Meni je ova procjena
@Prpa.ba najrealnija, najprimjerenija.
Prvo, vala precjenjujete taj BOSS

Ja ne mislim da mogu preko cenzusa nikako. Jesu narokali kandidata, pa ko biva pomalo od svakoga, pa da Pleho opet upadne unutra. Ali, nešto mislim da sad ima fakat previše opcija i prepolarizovana je ta borba da bi BOSS prešao crtu.
Precjenjivanje mi se čini i licitiranje sa nekoliko mandata za NES. Ja vala ne vidim neku mogućnost da oni na ovu silnu borbu uzmu 2 mandata kao prošli put, kada je listu predvodio Hadžibajrić i sam im donio barem trećinu glasova. Ovako, preći cenzus ok, pa eto da nekako izvuku i 2 mandata, ali čisto sumnjam. Preko toga nema šanse.
Za DF se nadam da precjenjujemo, iako vjerovatno oni imaju sigurnu bazu. Doduše, u svemu ovome, u posljednje 4 godine, valjda su se malo izgubili. Sigurno neće preko 3 mandata, možda je 2 najrealnije, a ni 1 nije nemoguće.
Slično je i sa SBB. Njihova lista je malo atraktivnija za šire narodne mase, pa pretpostavljam da će izgubiti 1-2 mandata, ali to je opet 3-4.
Dalje, SDP se ponekad pomalo podcjenjuje. Napravili su oni listu prilagođenu izborima baš

Benjamina ko ikebana za privlačenje glasova, nikome nije mrska. Šteta iza nje, isto magnet sa ovim projektima ako šta ne usere sad u septembru. Još par atraktivnih imena ispod, skroz ok. Na prošlim izborima im ne Nikšić donio dosta glasova. U svakom slučaju, vjerujem da će popraviti izborni rezultat, i da je to otprilike 5-7 mjesta.
Naša stranka je manje-više tu gdje je, mada će im dio glasova odnijeti i SDP, ali pogotovo Marjanović. Hajd, možda je 3 premalo, trebali bi uzeti minimalno 4 mandata, ali preko 5 neće, nema šanse.
Stranka za BiH će nažalost imati značajnu ulogu, Efendića radi. Ja ne vidim način da on ne uzme barem 3 mandata, a ostavio bih mogućnost i za 4. Doduše, sve to bi trebalo ići na račun SDA, ali eto. SDA i SBiH 12 mandata zajedno mi se čini kao realna procjena.
Od ostalih, Za nove generacije bi mogli uzeti 1 mandat, što bi bilo skroz ok. Ali, morat će malo da se potrude u kampanji za to. Ovi iz Platforme za progres sa koalicionim partnerima isto da se dobro namuče za 1 mandat, ali mislim da je Za nove generacije bliže tome.
NiP i SDA će voditi bitku za najveći broj mandata. Malo je NiP-ova lista jalova, a prije par mjeseci sam bio siguran da će rasturiti. Njima je isto kampanja baš bitna, moraju malo pojačati. Recimo, u Novom Sarajevu im je Tanović žestoko smanjio šanse. Ali, na Ilidži je Muzur učvrstio i povećao bazu. S druge strane, SDA po oprobanom receptu, mada i malo rizično sa Sebijom i Zahiragićem u vrhu, ali koliko će im to odnijeti glasova, toliko će i donijeti. Ali, poganiji vrh liste nisu mogli iskopati da su htjeli, prva 4 kandidata

Od Smiljane naniže bi se i našao neko normalan, a da nije SDA. Njima bih ja ipak povećao broj mandata, pa bih rekao da je minimum 7, a maksimum 10. NiP između 6 i 8 je ok.
Helem, kada se malo pogledaju i rezultati izbora 2020., mislim da će SDA opet nabiti na oko 50.000 glasova. NiP ne bi trebao ići ispod 40.000. Naša stranka može bolje nego prije dvije godine, ali teško više od 20.000. Možda nešto sitno iznad. SDP vjerujem da će biti bliže 30.000, nego 20.000 ovaj put. DF pretpostavljam 7-8 hiljada maksimalno. SBB 10-ak hiljada maksimalno. Vjerujem da će Efendić preskočiti obje sa barem 10.000 glasova (oni su generalno najveća enigma). Recimo najbliže:
SDA+SBiH+DF=14
NiP+SDP+NS=16
SBB=2
NES=1
Za nove generacije=1
Platforma za progres i ostali=1
Znači, opet bi moglo biti natezanja oko većine