Slučaj Dženan Memić

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked

Vjerujete li da je poginuo nakon udara kombija?

Da
91
9%
Ne
915
91%

Total votes: 1006

Ateista

#32826 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by Ateista »

Ako je sudu jasno da je ljubo ubica ali je optuznica bila za saobracajku pa je zato osudjen, zasto onda sud ne podigne optuznicu za ubistvo, kad je vec jasno i imaju dokaze... :-) :-)
Ateista

#32827 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by Ateista »

Spit_fire wrote: 01/11/2022 00:42 Evo jedno pitanje za sve..ako se oslobode optuzeni, a sve su prilike da hoce..sta je iduci korak ostecene strane?

Usput pitao sam 10 puta najmanje a zapitao sam sebe prije bog zna koliko u sustini tad mi je ovo sve i pocelo poprimat drugaciju dimenziju..dakle.jedna od rijetkih stvari za koju se pouzdano zna je ta da je ljubo ukljucen u ovaj slucaj..cak i da je bio na licu mjesta.

Sad dal je pocinilac, svjedok, zataskavac to nek utvrdi istraga..al covjek je kljucna figura u ovom slucaju...

Zasto i zbog cega je ta osoba iskljucrna iz procesa? Po cijem zahtjevu?
Nisam siguran da li je jasno dokazano da je ljubo bio tu, ali nije ni bitno, slazem se da je ukljucen u slucaj i da ne bi trebao biti iskljucen iz procesa. Da li je stvarno iskljucen ni to ne znam, ali ne bi trebao biti.
martina01

#32828 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by martina01 »

Da, shvatam negodovanja onih forumaša kada ovo suđenjem proglašavam nezakonitim.

Suđenje je pravilno, profesionalno i zakonito vođeno od suca Perića, ali je vođeno na temelju nepravilno podignute i nepravilno potvrđene optužnice Državnog tužilaštva što je posljedični ishod nedovršene i pogrešno vođene, točnije iznuđene istrage Državnog tužilaštva, stav je pravosudne struke izuzev pravnika poput Ćazima i Ferageta i unjih dopravnika Muriza.

Također, stav je struke, elementarne logike i zaključivanja, da tužilaštvo nepravilno potvrđenom optužnicom, koja počiva na nedostatnim i nebitnim optužnim dokazima, ne može ishoditi zakonitu osuđujuću presudu u konačnici. Osim u Ugandi, Sjevernoj Koreji ili u Ilidžansko Hrasničkom kantonu.

Doista, formalno pravno i logički suđenje nije nezakonito, jer je nesretna optužnica znanično potvrđena od Državnog suda i time je ovo suđenje postalo zakonito, kao i nesretna opečačena optužnica.

I nikada se suđenje i optužnica neće ZVANIČNO oglasiti nezakonitim.
Zašto? Najjednostavnije rečeno - "vrana vrani oči ne vadi".

Državno tužilaštvo će šutjeti o tome da su podizanjem onakve nepravilne optužnice i njenim iznuđenim potvrđivanjem, docnije njenim sramotnim zastupanjem počinili brojne nezakonitosti.

Državni sud će zbog zaštite svojih sudaca, institucije i predsjednika također šutjeti o tomu da je optužnica nepravilno i nezakonito potvrđena jer se predsjednik Državnog suda Ranko u to vrijeme nije htio ili nije smio zamjerati Feragetu, Murizu i The Rulji & Ulici.

O tomu da su podizanjem nepravilne optužnice, njenim iznuđenim potvrđivanjem, docnije zastupanjem počinjene brojne nezakonitosti i ogromne štete govore i govoriće obrane, branitelji i optuženi.

Možda se odvaži sudac Perić na kraju da nešto o tomu javno prozbori kada objavi oslobađajuću presudu.

I mnogi koji još imaju savjesti… poput moje malenkosti :saveta:
Ateista

#32829 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by Ateista »

td_maajka wrote: 31/10/2022 18:30 ZAKON odredjuje nadleznost, njime je regulisano to pitanje i ako neko smatram da je prekrsen zakon, da neki sud nije nadlezan, onda se zali apelacijonom vijecu. Ono je jedino nadlezno i jedino moze potvrditi ili osporiti nadleznost suda.

U ovom slucaju su advokati odbrane to ODMAH uradili, zalili se na nadleznost i apelaciono vijece je donijelo jasnu, neoborivu odluku, da je nadleznost Suda BiH u ovom slucaju jasna.

Optuznice se podizu s osnovom sumnje (znaci, na osnovu dokaza je legitimno da postoji osnov za sumnju da je neko izvrsio neko djelo) i optuznicu podize tuzilastvo.

Optuznice se potvrdjuju ako postoji osnovana sumnja, znaci kada sudsko vijece odluci da je ono sto je tuzilastvo prilozilo da objasni svoj osnov sumnje, po misljenju suda dovoljno legitimno da potvrdi da je sumnja osnovana.

Mediji prenose sve ono sto smatraju relevantnim, osim onoga sto Sud odredi da ne treba/ne smije da se prenese, to moze biti po zahtjevu svjedoka, tuzilastva, odbrane, ali sud donosi odluku da li je taj zahtjev opravdan.

Snimke za javnost ustupa sud, obicno to bude prvih 10-15 minuta rocista, osim ako se tada govori o necemu sto je sud zabranio da se javno prenosi ili ako sud odluci da je nesto od interesa za javnost - to nije zakonom regulisano u potpunosti, iako su sudjenja po zakonu javna, nije nigdje definisano da li je Sud obavezan ustupiti audio ili zvucne zapise javnosti.

Svako je nevin, dok se ne dokaze suprotno, ali ako neko nesto sumnja ili zna, onda valjda sam ne mora cekati pravosnaznu presudu da tu sumnju ili saznanje podijeli sa anonimnim forumom. Da je drugacije, vjerujem da bi npr. denden, klix i ekipa bili u velikim problemima, ako se uzme u obzir koliko puta su do sada, 100% uvjereni, tvrdili da je Ljubo ubica - a recimo, imamo tri presude, od toga zadnju pravosnaznu, koje kazu da Ljubo nije taj.

I sad ce opet reci, da je Ljubo optuzen za saobracajku, a ne za ubistvo, sto oni tvrde.

Ali to ne mijenja cinjenicu, da oni bez ikakvog dokaza tvrde da je Ljubo ubica, pa mene zanima kako tako selektivno slucajnim prolaznicima smeta sto Mutapi i ekipa od nekih forumasa smatraju krivima, bez pravosnazne presude, a ne smeta im sto se Ljubo od nekih drugih forumasa smatra krivim uz pravosnaznu oslobadjajucu presudu?
:thumbup:
YouAreMyDestiny

#32830 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by YouAreMyDestiny »

Ateista wrote: 01/11/2022 08:23 Ako je sudu jasno da je ljubo ubica ali je optuznica bila za saobracajku pa je zato osudjen, zasto onda sud ne podigne optuznicu za ubistvo, kad je vec jasno i imaju dokaze... :-) :-)
Sud ne diže optužnice.
Ateista

#32831 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by Ateista »

klix wrote: 01/11/2022 08:40
Ateista wrote: 01/11/2022 08:23 Ako je sudu jasno da je ljubo ubica ali je optuznica bila za saobracajku pa je zato osudjen, zasto onda sud ne podigne optuznicu za ubistvo, kad je vec jasno i imaju dokaze... :-) :-)
Sud ne diže optužnice.
Dobro, tuzilastvo sto ne podigne?
YouAreMyDestiny

#32832 Re: Slučaj Dženan Memić

td_maajka wrote: 31/10/2022 18:30 ZAKON odredjuje nadleznost, njime je regulisano to pitanje i ako neko smatram da je prekrsen zakon, da neki sud nije nadlezan, onda se zali apelacijonom vijecu. Ono je jedino nadlezno i jedino moze potvrditi ili osporiti nadleznost suda.

U ovom slucaju su advokati odbrane to ODMAH uradili, zalili se na nadleznost i apelaciono vijece je donijelo jasnu, neoborivu odluku, da je nadleznost Suda BiH u ovom slucaju jasna.

Optuznice se podizu s osnovom sumnje (znaci, na osnovu dokaza je legitimno da postoji osnov za sumnju da je neko izvrsio neko djelo) i optuznicu podize tuzilastvo.

Optuznice se potvrdjuju ako postoji osnovana sumnja, znaci kada sudsko vijece odluci da je ono sto je tuzilastvo prilozilo da objasni svoj osnov sumnje, po misljenju suda dovoljno legitimno da potvrdi da je sumnja osnovana.

Mediji prenose sve ono sto smatraju relevantnim, osim onoga sto Sud odredi da ne treba/ne smije da se prenese, to moze biti po zahtjevu svjedoka, tuzilastva, odbrane, ali sud donosi odluku da li je taj zahtjev opravdan.

Snimke za javnost ustupa sud, obicno to bude prvih 10-15 minuta rocista, osim ako se tada govori o necemu sto je sud zabranio da se javno prenosi ili ako sud odluci da je nesto od interesa za javnost - to nije zakonom regulisano u potpunosti, iako su sudjenja po zakonu javna, nije nigdje definisano da li je Sud obavezan ustupiti audio ili zvucne zapise javnosti.

Svako je nevin, dok se ne dokaze suprotno, ali ako neko nesto sumnja ili zna, onda valjda sam ne mora cekati pravosnaznu presudu da tu sumnju ili saznanje podijeli sa anonimnim forumom. Da je drugacije, vjerujem da bi npr. denden, klix i ekipa bili u velikim problemima, ako se uzme u obzir koliko puta su do sada, 100% uvjereni, tvrdili da je Ljubo ubica - a recimo, imamo tri presude, od toga zadnju pravosnaznu, koje kazu da Ljubo nije taj.

I sad ce opet reci, da je Ljubo optuzen za saobracajku, a ne za ubistvo, sto oni tvrde.

Ali to ne mijenja cinjenicu, da oni bez ikakvog dokaza tvrde da je Ljubo ubica, pa mene zanima kako tako selektivno slucajnim prolaznicima smeta sto Mutapi i ekipa od nekih forumasa smatraju krivima, bez pravosnazne presude, a ne smeta im sto se Ljubo od nekih drugih forumasa smatra krivim uz pravosnaznu oslobadjajucu presudu?
Koji spin i ubleharenje :-) :lol:
YouAreMyDestiny

#32833 Re: Slučaj Dženan Memić

Ateista wrote: 01/11/2022 08:41
klix wrote: 01/11/2022 08:40

Sud ne diže optužnice.
Pa gdje će taj blam sam sebi prirediti :lol:
Ateista

#32834 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by Ateista »

klix wrote: 01/11/2022 08:46
Ateista wrote: 01/11/2022 08:41

Pa gdje će taj blam sam sebi prirediti :lol:
Cuj blam, pa ako je jasno i imaju dokaze neka podignu optuznicu i nece biti blamiranja, ili mozda nije jasno kako neki tvrde...
martina01

#32835 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by martina01 »

Prekosutra, četvrtak, ZAVRŠNE RIJEČI!

Unatoč negodovanju Ćazima i Ferageta i Muriza i Arijane & Co koji bi da ovo suđenje traje godinama.

Pravnicima Ćazimu i Feragetu za "završno ubleharenje slučaja "ljuti i nervozni" sudac ostavio "samo sedam dana".

Ljute se nervozni vrhunski pravnici Ćazim i Feraget jer je predmet veoma "složen". Malo him, kazo' bi Murizov elokventni hrasničko ilidžanski susjed komšija general u pemziji Pljevljak.

Hej, Svijet stvoren za sedam dana, kažu svete knjige. Pa valjda ovi talentovani juristi mogu si naškrabati tih tridesetak stranica Završne ublehe za tih sedam dana.

Ne vjerujem da će tužitelj Ćazim i punomoćnik oštećenih odvjetnik imati usaglašena završna obraćanja, obojica su ego tipovi na kub, dati će sve od sebe da ponaosob zadive svoju zanesenu publiku.

Ali dok će se tužitelj Ćazim kretati u okviru optužnice, punomoćnik će sebi priskrbiti pravo, misiju da nam konačno objasni pravu suštinu i značaj ovog predmeta nad predmetima. Opet ćemo nevoljno biti svjedoci šizo pranoidnih teorija zavjera ovog beskrupuloznog odvjetnika. Nema dvojbe, odvjetnik će se svojim završnim obraćanjem bombastično oprostiti od Ublehe koju je kreativno fabricirao sa unesrećenim priprostim Murizom.

Dopravnik Muriz će imati kratku, ali efektnu završnu ublehu sa desetak prosto proširenih rečenica i već legendarnim "evo" floskulama i izlizanom patetikom.

Studentica Zatupnica svoje "završno obraćanje" već izlaže na svojoj opskurnoj FB web stranici, udarajući emotivno nabrijanim esejima po empatičnim centrima zanesenih hipnotiziranih pristaša i simpatizera, pristašica i simpatizerki.

Na zapadu ništa novo. Ali pripremite kokice…. :lol:
martina01

#32836 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by martina01 »

Završne riječi, nastavak.

Doista, tužitelj Ćazim i punomoćnik Feraget će dati sve od sebe, i više od sebe, da ubijede prisutne i odsutne, da je 6 zapravo 9 (aluzija na Jimi Hendrix: "If 6 Was 9").

Mr. Boombastic and Mr. Pathetic!!!! Hahaha hahaa, :lol: :lol: :lol:

Sudac Perić je tokom suđenja, hotimice ili ne, otkrio što on i sudsko vijeće misli o "optužnici" i "dokazima", počevši od njegove cinične izjave "da kvantitet ne daje kvalitet" do one na kraju, od neki dan, da "ovdje ništa nije jasno". Svatko ko je poslušao ili pročitao o suđenju, svjedocima i dokazima uvjerio se, i prije završnih obraćanja, da će ovo za Ćazima & The Team bila "Nemoguća misija", od prvog dana "istrage", preko "optužnice" i "dokaza", pa do kraja ovog "suđenja".

I što još reći, kazati, što još nije rečeno i kazano na ovoj temi o ovom "suđenju",
osim

Uzalud vam trud, svirači,

kako za ovo "suđenje" tako i za novootvorenu "istragu".

:lol: :lol: :lol:
kvinoja

#32837 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by kvinoja »

Baš je degutantno čitati kako neke ljude (npr. ovu "martinu") ovaj slučaj ovoliko veseli :run:

Još jednom te pitam martina, daj nam broj dilera kad je roba tako dobra.
18mn97

#32838 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by 18mn97 »

Samo ignorisati postove. :thumbup:
martina01

#32839 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by martina01 »

Nisam pravnica, bavim se sasma drugim stvarima.

Ali me ovaj neobični tragični slučaj radnog naslova The Ubleha, njegovi akteri poput opskurnog beskrupuloznog odvjetnika i njegovog priprostog klijenta sa ostalim učesnicima, sve sezone i sve epizode The Ublehe, kao bh. građanku jako zanima u pravosudnom, socijalno - patološkom, estetskom smislu...

Nevjerojatno je kako se jedan relativno jednostavan slučaj prometne nezgode u kojoj je učestvovao jedan pripiti raščupani Ljubo Rom završio tragično po udarenog pješaka kojeg je potom taj isti Ljubo pripit dokrajčio palicom/kolcem, vjerojatno iz straha zbog Dženanovog izvučenog pištolja... jedina svjedokinja tragičnog događaja od trauma zadobila amneziju, ostali svjedoci nepodobni za svejdočenje kao direktni krvni srodnici (žena mu Vasvija i dječurlija iz kombija..)....

Dobro je to, veoma plastično @denden opisao: unesrećeni otac babo Muriz se nije mogao pomiriti sa tako apsurdnom smrću svog sina, u nastavku otac reaguje prirodno sumnjičavo i emotivno na mnoge nejasne detalje, istragu, optuženje.... ali, tada se pojavljuje na sceni slučaja on – ambiciozno beskrupulozni odvjetnik Feraget sa svojim mentorima iz sjene i sve dobiva težu, mračniju, opasniju dimenziju..

Ostalo je urbana legenda mit.. The Ubleha... dostojno scenarija za neki budući oskarovac... samo nam fali netko poput naših bh. pisaca Andrića, Selimovića.. pa mogao bi se ovim pozabaviti i suvremeni bh spisatelj Miljenko Jergović u egzilu, ovo je doista prava priča o nama, bh. društvu, politici, pravosuđu... etc...

Žao mi je. Ali nemam više sućuti za Muriza i Arijanu, SVE su učinili, uz „malo pomoć svojih prijatelja“, „puniomoćnika“ i Arijaninih sponzora, da ovo postane i ostane NERJEŠIV slučaj!!!
YouAreMyDestiny

#32840 Re: Slučaj Dženan Memić

Je li izricanje presude ide odmah poslije završnih riječi?
martina01

#32841 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by martina01 »

Javna objava presude, tako mi kažu poznavatelji Zakona, je za propisana tri dana od okončanih završnih riječi,

sudac Perić je prošli put javno rekao da mu treba 15 dana za izradu presude,

dakle The End of The Ubleha je tijekom ovog mjeseca studenog/novembra 2022... :bih:
Ateista

#32842 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by Ateista »

kvinoja wrote: 01/11/2022 09:12 Baš je degutantno čitati kako neke ljude (npr. ovu "martinu") ovaj slučaj ovoliko veseli :run:

Još jednom te pitam martina, daj nam broj dilera kad je roba tako dobra.
Nemam druge rijeci nego fuj, totalni izostanak empatije prema ubijenom dzenanu.
martina01

#32843 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by martina01 »

Fuj – Nefuj, bilo kako bilo,

Ja nisam socijalna radnica, psihologinja u predmetu, niti sam pozvana da bilo kog držim za ruku i tješim...

Naravno da mi je žao pokojnog Dženana i njegove obitelji.

Ali, ponavljam,

nemam empatije, niti sućuti za bilo koga ko se okoristio ovom tragedijom, a takvih ima dosta, mnogi su učunili da slučaj postane nerješiv predmet, svjesno i voljno (Feraget) ili nesvjesno i nevoljno (Muriz, Arijana)...

:bih:
bitangeIprinceze

#32844 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by bitangeIprinceze »

martina01 wrote: 01/11/2022 10:11
nemam empatije, niti sućuti za bilo koga ko se okoristio ovom tragedijom, a takvih ima dosta, mnogi su učunili da slučaj postane nerješiv predmet, svjesno i voljno (Feraget) ili nesvjesno i nevoljno (Muriz, Arijana)...

A ti i slicni tebi kojoj grupi pripadate ovih koji rade na tome da slucaj bude nerjesiv?
YouAreMyDestiny

#32845 Re: Slučaj Dženan Memić

bitangeIprinceze wrote: 01/11/2022 10:30
martina01 wrote: 01/11/2022 10:11

A ti i slicni tebi kojoj grupi pripadate ovih koji rade na tome da slucaj bude nerjesiv?
Ifet želi da bude nerješiv, kako bi vječno mogao glumiti moralnu vertikalu. Muriz želi ono, šta mu Ifet kaže.
Spit_fire

#32846 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by Spit_fire »

Ateista wrote: 01/11/2022 08:26
Spit_fire wrote: 01/11/2022 00:42 Evo jedno pitanje za sve..ako se oslobode optuzeni, a sve su prilike da hoce..sta je iduci korak ostecene strane?

Usput pitao sam 10 puta najmanje a zapitao sam sebe prije bog zna koliko u sustini tad mi je ovo sve i pocelo poprimat drugaciju dimenziju..dakle.jedna od rijetkih stvari za koju se pouzdano zna je ta da je ljubo ukljucen u ovaj slucaj..cak i da je bio na licu mjesta.

Sad dal je pocinilac, svjedok, zataskavac to nek utvrdi istraga..al covjek je kljucna figura u ovom slucaju...

Zasto i zbog cega je ta osoba iskljucrna iz procesa? Po cijem zahtjevu?
Nisam siguran da li je jasno dokazano da je ljubo bio tu, ali nije ni bitno, slazem se da je ukljucen u slucaj i da ne bi trebao biti iskljucen iz procesa. Da li je stvarno iskljucen ni to ne znam, ali ne bi trebao biti.
Ja koliko znam otkad je muriz reko ljubo je nebitan, od tada ljube nema ni na mapi
18mn97

#32847 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by 18mn97 »

Oni rade na tome da nas uvjere da je Ljubo ubica. Bas se trude, ono, bez ikakvog razloga.
Spit_fire

#32848 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by Spit_fire »

@td_maajka ispravi me ako grijesim..al mislim da ljubu niko nije oslobodio nicega..cak ni muriz nije porico da je isti ukljucen u slucaj/zavjeru.

Takodjer ako me dobro sjecanje sluzi Ljubo nije oslobodjen cak ni toga da je ubica...samo je problem kvalifikacije djela, dal auto dal palica..al to sto nema jasne kvalifikacije djela ne znaci da ga doticni nije pocinio...

Sa druge strane mediji odma poletili da kazu da je ljubo oslobodjen jer je nevin..sto realno nit se desilo nit je istina
Last edited by Spit_fire on 01/11/2022 11:35, edited 1 time in total.
Spit_fire

#32849 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by Spit_fire »

18mn97 wrote: 01/11/2022 11:29 Oni rade na tome da nas uvjere da je Ljubo ubica. Bas se trude, ono, bez ikakvog razloga.
Ja ne kazem da je ubica..mozda jes mozda nije

Al mi je apsurd da osoba koja je doslovno ukljucena i svaku teoriju tj obrni okreni vako nako vazda je ljubo tu u nekoj ulozi...apsurd mi je da tr osobe nema u ovom slucaju...
uglavnomja

#32850 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by uglavnomja »

prigodna amnezija kod sljedbenika
koji se kao zalazu da se nadje ubica (ali samo oni koje su memici odredili)

- ko prica godinama da zna ko je ubica, ali nece da kaze nego izigrava mangupa i sitnoseljacki podhebava i sud i javnost?

- ko je davno rekao da nije vazno ko je ubio dzenana?
Locked