Jadi nas nezaposlenih

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Ozimician

#6776 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Ozimician »

Lajavikrelac wrote: 05/10/2022 15:32
Ozimician wrote: 05/10/2022 15:01

Onaj kome je nuzda ce prihvatiti svaki posao, onaj kome nije, taj ce da bira. Jednostavna logika.

Jel mislite da se npr. u Njemackoj nude kvalitetniji poslovi? Ne nude, nudi se isto ono sto se nudi u Sarajevu i naravno Njemci mogu da biraju i nece to da rade (kao Sarajlije u Sarajevu), onda tu ulijecu strani radnici na takva radna mjesta - jer ih neko mora raditi.

Svako ko se zali na ponudu poslova, ne bi trebao imati nista protiv uvoza stranih radnika za takve poslove. Na taj nacin se jedino mogu otvoriti "kvalitetnija" radna mjesta za domace...
Ovo je Bosna nije Njemačka :-? Kvalitetnija radna mjesta su kod nas rezervisana za elitu, odnosno, familiju, kumove, švalerke i patrijske poslušnike koju su tu prema podobnosti, a ne stručnosti. Sistematski se degradira društvo na podjelom kaste i vraćaju nas u feudalizam. Ta elita ne želi da se miješa sa kmetovima tako da tu ne možeš ni primirisati, zadnje dvije godine je to uzelo maha...
A mislis da u Njemackoj nisu?

Jel mislis da nasi ulijecu samo tako na kvalitetna radna mjesta? Ulijecu jedino u IT sektoru, ali takvi ulijecu i u BIH na takva radna mjesta.
90% nasih ljudi u Njemackoj je u zdravstvu i na gradjevini.

Samo nasi ljudi u Njemackoj nemaju dodira sa tom elitom, slabo citaju njemacke medije jer ne znaju jezik, pa misle da toga nema. Ali otvori svaki dan focus.de i reci ces: bolje da se vratim na Klix.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#6777 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Domaci izdajnik »

Naši tamo ulijeću itekako na tkva radna mjesta ako imaju znanje i kvalifikacije, ne pričaj koješta! Iz mog društva su trojica gore na jako dobrim poslovima, jedan ljekar specijalista, drugi vrhunski programer, a treći drži katedru na univerzitetu. Logično je da ako odeš sa tri razreda škole, bez da znaš beknuti jezika očekuješ bauštelu i slično, ali suprotno mišljenju mnogih masa raje što odlazi vani ima i škole i kvalifikacije. Sa svojim kvalifikacijama OVDJE samo smeta mufljuzu koji svira qurcu i gladi jaja za platu, jer će mu pomjeriti dupe i narušiti sklad nerada i kurvanja u firmi!
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#6778 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by anex »

Jimmy McNulty wrote: 05/10/2022 15:45
anex wrote: 05/10/2022 15:35

Nije željezara...
Rudnik je u pitanju...
Reko da vidim ove što neće za 600 da rade, evo ja im skoro pa za troduplo našao posao...
Je li jamski radnik?

Znam da će vam otići par mašinovođa pa ne znam šta da radim, da li da čekam konkurs ili da predam papire na protokol?
Jamski radnika treba.

To za mašinovođu, ako znaš da će trebati, donesi papire i predaj.
Snake Eyes

#6779 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Snake Eyes »

crveni_makovi wrote: 05/10/2022 12:17 Lik na kojeg sam se ja zalila je stvarno nedavno u dobi od 50+ nasao posao u svojoj sredini u BiH. Posao ukljucuje nosanje nekih metalnih dijelova, farbanje i ne znam sta jos. Radi se u tri smjene. Nakon par sedmica rada lik se razbolio i sad je na placenom bolovanju na koje ima pravo i zdravstveno osiguranje. Kazu ljudi koji ga poznaju da treba malo vremena da se navikne na rad obzirom da nikad prije nije radio skoro nista.
Moze li ime i prezime tog lika u pp.
El_comadante

#6780 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by El_comadante »

VladaFBiH wrote: 05/10/2022 12:41
El_comadante wrote: 05/10/2022 12:12

Da li bi ti lično radio nabrojane poslove?
u pravu si, bolje je sjediti kući i kukati kako nema posla...
Pametuješ. Dakle ti kažeš bolje raditi bilo kakav posao...
Pod jedan dok je takvog načina razmišljanja nikad poslodavci neće popraviti uslove rada jer ima ko će raditi za tu njihovu crkavicu.
Drugo ti ne znaš da li ja, neko drugi, mi, možemo raditi sve poslove zbog zdravstvenih razloga.
crveni_makovi

#6781 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by crveni_makovi »

Forum koristim bas zbog toga sto se moze naglabati do neke mjere u uvjerenju da pises anonimno. Da imam namjeru da ikoga hvalim ili blatim imenom i prezimenom pisala bih to negdje pod svojim imenom i prezimenom.

Eto od mene pohvala nekome ko je odbio bolje placen posao van BiH koji sam mu ja nasla. Uprkos starijoj zivotnoj dobi osoba je nasla posao u BiH po svom izboru, slabije placen i mozda fizicki tezi i neugodniji ali je blizu kuce.
Hakiz

#6782 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Hakiz »

crveni_makovi wrote: 05/10/2022 13:01 @Hakiz Pomozi mu da ostvari svoja prava na invalidninu.
Ima invalidninu. Koja je kao penzija, nedovoljna za život.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#6783 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Truba »

Image
Truba

#6784 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Truba »

El_comadante wrote: 05/10/2022 16:39
Pod jedan dok je takvog načina razmišljanja nikad poslodavci neće popraviti uslove rada jer ima ko će raditi za tu njihovu crkavicu.
Drugo ti ne znaš da li ja, neko drugi, mi, možemo raditi sve poslove zbog zdravstvenih razloga.
Mene odlazak na poso i sve oko njega dodje 650 mjesecno
Meni bi se isplatilo na ilidzi raditi za 900 jer ne bih imao tih 650 troska
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#6785 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Domaci izdajnik »

Ne možeš ti nekim delegatima objasniti da nisu svi za sve. Kako neko nije za nauke, tako neko nije za fizičkog posla. A kao druga stvar možda masa ljudi ovdje na forumu ima zdravstvenih problema (sa kičmom npr.) pa ne može da radi posao u skladištu i tovari robu ni da mu platiš 2000 KM početno...

Lijepo je fekalisati iz uređene države i sa državnih jasli :oops:
El_comadante

#6786 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by El_comadante »

Lajavikrelac wrote: 05/10/2022 17:00 Ne možeš ti nekim delegatima objasniti da nisu svi za sve. Kako neko nije za nauke, tako neko nije za fizičkog posla. A kao druga stvar možda masa ljudi ovdje na forumu ima zdravstvenih problema (sa kičmom npr.) pa ne može da radi posao u skladištu i tovari robu ni da mu platiš 2000 KM početno...

Lijepo je fekalisati iz uređene države i sa državnih jasli :oops:
Upravo tako kako si napisao.
Truba

#6787 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Truba »

Ja sam govorio o poslu nocnog cuvara
I diatribucije pekarskih proizvoda
n+1

#6788 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by n+1 »

Black swan wrote: 05/10/2022 16:50

Mene odlazak na poso i sve oko njega dodje 650 mjesecno
Meni bi se isplatilo na ilidzi raditi za 900 jer ne bih imao tih 650 troska
Jeo bi i na Ilidži.
elk

#6789 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by elk »

Ima i sendvic od kuce. Ili tanjir tjestenine od juce. Fino se ustedi tako.
Truba

#6790 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Truba »

Tu valja dodati i sat i pol vise sna svaki dan
Nejebavanje s grasom i stresom
Pauza kod kuce

Ovo sve na primjeru ljudi koji zive i rade u 500 metara

Ko ima djecu ne mora placati produzeni i kombi
Ako ima razumnog sefa...moze i sam djecu kuci odvesti
Nema regiatracije goriva guma kupona
To sve skupa moze na 1000izaci

Zato se zenama i ne isplati raditi levatske poslove dok su djeca mala
Snake Eyes

#6791 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Snake Eyes »

crveni_makovi wrote: 05/10/2022 16:44 Forum koristim bas zbog toga sto se moze naglabati do neke mjere u uvjerenju da pises anonimno. Da imam namjeru da ikoga hvalim ili blatim imenom i prezimenom pisala bih to negdje pod svojim imenom i prezimenom.

Eto od mene pohvala nekome ko je odbio bolje placen posao van BiH koji sam mu ja nasla. Uprkos starijoj zivotnoj dobi osoba je nasla posao u BiH po svom izboru, slabije placen i mozda fizicki tezi i neugodniji ali je blizu kuce.
Razvedi se.
crveni_makovi

#6792 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by crveni_makovi »

Hvala za interes za moja razmisljanja na ovoj i drugim temama.
Ako razmisljas o razvodu, ja ti nemam iskustva ni ista za preporuciti.
Snake Eyes

#6793 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Snake Eyes »

Ti razmisli, neki ljudi su nepopravljivi.
n+1

#6794 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by n+1 »

elk wrote: 05/10/2022 19:49 Ima i sendvic od kuce. Ili tanjir tjestenine od juce. Fino se ustedi tako.
Može se sendvič i na posao ponijeti.
Hakiz

#6795 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Hakiz »

elk

#6796 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by elk »

Nplusone :) to sam i mislio.
mali_balon

#6797 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

Ozimician wrote: 05/10/2022 15:13
mali_balon wrote: 05/10/2022 15:12

veze ti nemas, za te pare moze raditi balavac koji je na kazanu kod babe I matere.....ozbiljan prodorican covjek si to ne moze priustiti.....
eto raditi onda ti te poslove vrati se kuci....
Ja imam znanje, - a radio sam nekad i za manje od toga, od neceg se mora krenuti.
kada si radio za manje koliko godina si imao, jesi li imao svoj Stan, porodicu. ako jesi kolika su bila ukupna primanja.....poredis stanje nekad I sad....nekad je literally goriva bio 1km.....nekad se sa 1000 dostojanstveno zivilo
mali_balon

#6798 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

Hakiz wrote: 05/10/2022 20:23 Idite raditi u Njemačku:

https://www.klix.ba/sport/nogomet/radni ... /221005130
razocaro si me, mozes ti to bolje....jebo ga patak makar 2 3 recenice teksta a ne samo naslov pa na prvu hop
VladaFBiH

#6799 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by VladaFBiH »

Pametujem, jer taj procenat "nesposobnih" je jako mali a većina od 286k nezaposlenih u FBiH može raditi gore navedene poslove i to za fine pare npr. vozači su dobro plaćeni jer ih nema a mi imamo 356k nezaposlenih u BiH i tebi je ispod časti voziti autobus, kombi ili taxi.

U svakom slučaju bolje je sjediti kući nego raditi a posla i to solidno plaćenog ima.

Ako imaš porodicu znat ćeš da se može sve raditi samo da se donese hrana kući i da djeca ne budu gladna- na žalost ovo je godinama zloupotrebljavano od strane poslodavaca ali je to sve manje slučaj jer su plate značajno porasle a radnika nema.
bumerangss

#6800 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by bumerangss »

Lajavikrelac wrote: 05/10/2022 12:38
bumerangss wrote: 05/10/2022 09:21

Vala i ja se slažem sa tim makar u Sarajevu ima posla ko hoće da radi. E sad je druga stvar sto neko nece da radi za 1000 KM
Slažem se to je na ovoj inflaciji malo ali pocni od nekud pa traži bolje... Ne ide mi u glavu da neko ko ima 30 godina je 12 godina na biroVu bez dana radnog staža. Taj ocito nece da radi nista!
Eno sve privatne taxi firme, da ih ne nabrajam, stalno traže taxiste pa i sponzoriranim oglasima na fb
Pekarska firma mislim da se zove Zlatno zrno u istocnom Sarajevu traži više radnika u proizvodnji, pakovanju i distribuciji
Centrotrans stalno traži vozaće autobusa i sad im je plata oko 1700 KM jer su je morali podici da im i to malo vozaca ne bi otišlo na zapad
Kao prvo ne žive svi u Sarajevu, a kao drugo svi takvi pobrojani što stalno traže radnike sa razlogom ne mogu da ih nađu - jer su robovlasnici. Ja sam dao otkaz kod takvih prije mjesec dana dok mi je kičma čitava.
Cesto koristim crveni taxi i niko se nije žalio cak su svi zadovoljni jer kažu možeš raditi sedmicu dnevnu pa sedmicu nocnu smjenu a možeš i zadužiti auto pa raditi od 6:30-21:00 iako toliko po zakonu ne bi smio ali... ima ambicioznih momaka koji žele zaraditi više pa rade. Jako puno je penzionera sa 65+ godina koji sad po zakonu smiju raditi taj posao i niko se ne žali.
E sad ima mnogih koji bi da im pare padaju s neba a da na radnom mjestu citav dan vise na fejzbuku... takvih sretnika je malo.

Pa vjeruj da je jako puno ljudi van Sarajeva zaposleno u Sa pa ljudi svaki dan dolaze iz Istocnog Sa, iz Visokog, Kaknja pa cak i iz Zenice. Cak znam tipa koji svaki dan iz Ze dolazi i odlazi vozom ali mnogima je to sramota...
Svi koji biraju ocito da im može biti hvala Bogu.

Ne vidim da bas kicma ide kod taksista, vozaca autobusa... iskreno gospodski posao u centri crne tole, bijela košulja i kravata

Ja sa SSS radim fizicki posao za 1200 KM sa dvije diskus hernije, hipertenzijom... a nemam ni 40 godina ali ne kukam. Da nisam zadovoljan tražio bih bolje
Post Reply