Čini se da ne znaš ti. Čim stavljaš Japan u kontekst.
IRAN
-
TouringBiker
- Grijem se na: Struju
#31527 Re: IRAN
Ono mi je gore proslijedjeno, inace sam uopce ne odlazim na twitter.Osmi Socrates wrote: ↑20/09/2022 21:03 Pa šta ti ozbiljni mediji kažu? Pazi, čovjek kaže da su Twitter , bla, bla bla ispiranje mozga, a post gore mu sa Twittera.![]()
Dakle, šta je? Dženet u Iranu? Sve pršti od socijalne pravde, napretka, jednakosti u svakom pogledu, i sloboda je like there's no tomorrow?
De ne lupaj bezveze.
Razuman čovjek može valjda sam donositi zaključke. Ostavljam mogućnost da su tebi tekovine islamske revolucije svetinja. Međutim, revolucija forever ne može biti pokazatelj normalne države. Čitav Bliski Istok pun revolucija forever.
Na stranu to što je apsurd da čovjek živi u Evropi i da podržava Iran kakav je sad. To dvoje ne može zajedno, jer iranski režim radi na destabilizaciji Evrope, baš kao i ono govno iz Kremlja. Oni drugačije ne mogu opstati.
Dakle, šuplja. Islamska revolucija i fuckin' Evropa (zapad, da kažem), nemaju zajedničkih tačaka.
A ako se ne osjećate Evropljanima, pa je, eto, Ayatollah rješenje, to je za stručnjake iz drugih polja ljudskog interesovanja. Ne mogu ja tu ništa pomoći.
Reportaže u DER SPIEGEL-u, na BBC-u, kanalima kao ARTE (dosta česte iz Irana) govore o tome da, iako zemlja trpi pod sankcijama još od Islamske revolucije i talačke krize sa Amerikom, među "običnim svijetom" - koji je i izveo revoluciju - većina i dalje podržava sistem.
Naravno, ima tu i sloj nezadovoljnika, pogotovu iz nekakve umišljene "elite", koji se, eto, žale jer Louis Vuitton tašne ne mogu kupiti zbog sankcija u radnji već od švercera, i ne mogu do Pariza ili New Yorka, već samo do Istanbula. Ko ih šiša...
"iranski režim radi na destabilizaciji Evrope" - ??? Jedino ako u to računaš što su tijekom agresije i rata u BiH nam pomagali šakom i kapom, i za razliku od Arapa koji su uz pomoć pokušavali uvaliti i kukavičje jaje vehabizma/selefizma, bez ikakvih uslova. Iranu je prvenstveno u interesu da se bori protiv onih koji pokušavaju NJIH destabilizarti - Amerike i cionističkog režima. Jadne Palestince su praktički sva njihova Arapska "braća" ostavili na cjedilu (sem Katara), Hammasu i Islamskom džihadu još jedino Iran pruža podršku, isto kao i Hezbollahu. Ko god se bori protiv cionističke kuge, tzv. države Izrael, može samo imati moje apsolutne simpatije.
- Point.
#31528 Re: IRAN
Salik vaskrsnuo.
-
Osmi Socrates
#31529 Re: IRAN
Prijatelju, ti si zalutao na svaku temu.
Izrael da je htio uništio bi taj režim tokom iransko-iračkog rata. Umjesto toga, po svemu sudeći, izraelska pomoć Iranu je preokrenula tok tog rata.
Oni su im dostavljali američko oružje, oni su ih direktno obučavali da koriste američko oružje, itd.
Sad vjerovatno ne bi to uradili da su u istoj situaciji.
Ove tvoje daljnje udaranje po Bliskom Istoku o kojem očigledno ništa ne znaš ili ne želiš da znaš samo zato što su većinom muslimani je šega čitati.
Svijet je mnogo komplikovaniji od toga ko je musliman a ko nije. Na Bliskom Istoku uglavnom vladaju luđaci.
Izrael da je htio uništio bi taj režim tokom iransko-iračkog rata. Umjesto toga, po svemu sudeći, izraelska pomoć Iranu je preokrenula tok tog rata.
Oni su im dostavljali američko oružje, oni su ih direktno obučavali da koriste američko oružje, itd.
Ove tvoje daljnje udaranje po Bliskom Istoku o kojem očigledno ništa ne znaš ili ne želiš da znaš samo zato što su većinom muslimani je šega čitati.
Svijet je mnogo komplikovaniji od toga ko je musliman a ko nije. Na Bliskom Istoku uglavnom vladaju luđaci.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#31530 Re: IRAN
Ima i S. Koreja nuklearnu, prijeti, kurci se, smrt Americi, smrt kapitalizmu, narod jos "ispranijeg mozga od Iranaca", ali ne vidim da ikoga napadaju. Zasto mislite da bi Iran napao?
-
Osmi Socrates
#31531 Re: IRAN
Zato što Sjevernu Koreju kontrolira Kina, a oni se još ponašaju u granicama pravila.
Zašto su im pomogli da dođu do nuklearnog naoružanja, to je drugo pitanje. Moguće i da je neka špijunska afera u pitanju koju su gurnuli pod tepih.
Iran je, sa druge strane, pod vodstvom religioznih fanatika. Otprilike isti kurac k'o i utjecaj Ruske Pravoslavne Crkve u Rusiji.
Zašto su im pomogli da dođu do nuklearnog naoružanja, to je drugo pitanje. Moguće i da je neka špijunska afera u pitanju koju su gurnuli pod tepih.
Iran je, sa druge strane, pod vodstvom religioznih fanatika. Otprilike isti kurac k'o i utjecaj Ruske Pravoslavne Crkve u Rusiji.
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
#31532 Re: IRAN
iran, turska, srbija, hrvatska, njemacka, etc. Kada ce ljudi shvatiti da ih boli krasni q za BIH i da je sve interes?
Ne shvatam kako neko moze da romantizira iran, ili tursku

Ne shvatam kako neko moze da romantizira iran, ili tursku
- mirsek
#31533 Re: IRAN
Romantiziranje zapada i njegove propagande dovodi do tendecioznog kritikovanja i automatskog gledanja Irana kao na neko ultimativno zlo.
- laserShow
#31534 Re: IRAN
Kakvo ba romantiziranje? Je li zive na zapadu bolje nego u BIH? Zive. Je li mogu izgraditi bolji i ugodnij zivot covjeka? Mogu. Eto, to mi je dovoljno, jer moji prijatelji ne idu ni u iran, ni u tursku, stavise, iranci i turci dolaze u BIH.
Tako da, ne siljim za usa, de, at, etc, zato ne vidim logiku da neko silji za zemlje/nacije u koje mu ni dedo nije bio, a nece ni unuk. Ni poslovno, ni turisticki, a ni da zivi
Tako da, ne siljim za usa, de, at, etc, zato ne vidim logiku da neko silji za zemlje/nacije u koje mu ni dedo nije bio, a nece ni unuk. Ni poslovno, ni turisticki, a ni da zivi
-
sumirprimus
#31535 Re: IRAN
sto bi reko ahiret, koja je najpopularnija PRETRAGA U LUKAVCU?
logcap u iranu

logcap u iranu
- mirsek
#31536 Re: IRAN
Jel Iran pod teskim sankcijama 40 godina, kako se to lako zaboravi kad se pise o prosperitetu u Iranu.laserShow wrote: ↑21/09/2022 10:13 Kakvo ba romantiziranje? Je li zive na zapadu bolje nego u BIH? Zive. Je li mogu izgraditi bolji i ugodnij zivot covjeka? Mogu. Eto, to mi je dovoljno, jer moji prijatelji ne idu ni u iran, ni u tursku, stavise, iranci i turci dolaze u BIH.
Tako da, ne siljim za usa, de, at, etc, zato ne vidim logiku da neko silji za zemlje/nacije u koje mu ni dedo nije bio, a nece ni unuk. Ni poslovno, ni turisticki, a ni da zivi![]()
Iran da nema sankcije bio bi bogat kao saudija ali po ugodnosti zivota i razvijenosti blizi nekoj zemlji EU nego bilo koja druga, vecinski muslimanska drzava.
-
Osmi Socrates
#31537 Re: IRAN
Ma eto, ljudi bi se tukli da idu u Iran da je Iran bogat.
O čemu ti? Koji čovjek pri zdravoj svijesti ide u zemlju gdje postoji moralna policija? Jeste li vi svjesni o čemu pričate?
Jebena moralna policija u 21-vom vijeku.
Na vlasti su im religijski luđaci. Čuj imaju sankcije? Što imaju sankcije?
O čemu ti? Koji čovjek pri zdravoj svijesti ide u zemlju gdje postoji moralna policija? Jeste li vi svjesni o čemu pričate?
Jebena moralna policija u 21-vom vijeku.
Na vlasti su im religijski luđaci. Čuj imaju sankcije? Što imaju sankcije?
- laserShow
#31538 Re: IRAN
lol, eto nisu oni krivi za sankcije, a posalju ofanzivne dronove rusiji. Sramota za takvu naciju.
-
Osmi Socrates
#31539 Re: IRAN
I uvijek tako, od revolucije.
Sve neki idiotski potezi, smrt ovoj državi, smrt onoj državi, ubijaj pisce po bijelom svijetu jer je tako palo napamet nekom religioznom idiotu, itd. Itd.
Pa jbg, dobro Ameri i imaju strpljenja. Ja bih to davno spalio. Jedno Smrt Americi, i evo ti jebena nuklearka na Teheran.
Pa ćeš sljedeći put paziti šta pričaš.
Sve neki idiotski potezi, smrt ovoj državi, smrt onoj državi, ubijaj pisce po bijelom svijetu jer je tako palo napamet nekom religioznom idiotu, itd. Itd.
Pa jbg, dobro Ameri i imaju strpljenja. Ja bih to davno spalio. Jedno Smrt Americi, i evo ti jebena nuklearka na Teheran.
Pa ćeš sljedeći put paziti šta pričaš.
-
TouringBiker
#31540 Re: IRAN
Pročitaj za početak ove knjigu, pa ćeš moći reći da NEŠTO znaš o Iranu.Osmi Socrates wrote: ↑21/09/2022 08:11 Prijatelju, ti si zalutao na svaku temu.
Ja lično tamo nisam bio, ali jesam u dvije zemlje Bliskog istoka i jednoj arapskoj zemlji u sjeverloj Africi, i pratim sve vezano za to područje već decenijama.
Izrael je sarađivao sa šahom, u to doba šahovu tajnu policiju je obučavao Mossad. Da su nakon Islamske revolucije isporučivali oružje, nema šanse. Jeste Amerika (Iran-kontra skandal)

- Vitezanin
#31541 Re: IRAN
U Iranu sam bio krajem sedmog i početkom osmog mjeseca i ovo što se dešava uopće ne treba nikoga iznenaditi. Ti ljudi tamo tako srčano mrze režim da je fascinantno da je režim i dalje toliko jak. Ili barem na površini tako izgleda. I tad kad sam bio u zraku si mogao osjetiti tenziju koja vlada u tom društvu između običnog naroda i režima. Za vrijeme mog boravka su već bili protesti žena (i ne samo žena) protiv obaveznog nošenja marame, ali naravno da nigdje u medijima toga nemate, pogotovo u Iranu. Ova "moralna" policija nije nikakva laž nego zaista postoji i kruže u velikim policijskim vozilima širom velikih gradova: dva muškarca naprijed, dvije žene nazad i gledaju ko "pogrešno" nosi maramu. Međutim, to ne prolazi lagano jer se ljudi bune i u par navrata sam vidio žestoku svađu između žena i ove policije.
Mladi svijet se informira preko Instagrama i drugih društvenih mreža koje su filtrirane, ali svi imaju VPN. Ponovit ću ono što sam u blogu napisao, ja ne vidim kako režim može opstati. Dajem im, eto, 5 godina. S narodom koji je toliko inteligentan i upoznat sa svime što se u svijetu dešava (i tako znaju da je sve što govori režim laž) nema šanse. Možda griješim, ali ljudi se tamo više ne boje toliko i psuju sve redom i policiji i ovom vrhunskom lideru.
Inače, Iranci su veoma topli i prijatni ljudi i ako se izuzme postojeći režim u pitanju je izuzetno fascinantno i organizirano društvo.
Eto, malo sam uletio, ne zamjerite jer sam iz prve ruke imao priliku nedavno svjedočiti ovome što se na neki način sad dešava. I to nije prvi, a bogme ni zadnji put.
Mladi svijet se informira preko Instagrama i drugih društvenih mreža koje su filtrirane, ali svi imaju VPN. Ponovit ću ono što sam u blogu napisao, ja ne vidim kako režim može opstati. Dajem im, eto, 5 godina. S narodom koji je toliko inteligentan i upoznat sa svime što se u svijetu dešava (i tako znaju da je sve što govori režim laž) nema šanse. Možda griješim, ali ljudi se tamo više ne boje toliko i psuju sve redom i policiji i ovom vrhunskom lideru.
Inače, Iranci su veoma topli i prijatni ljudi i ako se izuzme postojeći režim u pitanju je izuzetno fascinantno i organizirano društvo.
- Point.
#31542 Re: IRAN
Bolesno i pećinsko uređenje, ništa manje i ništa više. Sunce ti jebem, 2022 godina a oni imaju jebenu moralnu policiju jer tako traži vrhovni kozojeb na vlasti.
-
TouringBiker
#31545 Re: IRAN
Ti si kao i dosta drugih kontaktirao sa ljudima tvog godišta, koje si susreo u kafićima ili eventualno kontaktirao preko nekih FB grupa, Telegrama i sl. Sumnjam da si išao po manjim gradovima, selima (Iran je ogromna zemlja). I to se onda u načelu svede kao kad se neko informira o svijetu oko sebe isključivo preko FB, mjesto da prati TV, radio, čita novine, časopise: FB-ovi algoritmi mu, naime, filtriraju i serviraju samo one vijesti za koje je pokazao interesovanje, i sa sličnim političkim usmjerenjima.Vitezanin wrote: ↑21/09/2022 12:51 U Iranu sam bio krajem sedmog i početkom osmog mjeseca i ovo što se dešava uopće ne treba nikoga iznenaditi. Ti ljudi tamo tako srčano mrze režim da je fascinantno da je režim i dalje toliko jak. Ili barem na površini tako izgleda. I tad kad sam bio u zraku si mogao osjetiti tenziju koja vlada u tom društvu između običnog naroda i režima. Za vrijeme mog boravka su već bili protesti žena (i ne samo žena) protiv obaveznog nošenja marame, ali naravno da nigdje u medijima toga nemate, pogotovo u Iranu. Ova "moralna" policija nije nikakva laž nego zaista postoji i kruže u velikim policijskim vozilima širom velikih gradova: dva muškarca naprijed, dvije žene nazad i gledaju ko "pogrešno" nosi maramu. Međutim, to ne prolazi lagano jer se ljudi bune i u par navrata sam vidio žestoku svađu između žena i ove policije.
Inače, Iranci su veoma topli i prijatni ljudi i ako se izuzme postojeći režim u pitanju je izuzetno fascinantno i organizirano društvo.Eto, malo sam uletio, ne zamjerite jer sam iz prve ruke imao priliku nedavno svjedočiti ovome što se na neki način sad dešava. I to nije prvi, a bogme ni zadnji put.
Na veliku sreću, ti koje si ti sretao nisu ona "tiha većina", koja će, na kraju, odlučiti o daljoj sudbini Irana i koja je 1979 i ostvarila Islamsku revoluciju. To su oni pusti milioni Iranaca koji ne žive u velikim gradovima, kojima ne ispiru mozak zapadnim medijima i komercijalizmom, već im je najvažnija moralna vertikala ono šta kaže imam u džamiji. Koji ne govore strane jezike, ne tipkaju po cio dan na FB, Twitteru, Instagramu, i ne zamaraju mozak bedastoćama koje se tamo objavljuju.
Isto kao i u Turskoj - i tamo ne odlučuje na kraju ni Istanbul ni Ankara ni Izmir, nego "tiha većina" sa anadolijske visoravni. I hvala Bogu da je tako
- tranquil
#31546 Re: IRAN
Moj najbolji prijatelj je poslom proveo neko vrijeme u Iranu i može potvrditi gore rečeno (mislim na ovo što je rekao @Vitezanin ). Biću iskren - ne znam gdje je sve bio, ali s obzirom na struku, vjerovatno nije bio fiksiran za gradsku zonu.TouringBiker wrote: ↑21/09/2022 16:00Ti si kao i dosta drugih kontaktirao sa ljudima tvog godišta, koje si susreo u kafićima ili eventualno kontaktirao preko nekih FB grupa, Telegrama i sl. Sumnjam da si išao po manjim gradovima, selima (Iran je ogromna zemlja). I to se onda u načelu svede kao kad se neko informira o svijetu oko sebe isključivo preko FB, mjesto da prati TV, radio, čita novine, časopise: FB-ovi algoritmi mu, naime, filtriraju i serviraju samo one vijesti za koje je pokazao interesovanje, i sa sličnim političkim usmjerenjima.Vitezanin wrote: ↑21/09/2022 12:51 U Iranu sam bio krajem sedmog i početkom osmog mjeseca i ovo što se dešava uopće ne treba nikoga iznenaditi. Ti ljudi tamo tako srčano mrze režim da je fascinantno da je režim i dalje toliko jak. Ili barem na površini tako izgleda. I tad kad sam bio u zraku si mogao osjetiti tenziju koja vlada u tom društvu između običnog naroda i režima. Za vrijeme mog boravka su već bili protesti žena (i ne samo žena) protiv obaveznog nošenja marame, ali naravno da nigdje u medijima toga nemate, pogotovo u Iranu. Ova "moralna" policija nije nikakva laž nego zaista postoji i kruže u velikim policijskim vozilima širom velikih gradova: dva muškarca naprijed, dvije žene nazad i gledaju ko "pogrešno" nosi maramu. Međutim, to ne prolazi lagano jer se ljudi bune i u par navrata sam vidio žestoku svađu između žena i ove policije.
Inače, Iranci su veoma topli i prijatni ljudi i ako se izuzme postojeći režim u pitanju je izuzetno fascinantno i organizirano društvo.Eto, malo sam uletio, ne zamjerite jer sam iz prve ruke imao priliku nedavno svjedočiti ovome što se na neki način sad dešava. I to nije prvi, a bogme ni zadnji put.
Na veliku sreću, ti koje si ti sretao nisu ona "tiha većina", koja će, na kraju, odlučiti o daljoj sudbini Irana i koja je 1979 i ostvarila Islamsku revoluciju. To su oni pusti milioni Iranaca koji ne žive u velikim gradovima, kojima ne ispiru mozak zapadnim medijima i komercijalizmom, već im je najvažnija moralna vertikala ono šta kaže imam u džamiji. Koji ne govore strane jezike, ne tipkaju po cio dan na FB, Twitteru, Instagramu, i ne zamaraju mozak bedastoćama koje se tamo objavljuju.
Isto kao i u Turskoj - i tamo ne odlučuje na kraju ni Istanbul ni Ankara ni Izmir, nego "tiha većina" sa anadolijske visoravni. I hvala Bogu da je tako
Da se razumijemo, ti ljudi koji ne vole režim i dalje ne vole zapad, niti preuzimaju sve sa zapada. Ali prezir i otpor, javni i tajni, prema režimu koji pokornost vjeri sprovodi prisilom, sigurno postoji.
I dobro je da je tako.
- alijagoro
#31547 Re: IRAN
To je zdrav pristup Iranaca,ko zna mozda za par godina postanu skroz druga drzava.tranquil wrote: ↑21/09/2022 16:11Moj najbolji prijatelj je poslom proveo neko vrijeme u Iranu i može potvrditi gore rečeno (mislim na ovo što je rekao @Vitezanin ). Biću iskren - ne znam gdje je sve bio, ali s obzirom na struku, vjerovatno nije bio fiksiran za gradsku zonu.TouringBiker wrote: ↑21/09/2022 16:00
Ti si kao i dosta drugih kontaktirao sa ljudima tvog godišta, koje si susreo u kafićima ili eventualno kontaktirao preko nekih FB grupa, Telegrama i sl. Sumnjam da si išao po manjim gradovima, selima (Iran je ogromna zemlja). I to se onda u načelu svede kao kad se neko informira o svijetu oko sebe isključivo preko FB, mjesto da prati TV, radio, čita novine, časopise: FB-ovi algoritmi mu, naime, filtriraju i serviraju samo one vijesti za koje je pokazao interesovanje, i sa sličnim političkim usmjerenjima.
Da se razumijemo, ti ljudi koji ne vole režim i dalje ne vole zapad, niti preuzimaju sve sa zapada. Ali prezir i otpor, javni i tajni, prema režimu koji pokornost vjeri sprovodi prisilom, sigurno postoji.
I dobro je da je tako.
- Vitezanin
#31548 Re: IRAN
U Iranu ne odlučuje niko: u tome je problem. Niti većina niti manjina. Iranci nisu htjeli šaha, ali nisu ni htjeli teokratiju. Šah je bio idiot koje je vladao identično kao današnji režim, samo su zamijenjene strane. Iran neće biti stabilan dok se ne stvori prostor ili da obje strane imaju slobodu (a to teokratska država niti bilo koji drugi oblik diktature ne može iznijeti jer sama filozofija takve države, kakva je sad, je protiv slobode čovjeka) ili dok jedna struja bude toliko slaba da više nema osnova da režim postoji. Svi događaji i protesti u zadnjih 7-8 godina govore da Iran nezaustavljivo ide u smjeru ovog drugog spomenutog.TouringBiker wrote: ↑21/09/2022 16:00Ti si kao i dosta drugih kontaktirao sa ljudima tvog godišta, koje si susreo u kafićima ili eventualno kontaktirao preko nekih FB grupa, Telegrama i sl. Sumnjam da si išao po manjim gradovima, selima (Iran je ogromna zemlja). I to se onda u načelu svede kao kad se neko informira o svijetu oko sebe isključivo preko FB, mjesto da prati TV, radio, čita novine, časopise: FB-ovi algoritmi mu, naime, filtriraju i serviraju samo one vijesti za koje je pokazao interesovanje, i sa sličnim političkim usmjerenjima.Vitezanin wrote: ↑21/09/2022 12:51 U Iranu sam bio krajem sedmog i početkom osmog mjeseca i ovo što se dešava uopće ne treba nikoga iznenaditi. Ti ljudi tamo tako srčano mrze režim da je fascinantno da je režim i dalje toliko jak. Ili barem na površini tako izgleda. I tad kad sam bio u zraku si mogao osjetiti tenziju koja vlada u tom društvu između običnog naroda i režima. Za vrijeme mog boravka su već bili protesti žena (i ne samo žena) protiv obaveznog nošenja marame, ali naravno da nigdje u medijima toga nemate, pogotovo u Iranu. Ova "moralna" policija nije nikakva laž nego zaista postoji i kruže u velikim policijskim vozilima širom velikih gradova: dva muškarca naprijed, dvije žene nazad i gledaju ko "pogrešno" nosi maramu. Međutim, to ne prolazi lagano jer se ljudi bune i u par navrata sam vidio žestoku svađu između žena i ove policije.
A režimu sretno ubuduće jer valja se izboriti s preko 60% stanovništva koje ima manje od 30 godina. Ne potcjenjuj moć logaritma i FB-a za procese u određenom društvu.
Samo da završim s ovim, bio sam u kontaktu s ljudima od 15 do 60 godina. Studenti, trgovci, državni službenici, taksisti... Količina mržnje koji su SVI ovi ljudi iskazali prema stanju u zemlji i režimu je nešto što zaista treba doživjeti uživo. Također, postojeći režim je učinio da ti ljudi tamo mrze, ne samo politički sistem u kojem žive, nego i islam. Šokantan "uspjeh" za režim koji sebe naziva "islamski".
-
TouringBiker
#31549 Re: IRAN
Ako Irancima uspije da skinu sankcije, oslobode milijarde i bilione koje im Zapad drži blokirane od 1980ih, i poboljša se životni standard na bar blizu onoga kakav bi trebao biti u državi koja pliva u nafti i plinu - a šanse da sankcije budu ukinute su prilične, jer Zapadu trebaju i nafta i plin - održaće se postojeći sistem još duuuugo (nadam se). Kina pokazuje da, ukoliko nekoj državi ekonomski dobro ide ekonomski, može se sasma dobro živjeti i bez tih zapadnih trlababalanija zvanih "ljudska prava" (po zapadnom shvaćanju) i "slobode", (opet po zapadnom shvaćanju; što to oni zovu "univerzalnim", samo je još jedno pokazivanje neograničene zapadne arogancije i kolonijalističkog mentaliteta). Pogotovu što moderne tehnologije - a Iranci nisu ništa lošiji u njihom razvoju i korišćenju od Kineza - omogućuju praktični apsolutni nadzor države nad pojedincem...
Ako mogu Kinezi držati svoje stanovništvo pod kontrolom, mogu sigurno i iranci
Ako mogu Kinezi držati svoje stanovništvo pod kontrolom, mogu sigurno i iranci
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#31550 Re: IRAN
TouringBiker wrote: ↑21/09/2022 16:00Ti si kao i dosta drugih kontaktirao sa ljudima tvog godišta, koje si susreo u kafićima ili eventualno kontaktirao preko nekih FB grupa, Telegrama i sl. Sumnjam da si išao po manjim gradovima, selima (Iran je ogromna zemlja). I to se onda u načelu svede kao kad se neko informira o svijetu oko sebe isključivo preko FB, mjesto da prati TV, radio, čita novine, časopise: FB-ovi algoritmi mu, naime, filtriraju i serviraju samo one vijesti za koje je pokazao interesovanje, i sa sličnim političkim usmjerenjima.Vitezanin wrote: ↑21/09/2022 12:51 U Iranu sam bio krajem sedmog i početkom osmog mjeseca i ovo što se dešava uopće ne treba nikoga iznenaditi. Ti ljudi tamo tako srčano mrze režim da je fascinantno da je režim i dalje toliko jak. Ili barem na površini tako izgleda. I tad kad sam bio u zraku si mogao osjetiti tenziju koja vlada u tom društvu između običnog naroda i režima. Za vrijeme mog boravka su već bili protesti žena (i ne samo žena) protiv obaveznog nošenja marame, ali naravno da nigdje u medijima toga nemate, pogotovo u Iranu. Ova "moralna" policija nije nikakva laž nego zaista postoji i kruže u velikim policijskim vozilima širom velikih gradova: dva muškarca naprijed, dvije žene nazad i gledaju ko "pogrešno" nosi maramu. Međutim, to ne prolazi lagano jer se ljudi bune i u par navrata sam vidio žestoku svađu između žena i ove policije.
užasavajuće je tako veličati polupismene ljude jer da su se oni stvarno pitali u historiji civilizacije mi bi još u pećinama živjeli. Čak ih je i Grand Brko gurao u počecima u Turskoj, pa je ipak na kraju skontao da nije bilo Keme ćafira, mogo bi samo kurcu svirati klanjajući.
foe