nije pametno rekla. I da, čuj kroz odzak tj dimnjak, malim dronovima onesposobili brodove tj uništili pogon, mislim da lupa bgm, jer ubaciti granatu kroz izduvni sistem u brodu naravno da pravi najveću štetu aki to je mission impossible. Lp
Ovo ko onaj vic sa ginekologom i auspuhom…
-
sumirprimus
#129962 Re: Ukrajina
Prvo gledam ko je reko.
Kad vidis jeko treba nema dalje se sta komentariisat.
Kad vidis jeko treba nema dalje se sta komentariisat.
-
sumirprimus
- drug_profi
#129964 Re: Ukrajina
Nekako mislim da sam zapravo pojacao senzibilitet za patnje nevinih, koje me tesko pogađaju, a tako sam bescutan na patnje onih koji stvaraju te patnje.
Mene je rasplakao pas koji tuzno lezi na nozi svog mrtvog gazde, ubijenog granatom u vlastioj kuci.
Nije me rasplakao ni jedan rujan koji u agoniji umire. Cak sam vracao te snimke vise puta.
Jesam li psihopata, nenormalan..? Zalibo me.
Znam sigurno da nisam opasan za okolinu, ni za zivotinje ni za ljude. Cak mi je drveta zao kad ga moram oboriti. Izvinjavam mu se.
Ali zato za neljude mi se emocije iskljuce.
Vec sam rekao nekad ovdje. Nije lako ubiti covjeka dok god vidis u njemu covjeka. Moras ga svesti na nivo predmeta. Tad je lakse. I to smo vecinom morali usvojiti u ratu. Jer ne smijes oklijevati. I sad se to samo nastavlja. Znamo ko nam je neprijatelj. I automatski je za nas neziva materija.
- SanskiBiser
#129966 Re: Ukrajina
pijo_zoljo wrote: ↑01/11/2022 19:19 Molio bih cijenjene forumase
@lajkujMe
@SanskiBiser
@drug_profi
@sumirprimus
@Zumbul2
SpoilerShow
Hvala
pa ona polazi od pretpostavke da su Ukrajinci gadjali dronovima dimnjak tj. kroz dimnjak uletali dronom i detonirali da bi onesposobili upotrebu motora dok se ne izvrse popravke, potapanje na taj nacin nije moguce bez "ozbiljnije" (masivnije) eksplozivne naprave...
inace je u pravu, Ukrajina je radila motore za sovjetske vojne brodove i prije rata 2014 su imali su ugovore i za modernizacije motora, firme kao npr Zorya-Mashproekt koja je bazirana u Mikolajevu za modernizaciju i ugradnju modernih plinskih turbina u ruske vojne brodove...turbine za povecanje korisnosti brodskog motora...
fun fact njemacki as pilot Ernst Rudel, pilot Stuke, je tako potopio sovjetski ratni brod Marat, bacio u obrusavanju 1000 kg bombu pravo kroz "odzak"...
23 Sep 1941
It was the famous Stuka-ace Hans-Ulrich Rudel who delivered the striking blow to Marat on the 23d of September. His gunner reported back to Rudel seconds after he released the bomb that the "ship is blowing up, you got her". The 1000kg bomb fell down the "steam tower" and exploded inside the ship. Rudel thus also destroyed a battleship in addition to the hundreds of tanks he hit in the war. Marat sank in shallow water but three out of her four main gun turrets were operational and she was used as an artillery battery.
-
sumirprimus
#129967 Re: Ukrajina
+1drug_profi wrote: ↑01/11/2022 20:11Nekako mislim da sam zapravo pojacao senzibilitet za patnje nevinih, koje me tesko pogađaju, a tako sam bescutan na patnje onih koji stvaraju te patnje.
Mene je rasplakao pas koji tuzno lezi na nozi svog mrtvog gazde, ubijenog granatom u vlastioj kuci.
Nije me rasplakao ni jedan rujan koji u agoniji umire. Cak sam vracao te snimke vise puta.
Znam sigurno da nisam opasan za okolinu, ni za zivotinje ni za ljude. Cak mi je drveta zao kad ga moram oboriti. Izvinjavam mu se.
Vec sam rekao nekad ovdje. Nije lako ubiti covjeka dok god vidis u njemu covjeka. Moras ga svesti na nivo predmeta. Tad je lakse. I to smo vecinom morali usvojiti u ratu. Jer ne smijes oklijevati. I sad se to samo nastavlja. Znamo ko nam je neprijatelj. I automatski je za nas neziva materija.
S tim da bih dodao nisam opasan po okolini dok me ne darnes, onda ide etna
-
Zumbul2
#129968 Re: Ukrajina
To ti kao da se pravdaš nekome? Tako zvučiš. Ja nisam htio da upadam u ovu raspravu o empatiji i senzibilitetu ali sam ko ti isti, i još gori, i potpisujem to i nikom se nebih pravdao. Lpdrug_profi wrote: ↑01/11/2022 20:11Nekako mislim da sam zapravo pojacao senzibilitet za patnje nevinih, koje me tesko pogađaju, a tako sam bescutan na patnje onih koji stvaraju te patnje.
- Čitalac
#129969 Re: Ukrajina
Grupa francuskih analitičara i eksperata iz oblasti međunarodnih odnosa, u otvorenom pismu koje objavljuje Le Monde, poručuje da Pariz mora da postane glavni partner Kijeva. Oni od Macrona traže da Ukrajini dostavi moderno naoružanje, uključujući tenkove, helikoptere i avione.
https://www.lemonde.fr/idees/article/20 ... _3232.htmlTo regain leadership in Europe, France must radically change its foreign policy, in particular, taking a place among the main suppliers of military assistance to Kiev, according to members of the group of scientists and heads of think tanks. The outcome of the conflict in Ukraine remains uncertain. But the contours of Europe after its end are already looming with the center of gravity, which is expected to shift to the east of the continent. And in this case, France risks being left behind.
The states that most actively support Ukraine are already challenging the primacy of Paris and Berlin in the European Union. Let's not kid ourselves: because of its mistakes and lack of activity in the fight against Russia's aggressiveness, France missed a historic chance. It was an opportunity to increase the impact of its place in the EU and to strengthen the credibility of its initiatives and proposals.
To regain European leadership, France must take its place among the main suppliers of military aid to Ukraine. As the leading military power in continental Europe, it should behave like [Ukraine's] best ally. So far, France has left this role to the Anglo-Saxons, whom it so often criticizes, but whose support for Ukraine is crucial. France has led its allies to believe that only the U.S. can truly protect them from the Russian threat. But all is not lost.
We can and must make our military support for Kiev the most visible in Europe. For example, by increasing the amount of the military aid fund announced by the President of France from 100 million to 4 billion euros...
First of all, we must send new weapons to Ukraine: air defense and missile launchers. Our Government has already announced its intention to do so. And then there are the tanks, helicopters and planes. True, this will require the training of Ukrainian crews for several months.
- Optimus09
#129970 Re: Ukrajina
I ja bih,koliko se tih milijardera "ubilo" od pocetka agresije.sumirprimus wrote: ↑01/11/2022 15:24
kako se bjezi iz mordora glavom bez obzira, omral na visokom nivou, not
-
sumirprimus
#129971 Re: Ukrajina
Pa gdje ce vam dusa vise hehe, bice snimaka
- Gandalf
#129972 Re: Ukrajina
Putuj prigožine i ne naginji se kroz prozorŠef Wagnera nahvalio Zelenskog: On je snažan lider
Osnivač ruske privatne vojne kompanije Wagner i bliski saveznik Vladimira Putina, Jevgenij Prigožin, danas je nahvalio ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog opisvaši ga kao "snažnog i samouvjerenog lidera kojeg se ne smije podcijeniti".
Današnji Prigožinovi komentari još jednom naglašavaju njegov sve vidljiviji javni profil, ali i protivljenje službenoj propagandi Kremlja, navodi Sky News.
"Iako je predsjednik zemlje koja je trenutno neprijateljski raspoložena prema Rusiji, Zelenski je snažan, samouvjeren, pragmatičan i dobar čovjek", objavio je Prigožin u izjavi koju je na društvenoj mreži Vkontakte objavila služba za odnose s javnošću njegove catering tvrtke Concord.
"Ne podcjenjujte ga", dodao je Prigožin.
Ruska politička analitičarka Tatjana Stanovaja rekla je da je "zanimljiva" činjenica da Prigožin iznosi stavove koji su suprotni stavovima Vladimira Putina, a koje se drugi ljudi u ruskoj vladajućoj eliti ne usude iznijeti u javnost.
Nije to prvi put da je Prigožin u javnost izašao sa stavovima koji odskaču od službene linije Kremlja. U posljednjim tjednima je zajedno s čečenskim liderom Ramzanom Kadirovom ismijavao učinak ruskih generala u Ukrajini.
Prošlog mjeseca prvi put je javno potvrdio da je osnovao Wagner, privatnu vojnu kompaniju koja je ratovala za Putinove interese u Siriji, Africi i Ukrajini. SAD i EU su davno uveli sankcije Prigožinu zbog aktivnosti Wagnera.
No, analitičarka Stanovaja ne smatra da Prigožin pokušava doći do formalne pozicije moći: "Mislim da je to za njega više 'poslovni projekt' koji pokušava 'prodati' Putinu kako bi se još više povezao s Kremljem."
-
sumirprimus
#129973 Re: Ukrajina
Čitalac wrote: ↑01/11/2022 20:19 Grupa francuskih analitičara i eksperata iz oblasti međunarodnih odnosa, u otvorenom pismu koje objavljuje Le Monde, poručuje da Pariz mora da postane glavni partner Kijeva. Oni od Macrona traže da Ukrajini dostavi moderno naoružanje, uključujući tenkove, helikoptere i avione.
https://www.lemonde.fr/idees/article/20 ... _3232.htmlTo regain leadership in Europe, France must radically change its foreign policy, in particular, taking a place among the main suppliers of military assistance to Kiev, according to members of the group of scientists and heads of think tanks. The outcome of the conflict in Ukraine remains uncertain. But the contours of Europe after its end are already looming with the center of gravity, which is expected to shift to the east of the continent. And in this case, France risks being left behind.
The states that most actively support Ukraine are already challenging the primacy of Paris and Berlin in the European Union. Let's not kid ourselves: because of its mistakes and lack of activity in the fight against Russia's aggressiveness, France missed a historic chance. It was an opportunity to increase the impact of its place in the EU and to strengthen the credibility of its initiatives and proposals.
To regain European leadership, France must take its place among the main suppliers of military aid to Ukraine. As the leading military power in continental Europe, it should behave like [Ukraine's] best ally. So far, France has left this role to the Anglo-Saxons, whom it so often criticizes, but whose support for Ukraine is crucial. France has led its allies to believe that only the U.S. can truly protect them from the Russian threat. But all is not lost.
We can and must make our military support for Kiev the most visible in Europe. For example, by increasing the amount of the military aid fund announced by the President of France from 100 million to 4 billion euros...
First of all, we must send new weapons to Ukraine: air defense and missile launchers. Our Government has already announced its intention to do so. And then there are the tanks, helicopters and planes. True, this will require the training of Ukrainian crews for several months.
Ide kaze odma evo
- drug_profi
#129974 Re: Ukrajina
Jel ti nas zajebavaš malo ili puno?pijo_zoljo wrote: ↑01/11/2022 19:19 Molio bih cijenjene forumase
@lajkujMe
@SanskiBiser
@drug_profi
@sumirprimus
@Zumbul2
HvalaSpoilerShow
Last edited by drug_profi on 01/11/2022 20:27, edited 1 time in total.
-
Zumbul2
#129975 Re: Ukrajina
Osjeti se lagan zaokret kod francuza i povećan angažman za razliku od onog početka i razgovora sa Putinom. Pa mi se nešta čini i da će ubaciti u još veću brzinu kao i Njemačka uostalom.Čitalac wrote: ↑01/11/2022 20:19 Grupa francuskih analitičara i eksperata iz oblasti međunarodnih odnosa, u otvorenom pismu koje objavljuje Le Monde, poručuje da Pariz mora da postane glavni partner Kijeva. Oni od Macrona traže da Ukrajini dostavi moderno naoružanje, uključujući tenkove, helikoptere i avione.