Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Dzontra_Volta

#40376 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Dzontra_Volta »

studiorum_tuzlaensis wrote: 05/09/2022 00:29 Nerviraju me tromi dizelasi kad se uključuju na cesti na kojoj na imam prvenstvo i idem 80 na sat.

Ako si mi vec uzo prvenstvo, nagazi ga onda debilu da ne moram trgat kočnicu.
Mene nerviraju i oni koji se na cesti sa prvenstvom prolaza sa više traka u istom smjeru (autocesta, brza cesta...) ne prestroje u preticajnu traku kad vide da se uključuje vozilo iz uključne trake.
Ne mora, ali red je i kultura to uraditi.
Laplace

#40377 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

studiorum_tuzlaensis wrote: 05/09/2022 00:29 Nerviraju me tromi dizelasi kad se uključuju na cesti na kojoj na imam prvenstvo i idem 80 na sat.

Glavni su oni koji se isto tako ubace ispred autobusa koji vozi punom brzinom. Ubace se i voze polako, bez gasa, uvjereni da je to bezbjedna vožnja jer
"polako i sigurno". I onda bi vozač autobusa trebao naglo kočiti i možda izgubiti kontrolu, time ugrožavajući četrdesetak putnika zbog jednog idiota.
Laplace

#40378 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

NediM17 wrote: 05/09/2022 00:33
studiorum_tuzlaensis wrote: 05/09/2022 00:31
Zasto se ne bi moglo u unutrasnju? Isprekidana linija sve je OK.
Odgovor je tacan, naravno. :thumbup:
Pa i ne baš, bar ne uvijek. Na kružnom u Krivoglavcima je na ulazu iz smjera autoceste puna a tek kasnije isprekidana. Moraš prvo u vanjsku pa onda prestrojavanje u unutrašnju. Doduše, možda je to i zob isključenja, da se ne isklljučuje direktno iz unutrašnje jer ima samo jedna izlazna traka.
NediM17

#40379 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by NediM17 »

Laplace wrote: 05/09/2022 07:35
NediM17 wrote: 05/09/2022 00:33

Odgovor je tacan, naravno. :thumbup:
Pa i ne baš, bar ne uvijek. Na kružnom u Krivoglavcima je na ulazu iz smjera autoceste puna a tek kasnije isprekidana. Moraš prvo u vanjsku pa onda prestrojavanje u unutrašnju. Doduše, možda je to i zob isključenja, da se ne isklljučuje direktno iz unutrašnje jer ima samo jedna izlazna traka.
I to je tacno, profesore, sjedi 5. :thumbup:
Laplace

#40380 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

NediM17 wrote: 05/09/2022 07:39
Laplace wrote: 05/09/2022 07:35

I to je tacno, profesore, sjedi 5. :thumbup:
Nemoj mi peticu, umisliću se pa neću više učiti. Puno je to meni.

Uostalom,sad sam učitelj a uskoro će me degradirati i u učenika.
NediM17

#40381 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by NediM17 »

Covjek uci dok je ziv. :D
Dozer

#40382 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Dozer »

NediM17 wrote: 05/09/2022 00:27 Analogno ovome, imamo kruzni tok koji je isto raskrsnica, samo kruzna.
Kruzni tok ima npr. 2 trake a ukljucujes se na kruzni prilaznom cestom koja ima jednu traku, pitanje za dozera, mozes li uci direktno u unutrasnju ili ulazis u vanjsku pa se u kruznom prestrojavas u unutrasnju??? :lol:
Imamo takvih kruznih tokova, Buca Potok, Brijesce, Energoinvest... .
Valjas gluposti.
Mozes uci u unutrasnju, logicno, ako ces se iskljuciti na 3+ izlaz.
Kruzni tok ima svoja pravila.

A mozes, kqo gomila kloceva, i presjeci kruzni unutrasnjom....
kloniran

#40383 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kloniran »

Dzontra_Volta wrote: 05/09/2022 06:55

Mene nerviraju i oni koji se na cesti sa prvenstvom prolaza sa više traka u istom smjeru (autocesta, brza cesta...) ne prestroje u preticajnu traku kad vide da se uključuje vozilo iz uključne trake.
Ne mora, ali red je i kultura to uraditi.
Takvi ce promjeniti misljenje kad jednom budu prolazili kroz Blazuj pa im se kamikaza s mosta ukljuci u traku :evil:
NediM17

#40384 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by NediM17 »

Dozer wrote: 05/09/2022 08:00
NediM17 wrote: 05/09/2022 00:27 Analogno ovome, imamo kruzni tok koji je isto raskrsnica, samo kruzna.
Kruzni tok ima npr. 2 trake a ukljucujes se na kruzni prilaznom cestom koja ima jednu traku, pitanje za dozera, mozes li uci direktno u unutrasnju ili ulazis u vanjsku pa se u kruznom prestrojavas u unutrasnju??? :lol:
Imamo takvih kruznih tokova, Buca Potok, Brijesce, Energoinvest... .
Valjas gluposti.
Mozes uci u unutrasnju, logicno, ako ces se iskljuciti na 3+ izlaz.
Kruzni tok ima svoja pravila.

A mozes, kqo gomila kloceva, i presjeci kruzni unutrasnjom....
A mozes i vanjskom voziti kroz cijeli kruzni k'o gospodin, da ne budes kloc, pajel?
Ateista

#40385 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

Laplace wrote: 04/09/2022 21:00 Nismo imali ni autoput kad sam polagao. Zato ide ono: cjeloživotno učenje.
:thumbup:
Ateista

#40386 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

vjeshalica wrote: 04/09/2022 21:00
Ateista wrote: 04/09/2022 20:49
To je vjerovatno do instruktora, ako vec nema toga da se vjezba u pralsi, da skrene paznju na te slucajeve.
Ni ja nisam imao kruzne, tad ih koliko se sjecam nije bIlo u sarajevu.
Ja sam nedavno bila gost na jednoj obuci,pisala sam, instruktori se drze skretanja u prvu svoju traku samo pod uslovom da sva vozila puste. Kao nije sigurno. Doduse i jesu u pravu. Mozemo mi krenuti ali bahata budala koja ne zna pravila ce da napravi problem.
Takvih ulica ima koliko hoces. Ja uglavnom praktikujem da udjem za njim jer budale peglaju krivinu.
Vjerovatno idu logikom da se za svaki slucaj izbjegne moguci udes, makar i drugi bio kriv.
Meni bi bilo logicno da kazu kandidatima da ih ne treba propustati, ali da treba voziti povecanim oprezom zbog onih koji to ne znaju.
Ateista

#40387 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

NediM17 wrote: 05/09/2022 00:12
vjeshalica wrote: 04/09/2022 22:48

Duzan si da skrenes u traku koja se proteze UZ DESNU IVICU KOLOVOZA osim ako nije drugacije oznaceno....
Znas li kad neces skrenuti u desnu traku prvu? Evo ti primjera iz pravca ulice Kosevo, udesno na Titovu, prema,Predsjednistvu(stajaliste Park) neces u zutu traku tramvajsku nego onu pored lijevo. Osnovne stvari ne znas. Pa procitaj dobro clan 48 st 1 na koji se pozivas.
Clan 48 stav 1 kaze da cu skretanje udesno obaviti krecuci se uz desnu ivicu kolovoza, znaci ne iz srednje ili lijeve trake ako saobracajnim znakom nije drugacije naznaceno i nista drugo.
Slucaj kada se moze iz srednje trake skrenuti desno je kod Heco pijace gdje se iz srednje moze i desno na glavnu i gdje je to regulisano znakom i horizontalnom signalizacijom.
Pa i primjer koji si navela gdje se iz srednje trake isto moze skrenuti desno.
Ali ovdje je rijec o konkretnom slucaju Kranjceviceva i Zvizdoviceva.
Npr. zauzeta desna traka parkiranim vozilima roditelja razmazenih derista (sto je u 90% slucajeva) , je li stvarno mislis da onaj iz smjera Vojne bolnice koji skrece lijevo ima prvenstvo prolaza u odnosu na ovog koji skrece desno.
Ako ti je sta nejasno clan 49. stav 2 pa kreni sreci u susret i ti i ovi sto kontaju k'o ti.
Ja sam svako jutro na toj raskrsnici pa bujrum, iskusajte srecu.
Nije tu pitanje uopste prvenstva, svako ima svoju traku u koju treba ici, ne ko ce prvi ici vec svako ima svoju i nemas sta da trazis u drugoj, u drugu se mozes prestrojiti nakon sto skrenes, das zmigavac i uvjeris se da je slobodno i tek onda, ali ne direktno u nju.
To sto neko parkira u traku koja je predvidjena za voznju ne moze mijenjati saobracajna pravila, ako je tvoja traka zauzeta nepropisnim parkiranjem, logicno je da ces ici u drugu koja je slobodna ali svjestan da to nije tvoja traka i da moras propustiti ako neko propisno ide u nju. Slicno bi bilo i da je dvosmjerna ulica sa po jednom trakom za svaki smjer, ako je tvoja traka zauzeta preci ces kratko u suprotan smjer i obici ta vozila ako nema nikog iz suprotnog smjera, ali nece ta traka za suprotan smjer postati traka za tvoj smjer zbog parkiranih vozila.
tomhagen

#40388 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tomhagen »

Ateista wrote: 05/09/2022 09:46
NediM17 wrote: 05/09/2022 00:12

Clan 48 stav 1 kaze da cu skretanje udesno obaviti krecuci se uz desnu ivicu kolovoza, znaci ne iz srednje ili lijeve trake ako saobracajnim znakom nije drugacije naznaceno i nista drugo.
Slucaj kada se moze iz srednje trake skrenuti desno je kod Heco pijace gdje se iz srednje moze i desno na glavnu i gdje je to regulisano znakom i horizontalnom signalizacijom.
Pa i primjer koji si navela gdje se iz srednje trake isto moze skrenuti desno.
Ali ovdje je rijec o konkretnom slucaju Kranjceviceva i Zvizdoviceva.
Npr. zauzeta desna traka parkiranim vozilima roditelja razmazenih derista (sto je u 90% slucajeva) , je li stvarno mislis da onaj iz smjera Vojne bolnice koji skrece lijevo ima prvenstvo prolaza u odnosu na ovog koji skrece desno.
Ako ti je sta nejasno clan 49. stav 2 pa kreni sreci u susret i ti i ovi sto kontaju k'o ti.
Ja sam svako jutro na toj raskrsnici pa bujrum, iskusajte srecu.
Nije tu pitanje uopste prvenstva, svako ima svoju traku u koju treba ici, ne ko ce prvi ici vec svako ima svoju i nemas sta da trazis u drugoj, u drugu se mozes prestrojiti nakon sto skrenes, das zmigavac i uvjeris se da je slobodno i tek onda, ali ne direktno u nju.
To sto neko parkira u traku koja je predvidjena za voznju ne moze mijenjati saobracajna pravila, ako je tvoja traka zauzeta nepropisnim parkiranjem, logicno je da ces ici u drugu koja je slobodna ali svjestan da to nije tvoja traka i da moras propustiti ako neko propisno ide u nju. Slicno bi bilo i da je dvosmjerna ulica sa po jednom trakom za svaki smjer, ako je tvoja traka zauzeta preci ces kratko u suprotan smjer i obici ta vozila ako nema nikog iz suprotnog smjera, ali nece ta traka za suprotan smjer postati traka za tvoj smjer zbog parkiranih vozila.

ja ne mogu da vjerujem ko sve ima vozacku. Cuj zato sto je neko zaustavio vozilo u njegovoj desnoj traci, po automatizmu lijeva postaje njegova i onaj sto skrece lijevo iz Kranceviceve u FAZvidica ga mora pustit :lol:
Ateista

#40389 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

I mene ti nerviraju, samo zasto dizelasi moraju biti tromi? :D
Moje iskustvo je, da bar kod nas, vecina benzinaca je troma jer su vecinom slabiji atm motori, dok je vecina dizela turbo i mislim da su u prosjeku jaci od benzinaca.
Ja bih sebi rado kupio benzinca, ali upravo to mi je problem sto je slab izbor turbo benzinskih motora.
NediM17

#40390 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by NediM17 »

tomhagen wrote: 05/09/2022 09:50
Ateista wrote: 05/09/2022 09:46

ja ne mogu da vjerujem ko sve ima vozacku. Cuj zato sto je neko zaustavio vozilo u njegovoj desnoj traci, po automatizmu lijeva postaje njegova i onaj sto skrece lijevo iz Kranceviceve u FAZvidica ga mora pustit :lol:
Gospodo draga, da tu se upravo radi o prvenstvu prolaza, desni skretac vs. lijevi skretac, clan 49. stav 2 ZOBS-a.
Rekoh, bujrum, svako jutro sam tu, krenite sreci u susret kad mislite da ste u pravu.
Na kraju krajeva ta traka nestaje nakon 100m na sljedecoj raskrsnici, dakle prestrojiti se moraju ovi iz lijeve u desnu.
Tu onda dolazimo do sljedeceg problema, i dalje iza te raskrsnice su parkirana vozila, jedina traka zauzeta, tek kasnije se siri u 2, odnosno 3 ispred semafora.
Sta cinite, stanete tu i ne mrdate i cekate da se traka oslobodi ili cinite prekrsaj i prelazite preko pune linije u traku namijenjenu vozilima iz suprotnog smjera.
Takve najvise volim kad pocnu svirati i granati rukama, a potpuno su u krivu.
Za skoro 30 godina jos se nije nasao pametolog i mudolog da ucini to sto zagovarate, da lijevi skretac oduzme prednost desnom.
Pokusajte vi biti prvi.
vjeshalica

#40391 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by vjeshalica »

Ateista wrote: 05/09/2022 09:39
vjeshalica wrote: 04/09/2022 21:00

Ja sam nedavno bila gost na jednoj obuci,pisala sam, instruktori se drze skretanja u prvu svoju traku samo pod uslovom da sva vozila puste. Kao nije sigurno. Doduse i jesu u pravu. Mozemo mi krenuti ali bahata budala koja ne zna pravila ce da napravi problem.
Takvih ulica ima koliko hoces. Ja uglavnom praktikujem da udjem za njim jer budale peglaju krivinu.
Vjerovatno idu logikom da se za svaki slucaj izbjegne moguci udes, makar i drugi bio kriv.
Meni bi bilo logicno da kazu kandidatima da ih ne treba propustati, ali da treba voziti povecanim oprezom zbog onih koji to ne znaju.
Komisija to vrednuje kao pad na ispitu.
vjeshalica

#40392 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by vjeshalica »

NediM17 wrote: 05/09/2022 10:19

Gospodo draga, da tu se upravo radi o prvenstvu prolaza, desni skretac vs. lijevi skretac, clan 49. stav 2 ZOBS-a.
Rekoh, bujrum, svako jutro sam tu, krenite sreci u susret kad mislite da ste u pravu.
Na kraju krajeva ta traka nestaje nakon 100m na sljedecoj raskrsnici, dakle prestrojiti se moraju ovi iz lijeve u desnu.
Tu onda dolazimo do sljedeceg problema, i dalje iza te raskrsnice su parkirana vozila, jedina traka zauzeta, tek kasnije se siri u 2, odnosno 3 ispred semafora.
Sta cinite, stanete tu i ne mrdate i cekate da se traka oslobodi ili cinite prekrsaj i prelazite preko pune linije u traku namijenjenu vozilima iz suprotnog smjera.
Za skoro 30 godina jos se nije nasao pametolog i mudolog da ucini to sto zagovarate, da lijevi skretac oduzme prednost desnom.
Pokusajte vi biti prvi.
U pravu si. Ovdje govorimo o novonastalim okolnostima kao sto je parkiranje. Pravilo je jedan par cipela, a parkiranje drugi. Naravno da onaj i u slucaju parkiranja koji ide udesno mora ici prvi u odnosu onog koji ide ulijevo. Uostalom nek ljudi probaju pa nek vide ishod i nek jave.
tomhagen

#40393 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tomhagen »

Pokusajte vi biti prvi.
to kasnije prestrojavanje je drugi par rukava. i naravno da ce svi preci tu punu liniju i nece cekati, ali se moraju uvjeriti da nece doci do kontakta. To sto je neko napravio prekrsaj i zaustavio vozilo gdje ne smije, pa ga ja moram obici preko pune, ne mijenja pravila i zakone. Ja kad prelazim punu sam u prekrsaju i drot ako hoce moze me kaznit. Naravno kaznit ce i onog sto se zaustavio gdje ne smije. Ali njegovo stajanje na mjestu gdje mu nije mjesto, za ostale ucesnike u saobracaju ne znaci da zakon prestaje vazit i da se primjenjuje neki alternativni :D

Sto se tice kranjceviceve-Zvizdoviceve, tu je stvar jasna. Onaj sto ide od Hastahane i skrece lijevo ulazi u lijevu traku. Onaj sto ide od Zeljeznicke i skrece desno ulazi u desnu traku. Ako je desna iz nekog razloga zauzeta desni skretac mora sacekati lijevog i uvjeriti se da se moze sigurno ubaciti u lijevu traku. Kraj price. S druge strane postoji nesto sto se zove kolegijalnosti i saobracaj ce brze proticati ako vozaci propustaju jedni druge, kao rajfeslus, ili ako ne mog uskrenuti ostav edovoljno prostora da ne blokiraju i drugi smjer, nego da se ko sivonje guraju i blokiraju drugu traku kranjceviceve cime se onda stvaraju duze kolone u jednom ili drugom smjeru.
NediM17

#40394 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by NediM17 »

Clan 49. stav 2, od mene dosta na ovu temu.
@vjeshalica glas razuma. :thumbup:
mahalas505

#40395 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mahalas505 »

Dozer wrote: 05/09/2022 08:00 Kruzni tok ima svoja pravila.
Kruzni tok nema nikakva ekstra pravila, tretira se kao obicna raskrsnica, gdje je na ulazu u kruzni tok postavljen znak ukrstanje sa putem sa pravom prvenstva.

NediM17 wrote: 05/09/2022 11:39 Clan 49. stav 2, od mene dosta na ovu temu.
Naravno da je ovo tacno, to sto se put nakon raskrnice nastavlja sa 1 ili vise traka u jednom smjeru za ovo pravilo nije relevantno.
ZoomZoomKiwi

#40396 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by ZoomZoomKiwi »

Nervira me debil sa Passatom B8 (koji nije prvi u zadnje vrijeme) koji je na izlazu sa A1 u Kaknju onako, 20 km/h laganini ušao u traku za (u tom momentu samo za) ACC iako nema isti. I napravio havariju dok smo se svi vratili unazad. Jer je gospodinu mrsko pogledat u jasne i vidljive znakove iznad svake trake na naplatnim. Ili to, ili je nepismen. A odakle nepismenom Passat B8 jebem ti državu prokletu.

I još mu nije jasno što mu svi spominjemo porodicu.
Vjerovatno se i dalje pita…
Laplace

#40397 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

EFD22 wrote: 05/09/2022 12:20 Nervira me debil sa Passatom B8 (koji nije prvi u zadnje vrijeme) koji je na izlazu sa A1 u Kaknju onako, 20 km/h laganini ušao u traku za (u tom momentu samo za) ACC iako nema isti. I napravio havariju dok smo se svi vratili unazad. Jer je gospodinu mrsko pogledat u jasne i vidljive znakove iznad svake trake na naplatnim. Ili to, ili je nepismen. A odakle nepismenom Passat B8 jebem ti državu prokletu.

I još mu nije jasno što mu svi spominjemo porodicu.
Vjerovatno se i dalje pita…
To je čest slučaj u Krivoglavcima. jednom smo čekali dok se lik svađao sa radnikom Autocesta koji ga je upućivao da se vrati i uđe u ispravnu kućicu, kao da je taj radnik kriv što je vozač nepismen ili ne gleda ili šta je već uzrok njegovih egzibicija.
Ateista

#40398 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

vjeshalica wrote: 05/09/2022 10:55
Ateista wrote: 05/09/2022 09:39
Komisija to vrednuje kao pad na ispitu.
To mi je nidje veze, ako se postuju propisi ne bi smjeli obarati zbog toga.
NediM17

#40399 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by NediM17 »

mahalas505 wrote: 05/09/2022 12:15
Dozer wrote: 05/09/2022 08:00 Kruzni tok ima svoja pravila.
Kruzni tok nema nikakva ekstra pravila, tretira se kao obicna raskrsnica, gdje je na ulazu u kruzni tok postavljen znak ukrstanje sa putem sa pravom prvenstva.

NediM17 wrote: 05/09/2022 11:39 Clan 49. stav 2, od mene dosta na ovu temu.
Naravno da je ovo tacno, to sto se put nakon raskrnice nastavlja sa 1 ili vise traka u jednom smjeru za ovo pravilo nije relevantno.
Svaka ti je ka' u Njegosa, aferim. :thumbup:
Ateista

#40400 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

tomhagen wrote: 05/09/2022 11:02

Pokusajte vi biti prvi.
to kasnije prestrojavanje je drugi par rukava. i naravno da ce svi preci tu punu liniju i nece cekati, ali se moraju uvjeriti da nece doci do kontakta. To sto je neko napravio prekrsaj i zaustavio vozilo gdje ne smije, pa ga ja moram obici preko pune, ne mijenja pravila i zakone. Ja kad prelazim punu sam u prekrsaju i drot ako hoce moze me kaznit. Naravno kaznit ce i onog sto se zaustavio gdje ne smije. Ali njegovo stajanje na mjestu gdje mu nije mjesto, za ostale ucesnike u saobracaju ne znaci da zakon prestaje vazit i da se primjenjuje neki alternativni :D

Sto se tice kranjceviceve-Zvizdoviceve, tu je stvar jasna. Onaj sto ide od Hastahane i skrece lijevo ulazi u lijevu traku. Onaj sto ide od Zeljeznicke i skrece desno ulazi u desnu traku. Ako je desna iz nekog razloga zauzeta desni skretac mora sacekati lijevog i uvjeriti se da se moze sigurno ubaciti u lijevu traku. Kraj price. S druge strane postoji nesto sto se zove kolegijalnosti i saobracaj ce brze proticati ako vozaci propustaju jedni druge, kao rajfeslus, ili ako ne mog uskrenuti ostav edovoljno prostora da ne blokiraju i drugi smjer, nego da se ko sivonje guraju i blokiraju drugu traku kranjceviceve cime se onda stvaraju duze kolone u jednom ili drugom smjeru.
:thumbup: Tako je, ako je traka zvanicno predvidjena za saobracaj, nepropisno parkirana vozila je ne ponistavaju i nikakve veze nema sto jedna traka nestaje kasnije.
Samo bih dodao to da kad imas vozilo koje stoji na cesti, kvar ili nepropisno parkiran, ili bilo kakva druga prepreka, koliko znam imas pravo preci i punu liniju da ga zaobidjes i tu ti ne bi smio niko pisati kaznu, naravno kad se uvjeris da je slobodno.
Last edited by Ateista on 05/09/2022 13:12, edited 1 time in total.
Post Reply