L u c i f e r wrote: ↑09/10/2022 10:08
Trgovina uticajem je upravo ono o cemu se trenutno radi. Drugog objasnjenja nema. Sto Smitova, sto americkih cinovnika.
Ono sto je zanimljivo je da nam "prijatelji" SAD po prvi put otvoreno okrecu ledja i bacaju nas pod noge endehaziji radi interesnih dilova sa Hrvatskom.
Ovo mali svapsko govno ne bi moglo raditi ovo sto radi bez Marfija, Eskobara, Palmera...
Kazem prvi put bas otvoreno, a ranije su barem suptilnije: nagovaranje na nezavisnost pa prepustanje dzelatima 4g da dovrse posao, zaustavljanje pred BL prijetnjom bombardovanjem, pa i privatizacija, itd.
Nema prijatelja. Samo interesi. Ako se prilagodimo toj stvarnosti, kao sto su Jevreji, opstacemo i prosperirati. Ako ne, raseljavacemo se jos intenzivnije, biti gradjani drugog reda, zrtve i vlastitih lopova, asimilirati i nestati.
Vrijeme ce pokazati. Zivot ide dalje.
Ok, izvinjavam se, evo slažem se po tom pitanju. Da, trebali bi svoju glasačku bazu proširiti i van dominantno bošnjačkih sredina. Evo hajmo sad hipotetički zamisliti da SDP dobije 12 ruku u Domu naroda, po 4 iz svakog naroda. "Ostale" možemo zanemariti, jer na kraju će sve stranke naći svoje "ostale", uključujući i HDZ. Koliko bi SDP kao takav bio bitan u Domu naroda? Realno? Imaš disperziju glasova i političke moći, dok je drugima dat mehanizam kontrole kroz homogenizaciju.
Ja opet kažem, nemoguće je HDZ-u omogućiti apsolutnu kontrolu u Domu naroda i očekivati da se to sistemom spojenih posuda ne odrazi na druge komponente.
Druga stvar, volio bih da će ovo umanjiti frustracije kod Hrvata, a mislim da neće. Koliko sam ja upoznat sa dešavanjima na našoj političkoj sceni, glavni izvor frustracija nije Dom naroda, već Željko Komšić. Pa jebemu Dom naroda je u proteklom periodu primarno izvor frustracija za Bošnjake, a ne za Hrvate. Ovo što je HDZ radio od prošlih izbora sa blokadama i opstrukcijama je čisto silovanje mozga.
Ok, sada je apsolutno eliminisana mogućnost da se formira vlast bez HDZ-a i da se hrvati "obezvlaste", ali opet ostaje primarni izvor frustracije. I šta će se sad desiti? HDZ će bjesomučno nastaviti da muze ono na čemu je i do sad temeljio apsolutniu vlast, samo sada dodatno osokoljen i ojačan ovim intervencijama Visokog Nametnika.
A po mom mišljenju glavni izvor frustracija kod Hrvata nije ni Željko ni Dom naroda već HDZ glavom i bradom i njihova rigidna ideologija koja autogeneriše nezadovoljstvo. Dok god postoji entitet Republika Srpska kao dokaz da se zločin isplati, HDZ će pokušavati ostvariti isti nivo privilegija i samostalnosti, jer i HDZ je zločinačka stranka odgovorna za ideologiju mržnje, udruženi zločinački poduhvat, koncentracione logore i ratne zločine.
To što većina Hrvata glasa za njih ne pere ih od odgovornosti i onoga što oni jesu kao politička organizacija. Politička organizacija sa zločinačkim naslijeđem, koja slavi ratne zločince i priziva nove podjele, "odcjepljenja", balvan revolucije itd. itd.
Pa evo, vidjećemo hoće li nametnute izmjene dovesti do harmonizacije i "političke pluralizacije" kod Hrvata. Iskreno se nadam.