Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
lajkujMe wrote: ↑31/08/2022 19:20
Povezano s diskusijom za municiju sjetim se sad da sam bas ovdje procitao tekst o malverzacijama modernizacije Ruske armije.
Konkretno kako je novac planiran za rekonstrukciju i modernizaciju skladista municije pronevjeren i od njega se kupovale kuce po Europi i yahte itd itd..
Rusi koriste stara sovjetska skladista puni vlage i svega ostalog.
U Rusiji je ucestalo bilo da skladista samoinicijativno odrade vatromet.
Taj program obnove je izmedju ostalog trebao da popravi i renovira ta skladista i da se uvede klimatizirani rezim suhog i hladnog
Tako da vjerujem da na mnogim lokacijama municija vec poslije par godina postaje opasna
karanana wrote: ↑31/08/2022 18:36
kad kazemo cijevi, jel govorimo o redovnom mijenjanju cijevi na artiljeriji nakon odredjenog vremena koristenja tj. nakon odredjenog broja ispucane artiljerije? to se mora raditi poprilicno cesto jelde?
to je zajebana stvar i za jedne i za druge.
Da
Na tenkovima je najgore. Ruskom tenku cijev traje šest sekundi. Tj ako bi pucao rafalom, toliko bi trajala. Preračunato od broja ispod sto granata, do 500, zavisno od verzije topa, godišta...
Zato se i fatam za glavu kolika je to šansa našoj vojnoj industriji koju me koristimo skroz, jer BNT pravi te cijevi, pravi D30 122mm, 155mm...
Jel neko na forum postavio ili sam vidio na Twitteru.
Uglavnom Rusi imaju problem s proizvodnjom novih cijevi jer visokokvalitetni celik koji su koristili je iz uvoza
I sad imaju quality control probleme, bila je ona slika one nove Topovske cijevi neravnomjerna debljina itd
Ali to je relativno lak problem za rjesiti cak i za Ruse
lajkujMe wrote: ↑31/08/2022 19:20
Povezano s diskusijom za municiju sjetim se sad da sam bas ovdje procitao tekst o malverzacijama modernizacije Ruske armije.
Konkretno kako je novac planiran za rekonstrukciju i modernizaciju skladista municije pronevjeren i od njega se kupovale kuce po Europi i yahte itd itd..
Rusi koriste stara sovjetska skladista puni vlage i svega ostalog.
U Rusiji je ucestalo bilo da skladista samoinicijativno odrade vatromet.
Taj program obnove je izmedju ostalog trebao da popravi i renovira ta skladista i da se uvede klimatizirani rezim suhog i hladnog
Tako da vjerujem da na mnogim lokacijama municija vec poslije par godina postaje opasna
Eto baš će ispazniti skladišta i ostati na 0. Ne smiju nikada dovesti u pitanje odbrambeni minimum ni sa ljudstvom ni sa tehnikom.
Vode osvajački pohod. Šta se očekuje da pucaju 2 godine i onda puste recimo Kineze da se prošetaju sjeverom ili ne daj Bože OTAN preko novih članica do St. Petersburga.
Imaju npr. 5000 tenkova ali za napad ne smiju ugroziti min. odbrambene kapacitete. Šta misli svekoliko rusofilstvo, poslat će 5000 tenkova na Ukrajinu i ostaviti Rusiju bez i jednog tenka! Jbg!
P.Starck wrote: ↑31/08/2022 19:36
Eto baš će ispazniti skladišta i ostati na 0. Ne smiju nikada dovesti u pitanje odbrambeni minimum ni sa ljudstvom ni sa tehnikom.
Vode osvajački pohod. Šta se očekuje da pucaju 2 godine i onda puste recimo Kineze da se prošetaju sjeverom ili ne daj Bože OTAN preko novih članica do St. Petersburga.
Imaju npr. 5000 tenkova ali za napad ne smiju ugroziti min. odbrambene kapacitete. Šta misli svekoliko rusofilstvo, poslat će 5000 tenkova na Ukrajinu i ostaviti Rusiju bez i jednog tenka! Jbg!
Kinezi ili Nato da izvrsi masovni napad bi osgovor bio nukleranim oruzjem.
P.Starck wrote: ↑31/08/2022 19:36
Kinezi ili Nato da izvrsi masovni napad bi osgovor bio nukleranim oruzjem.
lajkujMe wrote: ↑31/08/2022 19:12Ko god misli da Rusija ima 100 miliona granata lud je
Sve granate starije od 10 godina gube svojstva
Sve starije od 15 postaje opasno
Sve starije od 20 postaje beskorisno
Nevjerujem da Rusi imaju vise od 30 mil maksimum od toga mozda 15 mil da je u "roku".
Cisto sumnjam da imaju Sovjetskog "stock"
I ako ima davnih dana postalo beskorisno.
Ali nevjerujem da ce ostati bez municije
Zavisno koju analizu gledas broj je od 12 do 24 mjeseca zalihe uz sadasnju upotrebu i proizvodnju
e kad si vidio onaj clanak sto sam ti stavio sad znas koji i kakvi rizici s tih 100 miliona, problem je i unistiti ih sigurno, reciklirati da neko ne pogine.
sumirprimus wrote: ↑31/08/2022 19:35
Bog me ubio ovde se postavljala cifra id cca 15 miliona..municije ko kroz maglu. I da su dosad ispucali i unisteno cca 7 miliona
lajkujMe wrote: ↑31/08/2022 20:35
Aaaahhh ahhhh dje su oni forumasi sto dva dana trabunjaju oprezno ovo nije takva ofanziva aaaahhh nema napretka ahhhh
Jes da je egoisticki reci ali bio sam u pravu za bar pola
Ima jos kod Kupera, vidim i Tabak ga prati i komentarise vezano za neka desavanja u Iraku isto i ovo mi je zapelo za oko...