Ukrajina

JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#115301 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

lajkujMe wrote: 14/09/2022 10:29
seksi_ideje wrote: 14/09/2022 09:55 Ova ofanziva ne smije stati. Moraju osloboditi dio Luhansk i Donezk Oblasti i Herson prije nego sto slijedi odmaranje. Rusima se ne smije dati sansa da odahnu.
Nije to tako lako :lol: da kazem idemo juris
mojne...to je seksi ideja😂
SanskiBiser

#115302 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

Ukrajinci su izgleda na nekim mjestima sustizali Ruse koji se povlace pa su se desavale ovakve scene tenkovskim gadjanjem saZada iz blizine.
lajkujMe

#115303 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Sirom Lughansk i Donjetsk oblasti evakuiraju se gradjani, nije mi bas najjasnije zasto.
Ovi kao da misle da je kraj a nije
lajkujMe

#115304 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Strelkov je misljenja da Ukrajinci ojacavaju neke dijelove fronte za novw ofanzive i kako Rusi nece imati vremena da se regrupisu.

Ja nemam njegov optimizam :D ne vidim indicije za takvo nesto.

Doduse ima jedna, Ukrajinci su povukli spiceve iz Harkiva i iz Khersona
Kyuss

#115305 Re: Ukrajina

Post by Kyuss »

lajkujMe wrote: 14/09/2022 10:55

Sirom Lughansk i Donjetsk oblasti evakuiraju se gradjani, nije mi bas najjasnije zasto.
Ovi kao da misle da je kraj a nije
Pa i sa Krima je nova bežanija, a i rasprodaja nekretnina na top lokacijama, pa ko ima još rublji u šteku...
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#115306 Re: Ukrajina

Post by pici »

Image

Evo cigama bizmis.Sad po kontejnerima i skupljaj ves masine i masine za sudje i frizidere pa prodaji rusima za suho zlato.
SanskiBiser

#115307 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

pici wrote: 14/09/2022 11:14 Image

Evo cigama bizmis.Sad po kontejnerima i skupljaj ves masine i masine za sudje i frizidere pa prodaji rusima za suho zlato.
bile su studije radili su americki univerziteti ima par mjeseci, ne znam da li je stavljano na temu ili je Cooper sherovao na FB, o tome da sankcije daju rezultate ranije i prije nego je ocekivano jer se previse "credits" davalo Rusiji i sposobnosti zemlje da odoli sankcijama, prve projekcije su bile da je potrebno barem godinu dana da sankcije pocnu davati rezultate da bi vec nakon 4-5 mjeseci se konstatovalo da vec imaju ucinka.
derion

#115308 Re: Ukrajina

Post by derion »

pici wrote: 14/09/2022 11:14
Spoiler
Show
Image
Hajde dobro razumijem veš mašine i frižideri, ali što kradu WC šolje? Koliko znam, Ukrajinci ne koriste one sci-fi spravke kao npr. Japanci. :)
Dupli_skalp

#115309 Re: Ukrajina

Post by Dupli_skalp »

lajkujMe wrote: 14/09/2022 10:42

Ovo prepoznajem odmah, dio konstrukcije mosta.
Ovakve su stavili poslije rata na onaj most izmedju Mostara i Jablanice.
I time Rupu u mostu zaobisli.
Vjerovatno ovo planiraju uraditi na Antonovu.
valjda neće stati samo na konstatovanju da idu u kolonama i nešto prenose, nego da će se ove kolone od jučer i danas poklopiti.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#115310 Re: Ukrajina

Post by pici »

SanskiBiser wrote: 14/09/2022 11:18
pici wrote: 14/09/2022 11:14 Image

bile su studije radili su americki univerziteti ima par mjeseci, ne znam da li je stavljano na temu ili je Cooper sherovao na FB, o tome da sankcije daju rezultate ranije i prije nego je ocekivano jer se previse "credits" davalo Rusiji i sposobnosti zemlje da odoli sankcijama, prve projekcije su bile da je potrebno barem godinu dana da sankcije pocnu davati rezultate da bi vec nakon 4-5 mjeseci se konstatovalo da vec imaju ucinka.

Milioni rusa ce ostati bez posla ili su vec ostali, treba nahraniti gladna usta i platiti rezije.Kepec se je zajbo ako misli od plina i nafte zivjet ko arabi.Sve kapitalne projekte moras preusmjeriti u davanje socijale besposlenima ili ih ostaviti na ledini i slati u vojsku na kupusu i grahu.Sad je prosjecnom rusu imati auto ko imati avion.Cim se smanji kupovna moc, smanjuje se i budjet, cim se smanji budjet onda nema hljeba i igara.Mni ce se rusi okrenuti poljoprivredi i stocarstvu da bi prezivjeli, hljeba u firmama i fabrikama je sve manje za zaraditi.Dok ce EU kuburiti sa plinom zimu, rusi ce debelo biti u minusu sa svim.
trambusek88

#115311 Re: Ukrajina

Post by trambusek88 »

zigzag

#115312 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

jestel to vi uzeli operativnu pauzu pa su sad slobodne aktivnosti.
lajkujMe

#115313 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Zapravo sam siguran da su povukli sve ofanzivne brigade i iz Harkiva i iz Khersona.

Pricamo sad o nekih 12 do 15 brigada cak.

U Harkivu su bar 3-4 i u Khersonu bar 3-4 ucestvovale plus onaj twitteras sto je davnih dana predvidio da Ukrainci formiraju brigade iskljucivo za ofanzivna dejstva negdje bi trebalo da budu sakriveno jos 8 brigada.

Dolazimo do velikih cifri od 50.000 do 70.000 ljudstva.
S brukom tehnike.

Sad da li su povucene nazad za nekad kasnije ili Ukrajinci upravo logisticki u ogromnim kolicinama rade preraspodjelu na novi front.

OSINT sigurno zna i vidi to ali oni nece pricati o tome dok ne zapocne.

Ako 70.000 napadne Zaporozje nece Rusi dugo izdrzati nemaju odakle u Khersonu 25.000 je zarobljeno zbog Dnjepra ne mogu pomoci

Donbas regija ima probleme od Soledara do Donjetska trupe su im zauzete s jos 50.000 Ukrajinaca koji brane i rade mini kontre.

U Lughansk oblasti, panika dovlaci se svaki moguci vojnik kojeg uspiju nagrebati da se napravi nova linija.
A tu su trenutno i najslabiji.
A uporedo sve rezerve koje su imali prije Kharkiva su poslali u Kherson i u Zaporozje.
Dovukli su jos 6 BTG proteklih dana u Zaporozje.
I to je to nemaju vise.
I tu imaju oko 25.000 do 30.000 koji cuvaju liniju koja je dugacka oko 180km ne racunajuci Dnjepr reon gdje sem u Energodaru mislim da imaju minimalno ljudstvo i patrole.

Po izvjestajima s terena Rusi nemaju sposobnost da ojacaju bilo koji front sem da oslabe drugi.

93 nije slucajno u Soledaru to sam ubjedjen.
S druge strane jeste primjetili da Himars skoro nikakvo vise ne tuce? Na citavom frontu samo 2-3 udara dnevno sto je meni indicija da stede municiju za veliki vatromet.

Mene apsolutno ne bi cudilo na kraju da zaista postoji plan i organizacija za 3 ofanzivu u Zaporozju.
Zato i ne pritiscu kod Khersona, da hoce mogli bi to vam garantujem mogli bi Rusi do prekosutra poceti plivati ali to nije interes Ukrajine. Interes je da 25.000 Rusa ne moze priteci u pomoc Melitpolu.

Imam i novu teoriju kako bi zapravo mogla izgledati ofanziva koja je malo detaljnija od prije i s vise pravaca. Bitno je pratiti puteve u slabosti Ruske odbrane. Pa evo jedna moja predpostavka sta bi se moglo desiti ali volume 2.

Prvo, Kherson je bitan, a Mostobran mi je najbitniji trenutno se vode borbe oko Chkalovske i navodno nekih puskaranja kod Davydov broda.
Mislim da je on izuzetno bitan i da operacija Jug nece zapoceti prije nego sto se Davydov brod ne oslobodi.

Nakon toga Ruska odbrana bi trebala da postane izuzetno teska kod Inhuletsa citavom duzinom rijeke.
Napominjem da Kherson grad vojnici ne mogu pomocuovima iz Kahovke nema putne komunikacije.
Tenkovske i mehanizovane brigade mogu napraviti veliki push uz cestu T77-02 sve do Kahovke, 2 esalon da cisti naselja na bokovima i siri ih.
Simultano napad iz pravca Myhaivka prema Kahovci.
Isto brzi push zaobilazeci sve primarne Ruske linije.
Kad se spoje na Kahovci Rusi ce biti odsjeceni ako ne budu u roku od par sati vidjeli sta se desava nece stici proglasiti opstu bjezaniju bice previse kasno.
A vec sad su umorni jer nema rotacija nema pojacanja i nema logistike. Tesko da ce oni moci sprijeciti ista.

Kad budu na Kahovci Ukrajinci moraju imati plan kako da rjese problem Mosta i kako isti preci.
Vjerovatno ce inzinjeri sklepati neki most na brzinu i naravno onesposobiti rusenje istoga od Rusa.

Zbog svega toga Rusi ce imati dva izbora a nijedan ne valja.

Poslati pojacanje tj sve rezerve iz Zaporozja do Nove Kahovke i pokusati uspostaviti odbranu ali oslabiti drasticno Zaporozje.
(U pitanju su sati eventualno 2 dana) nema se vremena da iz istoka dovedes pojacanja.

Ili ignorisati Kahovku ali onda rizikovati da Ukrajinci predju Dnjepar i dodju ti iza ledja gdje nema apsolutno nikoga.
Sem artiljerije i logistike iza Kahovke se ne nalazi vise nista mozda 2-3 BTG koje se regrupisu zbog gubitaka.

Ako se desi opcija 1 onda ide nastavak plana ofanzive tj 2 pravac.

Velikim snagama Ukrajinci napadaju sirom Zaporozja od Vaselivke do Vuhledara vjerovatno s 3 spica.

Jedan kod Vuhledara
Drugi kod Polohy
Treci i najopasniji kod Vaselivke ali on bi bio feint.

Izuzetno je bitno stvoriti proboj u pozadinu i onda rasprsiti brze mobilne snage da ulaze u dubinu uniste artiljeriju i zauzmu kljucne putne lokacije.

Prvi i drugi eshalon za proboje treci za okruzivanje i na koncu ciscenje gradica i sela od zaostalih Rusa.

Ako ne nastane panika a vjerujem da hoce ali ako je ne bude, ciljevi su vrlo jasni, Tokmak, Polohy. Oni bi bili Zaporoska verzija Balaklije i Shevchenkove.

Okruzi i nastavi dalje Polohy pravac bi isao na Berdaynsk i time odsjekao Ruse od Istoka u kompletu.
Poslije Polohy nema odbrane kod Rusa prazan prostor s Rosgvardijom i logistikom.

Tokmak pravac, isto ka so Polohy okruzi i pusti 3 eshalon da cisti, ali ne bi isao na Melitpol, iz Tokmaka okrenuo bi se Sjevero-zapadno direktno na Vaselivku.
A nakon sto krenu SOF, Mornaricke snage i eventualno cak Vazdusno desantne snage izvrsiti desant preko Dnjepra s lakim jedinicama, napasti simultano Vaselivku s istoka i podrucje izmedju Energodara i Vaselivke
Onesposobiti komunikacije i cekati snage iz Vaselivke da prodju.

Iz Nove Kahovke nakon sto su Tokmak i Polohy okruzeni/zaobidjeni krenuti u proboj prema Krimu, konkretno na 2 lokacije a to su Armiansk i Novotroitske i time trajno odsjeci Khersonske Ruse od bilo koga a Melitpolu bi bio ostavljen jedan jedini koridor prema Krimu to jest koridor spasa.
Tu vec vidim totalni raspad bilo kakve organizacije Rusa opsta bjezanija prema Krimu a uspostaviti vatrenu kontrolu nad putem Melitpol-Krim i jednostavno bucati kolone i kolone koje bjeze.

Rezultat Melitpol si uzeo bez borbe, Kherson upravo si dobio 25.000 ratnih zarobljenika.
Nepostojece linije odbrane na 2 fronta

Melitpol-Marijupolj
Krim

To bi i automatski bio kraj rata
Znam komplikovano, tesko, wishfull thinking ali ovako bi meni moglo izgledati oslobodjenje Juga.
Uz totalni raspad odbrane
Moram napomenuti ovi bi kostalo mnogi zivota s Ukrajinske strane pricamo o par hiljada vojnika.

I u slucaju neuspjeha Ukrajinci bi imali slomljene ofanzivne brigade i ne bi vise mogli do sljedeceg ljeta ocekivati bilo kakve akcije.

Mape:

Faza 1

Image

Faza 2
(Zelena kocka primarno okupljanje brigada)

Image

Faza 3

Image

Rezultat, Jug oslobodjen, Krim Ugrozen, Donbas ugrozen s 2 strane (Karkiv pravac i Zaporozje pravac)
Kherson 25.000 zarobljenika
Raspadnute armije iz Zaporozja koje se ne mogu poslati nigdje
I potpuni slom Ruske armije

Putin ce imati dva rjesenja, potpisati poraz, baciti nuklearke.
Čitalac

#115314 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Zelenski stigao u Izjum.
lajkujMe

#115315 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#115316 Re: Ukrajina

Post by Bobi »

Gomila gradova u Luganskoj regiji je prazno, bez Rusa, lokalni partizani izvisili ukrajinske zastave a ne ulazi UA, valjda cekaju da se Rusi sviv povuku pa ce onda, nemaju gdje sa zarobljenicima ili je neki jebeni dogovor pao, ova bježanija je nevidjena.
Milenkov buraz

#115317 Re: Ukrajina

Post by Milenkov buraz »

Je li onaj ruski ambasador u BiH iz Luganska ili je iz Donejcka? Joj kako bih volio da Ukrajinci oslobodemakar na 24h pa da ga pitamo kakav je osjećaj *ebo on mamu svoju.
BiBi911

#115318 Re: Ukrajina

Post by BiBi911 »

sumirprimus wrote: 14/09/2022 09:22

sin dolazi kao oslobodioc u mamino mjesto..alal vjera majstore :bih:
:lol:

Jesam dobro vidio, Njemačka uniforma.

Al je ljut ovaj luk.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#115319 Re: Ukrajina

Post by sime_cipol »

laserShow wrote: 14/09/2022 09:49 Od neki dan video djevojke sa zastavom iznad koje prelece avion UA. Ovo je drugi ugao :)

Gospodara mi, najbolji posao na svijetu. :D
Tvrtko II Kotromanić

#115320 Re: Ukrajina

Post by Tvrtko II Kotromanić »

Milenkov buraz wrote: 14/09/2022 12:30 Je li onaj ruski ambasador u BiH iz Luganska ili je iz Donejcka? Joj kako bih volio da Ukrajinci oslobodemakar na 24h pa da ga pitamo kakav je osjećaj *ebo on mamu svoju.
mislim da je iz Donjecka
trambusek88

#115321 Re: Ukrajina

Post by trambusek88 »

Milenkov buraz wrote: 14/09/2022 12:30 Je li onaj ruski ambasador u BiH iz Luganska ili je iz Donejcka? Joj kako bih volio da Ukrajinci oslobodemakar na 24h pa da ga pitamo kakav je osjećaj *ebo on mamu svoju.
Iz Donjecka
drug_profi

#115322 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

sumirprimus wrote: 13/09/2022 15:53 ono ko kad citas knjigu pa podsjetnik da znas dkle si doso, drug profi dokle si doso? kad ododjes do ovog posta javi se :lol:
:kiss: :vozdra:
Crvene_brigade

#115323 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Ukrajinski heroji nastavljaju dalje...

Škobo Habu

#115324 Re: Ukrajina

Post by Škobo Habu »

Jesu l' ovo "kadirovci" u pitanju?

splinter

#115325 Re: Ukrajina

Post by splinter »

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/hilj ... /220914063

Evo ih vraćaju se na bojišnicu direktno iz UK.
God Save the King :thumbup:
Post Reply