Ne nisam. Pisao sam o onim sto je zeleno. Toga je bilo nesto manje zadnji dana na mapi. Sada je to podrucije vece.agent_zero wrote: ↑26/10/2022 12:39Pogrešno si shvatio mapu.seksi_ideje wrote: ↑26/10/2022 11:57 Jel ovo Maaajka Russija ponovo vraca podrucja u Kharkiv Oblasti?![]()
SpoilerShow
Ukrajina
-
seksi_ideje
#128726 Re: Ukrajina
- agent_zero
#128727 Re: Ukrajina
Nije dobra ta karta, imaš ovdje forumaše koji stavljaju vjerodostojne mape i informacije.seksi_ideje wrote: ↑26/10/2022 12:40Ne nisam. Pisao sam o onim sto je zeleno. Toga je bilo nesto manje zadnji dana na mapi. Sada je to podrucije vece.
- Peacean
#128728 Re: Ukrajina
Možda ih ne budu koristili za borbu nego za obuku regruta, čak i ako nisu borbena sila sigurno imaju šta da nauče Ruse nakon godina obuke od strane amera.agent_zero wrote: ↑26/10/2022 12:34
Ne bi bilo dobro nikako...
A gdje su btw ti komandosi bili kada se trebalo protiv talibana boriti? Čuj skoro 30 hiljada ih, pa trebali su samljeti talibane.
- SanskiBiser
#128729 Re: Ukrajina
Da, pisao je jutros neko na telegramu na brzinu sam procitao, uglavnom pokusavaju da ideju Dzihada ukomponuju nekako u pravoslavno-hriscanski narativ koji dopusta odbrambeni rat da bi napravili neki "teoloski amalgam" (sinkretizam..) koji bi bio prihvatljiv kao objasnjenje i sluzio kao motivacija svim gradjanima RF bez obzira na religiju da bi taj rat mogao s tog vjerskog stanovista biti smatran "svetim ratom" i obavezom vjernika....ovo je prije svega i skoro pa iskljucivo usmjereno na muslimane RF, mada ko god ima imalo mozga od njih zna da je bezveze i ne znaci mu to nista...jazzer wrote: ↑26/10/2022 12:31 Objasnjenje ''desotonizacije''.
Da se ne bu ubijali izmedju sebe, nasli su im zajedniuckog neprijatelja.
ISW: Rusi pokušavaju prilagoditi ratnu retoriku kršćanima i muslimanima
Vojni analitičari komentirali su činjenicu da je dužnosnik ruskog Vijeća sigurnosti Aleksej Pavlov rekao da bi se Moskva trebala fokusirati na "desotonizaciju" Ukrajine.
Američko sigurnosno-obrambeni think tank Institut za ratne studije (ISW) jutros je objavio kako ruski dužnosnici takvim izjavama pokušavaju prilagoditi svoju ratnu retoriku i kršćanima i muslimanima.
Naime, izjave o "desotonizaciji" Ukrajine stigle su nakon nekoliko izvještaja o sukobima između muslimanskih i nemuslimanskih vojnika u redovima ruske vojske, pri čemu je došlo i do nasilnih obračuna.
ISW je objavio da komentari Pavlova koji "zazivaju rat na vjerskoj, ali ne eksplicitno kršćanskoj osnovi" vjerojatno za cilj imaju "nadići vjerske podjele i postaviti uvjete za nastavak regrutacije etničkih i vjerskih manjina za borbu u Ukrajini"
Pavlov je, podsjetimo, rekao da bi cilj rata trebao biti "kompletna desotonizacija" te da ukrajinsko društvo definiraju "fanatici" koji žele napustiti vrijednosti ruskih pravoslavaca, muslimana i pripadnika židovske vjere.
Last edited by SanskiBiser on 26/10/2022 13:03, edited 1 time in total.
- SanskiBiser
#128730 Re: Ukrajina
vec skoro mjesec dana ne postoje tacne mape, jedino sto znamo su sluzbeni izvjestaji MOD kad jave oslobodjeno to i to selo i gradic, isto je i kod Rusa, blackout na sve strane, obe strane imaju iste zakone po tom pitanju. Zadnjih par sedmica, postavljanje bilo kakvih mapa i predstavljanje tih mapa kao vjerodostojnih koje prikazuju stanje na terenu pogoto LINEARNE mape koje jasno pokazuju jasno ocrtane frontove je ne samo pogresno vec se moze protumaciti i kao zlonamjerno i kao trolanje teme pogotovo ako se prati tema redovno i jasno ti je da nemamo uvida kako mape sad izgledaju, @lajkujMe kad stavlja stavlja svoju procjenu na osnovu OSINT informacija, satelitskih snimaka WarMonitora...seksi_ideje wrote: ↑26/10/2022 12:40Ne nisam. Pisao sam o onim sto je zeleno. Toga je bilo nesto manje zadnji dana na mapi. Sada je to podrucije vece.
- SanskiBiser
#128731 Re: Ukrajina
afganistanski komandos je oksimoron , znamo da jedini pravi istinski afganistanski komandosi su Talibani, ha ja.studiorum_tuzlaensis wrote: ↑26/10/2022 12:39 Cuj afganistanski komandosi![]()
To neka dobra zajebancija. Al Nusra front ili Jais al Islam formacije su mozda mogle proci, to se zna udarat... al afganistanski komandosidobra zajebancija
-
zigzag
#128732 Re: Ukrajina
Odustali su od trampe sa grožđicama. Sad su ponudili ljude.
- jednonogi_Jack
#128733 Re: Ukrajina
Pa Kadirov je rekao da vodi Džihad i da staje kad mu Putko naredi.SanskiBiser wrote: ↑26/10/2022 12:43Da, pisao je jutros neko na telegramu na brzinu sam procitao, uglavnom pokusavaju da ideju Dzihada ukomponuju nekako u pravoslavno-hriscanski narativ koji dopusta odbrambeni rat da bi napravili neki "teoloski amalgam" (sinkretizam..) koji bi bio prihvatljiv kao objasnjenje i sluzio kao motivacija svim gradjanima RF bez obzira na religiju da bi taj rat mogao s tog vjerskog stanovista biti smatran "svetim ratom" i obavezom vjernika....ovo je prije svega i skoro pa iskljucivo usmjereno na muslimane RF, mada kod god ima imalo mozga od njih zna da je bezveze i ne znaci mu to nista...
Znači Allah je jedan, Putko je njegov Poslanik.
Novi Šehadet.
Naučio od Cerića.
-
lajkujMe
#128734 Re: Ukrajina
Da, mape bacaj u smece jer je svaka puko nagadjanje.SanskiBiser wrote: ↑26/10/2022 13:00vec skoro mjesec dana ne postoje tacne mape, jedino sto znamo su sluzbeni izvjestaji MOD kad jave oslobodjeno to i to selo i gradic, isto je i kod Rusa, blackout na sve strane, obe strane imaju iste zakone po tom pitanju. Zadnjih par sedmica, postavljanje bilo kakvih mapa i predstavljanje tih mapa kao vjerodostojnih koje prikazuju stanje na terenu pogoto LINEARNE mape koje jasno pokazuju jasno ocrtane frontove je ne samo pogresno vec se moze protumaciti i kao zlonamjerno i kao trolanje teme pogotovo ako se prati tema redovno i jasno ti je da nemamo uvida kako mape sad izgledaju, @lajkujMe kad stavlja stavlja svoju procjenu na osnovu OSINT informacija, satelitskih snimaka WarMonitora...seksi_ideje wrote: ↑26/10/2022 12:40
Ne nisam. Pisao sam o onim sto je zeleno. Toga je bilo nesto manje zadnji dana na mapi. Sada je to podrucije vece.
Mozes samo donekle predpostaviti i generalno podrucje izmedju dvije vojske odmah 10-15km stavljas kao contested
-
lajkujMe
#128735 Re: Ukrajina
Glasno razmisljanje
S obzirom na sve ucestalije sabotaze strateske infrastrukture u EU od atrane Rusa.
Cudi me da Rusi nisu pokusali sa dignu u vazduh skladista plina i druge naftovode i plinovode do EU a da nisu iz Rusije
S obzirom na sve ucestalije sabotaze strateske infrastrukture u EU od atrane Rusa.
Cudi me da Rusi nisu pokusali sa dignu u vazduh skladista plina i druge naftovode i plinovode do EU a da nisu iz Rusije
- Peacean
#128736 Re: Ukrajina
To ne bi bila sabotaža već ratni čin, a rat sa NATO snagama je zadnje što Putin želi.
- drug_profi
#128737 Re: Ukrajina
Ne znaci da nece pokusati, ali su takva pistrojenja ipak bolje cuvana od podmorskih objekata.
Drugo, to je izravan cin agresije na NATO.
Ne bi se zavrsilo samo neuspjesnom istragom.
Drugo, to je izravan cin agresije na NATO.
Ne bi se zavrsilo samo neuspjesnom istragom.
- jednonogi_Jack
#128738 Re: Ukrajina
Nisu još stigli. Treba vremena za to. Eno ih je prošle sedmice šest uhapsilo u Norveškoj radi snimanja i špijuniranja. Slikali i snimali dronovima energetska postrojenja.
-
mishic
#128739 Re: Ukrajina
Nikada se nismo i nećemo pokoravati fanovima Miloševića, Karadžića, Mladića, Dodika i ostalih genocidaša... Zamjene teza su uvod u nove genocide!agent_zero wrote: ↑26/10/2022 12:38mishic wrote: ↑26/10/2022 11:54 "Svako može u knjizi napisati šta god hoće, a knjige veleizdajnika i ljudi koji su u crno zavili ovu zemlju mi ne pada napamet čitati, pored toliko kvalitetne i vrijedne literature."
Kada određene frustracije iščaše um pa profunkcionira dodikovska logika onda stvarnost i pored živih aktera koji su braneći ovu zemlju postali veleizdajnici i zavili u crno njene građane, zbog čega mogu da se vrijeđaju, onda je to vrh "obrazovanja" na "kvalitetnoj i vrijednoj literaturi" koja pripada onoj strani koja je na suprot "veleizdajnika" i "zavijača u crno"!
To je potvrda da "svako može...napisati šta hoće", uvrijediti koga hoće, falisificirati povijest i stati uz rame Dodiku istina uz kukavičiji pristup nego što je Dodikov jer on to čini javno pod svojim imenom i prezimenom a na ovom maskenbalu njegovi sljedbenici to čine pod maskom.![]()
Fanovi lika i djela Alije Izmetbegovića i njegove stranke da me se okane, molim lijepo. Hvala.
- agent_zero
#128740 Re: Ukrajina
Vela havle kakve budalaštinemishic wrote: ↑26/10/2022 13:43Nikada se nismo i nećemo pokoravati fanovima Miloševića, Karadžića, Mladića, Dodika i ostalih genocidaša... Zamjene teza su uvod u nove genocide!agent_zero wrote: ↑26/10/2022 12:38
![]()
Fanovi lika i djela Alije Izmetbegovića i njegove stranke da me se okane, molim lijepo. Hvala.
Koga ti etikeritaš da je fan tih navedenih? Jeli te sram i stid?
Vama alijnim fanovima je svako ko je kritičan prema istom = ti navedeni. Dotle ide vaše plitko razmišljanje i logika. A većinom ste u pelenama u ratu bili ili rođeni nakog istog.
-
mishic
#128741 Re: Ukrajina
"Koga ti etikeritaš da je fan tih navedenih? Jeli te sram i stid?"
Ne nimalo, četiri godine boravka na linijama daje mi pravo na ovakvu reakciju na tako brutalne bedastoće. A etiketiranje samo prepisujem od načitanih iz "prave literature" koji o svom obrazovanju najbolje svjedoče rječnikom koji koriste.
Ne nimalo, četiri godine boravka na linijama daje mi pravo na ovakvu reakciju na tako brutalne bedastoće. A etiketiranje samo prepisujem od načitanih iz "prave literature" koji o svom obrazovanju najbolje svjedoče rječnikom koji koriste.
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#128742 Re: Ukrajina
"Rat će se završiti
A vođe će se rukovati.
Ali ostaće ona iznemogla
Majka koja čezne za sinom svojim.
I ona žena, koja svog voljenog muža čeka.
I ona djeca koja traže svog oca junaka.
Ne znam ko je prodao domovinu,
Ali vidjeh ko je platio cijenu."
Mahmut Dervish
A vođe će se rukovati.
Ali ostaće ona iznemogla
Majka koja čezne za sinom svojim.
I ona žena, koja svog voljenog muža čeka.
I ona djeca koja traže svog oca junaka.
Ne znam ko je prodao domovinu,
Ali vidjeh ko je platio cijenu."
Mahmut Dervish
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
- Gandalf
#128744 Re: Ukrajina
Ništa im nije bilo, dva-tri cuga votke i ko novi
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
- Gandalf
#128746 Re: Ukrajina
Možda bi im bilo bolje plesti čarape za vojskuGlasnogovornik Pentagona, general američkog ratnog zrakoplovstva Pat Ryder, danas je kratko komentirao veliku rusku nuklearnu vježbu, koju je putem video veze nadgledao ruski predsjednik Vladimir Putin.
"Amerika je unaprijed obaviještena. Kao što smo već rekli, radi se o rutinskoj vježbi koju Rusija održava svake godine. Što se ove teme tiče, Rusija poštuje svoje obaveze u pogledu kontrole oružja i na vrijeme obavještava o takvim vježbama. To je nešto na što ćemo i dalje paziti", rekao je Ryder.
Glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price rekao je kako je "važno" da je Rusija obavijestila SAD o vježbama, dodavši da se to dogodilo u trenutku kad je "Rusija uključena u ničim isprovociranu agresiju i neodgovornu nuklearnu retoriku".
"Te obavijesti osiguravaju da nas ovakve vježbe iznenade i smanjuju rizik pogrešne percepcije", dodao je.
- geralt
#128747 Re: Ukrajina
Na mapi fino pise "Russia claims to control Ukrainian territory", potpuno razlicitom bojom od "under Russian control". Posto je ISW ozbiljna i profesionalna institucija, to im je fin nacin da kazu da Rusi lazu.seksi_ideje wrote: ↑26/10/2022 11:57 Jel ovo Maaajka Russija ponovo vraca podrucja u Kharkiv Oblasti?![]()
Ruske izvjestaje o napredovanju prihvatam tek kada vidim geolociran fotografski dokaz, a i tada treba provjeriti da se ne radi o starom snimku. Konkretno za ovo kod Kremine su ih uhvatili u lazi da su kao dokaz postavljali slike iz septembra, prije nego sto su to Ukrajinci zauzeli.
Sto se tice mapa, ja najvise vjerujem mapama twiterasa Def Mon-a. Nisu najazurnije jer je on jako konzervativan i trazi dokaze prije nego sto izmijeni situaciju na mapi, ali su najmanje netacne. Mapa sa Wikipedije je takodjer dobra i osvjezava se svakodnevno.
- agent_zero
#128748 Re: Ukrajina
Bedastoće jedino ti propagiraš, jer nekoga bez ikakvog prava etiketiraš jer ima drugačije mišljenje o nečemu.mishic wrote: ↑26/10/2022 14:03 "Koga ti etikeritaš da je fan tih navedenih? Jeli te sram i stid?"
Da ponovim još jednom, štovaoci lika i djela zlatnog kašikaša i veleizdajnika Alije u širokom luku da me zaobilaze.
Last edited by agent_zero on 26/10/2022 15:20, edited 2 times in total.
- agent_zero
#128749 Re: Ukrajina
Pametan čiko.
- drndalo
#128750 Re: Ukrajina
Neko mjesto u UKR sa razvaljenim mjestom prelaza rijeke, napustenim od Rusa... Svasta je razvaljeno na snimku. Lici na onaj pruzni prelaz koji je pop "posvetio" prije par mjeseci i odmah iza toga najebase...