Haris.ba wrote: ↑30/09/2022 16:17
canvra888 wrote: ↑30/09/2022 15:36
Analogija doduše nije upotpunosti na mjestu, jer automobili nisu ni blizu kategorizacije koju navedoh, ali je princip isti. Naveo sam da procenat inflacije u BiH nije ni približan za koliko su oni povećali cijene, koje ni po čemu ne dolikuju vrijednosti i specifikacijama auta koja prodaju. Dakle, koriste paravan.
Jesam li rekao da nemaju pravo? Nisam. Samo sam rekao da smatram da je nerezonski, kao što većina svijeta smatra. Mogu pokritikovati nešto valjda.
Ma mozes kritikovati. Samo pitam gdje je zloupotreba. Jer ako imaju pravo, onda nije zloupotreba.
Nisu cijene auta otisle samo zbog inflacije. Sve je krenulo sa cipovima i poremecajem linija snadbjevanja iz Kine.
Napisah da su dva većinska vala poskupljenja bila zbog inflacije, to sa čipovima je bilo jednom i to je to. Poremećaj lanca snadbjevanja je također više zahvatio cijene novih auta, malo manje polovnih.
Uglavnom, nebitno. Svako ima pravo staviti cijenu kakvu hoce. To se moze kritikovati. Ali, nije zloupotreba. Isto ko sto ti neces pokloniti svoje polovno auto koje budes htio prodati. I prodaces ga za maksimalnu mogucu cijenu, tako i drugi prodaju za maksimalnu mogucu cijenu.
Vidiš, tik nakon što je korona zavladala u martu 2020. pa sve narednih nekih 6-8 mjeseci, cijene polovnjaka su bile daleko ispod dotadašnjeg prosjeka u inostranstvu, prvenstveno Njemačkoj, valjda zbog straha ljudi oko ostajanja bez posla pa su prodavali auta. Pratio sam mobile.de intenzivno tada, i auta su se masovno tada uvozila ovdje i prodavala. Misliš da su tada naši šverceri/prodavači uskladili cijene na našem tržištu sa tim globalnim/evropskim trendom opadanja cijena? Jašta su. Ali zato im je sada nerijetko paravan 'polovnjaci u inostranstvu enormno poskupili, moramo i mi'. Nešta ala naše pumpadžije. A što je najžalosnije, većina ovih Audija sa pretrage koju spominjem uopće nisu friško iz uvoza, nego su auta koja su već neko vrijeme u BiH. Uvoz je i pored nerentabilnih računica umanjen i zbog plaćanja carine unaprijed, bez obzira o EUR1 obrascu.
Ako ti smetaju visoke cijene, slobodno prodaj auto za znacajno manje love od trzisne cijene.
I jesam za tvoju info, upravo sada u augustu, prodan 30-ak minuta nakon objave na Olx-u i šta sada? Naravno da ne očekujem isto od ostalih, nego mi je prvobitni post i bio samo kritika na specifičan oglas, specifičnog modela i (ne)opremljenosti i cijene uvećane za 33% od prošlogodišnje, što je daleko više od prosjeka procenta inflacije u BiH.