Ukrajina

mishic

#129501 Re: Ukrajina

Post by mishic »

Iako je kasna jesen a brzo će i snijeg polja Ukrajine će se ponovo zazeleniti sudeći po ovim uniformama novomobilisanih.
Još kada se pojave sa onako modernim naoružanjem koje im Putler dijeli zelenilo će biti masovno bolje nego u proljeće.
mishic

#129502 Re: Ukrajina

Post by mishic »

Bilo je za očekivati da se ovo topovsko meso davno pobuni i odloži oružje jer pored agresije na tuđu zemlju, tuđe domove i porodice postalo im je jasno da nisu ništa drugo do uzaludne žrtve jedne nakaradne politike i diktatorske volje.

Međutim izvjesno je da režim, indoktrinacija i strah za vlastite porodice i egzistenciju tu sirotinju ogranićava u razmišljanju i traženju izlaza.
Možda bi agilnija propaganda Ukrajinaca i Zapada mogla dati neke rezultate ali je za sada i to izostalo. Putler još dominira iako je jasno da se debelo precijenio i imao potpuno pogrešne procjene.
drug_profi

#129503 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Hame_ wrote: 30/10/2022 16:47
drug_profi wrote: 30/10/2022 15:55

Ovi su suncokretili svi sa vozila...
Nema šanse da bi rutalji ovo objavili. Nešto ih je šopilo sa strane 100 %, il' su im gume k'o opanci :mrgreen:

Jebali im Ukri VDV majku majčinu :thumbup:
Ne, klasicna greska vozaca. Ometali su ga ovi sto mu sjede u vidnom polju i posao je desno sa ceste u jarak, ovi zagalamili, a on preostro pokusao popraviti i pocela mu bjezati guzica... i to je to.
Ovaj sto snima je prikljesten. Ni jedan nije mogao ostati bez da ga vozilo ne pritisne. Neki na mjestu mrtvi, neki ce umrijeti prikljesteni.
drug_profi

#129504 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Zumbul2 wrote: 30/10/2022 16:48 I tako nešta razmišljam kako kauboji progutaše kurčenje MbS-a i njegov uticaj na OPEC da smanje proizvodnju povećaju cijene i tako idu rusima na ruku. Ništa od zavrtanja ruku nisam vidio ni u najavi. Ako neko nešta zna više o pozadini svega neka nam shera ovdje... Čitalac će najprije zalijepiti link mislim.
Na pocetku oktobra je cijena BRENT bila oko 97, sredinom oko 90, sad je 95 sa tendencijom da tu ostane ili padne.
Nema tu nekog uticaja bitnog. Vjerovatno zato.
drug_profi

#129505 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

JoseMujica wrote: 30/10/2022 16:55

Orke se šunjaju ko da su čitali Winetua ali Manitu nikada ne spava...bub
Među šestoricu, a najmanje su 4 teško fasovali.
I onako mi izgleda ko osmdes'dvojka, pa bih ovim putem da čestitam kolegama....
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#129506 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

Orke u pobjedničkoj akciji

dok je nestalo bijele tehnike i pljačke ispuhala i druga sila...baš sve, svaki jebeni detalj, podsjeća na četnike...ovo je baš dejavu, samo sad neće biti Daytona
drug_profi

#129507 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Mrvice_ba wrote: 30/10/2022 17:10 Mislim da ce u naredna 3 mjeseca izbiti sranje izmedju vagnera i ork armije.
Ovo je interesantno.
Cini se da Wagner jaca svoj uticaj u drustvu.
Wagner jeste Putinova fakticki privatna vojska, ali ipak nema potpuno kontrolu nad njima.
Kad ce se njemu upaliti lampica da je zapravo ugrozen?
Ili ce se prije tome dosjetiti generali? Ali oni ne smiju nista bez Putinovog amina.
Ili ce o jednom trosku obaviti i Wagner i Putina?

Vjerujem da nece biti hladna zima u Rusiji.
lajkujMe

#129508 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Dje ste raja :D vidim nisam puno toga propustio u svom odsustvu.
Ma da moram pregledati sve sourcove jos.

Ruska poprilicno uspjesna (za ruske standarde) ofanziva kod Vuhledara citava 3 km probili

Sve ostalo malo pomalo.

Glavna prica vidim danasnja brojka poginulih Rusa i citava diskusija o tome.
Kao neko ko prati sve u bobu zelim da dam svoj komentar.

Prvo ne nije rekord, rekordi su postignuti izmedju 24 februara do 7 marta.
Tad je prosjek bio svaki dan oko 1500 a rekord oko 3000 26-27 februara.

Tad su Rusi uletili na sve strane a Ukrajinci ih bubali sa svih strana, bayraktari letjeli neometano i derali guzove.
Avijacija UA ordinirala, artiljerija, mobilni timovi s Nlaw :D

Prvo da razgranicim odakle sve dolaze Ruski gubitci a iznenaditi ce se oni koji ne prate.

1. Mali dronovi s bombicama bar 20-30 zrtava dnevno (KIA-WIA)
2. Direktni sukobi na fronti gdje se dotaknu UA i RU snage, prosjek 100 do 300 KIA WIA (puskaranje, artiljerija, bupovi oklopa, kontra artiljerija i slicno)
3. Strateski udari u pozadini zrtve zavise od dana u dan (toga kod nas nije bilo, u vidu statisticke greske) to znaci udari HIMARS po:
Kasarne, baze, okupljalista Orca.
Skladista i logisticka cvorista
Vozovi i slicno
4. Faktor je ofanzivna dejstva jednih i drugih, statistika mrtvih naglo skace.

I najnoviji faktor mobiksi koji nisu ni obuceni ni opremljeni i u grupama se izlazu teskim gubitcima.

Jucerasnji gubitci su kombinacija svega ovog iznad.
S tim da je doprinjelo to sto Rusi vrse ofanzivna dejstva u Vuhledaru i Bakhmutu a Ukrajinci u Svatovima i Khersonu.

S druge strane, nisam vjerovao UA podatcima dok nisu procurili odredjeni izvjestaji

Prvi je dokument vanrednog budzeta Ministarstva Finansija vezano za nadoknade porodicama poginulim.
Tu je cifra bila 50.000 skoro

Drugo su izvjestaji o problemima za pravovremeno zbrinjavanje ranjenika gdje je odnos poginulih-ranjenih umjesto 1/3 bio 1/1.5 sto je dovelo do strasnih gubitaka.
Tkz zlatni sat kod Rusa je znao trajati 24 sata.

Ps. Jos jedna stvar u borbi je sada kombinirano oko 600.000 boraca s obe strane, s aktivnim frontom od oko 1200 km.
Velike Vojske ae sukobljavaju
Plus rov nije siguran kao nekada zbog izuzetno precizne municije koja oko pogadja a kamoli rov.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#129509 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

uvijek dobar thread Micj Ryan
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#129510 Re: Ukrajina

Post by japin_mutapi »

nepotvrdjeno - zločinac i terorista beric dejan tesko ranjen
ceka se vise informacija i zvanicna potvrda
Excel2

#129511 Re: Ukrajina

Post by Excel2 »

japin_mutapi wrote: 30/10/2022 19:22 nepotvrdjeno - zločinac i terorista beric dejan tesko ranjen
ceka se vise informacija i zvanicna potvrda
Zar nije u Moskvi?
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#129512 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

drug_profi wrote: 30/10/2022 19:00
Hame_ wrote: 30/10/2022 16:47

Nema šanse da bi rutalji ovo objavili. Nešto ih je šopilo sa strane 100 %, il' su im gume k'o opanci :mrgreen:

Jebali im Ukri VDV majku majčinu :thumbup:
Ne, klasicna greska vozaca. Ometali su ga ovi sto mu sjede u vidnom polju i posao je desno sa ceste u jarak, ovi zagalamili, a on preostro pokusao popraviti i pocela mu bjezati guzica... i to je to.
Ovaj sto snima je prikljesten. Ni jedan nije mogao ostati bez da ga vozilo ne pritisne. Neki na mjestu mrtvi, neki ce umrijeti prikljesteni.
Ima i to logike. Zijanio sam prevrtanje na desnu stranu puta samo zato što sam malo trzno volan u neku stranu, i ne sjećam se sad.

Uglavnom, završili smo za par sekundi na lijevoj strani vozila... u agoniji.

Razumijem šta objašnjavaš.

*Ostaje pitanje - Ko je do ovog snimka došao i objavio ga? (rus ga nije sigurno objavio, jer je blizu prozora).
drug_profi

#129513 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

CrveniKuk wrote: 30/10/2022 18:19 Kao sto je ranije,prije preuzimanje vlasti najavila, nova italijanska premijerka je krenula u realizaciju veće vojne pomoći od strane Italije. Nekad danas-juce počeli su prebacivanje 20-30 samohodnih haubica M109 (unaprijeđena verzija) da bi danas stigla vijest o prebacivanju SH PzH 2000 i MLRS M270. Takođe, izgleda da su se Francuzi i Italijani složili o prebacivanju njigovog PVO sistema SAMP-T.

Dopuna same vijesti:
The airdefense systems are not yet confirmed, yet it is rumoured that Italy and France will provide:

➡️1 battery of SAM "SAMP/T" (Italian-French analogue of Patriot)
➡️3 batteries of SAM "Aspide".

SAMP/T is one of the best anti-aircraft systems in the world, with a ±120KM range
Mislim da me poslije Regana niko nije ovako prijatno iznenadio sa desnice kao ova talijanka.
Doduse, sen. Bob Dole je ostao neispunjena zelja za potus-a.
zigzag

#129514 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Hame_ wrote: 30/10/2022 19:35
drug_profi wrote: 30/10/2022 19:00

Ima i to logike. Zijanio sam prevrtanje na desnu stranu puta samo zato što sam malo trzno volan u neku stranu, i ne sjećam se sad.

*Ostaje pitanje - Ko je do ovog snimka došao i objavio ga? (rus ga nije sigurno objavio, jer je blizu prozora).
Ako su bježali u žurbi tj strateškom povlačenju i nakon par km se svalili sa puta a telefon i vlasnik ostali pod transporterom, šta mislite ko je našao telefon?

Ukrajinci koji su panično trčali za njima?
Zumbul2

#129515 Re: Ukrajina

Post by Zumbul2 »

drug_profi wrote: 30/10/2022 19:04
Zumbul2 wrote: 30/10/2022 16:48 I tako nešta razmišljam kako kauboji progutaše kurčenje MbS-a i njegov uticaj na OPEC da smanje proizvodnju povećaju cijene i tako idu rusima na ruku. Ništa od zavrtanja ruku nisam vidio ni u najavi. Ako neko nešta zna više o pozadini svega neka nam shera ovdje... Čitalac će najprije zalijepiti link mislim.
Na pocetku oktobra je cijena BRENT bila oko 97, sredinom oko 90, sad je 95 sa tendencijom da tu ostane ili padne.
Nema tu nekog uticaja bitnog. Vjerovatno zato.
Znam da je u nas skočila odmah 20-25 kpf a bila se stabilizovala oko 3,20 KM. Tako i u okruženju a vjerovatno i svugdje se odmah osjetilo. I još raste . Doduše američkim kompanijama koje se bave frakingom se i ne isplati ništa ispod 70 $ i tad gase proizvodnju. Ovo im je super cijena
nota1969

#129516 Re: Ukrajina

Post by nota1969 »

drug_profi wrote: 30/10/2022 19:41
CrveniKuk wrote: 30/10/2022 18:19 Kao sto je ranije,prije preuzimanje vlasti najavila, nova italijanska premijerka je krenula u realizaciju veće vojne pomoći od strane Italije. Nekad danas-juce počeli su prebacivanje 20-30 samohodnih haubica M109 (unaprijeđena verzija) da bi danas stigla vijest o prebacivanju SH PzH 2000 i MLRS M270. Takođe, izgleda da su se Francuzi i Italijani složili o prebacivanju njigovog PVO sistema SAMP-T.

Dopuna same vijesti:
The airdefense systems are not yet confirmed, yet it is rumoured that Italy and France will provide:

SAMP/T is one of the best anti-aircraft systems in the world, with a ±120KM range
Mislim da me poslije Regana niko nije ovako prijatno iznenadio sa desnice kao ova talijanka.
:thumbup:
al si zaboravio John McCain-a
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#129517 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

zigzag wrote: 30/10/2022 19:41
Hame_ wrote: 30/10/2022 19:35

Ako su bježali u žurbi tj strateškom povlačenju i nakon par km se svalili sa puta a telefon i vlasnik ostali pod transporterom, šta mislite ko je našao telefon?

Ukrajinci koji su panično trčali za njima?

Image
Mrvice_ba

#129518 Re: Ukrajina

Post by Mrvice_ba »

drug_profi wrote: 30/10/2022 19:10
Mrvice_ba wrote: 30/10/2022 17:10 Mislim da ce u naredna 3 mjeseca izbiti sranje izmedju vagnera i ork armije.
Ovo je interesantno.
Cini se da Wagner jaca svoj uticaj u drustvu.
Wagner jeste Putinova fakticki privatna vojska, ali ipak nema potpuno kontrolu nad njima.
Kad ce se njemu upaliti lampica da je zapravo ugrozen?
Ili ce se prije tome dosjetiti generali? Ali oni ne smiju nista bez Putinovog amina.
Ili ce o jednom trosku obaviti i Wagner i Putina?

Vjerujem da nece biti hladna zima u Rusiji.
Jasno je ko dan, da Wagner radi vise od ork armije, kad se osjete dovoljno jaki napast ce ork armiju i njihove generale.
Čitalac

#129519 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Nakon prekjučerašnjih demonstracija na kojima je tražen pad vlade i pregovori sa Moskvom, u Pragu se danas, u znak protesta zbog jačanja populizma i ekstremizma, okupilo nekoliko hiljada ljudi. Njima se video porukom obratila i Olena Zelenska.
Waving Czech, U.S., NATO and Ukrainian flags, many in the crowd voiced support for Ukraine in the war against Russia, in contrast to the protest on Friday when organizers who oppose the European Union and NATO called for direct talks with Moscow about gas supplies.
The demonstration also featured a video appearance from Ukrainian first lady Olena Zelenska, who urged people to remain focused on what is happening in her country.
"We will not let Russia drag us or the whole world into darkness," said in Ukrainian. "Darkness will never win. As long as people don't close their eyes to war, our light will never go out."
Image
drug_profi

#129520 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

ispod official spota za Dodomu - Kalush i Skofka, jedan komentar
Её слушает весь Краснодарский край , она тут очень популярна , хотя и запрещена. Плевать мы слушаем Украина вы СЕРДЦЕ Европы победы Вам !!!!!!!!!!!!!
Sluša je cijeli Krasnodarski kraj, ovdje je vrlo popularna, iako je to zabranjeno. Baš me briga slušamo Ukrajina ti si SRCE Europe pobjeda tebi !!!!!!!!!!!!!
Ako je neko pomislio da su bas svi Rusi hipnotisani.
mishic

#129521 Re: Ukrajina

Post by mishic »

Ko se malo vrati u prošlost naći će Wagnerovce i kod Miloševića. A ni obračun sa njima nije bio jednostavan i pitanje je jeli i završen. I vučić je naslijedio neke takve snage ali je nažalost Džindžić platio najveću cijenu. Oni režimu zatrebaju ali kada im istekne rok nije se jednostavno riješiti ni njih ni njihovih naraslih apetita i prohtjeva.
CrveniKuk

#129522 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

Djelovanje HIMRAS-a. Iz ovog ugla,ima neobičan i za mene sasvim novi zvuk.
CrveniKuk

#129523 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

drug_profi wrote: 30/10/2022 19:41

Dopuna same vijesti:

Ona je,u ranijim izjavama,rekla da će Italija biti mnogo veća podrška Ukrajini nego sto je do sada bila. Doduše,nema veze sa njom, možda se ova povećana pomoc,poklapa između ostalog sto su nedavno Italijani,prestala uvoziti ruski plin u potpunosti.
CrveniKuk

#129524 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

Jedna dobra pjesma. Onako,osjeti se neka energija iz nje.
drug_profi

#129525 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Hame_ wrote: 30/10/2022 19:35 *Ostaje pitanje - Ko je do ovog snimka došao i objavio ga? (rus ga nije sigurno objavio, jer je blizu prozora).
Tacno. Neko je dosao do telefona. Male su sanse da su rusi, ali nije nemoguce.
Post Reply