Ukrajina

drug_profi

#113726 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

apsidejzi wrote: 10/09/2022 16:43
Bernardinac wrote: 10/09/2022 13:58 Jbmti cijelo jutro štemam bušilicom i uđem na temu kad 5 stranica novosti koje tek trebam da pregledam.
Kakva je ovo oluja dan te hebo? :-)
Ja sam konstantno u minusu 10 stranica :D
Ja sam u minusu 30. Bogtemolovo ja dok saznam da je rat gotov, proci ce dva dana.
Optimus09

#113727 Re: Ukrajina

Post by Optimus09 »

Zar Rusi nemaju neko oruzje za masovno unistenje,cime su se hvalili?
Da mogu sprziti UK i slicno :-D
EME91

#113728 Re: Ukrajina

Post by EME91 »

Pa @madner budi covjek jednom u zivotu. Budi sretan jednom jer Ukrajinski narod oslobadja svoju drzavu pritom garantujuci sigurnost svima osim kolaboracionistima i njihovim porodicama.

Pogledaj ljepote svi slave i vesele se jedini ti jedes govna i pronalazis nekakve uzroke raspada fronta. Front ce se raspasti i u Hersonu ubrzo. Pa nece trajektima pod vatrom donositi zalihe za desetine hiljada vojnika i civila. Znas i ti kao i ja da je pitanje vremena, a pogotovo sada da Herson puca vrlo brzo.

Sad Ukrajinci dobijaju moral i vjetar u ledja. Ko to nece da bude u sastavu vojske kad zna da ti buducnost sada od toga zavisi, a pobjeda je negdje na horizontu. Kad i kod nas pikat ce se gdje si bio februar '22.
madner

#113729 Re: Ukrajina

Post by madner »

Bezveze mi pravite notifikacije sa glupostima.
lajkujMe

#113730 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Sad ce Putinova prava vojska
Sad Putin da uzdrma svijet saljuci najbolje oruzje
Sad ce Putin da baci Nuklearke
Sad ce Putin da ukine energente u europi i pozove svoje ljude u Francuskoj i Njemackoj da ucjene Ukrajince
Sad ce da napadne Kijev i osvoji ga za 72 sata
Sad ce poslati hordu od milion Rusa s 10.000 ARMATA i 1000 kom SU57 da uniste zle naciste u Ukrajini.

Kako vam rusofilcici sto se javljate na temi svakog prestupnog mjeseca ne dosadi da to ponavljate pa makar bili placeni za to?

Putin je izgubio vojsku kako to ne razumijete?
60% Ruske vojske je unisteno, on nema koga vise poslati.
Upravo zato sto ne mari za svoje ljude on nema koga poslati 100% Ruskog kapaciteta je odavno angazovan u Ukrajini.

55.000 mrtvih
Preko 100.000 ranjenih
Preko 10.000 zarobljenih

6000 vojnih vozila unisteno/zarobljeno
Preko 100 aviona/helikoptera unisteno
50% okupirane teritorije je oslobodjeno za 6 mjeseci rata.

Od pocetnih 200.000 Rusa i 100.000 LNR/DNR vojnika ostalo je manje od 150.000 na raspolaganju
Od tih 150.000 pola su mobilisani s 3 dana obuke.
Municije nestaje za artiljeriju

A na vrh svega toga vojnici nevjeruju nizim oficirima, nizi oficiri nevjeruju visim oficirima a visi oficiri nevjeruju nizim, a vrhovna vlada nevjeruje visim oficirima.

Apsolutni debakl, nepostoji druga rijec.

Ako se ovaj rat nastavi jedino sto ce sacuvati suverinitet Ruske Federacije je dobra volja Ukrajine i Zapadna kocnica.

Jeste li vi svjesni da izmedju Sumija i Moskve imaju samo oko 5-6 Brigada?
Ukrajinci mogu komotno povuci sad ovog trenutka 20 brigada sa fronta i jednostavno se provozati do Moskve jeste li toga uopste svjesni?

80% Ruskih kopnenih snaga je zaglavilo u Donbasu i Jugu.
20% cuva citavu Rusiju od istoka do zapada.

Ovaj rat nije jos gotov ali je zato Gotova laz u jakoj i velikoj Rusiji.
Vojnicki su 0 bodova
Vanjskopoliticki u drustvu Eritreje i Sjeverne Koreje svaka druga zemlja pokusava da ne bude vidjena s Rusima.
Unutarpoliticki se sad vec pocinju raspadati, vjera Rusa u Putina nije beskonacna kao Vjera Srba u Putina.

Ovo je realnost a ne fantazija ne moras biti nikakv strucnjak da vidis to na terenu

Odsada svako ko bude pravdao Ruse, bude sirio lazni strah od njih i njihovih "akcija" automatski ce zavrsiti na foe kod mene
Gori ste mi od Orka u Ukrajini
agent_zero

#113731 Re: Ukrajina

Post by agent_zero »

Crvene_brigade wrote: 11/09/2022 09:31 Liman, prve snimke ulaska heroja Ukrajine
Spoiler
Show
Otkud žute trake na tom dijelu ratišta, žute su dole na južnom frontu.
lajkujMe

#113732 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

I nedirajte Madnera on je itekako potreban u ovoj temi, on pokusava da gleda analiticki a ne navijacki kao ja npr.

Nije on pro Rus nego fck realista

Inace Madner jucer si me razocarao, nisi kontrirao opstoj ekstazi na forumu.
Iskreno treba nam to malo, previse nas je uspjeh drogirao

:D
doox

#113733 Re: Ukrajina

Post by doox »

zateznistub wrote: 11/09/2022 14:47
Korisničkoime wrote: 11/09/2022 14:42 Ne smije se podcjenjivati Ruse i volju njihovog politickog i vojnog vrha da zrtvuju svoje vojnike kao topovsko meso.
Rusi su vec jednom dozivili raspad oko Kijeva, povukli se prilagodili taktiku i nastavili. Ovo je veliki poraz ali ne i odlucujuci, nije toliko velik da se cjelokupna teritorija pod njihovom kontrolom urusi.
Sve ovo govorim iz razloga realne opasnosti da Zapad nategne Ukrajinu i prisli ih na neki kompromis pa Ukrajina dobije neki svoj Dayton i eto ima omce oko vrata za sliiedecih 100 godina kao sto mi svoju evo skoro 30 godina nosimo
Davno sam napisao da me strah upravo tog scenarija i da će Ukrajinu podijeliti... Par stranica ranije je neko napisao da je nato tražio da se stane, činimi se kod donbasa ali da je
Ovaj rekao nisam Alija. E sad sta ako nato kaže stop da je naoruzavanje. Sta onda?
Image
statixx

#113734 Re: Ukrajina

Post by statixx »

Da li je Liman potvrdjen, ne bi bilo dobro da uspostave liniju Liman-Oskil selo.
Čitalac

#113735 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Ruski vojni reporter Aleksandr Koc javlja se iz Ukrajine i prenosi čitaocima Komsomolske Pravde šta se dešava na frontu te praktično demantuje sve balade ministarstva odbrane o planiranom povlačenju i „pregrupisavanju snaga“. Koc piše da je ukrajinska ofanziva bila munjevita te da su je očito izvele „snage koje su tek završile obuku u NATO zemljama“. „Ove 'leteće jedinice' zaobišle su naselja i prekinule sve komunikacije, a onda je naišao drugi talas sa tenkovima“, piše Koc. Sve se odvijalo takvom brzinom da se ruska grupacija u Izjumu našla u okruženju. Na kontraofanzivu niko nije ni pomišljao već su svi napori bili okrenuti ka izvlačenju ljudstva iz obruča.
Ruske snage, pojašnjava Koc, sada nastoje da naprave liniju odbrane duž Oskila, ali je to pod znakom pitanja jer „Ukrajinci žele da zaobiđu ovu crtu preko Limana i Yampila i udare duboko unutar teritorije LNR-a“.
madner

#113736 Re: Ukrajina

Post by madner »

Pa nema se tu sta kontrirati, pogledaj koliko su im linije pukle. VRS se nije ovako raspao poslje 4 godine rata, juce su morale biti prve lokalne kontre da je to ozbiljna vojna formacija preko puta Harkova. Ovako cekaju jedinice iz drugih armija, dakle niti imaju lokalne rezerve ni operativne rezerve. To je na nivou RSK, ali njih je bilo 200 000 ukupno. Ovo predstavlja vojsku bogatog orkuga od 30 miliona.
Optimus09

#113737 Re: Ukrajina

Post by Optimus09 »

Neko se stvarno upecao za Aliju :lol:
zavrzlama

#113738 Re: Ukrajina

Post by zavrzlama »

Salon ekipa sebi grize muda,jer slom rusa = trajni gubitak sanse za srpskim svetom(podjelom BIH i vracanjem Kosova i CG)

Salon ekipa su oni koji su 92 otisli kod rodbine u srbiju i cg na 15 dana dok ratko i radovan ne zavrse posao... ;-) ..malo morgen,valja se rahat patit u mrskoj BOSNI I HERCEGOVINI :bih:
sumirprimus

#113739 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Polako smireno u paketu je mozda nisu izgubili ..
zateznistub

#113740 Re: Ukrajina

Post by zateznistub »

Helios wrote: 11/09/2022 14:57
zateznistub wrote: 11/09/2022 14:47
Davno sam napisao da me strah upravo tog scenarija i da će Ukrajinu podijeliti... Par stranica ranije je neko napisao da je nato tražio da se stane, činimi se kod donbasa ali da je
Ovaj rekao nisam Alija. E sad sta ako nato kaže stop da je naoruzavanje. Sta onda?
A ko je to rekao "nisam ja Alija" ??? Jel to ofisl izjava nekog iz Ukrajine ili samo forumska zahebancija.
Mnoge muka udarila ovih dana,pa se sad boje dejtona za Ukrajince , a muka naravno dolazi zbog poraza orki,I nemogucnost shvatanja da su prdina bara sto se vojske tice.
Zaista nemam pojma. Navodno Zelenski rekao nisam vam ja Alija. Jel ili nije fakat ne znam. Samo na glas razmišljam šta ako jeste tako i sta ako nato zaustavi dotok naoružanja? Moze li onda Ukrajina nastaviti sama. Malo kontam da ih ne zadesi naša sudbina.... Ništa drugo
galia95

#113741 Re: Ukrajina

Post by galia95 »

zavrzlama wrote: 11/09/2022 15:12 Salon ekipa sebi grize muda,jer slom rusa = trajni gubitak sanse za srpskim svetom(podjelom BIH i vracanjem Kosova i CG)

Salon ekipa su oni koji su 92 otisli kod rodbine u srbiju i cg na 15 dana dok ratko i radovan ne zavrse posao... ;-) ..malo morgen,valja se rahat patit u mrskoj BOSNI I HERCEGOVINI :bih:
:bih:
zateznistub

#113742 Re: Ukrajina

Post by zateznistub »

zavrzlama wrote: 11/09/2022 15:12 Salon ekipa sebi grize muda,jer slom rusa = trajni gubitak sanse za srpskim svetom(podjelom BIH i vracanjem Kosova i CG)

Iskreno se nadam da pod ovim salon ekipa ne misliš na mene? Ne bih da mi neko lijepi tu etiketu...
sumirprimus

#113743 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Ovaj momak, slika s njim pinovan je tvit i kod debeljuce ja mislim. Jedam od onih jos od majdana u prvim redovima. Poginuo je u borbama oko izuma u junu. Heroj ukrajinaca. Slava mu
Sjecanje na heroje koji su dali zivote da se dodje do ovog. Momenta
madner

#113744 Re: Ukrajina

Post by madner »

Ono sto je puno bitnije, ovim se za BiH otvara prozor da se rjesimo RSa: 4-10 godina maks.
sumirprimus

#113745 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Primjetim kako ima i prilican broj bivsih hvovaca uz cete sa istim stavom prema rusima i to mi je zanimljivo. Jednom dusmani uvijek dusmani nema tu price..
drug_profi

#113746 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Capajebo wrote: 10/09/2022 17:21 Negdje sam procitao, ali sam zaboravio, koliko povrsinski km2 su Ukrajinci oslobodili u ovoj ofanzivi? :D
Cisto da uporedim sa BiH, da bolje sebi predocim o kakvom se uspjehu radi :D
Po mom nekom kontu to bi bilo kao da krenes iz Sarajeva a sad si oko Doboja, Vlasenice, Jajca...
sumirprimus

#113747 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

madner wrote: 11/09/2022 15:19 Ono sto je puno bitnije, ovim se za BiH otvara prozor da se rjesimo RSa: 4-10 godina maks.
Ko ce vodit juris? Dok jos mogu bar stotke trcat :chmoljava:
SanskiBiser

#113748 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

frisak Cooper
Ukraine War, 11 September 2022; a Review
Don’t want to spoil the party, but think it’s time for some serious review of the situation in Ukraine.

I also think that we need to try to understand the situation from Putin’s point of view. Indeed, exclusively from his point of view.

As about why: well, let me remind you it was Putin who launched this aggression on Ukraine, solely for his own, Putin’s purposes. Primary between these is keeping himself unaccountable. Unaccountable to anybody, especially in Russia.

If we go back in time and limit his activities in this regards to this year alone, the ‘Plan A’ was to topple the government in Kyiv and replace it with ‘somebody friendly’. That failed. ‘Plan B’ was to conquer all of Ukraine east of Dnipro, plus Kherson. That failed. ‘Plan C’ was to complete the conquest of not only Luhansk and Donetsk, but Kherson and Zaporizhzhya, too. That’s when Putin run out of troops, thus managed ‘only’ Luhansk and Kherson. Plans D, E, and F were slightly downsized variants of the Plan C, primarily related to Donetsk: i.e. Putin was all the time downizing his war plans, in turn re-focusing on Donetsk.

…..meanwhile, he’s down to ‘Plan G’: secure Kherson, Luhansk, and keep whatever of Zaporizhzhya — but get all of Donetsk, finaly.

For this, he simply had not enough troops. Yes, amid lots of fanfare, he brought in that III Army Corps. He’s going to bring another one, by the end of this month. But, neither of these had ‘30,000’ nor ‘90,000’ troops, as widely claimed. The III AC has about 10,000–12,000 at best. Thus, this was still not enough for realising the Plan G — and Putin is keen to realise that one, as can be seen from continuous (indeed: growingly stronger) assaults on Bakhmut and Pisky of the last few days.

Thus, he had to ‘find additional troops’.

Image

On the other hand, contrary to all the promises from local sympathisers, Kharkiv proved anything else than welcoming Putin’s Direwlangers. Thus, why then squandering the III AC in Kharkiv? For what purpose?

….and, ‘think Putin’: what a better idea but to ‘punish liars while saving troops’?

Don’t worry: I’m not buying the official line of the Keystone Cops in Moscow about another ‘reorganisation’ and whatsoever.

But, it cannot be denied that Putin did nothing to stop the liberation of eastern Kharkiv, the last few days, while all the time ordering additional assaults on Bakhmut and Pisky. And, his Dirlewangers in Kherson are still holding firmly, too.

So, now review what’s achieved:

- yes, eastern Kharkiv up to the Osikil River is in the process of being liberated by Ukraine;

- yes, the VSRF and auxiliaries lost up to 8,000–10,000 troops and large stocks of ammo and other supplies.

But, this is nothing Putin cares about. On the contrary: this is the same VSRF that (from Putin’s POV) failed, miserably, in three months of assaulting Slovyansk from the Izyum area (not to talk about all the earlier failures; see the 41st CAA at Chernihiv, see the 1st GTA at Kharkiv and Sumy, then again in Popasna etc., etc., etc., etc.).

Putin can’t care about losses, but he cares about failures. To him, the VSRF is the biggest failure of this war (just check Shoygu’s and Gerasimov’s faces in their latest joint appearances with Putin, and you’ll know what I mean).

On the contrary, the VDV seems to have escaped from this one in eastern Kharkiv at the cost of ‘just’ two weak BTGs. Putin’s ‘beloved’ PMCs came away with a similar loss. SOBR and OMON did suffer some. All together, ‘unfortunate, but bearable’ — from Putin’s point of view. Even the Separatists managed to run away….It’s the VSRF that suffered the most.

….and nobody in Russia cares about the VSRF: it’s expendable.

In turn, today the ZSU appears so busy just securing everything from Balakleya up to Vovchansk, Bilyi Kolodyaz, Velykyi Burluk and Dvorichna (and that is a HUGE area), that it has no time and no forces to continue exploiting over the Oskil on Svatove. The town is reportedly abandoned by the Russian troops for two days now, but there seem to be no Ukrainian troops there, either: at most, partisans and SOF only.

One can only hope the ZSU does have enough troops to continue exploiting towards Pisky-Radkivsky, Borova, Svatove, and Severodonetsk. I do know it’s monitoring the Russian withdrawal from Sudenok, in direction of the Pisky area, just for example, but I do not know about it ‘exploiting the opportunity’ there: perhaps the troops simply can’t follow at the Russian pace….?

Image
A map of Ukraine as released by the Keystone Cops in Moscow. When studying it, keep in mind the ‘big picture’ — and try to ‘think Putin’. ‘WTF cares about Kharkiv? Secure Luhansk, Donetsk, Kherson etc….’

Above all, through all of this time:
- Russians are (still) bitterly contesting any Ukrainian advance into Kherson, and

- Russians are bitterly assaulting Bakhmut and north-west of Pisky, for days and nights, meanwhile.

So, my impression is, meanwhile, that of a ‘botched up, no doubt, but still’: a big ‘swap of territory-for-troops’. Kind of, ‘get rid of useless failures, incompetents and liars in eastern Kharkiv, on behalf of realising the Plan G’.

Putin didn’t care to inform VSRF’s local commanders, and he didn’t ‘invite’ Ukrainians to attack. But, once they did, ‘fine with him’.

The way things are today, his troops are going to establish a new frontline along the Oskil River; they’re continuing to resist in Kherson, and thus promising him at least some sort of outlooks for completing the conquest of the Donetsk. Its advances is going to cost the ZSU time, take away troops necessary to reinforce Bakhmut and Pisky, and it’s going to end with a situation forcing Ukrainians to deploy additional units along the border to Russia — instead of deploying them on the frontline.

I.e. the realisation of the ‘Plan G’ is still looking at least possible. Putin still has outlooks to declare a victory, sooner or later.

….and that’s all that matters to Putin.

sumirprimus

#113749 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

drug_profi wrote: 11/09/2022 15:20
Capajebo wrote: 10/09/2022 17:21 Negdje sam procitao, ali sam zaboravio, koliko povrsinski km2 su Ukrajinci oslobodili u ovoj ofanzivi? :D
Cisto da uporedim sa BiH, da bolje sebi predocim o kakvom se uspjehu radi :D
Po mom nekom kontu to bi bilo kao da krenes iz Sarajeva a sad si oko Doboja, Vlasenice, Jajca...
Cca 4000km2.
Čitalac

#113750 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Prošle sedmice u Kijevu je Volgogradska ulica preimenovana u ulicu Romana Ratušnog.
Post Reply