Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Locked
Kolinda

#6326 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Kolinda »

Haris.ba wrote: 05/10/2022 08:56
Kolinda wrote: 05/10/2022 08:53 Pa naravno, isto kao što bi bio nelegalan u FBIH...
Dodik malo, malo prijeti da ce ukinuti primjenu odluka visokog predstavnika, samo ceka pogodan trenutak. :D
I sve što je do sad napravio je jedno veliko ništa... Bogu hvala ima dovoljno naivnih da povjeruju da njegova priča i prijetnje nisu ništa drugo nego zabava za široke mase.
Login77777

#6327 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Login77777 »

Samo sam brzo preletio ovo Schmidtovo. Sta se jos znacajno promjenilo? Vidim sad DN FBiH puni HDZ a ne Edim Fejzic. Sto je oke. Ali i dalje mislim da nisu procesi otkoceni. Moze neko pojasniti sto je sve procitao?
Ocean 11

#6328 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Ocean 11 »

Kolinda wrote: 05/10/2022 08:45
Ocean 11 wrote: 05/10/2022 03:19 Ne razumijem zašto građani ne bi tražili da na demokratski način iskazu svoje mislenje kroz referendum u federaciji, dali žele ovo rešenje što je Christian Schmidt nametnuo. Ako zele ok, ali ako 90% građana federacije zeli rešenje na gradjanskom principu onda traziti takva resenja od medjunarodne zajednice i visokog predstavnika.Zasto nesto prihvatiti ako građani vecinom odbijaju. Referendum je rešenje.
A što ako bi oni "onamo" u RS proveli referendum o odcjepljenju? Dali bi priznao rezultate?

Nije isto referendum o odčjepljenju. Mi tražimo bolji zakon od ovog postojećeg sto je nametnut. Jer zaslužujemo bolji zakon od ovog smeca od zakona. Na kraju krajeva niko ga nemora priznati ali pokazalismo volju. Ta priča odcjepljenju i sta bi bilo onda i tako dalje je prica za malu djecu i služi za prepadanje. Previše razmišljamo o tome šta bi moglo biti sutra, a nevidimo šta nam se danas dešava. Sama namjera referenduma bi imala veći impakt na Christian Schmidt i međunarodnu zajednicu nego sam referendum. Da ovako ne može dalje. I da smo prije imali jači stav, danas ne bi ovo doživjeli od međunarodne zajednice.
Last edited by Ocean 11 on 05/10/2022 09:27, edited 1 time in total.
skafiskafsnjak

#6329 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by skafiskafsnjak »

Login77777 wrote: 05/10/2022 09:15 Samo sam brzo preletio ovo Schmidtovo. Sta se jos znacajno promjenilo? Vidim sad DN FBiH puni HDZ a ne Edim Fejzic. Sto je oke. Ali i dalje mislim da nisu procesi otkoceni. Moze neko pojasniti sto je sve procitao?
Zasto.je oke? To.ne valjaju Hrvati koji nisu HDZ?
Kolinda

#6330 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Kolinda »

Login77777 wrote: 05/10/2022 09:15 Samo sam brzo preletio ovo Schmidtovo. Sta se jos znacajno promjenilo? Vidim sad DN FBiH puni HDZ a ne Edim Fejzic. Sto je oke. Ali i dalje mislim da nisu procesi otkoceni. Moze neko pojasniti sto je sve procitao?
"Edim" i dalje puni samo što mu se uloga svela na to da uzme 5000 lažno se predstavljajući....
Kolinda

#6331 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Kolinda »

Ocean 11 wrote: 05/10/2022 09:17
Kolinda wrote: 05/10/2022 08:45

A što ako bi oni "onamo" u RS proveli referendum o odcjepljenju? Dali bi priznao rezultate?

Nije isto referendum o odčjepljenju. Mi tražimo bolji zakon od ovog postojećeg sto je nametnut. Jer zaslužujemo bolji zakon od ovog smeca od zakona. Na kraju krajeva niko ga nemora priznati ali pokazalismo volju. Ta priča odcjepljenju i sta bi bilo onda i tako dalje je prica za malu djecu i služi za prepadanje. Sama namjera referenduma bi imala veći impakt na Christian Schmidt i međunarodnu zajednicu nego sam referendum. Da ovako ne može dalje. I da smo prije imali jači stav, danas ne bi ovo doživjeli od međunarodne zajednice.
Evo moj prijedlog, pokrenite proceduru za referendum i vidite što će se dogoditi :mrgreen:
Ocean 11

#6332 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Ocean 11 »

Kolinda wrote: 05/10/2022 09:24

Nije isto referendum o odčjepljenju. Mi tražimo bolji zakon od ovog postojećeg sto je nametnut. Jer zaslužujemo bolji zakon od ovog smeca od zakona. Na kraju krajeva niko ga nemora priznati ali pokazalismo volju. Ta priča odcjepljenju i sta bi bilo onda i tako dalje je prica za malu djecu i služi za prepadanje. Sama namjera referenduma bi imala veći impakt na Christian Schmidt i međunarodnu zajednicu nego sam referendum. Da ovako ne može dalje. I da smo prije imali jači stav, danas ne bi ovo doživjeli od međunarodne zajednice.
Evo moj prijedlog, pokrenite proceduru za referendum i vidite što će se dogoditi :mrgreen:

Ma ja lakše je, ubiti tugu kroz smijeh i zatvoriti oči pred zločinom koji nam se sprema. Samo da nebude kasno. Dosta za danas :thumbup:
skafiskafsnjak

#6333 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by skafiskafsnjak »

Ocean 11 wrote: 05/10/2022 09:35
Ma ja lakše je, ubiti tugu kroz smijeh i zatvoriti oči pred zločinom koji nam se sprema. Samo da nebude kasno. Dosta za danas :thumbup:

Raspravljas se sa nekim ko podrzava UZP HB :skoljka:
Sanjarko

#6334 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Sanjarko »

rat, i? mislis ne bi branili se i svoje, ja bi za svoje sve zlikovce i sl :fazlija:
Sanjarko

#6335 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Sanjarko »

skafiskafsnjak wrote: 05/10/2022 09:36
Ocean 11 wrote: 05/10/2022 09:35

Raspravljas se sa nekim ko podrzava UZP HB :skoljka:
ja sad sve zlikovce i sl kunem s koronom, eno Covic, Izetbegovic, Dodik jutros na tv-u prikaza ih pod maskama, dabogda se svima koji nama zlo rade, isto vratilo i obilo im se
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#6336 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Bobi »

Kolika je ono Shmidt(u) plata :D ?
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#6337 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Chmoljo »

skafiskafsnjak wrote: 05/10/2022 09:21
a Edim je Hrvat? :D ja sam nešto ubijeđen da nije rasni...

Edim Fejzić je paradigma bosanske ili da kažem bošnjačke politike: zbog nebitnog lika u skoro najmanjem kantonu, gubiš na velikom planu.

klanje krave zbog par grama mesa (neću da kažem kile) je paradigma poglavito SDA politike, a kako SDA uvijek solidno prolazi na izborima onda...
Lex77

#6338 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Lex77 »

Ovdje sve piše.

https://istraga.ba/rezultati-izbora-pok ... -u-vlasti/
Rezultati izbora pokazuju: Schmidt spasio Čovića, bez OHR-ovog nametanja HDZ ne bi bio nužan partner u vlasti

Prema nepotunim rezultatima, HDZ BiH ne bi imao 12 delegata u Klubu Hrvata Doma naroda FBiH, što je bio kontrolni paket za formiranje vlasti na nivou Federacije BiH. Evo konkretnih podataka. IZ Livna u Dom naroda ulaze bivši HDZ-ovci, dok bi iz pet kantona bilo izabrano pet delegata koje ne kontrolira HDZ BiH.
Piše:
Redakcija -
04.10.2022 3216

Da Christian Schmidt nije nametnuo izmjene Ustava FBiH i Izbornog zakona, HDZ BiH danas ne bi bio nužan partner u Vladi Federacije BiH. To pokazuju rezultati izbora za kantonalne skupštine. Prema tim rezultatima, HDZ BiH ne bi imao 12 delegata u Klubu Hrvata Doma naroda FBiH, što je bio kontrolni paket za formiranje vlasti na nivou Federacije BiH. Evo konkretnih podataka.

Prema Uputstvu Centralne izborne komisije BiH, koje je sada poništeno odlukom OHR-a, svaki kanton u Federaciji je davao po jednog delegata iz reda sva tri konstitutivna naroda. Isto Uputstvo je pripisivalo, tako, da Tuzlanski, Zeničko-dobojski, Bosansko-podrinjski, Unsko-sanski i Kanton Sarajevo daju po jednog delegata iz reda hrvatskog naroda. SBK je imao tri hrvatska mjesta, koliko i Zapadnohercegovački, Hercegovačko-neretvanski i Srednjobosanski. Kanton 10 je davao dva hrvatska mjesta, dok je Posavkim kantonu pripadalo jedno mjesto. Sada idemo po kantonima. USK je davao jednog delegata iz reda hrvatskog naroda. Prema trenutnim rezultatima u Skupštinu USK je ušlo troje Hrvata – Ines Delić (SDA), Tanja Šantić (NES) i Elvira Abdić-Jelenović. Dakle, probosanske stranke bi mogler izabrati Ines Delić iz SDA ili Tanju Šantić NES-a za delegatkinju u Klubu Hrvata Doma naroda FBiH. To bi bio prvi hrvatski delegat kojeg HDZ BiH ne bi kontrolirao. Idemo dalje. U Tuzlanskom kantonu, prema trenutnim rezultatima, DF u Skupštini ima dvoje zastupnika Hrvata. U pitanju su Boris Krešić i Ivana Mijatović. Ko god bi od njih dvoje prošao, to bi značilo da HDZ BiH nema kontrolu nad delegatom. Dakle, dva kantona, dva delegata koja ne kontrolira HDZ BiH. U Zeničko-dobojskom kantonu izvjestan je ulazak u Skupštinu najmanje četvero Hrvata koje ne kontrolira HDZ BiH. U zbiru sa Hrvatima iz SDP-a (Marina Mujkanović, Vinka Aletović) DF-a (Snježana Pandža), SDA (Mirela Mateša – Bukva), BHI KF (Vinko Marić), probosanske stranke bi sigurno dobile delegata iz reda hrvatskog naroda, jer HDZ nema dovoljno mandata da ih preglasa. Ukoliko bi HDZ dobio pet mandata, opet bi bilo žrijebanje. No, izvjesnije je da će HDZ imati četiri mjesta u Skupštini ZDK. Izborom Hrvata iz ZDK probosanske stranke bi se popele na tri sigurna Hrvata u Domu naroda FBiH. U Skupštinu Kantona Sarajevo, za sada, ulaze Damir Marjanović (ZNG), Danijela Kristić (NiP), Marijela Hašimbegović (DF) i Davor Čičić (SDP). Ko god od navedenih prođe u Dom naroda FBiH, bio bi to četvrti delegat u Klubu Hrvata kojeg ne kontrolira HDZ BiH- U Kantonu 10 pojednička stranka je Hrvatski nacionalni Pomak (HNP). Taj kanton daje dva Hrvata, tako da će bivši HDZ-ovci koji su se pobunili protiv Dragana Čovića i Borjane Krišto sigurno imali jednog delegata u Klubu Hrvata Doma naroda FBiH. Njegovim izborom, broj Hrvata u Klubu Hrvata Doma naroda FBiH koje ne kontrolira HDZ BiH bi se popeo na pet. U Skupštinu Bosansko-podrinjskog kantona ulazi Bosanska-narodna stranka BNS čiji je osnivač državljanin Hrvatske Edim Fejzić. Zastupnica u Skupštini BPK će biti Berina Fejzić koja se, također, izjašnjava kao Hrvatica. S obzirom da je jedina takva u Skupštini BPK, izvjesno je da će i ona ući u Dom naroda FBiH. Dakle, već imamo šest Hrvata u Klubu Hrvata Doma naroda FBiH koje ne kontrolira HDZ BiH. Kada je u pitanju Srednjobosanski kanton, HDZ je sada na osam mandata u Skupštini. HDZ 1990 ima jedan mandat. DF ima dva i u Skupštinu ulazi Hrvatica Željka Matković. SDP je na rubu petog mandata, što znači da bi u Skupštinu mogla ući Anita Markanović. SBK u Dom naroda FBiH daje tri delegata iz reda hrvatskog naroda. S obzirom na to da HDZ BiH ima osam zastupnika, DF i SDP bi mogli, u saradnji sa HDZ 1990 izabrati zastupnika te stranke za delegata u Klubu Hrvata Doma naroda FBiH. Tako bi se broj delegata u Klubu Hrvata koje ne kontrolira Dragan Čović popeo na sedam. U tom slučaju, predsjednik Federacije BiH bi mogao biti iz livanjskog Pomaka kojeg su osnovali bivši HDZ-ovci, nezadovoljni politikom Dragana Čovića i Borjane Krišto. No, nakon što je Christian Schmidt podigao broj delegata na 23, a 11 potpisao stavio kao preduslov za izbor Predsjednika Federacije BiH, priča o formiranju vlasti bez HDZ-a BiH i Dragana Čovića više nije realna.
Kolinda

#6339 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Kolinda »

Sanjarko wrote: 05/10/2022 09:39

rat, i? mislis ne bi branili se i svoje, ja bi za svoje sve zlikovce i sl :fazlija:
Rat :lol:

De bolan, pričaš sa likom kojem rat nije uopće na spisku, rezultat bi ti bio izolacija od strane međunarodne zajednice i tek tada bi vidjeli kako stvari stoje.
Sanjarko

#6340 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Sanjarko »

državljanin Hrvatske Edim Fejzić
:oops:
Seawolf

#6341 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Seawolf »

Chmoljo wrote: 05/10/2022 09:51

Edim Fejzić je paradigma bosanske ili da kažem bošnjačke politike: zbog nebitnog lika u skoro najmanjem kantonu, gubiš na velikom planu.

klanje krave zbog par grama mesa (neću da kažem kile) je paradigma poglavito SDA politike, a kako SDA uvijek solidno prolazi na izborima onda...
I poslije Fejzića, Fejzić.

Ovaj put ne ide Edim u Skupštinu kantona, nego njegova kćerka, Berina Fejzić. Hrvatica.

Ako ništa, mora im se priznati da su jedna od najutjecajnih porodica u državi.

Zbog njih je Dom naroda Parlamenta FBiH porastao sa 58 na 80 mjesta.
Kolinda

#6342 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Kolinda »

Lex77 wrote: 05/10/2022 09:56 Ovdje sve piše.

https://istraga.ba/rezultati-izbora-pok ... -u-vlasti/
Rezultati izbora pokazuju: Schmidt spasio Čovića, bez OHR-ovog nametanja HDZ ne bi bio nužan partner u vlasti

Prema nepotunim rezultatima, HDZ BiH ne bi imao 12 delegata u Klubu Hrvata Doma naroda FBiH, što je bio kontrolni paket za formiranje vlasti na nivou Federacije BiH. Evo konkretnih podataka. IZ Livna u Dom naroda ulaze bivši HDZ-ovci, dok bi iz pet kantona bilo izabrano pet delegata koje ne kontrolira HDZ BiH.
Piše:
Redakcija -
04.10.2022 3216

Da Christian Schmidt nije nametnuo izmjene Ustava FBiH i Izbornog zakona, HDZ BiH danas ne bi bio nužan partner u Vladi Federacije BiH. To pokazuju rezultati izbora za kantonalne skupštine. Prema tim rezultatima, HDZ BiH ne bi imao 12 delegata u Klubu Hrvata Doma naroda FBiH, što je bio kontrolni paket za formiranje vlasti na nivou Federacije BiH. Evo konkretnih podataka.

Prema Uputstvu Centralne izborne komisije BiH, koje je sada poništeno odlukom OHR-a, svaki kanton u Federaciji je davao po jednog delegata iz reda sva tri konstitutivna naroda. Isto Uputstvo je pripisivalo, tako, da Tuzlanski, Zeničko-dobojski, Bosansko-podrinjski, Unsko-sanski i Kanton Sarajevo daju po jednog delegata iz reda hrvatskog naroda. SBK je imao tri hrvatska mjesta, koliko i Zapadnohercegovački, Hercegovačko-neretvanski i Srednjobosanski. Kanton 10 je davao dva hrvatska mjesta, dok je Posavkim kantonu pripadalo jedno mjesto. Sada idemo po kantonima. USK je davao jednog delegata iz reda hrvatskog naroda. Prema trenutnim rezultatima u Skupštinu USK je ušlo troje Hrvata – Ines Delić (SDA), Tanja Šantić (NES) i Elvira Abdić-Jelenović. Dakle, probosanske stranke bi mogler izabrati Ines Delić iz SDA ili Tanju Šantić NES-a za delegatkinju u Klubu Hrvata Doma naroda FBiH. To bi bio prvi hrvatski delegat kojeg HDZ BiH ne bi kontrolirao. Idemo dalje. U Tuzlanskom kantonu, prema trenutnim rezultatima, DF u Skupštini ima dvoje zastupnika Hrvata. U pitanju su Boris Krešić i Ivana Mijatović. Ko god bi od njih dvoje prošao, to bi značilo da HDZ BiH nema kontrolu nad delegatom. Dakle, dva kantona, dva delegata koja ne kontrolira HDZ BiH. U Zeničko-dobojskom kantonu izvjestan je ulazak u Skupštinu najmanje četvero Hrvata koje ne kontrolira HDZ BiH. U zbiru sa Hrvatima iz SDP-a (Marina Mujkanović, Vinka Aletović) DF-a (Snježana Pandža), SDA (Mirela Mateša – Bukva), BHI KF (Vinko Marić), probosanske stranke bi sigurno dobile delegata iz reda hrvatskog naroda, jer HDZ nema dovoljno mandata da ih preglasa. Ukoliko bi HDZ dobio pet mandata, opet bi bilo žrijebanje. No, izvjesnije je da će HDZ imati četiri mjesta u Skupštini ZDK. Izborom Hrvata iz ZDK probosanske stranke bi se popele na tri sigurna Hrvata u Domu naroda FBiH. U Skupštinu Kantona Sarajevo, za sada, ulaze Damir Marjanović (ZNG), Danijela Kristić (NiP), Marijela Hašimbegović (DF) i Davor Čičić (SDP). Ko god od navedenih prođe u Dom naroda FBiH, bio bi to četvrti delegat u Klubu Hrvata kojeg ne kontrolira HDZ BiH- U Kantonu 10 pojednička stranka je Hrvatski nacionalni Pomak (HNP). Taj kanton daje dva Hrvata, tako da će bivši HDZ-ovci koji su se pobunili protiv Dragana Čovića i Borjane Krišto sigurno imali jednog delegata u Klubu Hrvata Doma naroda FBiH. Njegovim izborom, broj Hrvata u Klubu Hrvata Doma naroda FBiH koje ne kontrolira HDZ BiH bi se popeo na pet. U Skupštinu Bosansko-podrinjskog kantona ulazi Bosanska-narodna stranka BNS čiji je osnivač državljanin Hrvatske Edim Fejzić. Zastupnica u Skupštini BPK će biti Berina Fejzić koja se, također, izjašnjava kao Hrvatica. S obzirom da je jedina takva u Skupštini BPK, izvjesno je da će i ona ući u Dom naroda FBiH. Dakle, već imamo šest Hrvata u Klubu Hrvata Doma naroda FBiH koje ne kontrolira HDZ BiH. Kada je u pitanju Srednjobosanski kanton, HDZ je sada na osam mandata u Skupštini. HDZ 1990 ima jedan mandat. DF ima dva i u Skupštinu ulazi Hrvatica Željka Matković. SDP je na rubu petog mandata, što znači da bi u Skupštinu mogla ući Anita Markanović. SBK u Dom naroda FBiH daje tri delegata iz reda hrvatskog naroda. S obzirom na to da HDZ BiH ima osam zastupnika, DF i SDP bi mogli, u saradnji sa HDZ 1990 izabrati zastupnika te stranke za delegata u Klubu Hrvata Doma naroda FBiH. Tako bi se broj delegata u Klubu Hrvata koje ne kontrolira Dragan Čović popeo na sedam. U tom slučaju, predsjednik Federacije BiH bi mogao biti iz livanjskog Pomaka kojeg su osnovali bivši HDZ-ovci, nezadovoljni politikom Dragana Čovića i Borjane Krišto. No, nakon što je Christian Schmidt podigao broj delegata na 23, a 11 potpisao stavio kao preduslov za izbor Predsjednika Federacije BiH, priča o formiranju vlasti bez HDZ-a BiH i Dragana Čovića više nije realna.
Hahaha,
E ovo je prešlo igricu, znači av av računa da bi HNP i hdz90 stali uz probobnjačke stranke na uštrb svog naroda.... :lol: :lol:
Sanjarko

#6343 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Sanjarko »

Kolinda wrote: 05/10/2022 10:01
Sanjarko wrote: 05/10/2022 09:39

Rat :lol:

De bolan, pričaš sa likom kojem rat nije uopće na spisku, rezultat bi ti bio izolacija od strane međunarodne zajednice i tek tada bi vidjeli kako stvari stoje.
to je cilj, izmrcvarit nas s DMS, pa s ovim, pa opet agresiju ponovit da se prosire HR i SRB, a nama prkno da ostane ako uopste prezivimo, a s govnarskom tzv MZ i treba zagombat, dabogda im se svo zlo itd sta ovdje nama cine vratilo
skafiskafsnjak

#6344 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by skafiskafsnjak »

U to ne ulazim. Za to treba napraviti mehanizam da se sprijeci, ali ne ovako. Ne moze Hrvat samo.biti iz HDZ.
Chmoljo

#6345 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Chmoljo »

Seawolf wrote: 05/10/2022 10:08

I poslije Fejzića, Fejzić.

Ovaj put ne ide Edim u Skupštinu kantona, nego njegova kćerka, Berina Fejzić. Hrvatica.

Ako ništa, mora im se priznati da su jedna od najutjecajnih porodica u državi.

Zbog njih je Dom naroda Parlamenta FBiH porastao sa 58 na 80 mjesta.
hajd to, neg uredili odnose u državi za narednih bogtepitaj koliko. da ne govorim o tome da bi bilo bezobrazno od HDZa da im ne kane malo love koju bi inače morali trošiti za bjesomučnu predizbornu kampanju.
VladaFBiH

#6346 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by VladaFBiH »

Kolinda wrote: 05/10/2022 09:23
"Edim" i dalje puni samo što mu se uloga svela na to da uzme 5000 lažno se predstavljajući....
samo malo - sada da bi bio legitimni hrvat moraš biti isključivo hercegovački katolik ili?

p.s. ovaj lik je nevažan ali mi treba odgovor na ovo pitanje jer ispada da legitimni hrvat može biti samo hercegovački katolik a ne hrvat bošnjak, hrvat pravoslavac, hrvat rom,...
Chmoljo

#6347 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Chmoljo »

skafiskafsnjak wrote: 05/10/2022 10:20

U to ne ulazim. Za to treba napraviti mehanizam da se sprijeci, ali ne ovako. Ne moze Hrvat samo.biti iz HDZ.
ljudi ne uviđaju dvije stvari, ili nisu pošteni oko njih, svejedno, a to su:

1. HDZ dominantno pobjeđuje u sredinama sa hrvatskom većinom,
2. oni koji su kao probosanski dijelovi mahom izabiru SDA kao pojedinačno najjaču.

a također, treba naglasiti da za Skupštinu Kantona 10 HDZ nije u vodstvu, tako da će tu biti Hrvata koji nisu HDZ.

ne shvatam stvarno u čemu je problem je li to HDZ ili neko drugi, ako ima moć blokade, koristiće je. kao da se neko sad nada ako Dodik izgubi da će nestati sve blokade na državnom nivou.

neće.

u RS je razlika samo jesu li separatisti iz ubjeđenja ili iz kriminalnih nakana.

zato je bitno deblokirati rad. Šmit je nešto uradio. kako će u praksi izgledati vidjećemo. bitnije je uvesti sankcije za blokade nego bilo šta drugo.
Chmoljo

#6348 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Chmoljo »

VladaFBiH wrote: 05/10/2022 10:23
Kolinda wrote: 05/10/2022 09:23

samo malo - sada da bi bio legitimni hrvat moraš biti isključivo hercegovački katolik ili?

p.s. ovaj lik je nevažan ali mi treba odgovor na ovo pitanje jer ispada da legitimni hrvat može biti samo hercegovački katolik a ne hrvat bošnjak, hrvat pravoslavac, hrvat rom,...
onog trenutka kada se pristalo na narode kao konstitutivne, odnosno kao referentne tačke, znalo se da će biti ovakvih budalaština.

zasnivati politički sistem na subjektivnom ličnom doživljaju identiteta je budalaština.
duh_sa_sjekirom

#6349 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by duh_sa_sjekirom »

Tzv. tiha hrvatska diplomacija odnosno rad "iza leđa protivniku i u tišini" , onako kako su i navikli svih ovih godina...rezultat je kupovina njemačkog "turiste za šaku dolara" i nastavak agonije države te mrcvarenje njenog najbrojnijeg naroda...nadajući se da će se jednog dana i u tom narodu pojaviti "razumna glava" i pristati na muslimanski geto...
VladaFBiH

#6350 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by VladaFBiH »

Chmoljo wrote: 05/10/2022 10:27
skafiskafsnjak wrote: 05/10/2022 10:20

ljudi ne uviđaju dvije stvari, ili nisu pošteni oko njih, svejedno, a to su:

1. HDZ dominantno pobjeđuje u sredinama sa hrvatskom većinom,
2. oni koji su kao probosanski dijelovi mahom izabiru SDA kao pojedinačno najjaču.

a također, treba naglasiti da za Skupštinu Kantona 10 HDZ nije u vodstvu, tako da će tu biti Hrvata koji nisu HDZ.

ne shvatam stvarno u čemu je problem je li to HDZ ili neko drugi, ako ima moć blokade, koristiće je. kao da se neko sad nada ako Dodik izgubi da će nestati sve blokade na državnom nivou.

neće.

u RS je razlika samo jesu li separatisti iz ubjeđenja ili iz kriminalnih nakana.

zato je bitno deblokirati rad. Šmit je nešto uradio. kako će u praksi izgledati vidjećemo. bitnije je uvesti sankcije za blokade nego bilo šta drugo.
generalno problem cijele BiH je što nema sankcije i možeš raditi šta hoćeš, kako hoćeš i koliko hoćeš
Locked