Iseljavanje iz BiH 2022

ForumasNormalni

#1 Iseljavanje iz BiH 2022

Post by ForumasNormalni »

Trazim sto vise objektivnih realnih misljenja
Da li mislite da je iseljavanje ove godine na nivou prethodnih?
Da li ce u narednim godinama biti intenzivirano ili se polako stisavati?
Kakav uticaj bi mogli imati rezultati izbora, ili je već gotovo svejedno, ljudi su odustali od svega?

Smjestio sam temu na politiku jer citav fenomen odlazaka ima najvise politicke pozadine to jest ona je najveci uzrocnik.
saric

#2 Re: Iseljavanje iz BiH 2022

Post by saric »

ako budu izabrani politicari koji ce radit za narod dok nas jos nesto malo ima stvari se mozda, kazem mozda poprave.

ma da ipak vjerujem u pricu da cemo postat zemlja staraca, daj boze da ne bude tako.
Elokventni

#3 Re: Iseljavanje iz BiH 2022

Post by Elokventni »

Ne znam da li mogu dati objektivan stav ali cu napisati ono sto ja dozviljavam kao takvo. Ono sto je poslije rata bila dogma "zavrsi fakultet" sad se pretvorilo u "ne osvrci se sine". Znamo svi da se pokazalo da zavrsiti fakultet nije garant za nesto. Isto tako odlazak vani nije garant za sretan i uspjesan zivot. Zapravo postavlja se uopce pitanje sta to znaci?

No, da ne lutam daleko od srzi same teme. BIH, pa cak i Balkan nisu izolirani slucajevi kada je rijec o iseljavanju stanovnistva. Sto rece i Elon Musk, demografski kolaps je jedan od potencijalnih problema ljudske vrste. Demografska tranzicija je smanjila broj novorođenih, a sada je stil zivota dodatno usloznio ovaj problem. Hoce li bas doci do globalnog kolapsa u toku nasih zivota? Tesko. Ali jeste problem o kojem se treba razmisljati.

Gledamo li iskljucivo BIH, mislim da politika moze puno toga uraditi. Mnogi programi su vec pomenuti u javnosti, samo ih treba formulisati kao zakone, a zatim implementirati. Tako da zasigurno hoce zavisiti i od rezultata izbora.

Iseljavanje ce se nastaviti, samo ga treba dovesti u neki razuman okvir. Onaj ko zeli da migrira samo da ne zivi u Bosni, on je svakako za nas izgubljen. Međutim, moramo zadrzat one koji odlaze jer nemaju druge opcije.
Ozimician

#4 Re: Iseljavanje iz BiH 2022

Post by Ozimician »

Statistički pokazatelji govore da je godina 2018 - bila vrhunac iseljavanja i da od tada imamo pad, doduše bila je i korona, pa je i to sve usporilo.

Izbori neće ništa promjeniti, jer te stvari kao: politika, zdravstvo, školstvo, vinogradarstvo.... to su samo izgovori za iseljavanje.

Jednostavno trentuno je u svijetu trend iseljavanja, bukvalno iz svih država i svi navedu tako nešto kao primjer. Po anketama u Njemačkoj trenutno 20% mladih ima već napravljen plan za iseljavanje. A u nekim našim regijama - USK i TK - ako nisi otišao vani, smatraju te propalicom xD
Jednostavno uticaj okoline i medija je presudan, pa onda i oni što nisu planirali - odu. Australiju (po defaultu useljeničku zemlju) je nenormalno mnogo ljudi napustilo zbog lockdowna, itd.

Iseljavanje iz BiH će se smanjiti - čisto iz razloga: ko je htio otići - već je otišao, nema više ko da ode.

Ono što za nas može biti pozitivno jeste da će se NETO iseljavanje značajno smanjiti. Tj. iseljavanje će i dalje postojati, ali će biti i povrataka.

Mi kao država bi mogli preko noći dovesti sebi 50tak hiljada mladih, obrazovanih Evropljana, samo da im kažemo: možete raditi freelance neoporezivo i dobijate boravišnu dozvolu. I to je to.

Npr. u Srbiju je ove godine doselilo 50 000 Rusa, koji su radili online poslove za zapadne kompanije i sad više ne mogu da primaju pare na ruske račune, a na srbijanske mogu. Jednostavno neka sitnica, pojednostavljenje procedura i malo marketinga.
ForumasNormalni

#5 Re: Iseljavanje iz BiH 2022

Ozimician wrote: 12/09/2022 18:38 Statistički pokazatelji govore da je godina 2018 - bila vrhunac iseljavanja i da od tada imamo pad, doduše bila je i korona, pa je i to sve usporilo.

Izbori neće ništa promjeniti, jer te stvari kao: politika, zdravstvo, školstvo, vinogradarstvo.... to su samo izgovori za iseljavanje.

Jednostavno trentuno je u svijetu trend iseljavanja, bukvalno iz svih država i svi navedu tako nešto kao primjer. Po anketama u Njemačkoj trenutno 20% mladih ima već napravljen plan za iseljavanje. A u nekim našim regijama - USK i TK - ako nisi otišao vani, smatraju te propalicom xD
Jednostavno uticaj okoline i medija je presudan, pa onda i oni što nisu planirali - odu. Australiju (po defaultu useljeničku zemlju) je nenormalno mnogo ljudi napustilo zbog lockdowna, itd.

Iseljavanje iz BiH će se smanjiti - čisto iz razloga: ko je htio otići - već je otišao, nema više ko da ode.

Ono što za nas može biti pozitivno jeste da će se NETO iseljavanje značajno smanjiti. Tj. iseljavanje će i dalje postojati, ali će biti i povrataka.

Mi kao država bi mogli preko noći dovesti sebi 50tak hiljada mladih, obrazovanih Evropljana, samo da im kažemo: možete raditi freelance neoporezivo i dobijate boravišnu dozvolu. I to je to.

Npr. u Srbiju je ove godine doselilo 50 000 Rusa, koji su radili online poslove za zapadne kompanije i sad više ne mogu da primaju pare na ruske račune, a na srbijanske mogu. Jednostavno neka sitnica, pojednostavljenje procedura i malo marketinga.
Jeste otisla neka kritična masa medju generacijama koje imaju od 25 do 40 godina
Sad ce da odlaze dijelovi generacija ovih mladjih koji zavrsavaju fakultete i srednje škole
Samo, razlika je sto medju novim generacijama nema vise cekanja nekoliko godina na birou na zaposlenje vec odlaze prvom prilikom
giannibelif

#6 Re: Iseljavanje iz BiH 2022

Post by giannibelif »

Ja sam se vratio. I to zbog djevojke, sada supruge. Od Genove, Spezie preko Bukurešta i nazad kući. Došao na godišnji, upoznao djevojku, vratio se u Bukurešt samo razmišljajući o njoj i nakon nepunih godinu dana dam otkaz, raskopam tamošnju vezu i vratim se. Da li bi ponovio isto, bi ali i ovdje živimo lijepo, ništa nam ne fali egzistencijalno.
ZoomZoomKiwi

#7 Re: Iseljavanje iz BiH 2022

Post by ZoomZoomKiwi »

Nisu odlasci politički motivirani. Niko ne ide zbog svjetonazora ili neslaganja sa istim.

Odlasci su zbog uzročno-posljedinče veze između nerada, korupcije i kleptomanije vladajućih (ko god da su bili) i nepostojanja sistema odgovornosti, katastrofalne infrastrukture i inače sveopćeg pesimizma.

Ko god da radi ovdje može sebi priuštiti makar ono osnovno, a dosta ih može priuštiti i više od osnovnog.

Stručni radnici i zanatlije mogu vrhunski zarađivati ovdje, pogotov sad kad ih je manjak.

E sad, nije sreća para puna vreća.

Stres od svakodnevnih nedostataka u sistemu i infrastrukturi uzima danak.

Kad svaki dan moraš ići magistralom na koju svaka avlija ima izlaz i gdje je reducirano ograničenje jer je sistem zakazao i nije sankcionisao onog prvog što je napravio divlji priključak nego pustio da sve stihija odnese.

Kad moraš prelaziti preko rupa koje VIK svaki božiji dan iskopa pa zatrpa jer im pucaju cijevi jer su javne nabavke u kurcu.

Kad moraš posjetiti osamnaest šaltera umjesto jedan jer ti fali papir za ovo ili za ono, idi ovdje ovo ovjeri, idi ondje ono završi, jer se, evo kraj 2022. godine, nikad nije ni počelo raditi na uvođenju sistema e-građanin.

Sistem e-zdravstvo donekle uveden, pa opet kad te pedijatar uputi, prvo moraš po uputnicu, pa onda sa njom gore, nosaš jebene papire, a sve se klikom može riješiti.

Na univerzitetima uveden ISS pa opet moraš nosati indeks i ganjati potpise.

Nikad još nije uveden elektronski pečat.

Nikad još nije ukinut fiskalni račun za veleprodaju.

Pošta uzima 1.80 po pošiljci za koju si već platio poštarinu.

Novac od klirinškog duga koji je trebao završiti u asfaltu brze ceste Lašva - Nević Polje, ispario bog te pit'o gdje.

Bolnice se bukvalno raspadaju.

I sto milijardi drugih sitnica koje same po sebi nisu ništa, sve dok jesu jer ti treba nešto.

Uglavnom, neke stvari jednostavno se čine beznadežnim. Vladajuće strukture su uspjele, čini se nepovratno, neke stvari uništiti do te mjere, da se ljudima jednostavno ne čeka da se to sve popravi.

Idemo negdje gdje su se ovakve, i gore, stvari događale prije 100 godina.

Ko će čekati da se država izgradi kad može otići u već izgrađenu.
babanovac

#8 Re: Iseljavanje iz BiH 2022

Post by babanovac »

Radio sam za americku firmu, blisku americkoj vojsci, u administraciji. Imali smo fantasticnu bazu podataka, ali smo sve opet printali i arhivirali tvrde kopije. Nije do digitalizacije. Ljudi emigriraju u US.
Prijatelj je trenutno u Africi na godisnjem, nakon junskog all-inculsive odmora u Turskoj, cesto spomene Fadila i drzavu, radi u drzavnoj formi. Nije ni do standarda.
Bio sam u US , u megalopolisu, gdje uz cestu od 6 traka, imas trotoar sirine 35 cm. Do Wallmarta udaljenog 1.5 kilometar, nisi mogao otici pjeske. U predvecerje, ljudi se nisu osjecali sigurnim ( razina anksioznosti je bila veca, nego na Alipasinom '93 ). Nije ni do infrastrukture, niti do sigurnosti. Nemam pojma.
Imam jednog, otiso u Njemacku prije tri godine, jos nije jezik savladao kako treba, komentarise lose poteze Olafa Sholza. Velim, rano si poceo. Kao sto nije valjao Fadil, sada ne valja Olaf.
Minhenska opera je kvalitetna kulturna institucija, siguran sam, mada jos nijednog naseg nisam cuo da mi prenosi utiske sa njihove predstave. Uglavnom ih cujem da medjusobno razgovaraju o cijenama stanovanja.
Bio sam ubijedjen da nam je skolstvo cucnulo, tj. i dalje sam tog misljenja. Ljetos, imao sam priliku u radnom ambijentu boraviti sa studentima iz raznih dijelova EU i istocne Evrope. Cucnulo je i njihovo, tj. veze nemaju.
U se i u svoje kljuse.
Optimus09

#9 Re: Iseljavanje iz BiH 2022

Post by Optimus09 »

Bice toga jos,pogledaj koje se skole zavrsavaju.
Cim upisu medicinsku odmah razmisljaju o Njemackoj.
Dope_Man

#10 Re: Iseljavanje iz BiH 2022

Post by Dope_Man »

Jedini visoko obrazovani kadar koji ne razmislja nuzno o odlasku je IT, jer ugalvnom ganjaju da rade za strance a budu ovdje, pa im idealno dodje kombinacije ogromne plate i niskih troskova, plus ne moraju se zezati sa seljenjem, vizama i cudima.

Ostali ce nastaviti odlaziti, da li vise ili manje tesko je reci, ovisi od toga koliko je onih koji su htjeli otici vec otislo, al sigurno da dobar dio jeste, i sada i ako ide manje to je zato sto je vecina "srednje" generacije otisla, pa sad idu uglavnom mladji, dok stariji su odlucili vjerovatno da ne vrijedi.
Login77777

#11 Re: Iseljavanje iz BiH 2022

Post by Login77777 »

Puno pojedinci ocekuju od odlaska u Njemacku…
Ironmen

#12 Re: Iseljavanje iz BiH 2022

Post by Ironmen »

ForumasNormalni wrote: 11/09/2022 23:43 Trazim sto vise objektivnih realnih misljenja
Da li mislite da je iseljavanje ove godine na nivou prethodnih?
Da li ce u narednim godinama biti intenzivirano ili se polako stisavati?
Kakav uticaj bi mogli imati rezultati izbora, ili je već gotovo svejedno, ljudi su odustali od svega?

Smjestio sam temu na politiku jer citav fenomen odlazaka ima najvise politicke pozadine to jest ona je najveci uzrocnik.
U mojoj firmi sigurno vise od 30% zaposlenih mladjih od 30 godina ceka termin vizu za zapadni balkan ili su u stanju nostrifikacije diplome.

Tako da mislim da ce iseljavanje u ovoj 2022 i u narednih godinama da ide istim tempom kao do sada, osim ako u Njemackoj neubrzaju zelenu vizu a u zadnje vrijeme se dosta razmatra o tome.
tindbe

#13 Re: Iseljavanje iz BiH 2022

Post by tindbe »

Dope_Man wrote: 13/09/2022 11:29 Jedini visoko obrazovani kadar koji ne razmislja nuzno o odlasku je IT, jer ugalvnom ganjaju da rade za strance a budu ovdje, pa im idealno dodje kombinacije ogromne plate i niskih troskova, plus ne moraju se zezati sa seljenjem, vizama i cudima.
I ovo je 50-50.
Sve dok mene po poreznoj i bankama vozaju k'o budalu, jer niko nema pojma kako da legalizuje moju djelatnost, odlaze i IT-jevci.
A to je izuzetno perspektivna oblast za našu državu. Al' regulišite to malo, majku vam, nije 1982. :-)
ForumasNormalni

#14 Re: Iseljavanje iz BiH 2022

tindbe wrote: 13/09/2022 12:54
Dope_Man wrote: 13/09/2022 11:29 Jedini visoko obrazovani kadar koji ne razmislja nuzno o odlasku je IT, jer ugalvnom ganjaju da rade za strance a budu ovdje, pa im idealno dodje kombinacije ogromne plate i niskih troskova, plus ne moraju se zezati sa seljenjem, vizama i cudima.
I ovo je 50-50.
Sve dok mene po poreznoj i bankama vozaju k'o budalu, jer niko nema pojma kako da legalizuje moju djelatnost, odlaze i IT-jevci.
A to je izuzetno perspektivna oblast za našu državu. Al' regulišite to malo, majku vam, nije 1982. :-)
Slazem se
sumirprimus

#15 Re: Iseljavanje iz BiH 2022

Post by sumirprimus »

naravno da su odlasci polticki motivirani, pa nisam ovu korumpiranu scenu ja postavio, niti ovaj nesistem, dodjem ti dodjes mi svega i svacega.
ljudi su siti svega i svacega, vise nije ni do para ni do nivoa obrazovanja, naravno jeste i do para, ali nije prvenstveno, nece ljudi da zive u nesistemu.
gdje svaka kelja ko iz one serije fadil opancic im odje za sefa i direktora.
javno kazu uhljebi a privatno ne mos proc ako nemas veze ne mozes prismrdit ozbiljnijim poslovima. samo stranci za strance ne mozemo svi radit. manja mjesta su nam pusta, njive i livade neiskoristene. sve je manje djece u skolama. sve je vise drustvai familije vani. mrka kapa.
Login77777

#16 Re: Iseljavanje iz BiH 2022

Post by Login77777 »

sumirprimus wrote: 19/09/2022 13:39 naravno da su odlasci polticki motivirani, pa nisam ovu korumpiranu scenu ja postavio, niti ovaj nesistem, dodjem ti dodjes mi svega i svacega.
ljudi su siti svega i svacega, vise nije ni do para ni do nivoa obrazovanja, naravno jeste i do para, ali nije prvenstveno, nece ljudi da zive u nesistemu.
gdje svaka kelja ko iz one serije fadil opancic im odje za sefa i direktora.
javno kazu uhljebi a privatno ne mos proc ako nemas veze ne mozes prismrdit ozbiljnijim poslovima. samo stranci za strance ne mozemo svi radit. manja mjesta su nam pusta, njive i livade neiskoristene. sve je manje djece u skolama. sve je vise drustvai familije vani. mrka kapa.
Da skratimp tvoj komentar. SDA!
Roccohljup

#17 Re: Iseljavanje iz BiH 2022

Post by Roccohljup »

trend iseljavanja će se nastaviti nezaustavljivo, i lično smatram da rezultati izbora neće imati neku veliku ulogu. Narodu je jednostavno pun klinac više i jednih i drugih (opozicije i pozicije), njihovih marifetluka, korupcije, nepotizma, bezvoljne i pisckaste akademske zajednice i (šatro) intelektualaca koji se povijaju ko listovi na vjetru, poslodavaca sa robovlasničkim nagonima koji sa svakom vlašću nađu kompromis u svoju korist, itd. itd. itd.
SmokingMan

#18 Re: Iseljavanje iz BiH 2022

Post by SmokingMan »

Pa industrije skoro i da nema, većinu toga uvozimo. Neki dan onako u šali spomenusmo da i pored ogromnih rezervi vode mi uvozimo istu iz susjednih zemalja. Treba država nešto učiniti da zaštiti naše izvore pitke vode, jer kako stvari stoje za 50. tak godina ovaj resurs će biti na cijeni, već kada je nestašica pitke vode u svijetu postala učestala, a sve su prilike da će neki strani investitor pohrliti sa novcem, tek toliko da ovim našim pohlepnicima na trenutak zamaže njenu pravu potencijalnu vrijednost koja je čeka na budućem tržištu.
teuta06

#19 Re: Iseljavanje iz BiH 2022

Post by teuta06 »

radila sam jedno vrijeme kao profesorica u srednoj i djecu koja idu u medicinsku školu u zbornici nazivaju Njemci
dosta ljudi je otišlo, vidim iz mog mjesta, gdje je gotovo prazno. Omladinu mogu na prste izbrojat. Djece je manje u školama i po većim sredinama, vidim i komentarima kolega i kolegica, u školama gdje su bila po 4 odjeljenja jednog razreda, sada je 3 ( i to pitanje kakvih), što znači jedan čitav razred je otišao

fascinantno mi da su otišli ljudi koji su godište mojih roditelja, znači 50+. Prijatelj mog oca je otišao u mirovinu (prof. vojnik), otišao je u Njemačku za ženom i djecom. Jedna prijateljica mojih roditelja je otišla vani da zaradi, citiram: "da vrate kredit, stave NOVU fasadu na kuću i za vozačku za sina", živi odvojeno od muža i jednog sina, a i oni ce za njom vani čim se steknu uvjeti.

Po meni je malo postao i trend, imam osjecaj da u jednoj trentku otišlo je baš dosta ljudi. Ljudi je generalno manje, a mislim da razlozi nisu tako crno-bijeli, da ima raznih razloga zašto ljudi odlaze.

Msm da danas ne postoji obitelj, koja užem srodstvu nema barem nekoga tko je vani, što je po meni baš tužno.
Mr.Sojic

#20 Re: Iseljavanje iz BiH 2022

Post by Mr.Sojic »

Kaže iseljavanje iz BiH :oops:

Ma kakvo iseljavanje, ovo je opĆa :run: bjeganija :mrgreen:

Razloge mislim da svi znaDemo :mrgreen:
cyprus

#21 Re: Iseljavanje iz BiH 2022

Post by cyprus »

Razlozi su isti kao i svugdje: ekonomski jače zemlje privlače radnike iz ekonomski slabijih zemalja... Drugi razlog se veže za prvi, a glasi: društveno uređenije države privlače ljude iz društveno slabije uređenih država... Treći razlog je također sličan: politički stabilnije države privlače ljude iz politički/sigurnosno nestabilnijih država... Ima i četvrti razlog koji je psihičke prirode - imperativ odlaska je postao mentalni standard u našem društvu, pa su tako počeli odlaziti i oni ljudi kojima neće tamo negdje biti radikalno bolje nego što je ovdje, ali će sebe i druge uvjeravati da hoće i da jeste...
Piaty

#22 Re: Iseljavanje iz BiH 2022

Post by Piaty »

giannibelif wrote: 12/09/2022 19:08 Ja sam se vratio. I to zbog djevojke, sada supruge. Od Genove, Spezie preko Bukurešta i nazad kući. Došao na godišnji, upoznao djevojku, vratio se u Bukurešt samo razmišljajući o njoj i nakon nepunih godinu dana dam otkaz, raskopam tamošnju vezu i vratim se. Da li bi ponovio isto, bi ali i ovdje živimo lijepo, ništa nam ne fali egzistencijalno.
Hehe

Jedan moj poznanik se isto vratio u BiH zbog cure. Meni je smijesno posto je isao u Njemacku sa jednim jaranom pa mu se i taj jaran za stalno vratio u Bosnu sa njim skupa.
E sad, koji je razlog sto mu se i taj jaran vratio - ne znam :). Ne stigoh upitati tada
alijagoro

#23 Re: Iseljavanje iz BiH 2022

Post by alijagoro »

Piaty wrote: 19/09/2022 14:59
giannibelif wrote: 12/09/2022 19:08 Ja sam se vratio. I to zbog djevojke, sada supruge. Od Genove, Spezie preko Bukurešta i nazad kući. Došao na godišnji, upoznao djevojku, vratio se u Bukurešt samo razmišljajući o njoj i nakon nepunih godinu dana dam otkaz, raskopam tamošnju vezu i vratim se. Da li bi ponovio isto, bi ali i ovdje živimo lijepo, ništa nam ne fali egzistencijalno.
Hehe

Jedan moj poznanik se isto vratio u BiH zbog cure. Meni je smijesno posto je isao u Njemacku sa jednim jaranom pa mu se i taj jaran za stalno vratio u Bosnu sa njim skupa.
E sad, koji je razlog sto mu se i taj jaran vratio - ne znam :). Ne stigoh upitati tada
Da nece biti,dva jarana istu zenu/curu vole,mala sala nemoj zamjeriti.
alijagoro

#24 Re: Iseljavanje iz BiH 2022

Post by alijagoro »

Sto se tice odlazaka,to je ko na ratnoj liniji,kad se procuje da su neki napustili polozaje onda to stvara paniku i kod najhrabrijih.Iz mog razreda od nas 30 i nesto,20 nas je u inostranstvu.Cak i u dobe korone i nestabilne ekonomske situacije,ljudi i dalje odlaze.
teuta06

#25 Re: Iseljavanje iz BiH 2022

Post by teuta06 »

da dodam još... ja konkretno znam 5 cura koje su završile fax i otišle vani, od njih 5: jedna je završila faks, udala se i odmah otišla vani, sve u mjesec dana, druga bila 2-3 mjeseca tu i otišla vani, preostale 3 od početka imale plan završit faks i otici vani, faks koji teško mogu unovčiti vani (jedna zavrsila bhs, druga pravo, nezz sta je treca). Znači uopće nisu pokušavale pronaći posao tu.

Meni je to neshvatljivo, zavrsit faks (koji ne mozes unovciti vani) i odmah otici, point of story: ne bih isla na faks, ako mi je plan ici vani... naravno u Njemackoj krenule od ciscenja, mcdonaldsa itd.
Post Reply